Piata asigurarilor la nivel record - 06 martie 2023

De la TradeVille.ro wiki

Piata de asigurari din Romania ar putea ajunge la un nivel istoric in 2023, de peste 16 mld. RON. Aceasta crestere exponentiala se datoreaza scumpirii politelor de asigurare si a interesului romanilor pentru asigurari in contextul cutremurelor inregistrate in ultima perioada. Potrivit celor mai recente date, valoarea politelor de asigurare a locuintelor ar putea depasi 600 mil. RON, o cifra dubla fata de 2017. De mentionat este si faptul ca la inceputul lui 2023, peste 80% dintre locuintele romanilor nu erau protejate de o asigurare. Pentru urmatorii ani se asteapta o schimbare de trend. Daca in momentul de fata balanta este inclinata ferm in favoarea asigurarilor auto, acest lucru s-ar putea schimba in anii urmatori, pe masura ce romanii iau in considerare asigurarile de bunuri, cele de viata si de sanatate. (Sursa: ZF)

Agricultura, la ceas de cumpana[edit | ]

Anul 2023 a inceput bine pentru sectorul de agricultura, iar fermierii privesc cu optimism spre productia de cereale asteptata in acest an. Cu toate acestea, provocarea cea mai mare a agricultorilor va fi sa isi valorifice cu adevarat productia, afectata de preturile mai mici impuse pentru exporturile catre Ucraina. In acelasi timp, Banca Transilvania continua sa finanteze intr-un ritm accelerat afacerile din sectorul agricol, valoarea totala a creditelor acordate acestui sector ridicandu-se la 5 mld. RON in 2022. (Surse: ZF(1);ZF(2))

Bursele europene se incred in optimismul chinezesc[edit | ]

Bursele europene au deschis in crestere, in sedinta de tranzactionare de vineri. Cresterea este pusa pe seama asteptarilor de redresare economica a Chinei, cu toate ca dobanzile din zona euro au ajuns la cele mai ridicate cotatii din ultimii ani. Indicele european STOXX 600, s-a apreciat cu 0.6% in prima parte a sedintei de tranzactionare, aprecierea fiind sesizata si la nivelul principalului indice bursier britanic FTSE 100. (Sursa: Reuters)

Noutati din zona euro[edit | ]

In zona euro, sentimentul privind sectorul serviciilor s-a imbunatatit, potrivit unui indice masurat de agentia S&P. Astfel, valoarea acestuia a ajuns la 52.7, in februarie 2023, cel mai mare nivel atins din iunie 2022. In ceea ce priveste producatorii zonei euro, luna ianuarie 2023 a adus cea mai lenta crestere anuala a preturilor „la poarta fabricilor” (+15% vs. ianuarie 2022) din august 2021. Intre timp, una dintre cele mai indatorate economii din zona euro, Italia, a raportat o scadere trimestriala a PIB cu 0.1% vs. T3 2022, confirmand prima parte a unui scenariu anticipat de oficialii italieni. In noiembrie 2022, acestia previzionau o recesiune tehnica a Italiei, datorata scaderilor trimestriale din T4 2022 si T1 2023. In cele din urma, in contextul in care inflatia persista, unele banci de investitii estimeaza ca rata de dobanda din zona euro va ajunge chiar si pana la 4%, de la 2.5% (in prezent), un nivel mai mare decat previziunile anterioare. (Surse: TradingEconomics;TradingEconomics;TradingEconomics;Reuters)

Companiile zilei:[edit | ]

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET)[edit | ]

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI - Bittnet Systems S.A. anunta admiterea la tranzactionare pe piata reglementata a obligatiunilor sale corporative, denominate in EUR, BNET26E. Emisiunea este formata din 20,596 de obligatiuni, cu o valoare nominala de 100 EUR/obligatiune. Dobanda anuala este de 9%, platibila trimestrial. Prima zi de tranzactionare va fi marti, 07.03.2023. (Sursa: BVB)

TURISM COVASNA SA COVASNA (TUAA)[edit | ]

TURISM COVASNA SA COVASNA - Turism Covasna a incheiat anul 2022 cu un profit net de 2.6 mil. RON, comparativ cu o pierdere neta de 415,607 RON, in 2021, cand activitatea a fost restrictionata de pandemie. Cifra de afaceri a consemnat un avans de 57% vs. 2021, pana la 21.9 mil. RON. De la listarea actiunilor sale, in 1996, compania nu a acordat dividende. (Surse: BVB (1);BVB (2))

