Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 15 martie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Ne-am propus ca o data pe saptamana sa discutam despre evenimente de pe Wall Street, si despre ultimele barfe din Manhattan care misca pretul actiunilor. Astazi, la cateva zile dupa episodul Sillicon Valley Bank, discutam despre un posibil efect asupra pietei de start-up si IPO globale, mai ales in contextul in care la Bucuresti, asteptam cu sufletul la gura listarile Hidroelectrica, Maib si Agricover.

Dupa un an record in 2021 in ceea ce priveste numarul de IPOs si sumele atrase la nivel global, in care am asistat la debutul pe Wall Street a Rivian, Toast, Robinhood si GitLab printre altele, a urmat seceta anului trecut. Daca ne uitam putin pe cifre, diferenta este absolut fenomenala, sumele atrase in 2022, fiind cu 94% mai mici decat in 2021. Singurul IPO care merita mentionat este spin-off-ul Mobileye, detinuta de Intel. Dar, nici in acest caz nu am avut parte de un adevarat unicorn, suma atrasa fiind de sub 1 mld. USD.

Pentru 2023, se zvonea ca am putea asista la o dezghetare a pietei de IPO, dat fiind faptul ca FED se apropie de momentul incetinirii cresterii dobanzii de referinta, iar piata ar putea inregistra un raliu dupa corectia de anul trecut. Toate bune si frumoase, cu un raliu sustinut la inceput de an, pana cand, surpriza, am observat ca piata fortei de munca din SUA continua sa dea batai de cap FED, si totodata, inflatia inca nu da semne reale de incetinire. Carcotasii lui Powell de pe Wall Street, care inca discuta de fraza celebra cu transitory inflation, se gandesc oare cand am putea ajunge din nou la targetul de inflatie de 2% vizat. Colac peste pupaza, colapsul SVB, poate arunca planurile de IPO in aer. SVB era un adevarat promotor de noi companii, fiind prima banca la care apelau celebrele start-up-uri din anii trecuti. Ne uitam putin peste lista de clienti, si observam ca din ea fac parte Coinbase, Airbnb, DoorDash, TikTok si multi alti unicorni. Aceasta lovitura, indiferent de deznodamantul final ar putea amana listarea unor companii interesante in 2023. Printe ele se numara Stripe, Discord, Reddit, Instacart…si chiar uriasii TikTok si Arm.  Daca tot am pomenit de celebra retea de socializare cu sediul in China, in acest caz am putea vorbi de o capitalizare bursiera de peste 300 mld. USD…nu pe Wall Street sigur, cel mai probabil in Shanghai sau Hong Kong. Chiar si in acest caz, falimentul SVB da peste cap planurile mai multor posibile IPO-uri din China…si cine spunea ca, globalizarea a luat sfarsit?

Barfele continua pe Wall Street si aflam ca, SUA ramane in continuare principala rampa de lansare pentru companii. Daca saptamana trecuta am discutat de relatia de frenemies dintre SUA si EU, am aflat pe surse, ca, mai multe companii importante din Europa vizeaza SUA in vederea unui IPO. Spre exemplu, britanicii de la ARM, au ales New York-ul in detrimentul Londrei, suedezii de la Northvolt se gandesc la o listare duala si in SUA, iar gigantii din zona de materiale de contructii, CRH, cu sediul in Irlanda, vor sa isi faca bagajele financiare si sa vina tot in Manhattan.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Unfriend: Am putea spune ca Zuckerberg devine din ce in ce mai nepopular pe retelele de socializare dupa o noua runda de disponibilizari. Meta, care a intrat oficial in anul eficientei, a anuntat ca va renunta la 10,000 de angajati, si ca totodata, va amana procesul de a acoperi 5,000 de posturi vacante pentru platformele pe care le detine. Stirea a fost vazuta cu ochi buni pe Wall Street, pretul actiunii inregistrand pe parcursul zilei de marti o crestere de peste 5%. O noua runda de disponibilizari va ajuta Meta sa isi atinga obiectivul de a scadea costurile. Noile calcule arata ca acestea ar putea fi in intervalul 86-92 mld. USD, sub nivelul prognozat anterior.

Belt tightening: Apple, compania cu cea mai mare capitalizare bursiera de pe glob trece pe economy mode. Spre deosebire de competitia directa care a apelat la disponibilizari, compania din Cupertino umbla de aceasta data la bonusuri. Angajatii din mai multe divizii erau obisnuiti sa primeasca aceste atentii de doua ori pe an...insa inflatia, se simte si in casele celor mai bogati. Astfel, bonusurile vor fi platite o singura data pe an, iar, compania va opri angajarile chiar si pentru posturile care raman vacante. Stirea vine in contextul in care, Tim Cook a anuntat actionarii la o intalnire de saptamana trecuta, despre necesitatea de a fi foarte atenti cu bugetul de cheltuieli in acest an.

5 year plan: Volkswagen a anuntat un plan ambititos de investitii pentru urmatorii 5 ani. Producatorul german va pune la bataie aproape 200 mld. USD pentru a-si imbunatatii prezenta in China dar si in SUA. O mare parte din aceasta suma (68%) va merge catre segmentul de EV. Pe langa suma considerabila, merita mentionat si faptul ca, procentul alocat catre EV si tehnologiei de ultima ora este cu 13% mai mare decat in planul anterior. Totodata, compania pune presiune pe UE pentru a sustine proiectele pe batranul continent, in contextul in care subventiile din SUA sunt mult mai apetisante. Pentru a beneficia de planul IRA a lui Biden, Volkswagen a anuntat deschiderea primei fabrici din afara Europei pentru producerea de baterii chiar in...Canada.

Bine ati venit: Bank of America este marea castigatoare a falimentului celor 3 banci din SUA, conform primelor date furnizate. A doua cea mai mare banca din regiune s-a trezit peste noapte cu noi depozite in valoare de aproximativ 15 mld. USD. Se pare ca sintagma too big to fail, i-a atras spre majoritatea catre bancile consacrate. Asteptam si ultimele date de la JPMorgan Chase, Citigroup si Wells Fargo pentru a ne putea face o idee mai clara. Pana atunci, insa, Bank of America mai recupereaza din scaderea depozitelor cu peste 8 mld. USD in ultimul trimestru.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Dividende: Bursa de Valori Bucuresti (BVB) convoaca actionarii pe 26 aprilie pentru a aproba repartizarea profitului net raportat in 2022, in valoare de aproximativ 11 mil. RON. Valoarea propusa a dividendului per actiune este de 1.2918 RON. Raportat la pretul de inchidere de ieri, randamentul este de aproximativ 3.07%/actiune.

One-bition: One United Properties (ONE) si-a setat ca obiectiv pentru 2023 o cifra de afaceri consolidata de 1.43 mld. RON, in crestere cu 23% fata de rezultatul preliminar din 2022 si un profit net de 530 mil. RON (+5% vs. 2022). Printre altele, compania se asteapta sa atinga borna de 1 mld. RON pentru veniturile din vanzarile de proprietati rezidentiale, ceea ce ar reprezenta o crestere de peste 30% fata de anul precedent. In 2023, compania intentioneaza inceperea constructiei la One Plaza Athenee, un hotel de 5 stele in centrul Bucurestiului, facand astfel primii pasi intr-un nou segment de business.

STIAI CA?[edit | ]

Rivian, producatorul de EV, a fost cel mai mare IPO traditional din 2021 si a depasit in momentul listarii capitalizarea bursiera a General Motors si Ford. Intre timp, pretul actiunilor Rivian s-a prabusit in 2022, si astazi este cu aproximativ 87% mai mic decat la debutul de pe Wall Street.