Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 12 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Astazi este o zi speciala pentru BVB, mult asteptata de toti investitorii a sunat clopotelul pentru Hidroelectrica, si toata lumea s-a pregatit la 4 ace pentru acest eveniment, de la demnitari politici, la analisti financiari, si la brokeri, care si-au suflecat manecile pentru a executa ordinele puse in urma acestui eveniment demn de mentionat ca o sarbatoare nationala. Dar haideti sa vedem ce se intampla si peste hotare, pentru a nu pierde din vedere imaginea macro.

Imbracati elegant de sarbatoare, ne ducem cu gandul la vacante si calatorii, asa ca de data asta ne suim in TAP si plecam pe taramuri americane, dar nu inainte de a mentiona o stire importanta adusa de compania portugheza. TAP a zburat 7.58 milioane de pasageri in prima jumatate a anului 2023, cu 30% mai mult decat anul trecut, dar sub nivelul din 2019. Compania aeriana detinuta de statul portughez doreste sa se privatizeze si se pare ca cel putin trei companii aeriene mari, IAG, Lufthansa, si Air France KLM si-au aratat deja interesul. Ramane de vazut cine va fi co-pilotul aceste companii in calatoria prin universul industriei aviatice post-covid, dar faptul ca pierderile au fost cu 50% mai mici decat anul trecut si ca planul de 3.2 mld. EUR este in actiune, avionul este pregatit de decolare.

Daca tot am mentionat pandemia, haideti sa vedem ce se intampla in universul BioTech pe Wall Street. Actiunile producatorului de vaccinuri Covid-19, Novavax, au decolat ca o racheta, crescand cu aproape 30% luni pe 10 iulie, in urma anuntului ca vor primi 350 mil. USD din partea Canadei pentru a compensa dozele de vaccin care trebuiau livrate dar care au fost abandonate. Acest impuls pentru investitori a fost ca un espresso dublu, care a ridicat tensiunea in artere, dupa ce actiunile companiei o luasera in jos cu aproximativ 87% in ultimul an. In februarie compania a declarat ca exista indoieli serioase daca vor reusi sa tina lumina aprinsa pana la sfarsitul anului, dar in luna mai au schimbat strategia si s-au indreptat catre restructurari, trimitand acasa 500 de angajati si strangand cureaua in ceea ce priveste cheltuielile de cercetare dezoltare si operationale. Adaptabilitatea post pandemie este iar in prim plan si ne arata cum un gigant farmaceutic a reusit sa se imunizeze, urmand trendul si devenind competitiv. Daca tot suntem in lumea farmaceutica, e de mentionat faptul ca aceasta stire a impins si alte companii din industrie la cresteri semnificative pe Wall Street luni NanoString a crescut cu 23%, Sientra cu 15% si ETF-ul pe intreaga industrie XBI a crescut cu 3%. Glaxo Smith Kline nu se lasa mai prejos si primeste aprobare in Marea Britanie pentru vaccinul importiva RSV (virus sincitial respirator). Aceasta noua panacee, cunoscuta sub numele Arexvy, are scopul specific de a proteja persoanele de peste 60 ani impotriva virusului. Desi britanicii se mandresc cu atitudinea lor sobra, acum pot respira usurati, aclamand inovatia celei mai vechi companii britanice de farmaceutice, cu radacini in Londra din 1715. Acum, ar fi interesant daca GSK ar putea crea un vaccin impotriva vremii ploioase, sau a polemicilor legate de penaltiurile din Premier League, dar pentru moment sarbatorim aceasta victorie. Desi a avut un inceput de an 2023 dezamagitor, sectorul de sanatate are mai multe industrii promitatoare sa performeze in acest an, a declarat Goldman Sachs intr-un raport recent. Conform lui Asad Haider, seful cercetarii in domeniul sanatatii la Goldman, sectorul a inregistrat una dintre cele mai slabe performante din prima jumatate a anului din ultimele trei decenii. El atribuie performanta slaba problemelor regulatorii, ingrijorarilor legate de crestere, rotatiilor macro si preferintei investitorilor pentru actiuni tech mari. Conform Goldman Sachs industria farmaceutica globala are 700 mld. USD sub forma de cash si parghii pentru a cheltui pe M&A si pe R&D.

Sectorul Tech este castigatorul lozului norocos pe Wall Street in 2023, si de la prea multe vitamine de crestere se pare ca marile companii au devenit asa de mari incat nu isi mai incap in haine. Ca solutie Nasdaq a anuntat planuri pentru o reechilibrare speciala a ponderilor pe Nasdaq 100 mai tarziu in aceasta luna, pentru a aborda supra-concentrarea in index. E ca si cum gigantii din tech ar face o cura de slabire fortata, iar restul ar urma un regim de ingrasare. Cei mai mari castigatori ai anului, cei care au ajutat Nasdaq 100 sa creasca cu 37%, vor fi cei mai afectati. Printre acestia se numara Microsoft, Apple, Alphabet, Nvidia, Amazon si Tesla, toate cu o pondere semnificativa in index. Este un proces complex, avand in vedere ca existau mai mult de 300 de mld. USD  in ETF-uri care urmareau indexul la sfarsitul anului 2021. In acest moment suma totala e probabil si mai mare. In practica, acest lucru inseamna ca indexatorii vor trebui sa vanda o parte din participatiile lor si sa cumpere mai mult din alte actiuni. Toate aceste schimbari se vor baza pe preturile indexului si ale actiunilor la 3 iulie, iar detaliile vor fi anuntate pe 14 iulie. Reechilibrarea va intra in vigoare pe 24 iulie, asa ca incingeti pop-cornul si pregatiti-va de spectacol. 