Deutsche Lufthansa AG (LHA)[edit | ]

Deutsche Lufthansa AG - Grupul Lufthansa a incheiat anul 2022 cu un profit net de 791 mil. EUR, fata de o pierdere neta de 2.2 mld. EUR, in 2021. Profitul operational ajustat a urcat la aproape 1.6 mld. EUR, de la o pierdere operationala ajustata de aproape 1.7 mld. EUR. Veniturile consolidate au avansat cu 94.9% fata de cele din 2021, insumand 32.8 mld. EUR. Imbunatatirea rezultatelor financiare este pusa pe seama redresarii puternice a cererii pentru zborurile comerciale, dupa pandemia COVID-19. Lufthansa anticipeaza ca business-ul sau va avea un parcurs pozitiv in 2023. Compania anticipeaza, printre altele, majorarea semnificativa a cifrei de afaceri si a profitului operational ajustat fata de anul 2022. In plus, Lufthansa planifica reluarea platii de dividende din profitul anului financiar 2023. (Surse: raport anual companie;Reuters)

Mercedes Benz Group A.G. (DAI)[edit | ]

Mercedes Benz Group A.G. - Mercedes-Benz a anuntat construirea unei fabrici pentru reciclarea de baterii, in sudul Germaniei. In prima faza, aceasta unitate va avea o capacitate totala de reciclare a 2,500 tone baterii pe an si va contribui, totodata, la productia a peste 50,000 de module pentru acumulatorii integrati in EV-urile companiei. Daca modelul operational initial se va dovedi de succes, Mercedes-Benz are in vedere dezvoltarea activitatii de reciclare si a productiei de module pentru baterii pe termen mediu si lung. (Sursa: Reuters)

TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]

TESLA INC. - In luna precedenta, Tesla a vandut 74,402 EV-uri in China, marcand o crestere de 31.65% fata de luna februarie 2022 si o crestere de 12.6% fata de luna ianuarie 2023. Tot in luna precedenta, BYD, unul dintre principalii rivali din China ai Tesla, a vandut 191,664 vehicule. Cota de piata a Tesla pe piata noilor EV-uri din China a scazut la 9% fata de 10%, in februarie 2022. In aceeasi perioada, BYD a acaparat o cota de piata de 37%, in crestere de la 27%, reflectand preferintele consumatorilor chinezi pentru producatorii autohtoni. (Sursa: Reuters)

C3.AI Inc (US.AI)[edit | ]

C3.AI Inc - C3.ai, o companie care ofera servicii in sfera inteligentei artificiale, a raportat rezultate financiare mai slabe, dar peste asteptari. In T3 al anului fiscal 2023, EPS a fost de -0.06 USD/actiune, comparativ cu -0.07 USD/actiune in perioada similara a anului trecut. Veniturile au fost de 66.7 mil. USD (-4.4% vs. T3 an fiscal 2023). Wall-Street anticipa un EPS de -0.22 USD/actiune la venituri de aproape 64.3 mil. USD. Pentru intreg anul fiscal 2023, compania anticipeaza o crestere a cifrei de afaceri intre 4%-5% fata de anul anterior, pana la 264-266 mil. USD. Ieri, cotatia actiunii companiei a crescut cu pana la 19%, in sedinta de tranzactionare after-hours. Totusi, pretul actiunilor ramane mult sub maximul de peste 160 USD/actiune atins in perioada de dupa listare, in anul 2020. (Surse: raport trimestrial companie;SeekingAlpha;Yahoo! Finance)

Occidental Petroleum Corp. (US.OXY)[edit | ]

Occidental Petroleum Corp. - Occidental Petroleum, compania in care conglomeratul lui Warren Buffett controleaza 21.4% din actiuni, a anuntat ca are in vedere amplasarea unei unitati pentru capturarea de emisii de carbon, in Texas, pe o suprafata de peste 55,000 acri. Capacitatea de stocare a unitatii s-ar situa undeva la 1.2 mld. tone de dioxid de carbon. Compania spera ca unitatea sa devina operationala in anul 2026. (Surse: SeekingAlpha;MarketScreener)