Pastila de pe Wall Street - Trade Talk 31 mai 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

De 1 iunie suntem cu totii din nou copii, si acest lucru ne permite sa visam cu ochii deschisi la o lume mai fericita, in care bulele din imagine nu se sparg niciodata si continua sa pluteasca in eter. Din pacate insa, Wall Street-ul este destul de alergic cand vine vorba de bule, in special pentru cei care au trecut prin episodul din 2000. Astazi, ne ducem in Manhattan pentru a afla ultimele noutati, iar ruta noastra o ia prin Istanbul, deoarece, caderea lirei turcesti dupa victoria lui Erdogan, a ieftinit peste noapte biletele de avion la Turkish Airlines. Raliul sustinut, in special al lui Nasdaq care s-a apreciat cu 25% de la inceputul anului si pana la inchiderea de ieri, a starnit numeroase discutii intre asa zisii experti. Cu o inflatie inca mult peste targetul FED si cu o economie ce ar putea intra intr-o recesiune tehnica, companii precum Nvidia (+180%), Apple (+42%), Microsoft (+38%), Tesla (+86%), sau Amazon (+41%) au trait intr-o bula in primele 5 luni din 2023.

Tot intr-o bula s-au aflat si companiile din industria de lux. Dar se pare ca aici lucrurile au inceput sa se complice. Saptamana trecuta scaderea preturilor actiunilor Herms, Prada sau LVMH au alimentat ipoteza conform careia partea ceva mai ieftina din portofoliul acestor branduri scartaie. Aici, nu ne referim la posetele de peste 10,000 EUR de la Herms, sau la gentile fashion de la Prada sau LVMH, ci la micile bucurii pe care si le permit mai multi shopperi, precum brelocuri, cosmetice sau parfumuri. Este interesant de mentionat faptul ca aproximativ 60% din veniturile totale vin din aceasta categorie, iar ultimele date oferite chiar de Chanel, ne arata ca, americanii au inceput sa refuze sa isi deschida portofelul atat de usor. Conform datelor obtinute de la companiile de carduri, se observa o scadere a cheltuielilor americanilor in ultimele 5 luni. Ultimele cifre din aprilie, ne arata ca in SUA dar si in alte piete, cheltuielile au scazut cu 18% fata de anul trecut, conform celor de la Citi. Chiar daca in Manhattan magazinele de lux raman la fel de frumos aranjate, ramane de vazut daca acest mic hiccup se va reversa si asupra cumparatorilor afluenti.

Cand vine vorba de bule, am luat masa cu profesorul de la Wharton, Siegel, care ne-a povestit ca frenezia cu inteligenta artificiala poate duce intr-adevar la un asemenea scenariu. Dar, pentru moment, ne aflam inca in ciclul in care aceasta bula se mareste, si pana cand va exploda am putea asista la cresteri spectaculoase, cum a fost si cazul Nvidia de saptamana trecuta. Siegel atrage atentia asupra faptului ca primele 8-9 companii din S&P500 au fost responsabile pentru majoritatea castigurilor din indice, si  sustine ca AI-ul este in spatele acestei ascensiuni.  Parerea lui Siegel este ca, actiunile cu capitalizare mare de orice fel, indiferent daca sunt din tehnologie sau nu, nu isi fac griji cu privire la conditiiile de creditare, ci doar cu privire la rata dobanzilor, astfel S&P500 ar putea deveni de fapt un castigator din cauza unei posibile crize bancare. De exemplu, in cazul Nvidia, Siegel considera ca, chiar daca pentru moment compania este supraevaluata acest lucru nu va conduce imediat la o scadere substantiala deoarece uneori momentumul este mai puternic decat valoarea fundamentala pe termen scurt. Asa ca, pentru moment ramanem cu capul in nori, sau in bula de pe Wall Street, asteptand noile aplicatii ale AI, care ar putea veni chiar de saptamana viitoare, cand Apple are un eveniment special programat. 

Inainte de a reveni pe batranul continent ne-am intalnit si cu Elon prin aeroport, care conform ultimelor barfe si-a facut bagajele pentru o excursie in China. Tot intr-o bula am putea spune ca este si excentricul miliardar daca consideram ca acesta doreste sa adauge inca aproape jumatate de milion de EVs pentru productia de la fabrica din Shanghai, si totodata, eventual, sa poata da drumul din nou la Twitter pentru clientii din China. 