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Auto China: Vanzarile auto in China au inregistrat o crestere de 10% in prima jumatate a anului, atingand un total de 13.2 mil. de unitati vandute. In luna iunie, vanzarile de EV au crescut cu 35%, ajungand la 806,000 de unitati, sustinute de o cerere puternica si de lansarea de modele noi. Cu toate acestea, vanzarile cu amanuntul au inregistrat o scadere de 2.8% in luna iunie, indicand o descrestere temporara a cererii pe piata interna, in timp ce exporturile si vanzarile de EV continua sa fie intr-o crestere solida.

Microsoft-Activision: Decizia instantei federale din San Francisco de a respinge cererea FTC de interdictie in tranzactia Microsoft-Activision a dus la o crestere a actiunilor Activision Blizzard, care au atins un nou maxim record de 92.91 USD pe actiune. Cu oferta Microsoft de a achizitiona casa de productie de jocuri pentru 95 USD pe actiune mai aproape de finalizare, ambele companii au exprimat recunostinta fata de decizia instantei si optimism in privinta aprobarii reglementare. CEO-ul Activision Blizzard, Bobby Kotick, a evidentiat posibilitatea unei solutii rapide in colaborare cu autoritatile de reglementare din Marea Britanie, in timp ce presedintele Microsoft, Brad Smith, si-a reafirmat angajamentul de a rezolva preocuparile legate de reglementare.

Soarele e aur: Tesla a fost de acord sa plateasca putin peste 6 mil. USD pentru a solutiona o actiune colectiva intentata in instanta de clientii care au fost supusi unor majorari bruste de preturi pentru instalatiile Solar Roof in 2021. Aceste majorari au condus la plati mai mari si au determinat multi clienti sa-si anuleze contractele. Desi Tesla a finalizat unele instalatii Solar Roof la pretul initial convenit, compania s-a confruntat cu anulari si o scadere a instalatiilor solare in general. Cu toate acestea, cresterea sistemelor de stocare a energiei a continuat sa genereze venituri pentru divizia Energy a lui Tesla.

Gaze Naturale: Berkshire Hathaway Energy a cumparat jumatate din instalatia de gaze naturale lichefiate Cove Point pentru 3.3 mld. USD. Aceasta achizitie consolideaza pozitia conglomeratului in infrastructura energetica, detinand acum o majoritate de 75% din Cove Point LNG din Lusby, Maryland. Astfel Oracolul din Omaha si-a crescut si mai mult expunerea la companiile traditionale din industria energetica, cum ar fi Occidental Petroleum si Chevron, in timp ce pretul gazului natural este in scadere. Warren Buffett a facut o miscare strategica, indicand faptul ca el vede o valoare pe termen lung in infrastructura energetica. In acelasi timp nu se limiteaza la gaze naturale si petrol, deoarece in 2022 Berkshire a propus sa cheltuie 4 mld. USD pentru a genera energie regenerabila in Iowa din surse eoliene si solare.

Pe Aripile Vantului: Boeing a livrat 60 de aeronave noi luna trecuta, cel mai mare numar din martie, in incercarea producatorului de a-si intensifica productia pentru unele dintre cele mai bine vandute avioane ale sale. De la inceputul anului si pana in prezent, Boeing a livrat 266 de aeronave catre clienti, in timp ce rivalul Airbus a livrat 316. Ambele companii au intampinat dificultati in a creste productia suficient de rapid pentru a evita intarzierile pentru clientii companiilor aeriene care au nevoie de un numar crescut de avioane in contextul cresterii calatoriilor. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

H20: Pretul actiunii Hidroelectrica a crescut cu 6% in primele 15 minute de la clopotel, pe tranzactii de 220 mil. RON. Indicele BET a crescut cu 1%. Lichiditatea pe intreg segmentul de actiuni al pietei locale de capital era de 230 mil. RON, pe cand ieri, valoarea tranzactiilor a fost de doar 61.65 mil. RON. In jurul pranzului, pretul maxim atins de H2O a fost de aproximativ 115 RON, reprezentand o crestere de peste 10% fata de pretul final din IPO.

Fidelis: Ministerul Finantelor va incepe o noua oferta de vanzare de titluri de stat Fidelis din 17 iulie. Potrivit anuntului va exista o transa si pentru donatorii de sange. In sesiunea din primvara statul a atras o suma record de 3 mld. RON. Dobanzile nu au fost inca anuntate pentru aceasta emisiune de obligatiuni.

 

STIAI CA?[edit | ]

Cel mai mare IPO din istorie a fost cel a lui Saudi Aramco. Compania a avut IPO-ul in 2019 si a strans 25.6 mld. USD, vanzand 3 mld. de actiuni. Anul acesta IPO-ul Hidroelectrica a fost al treilea cel mai mare din lume, si cel mai mare din Europa, dupa mega listarea Porsche, din 2022.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.