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Earnings: Pretul actiunilor HP a scazut cu peste 5% in sedinta de after hours de aseara dupa ce gigantul de IT a raportat rezultate financiare sub asteptarile pietei pentru al doilea trimestru al acestui an si, si-a redus totodata prognoza pentru restul anului. Veniturile companiei au crescut cu 4% fata de anul trecut si au insumat 7 mld. USD. cu 300 mil. USD sub consensul analistilor. Pentru T3, compania se asteapta la venituri in intervalul 6.7 - 7.2 mld. USD, iar pentru intreg anul 2023, aceastea sa creasca cu 4-6%, sub nivelul prognozat anterior de 5-7%.

Wishful thinking: Cathie Wood, celebra investitoare din spatele Ark Invest, considera ca noul Cybertruck al Tesla poate disrupe piata camioanelor intr-un mod similar cum a facut-o si EV-ul emblematic pentru sectorul auto. Firma de investitii a sustinut ca majoritatea analistilor au ajuns la o concluzie gresita cu privire la piata camioanelor electrice, la fel cum au crezut eronat ca EV vor reprezenta doar o parte de nisa a pietei auto. Ark Invest sustine ca pe langa cele 1.5 mil. de rezervari de Cybertrucks, primele date Google Trends sugereaza ca acest model ar putea fi la fel de raspandit ca Model Y. Totodata, conform cercetarii interne, Ark considera ca, cota de piata globala a EV-urilor este posibil sa se extinda la peste 70% pana in 2027, contrar analistilor care o vad plafonandu-se la 14% pana in 2040.

ES6: Primele rapoarte indica ca fiecare dintre cele 330 de magazine NIO a primit in medie 90 de precomenzi ale modelului ES6, 20 dintre acestea fiind confirmate cu un avans. Cele mai multe dintre comenzile confirmate au fost din orasele mari ale Chinei. Calculele sugereaza ca aproximativ 29,700 de precomenzi sau 6,600 de comenzi confirmate au fost plasate in doar primele zile de cand a doua generatia ES6 se afla pe piata. NIO va publica ultimele date cu privire la numarul de livrari pe 1 iunie. De la inceputul anului si pana in prezent, pretul actiunilor a scazut cu aproximativ 22%.

Warning: Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, producatorul ChatGPT, precum si directori de la DeepMind, divizia de inteligenta artificiala a Google, dar si reprezentanti ai Microsoft au semnat o declaratie prin care afirma ca inteligenta artificiala prezinta un risc major pentru omenire, similar cu cel al unui razboi nuclear. Acestia considera ca atenuarea riscului de extinctie din cauza inteligentei artificiale ar trebui sa fie o prioritate globala, alaturi de alte riscuri, cum ar fi pandemiile. Interesanta afirmatie, in conditiile in care, fix acesti domni sunt cei care profita de pe urma dezvoltarii exponentiale ale acestui sector .

Job cuts: Goldman Sachs se pregateste pentru a treia runda de disponibilizari, pe masura ce compania se adapteaza la o scadere a activitatii de tranzactionare. Banca urmeaza sa elimine mai putin de 250 de locuri de munca in urmatoarele saptamani. Goldman Sachs a fost prima banca care a redus numarul de angajati inca din septembrie (cateva sute) si apoi din nou in ianuarie, renuntand la 3,200 de angajati. Si alte banci au recurs la aceeasi strategie, Morgan Stanley disponibilizand 3,000 de angajati in aceasta luna, iar JP Morgan aproximativ 500 saptamana trecuta. Este important de mentionat ca firma condusa de David Solomon este dependenta de performanta Wall Street, si scaderea cu 16% a veniturilor din tranzactionare in primul trimestru a cantarit decisiv la un inceput de an dezamagitor.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Follow the leader: Arobs Transilvania Software (AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listata la BVB, a raportat o crestere a veniturilor de 113% (133.2 mil. RON) fata de trimestrul din 2022, si un profit net normalizat de 19.3 mil. RON. Ambii indicatori depasesc estimarile din BVC cu 25%, respectiv 13% pentru primele 3 luni din 2023. Serviciie software au adus cea mai mare contributie la cifra de afaceri la nivel consolidat, de 66%. De la inceputul anului si pana la inchiderea de ieri, pretul actiunilor s-a majorat cu aproximativ 18%.

 

STIAI CA?[edit | ]

Indicele Nasdaq a crescut de 5 ori in intervalul 1995-2000, pentru ca mai apoi sa scada cu 77% in momentul cand bula din tehnologie s-a spart brusc. Totodata, aceasta scadere a contribuit la falimentul mai multor companii de internet.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.