Piata muncii din SUA spulbera asteptarile - Trade Talk 05 februarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Pentru toate fricile despre cum AI ne va substitui pe capete, piata americana a muncii s-a descurcat fenomenal de bine luna trecuta. Cei 353,000 de noi angajati au fost de 2x mai multi decat cifra asteptata, depasind pana si cea mai optimista previziune.

Cresterea salariilor a fost si ea dubla celei anticipate. De fapt, cifrele au aratat atat de bine, incat umbla vorba-n targ ca administratia Biden le-a cosmetizat pe ici-colo. 

1. Economia[edit | ]

Dinamica pietei americane a muncii din precedentele doua luni a fost revizuita in crestere... deloc modesta: plus 117,000 de joburi in decembrie si alte 9,000 in noiembrie, adica un total de 126,000. Ianuarie, insa, a stralucit din (aproape) toate punctele de vedere.

Sectorul de sanatate si guvernul au ramas cei mai activi angajatori. Insa de data asta, aproape 2/3 din sfera activitatilor private incluse in calcul au indicat castiguri nete. Peste 9 milioane de oferte de munca ramaneau disponibile in decembrie.

Rata somajului a ramas 3.7%, copy/paste decembrie. In ciuda celor mai mari dobanzi din ultimii 22 de ani, America nu se indeparteaza asa mult de cel mai redus somaj vazut de peste o jumatate de secol incoace.

Aproape 3 milioane de suflete au intrat pe piata muncii din SUA in ultimele 12 luni. In ianuarie, numarul concedierilor a scazut cu o cincime fata de inceputul anului trecut.

Potrivit unui sondaj WSJ, 2024 ar trebui sa aduca un castig mediu lunar de 64,000 de angajari. Cifra din ianuarie e de peste 5x mai mare. Media ultimelor trei luni e 289,000. Doar 100,000 de noi joburi lunar sunt necesare pentru a tine piata muncii in echilibru cu cresterea populatiei apte de lucru.

Nu-i intamplator ca saltul cumulativ al increderii consumatorilor americani in decembrie si ianuarie a fost cel mai mare din ultimii 32 de ani. Fed-ul masoara cresterea economica in timp real iar rezultatul provizoriu e ravasitor: la o rata anualizata de 4.2%, ascensiunea e chiar mai pronuntata decat cea reusita in ultimul trimestru din 2023.

2. Bursa

Indicele S&P 500 a inchis vineri la un nou maxim record. A fost a patra saptamana consecutiva de aprecieri.

Aproape jumatate din avansul inregistrat in ianuarie a sosit pe seama celor mai valoroase sapte companii americane de tehnologie.

Procentul contributiei ar fi fost chiar mai mare, 71%, in cazul excluderii Tesla din grupul mega-elitist. Se pun deja pariuri pe posibilii inlocuitori... unii zic Broadcom, altii AMD. Apropo, in bula speculativa de la finalul anilor '90, cu-adevarat magnifici erau doar patru (Cisco Systems, Intel, Dell Computer si Microsoft).

Sub doua procente a castigat S&P 500 de luni pana vineri. Dar e-o performanta cu totul remarcabila tinand cont de ramele tabloului: miercuri seara, Fed-ul a sunat surprinzator de abraziv iar doua zile mai tarziu, cifrele economice au sarit din grafice.

Meta Platforms a explodat vineri cu 20%... si plus 197 mld. USD la capitalizare, castig nemaivazut vreodata pe bursa americana. Compania anuntase joi seara primul dividend din istoria sa, la pachet cu un program de buybacks de 50 mld. USD (cam 5% din cantitatea de actiuni disponibile in piata).

Amazon a urcat cu-aproape 8%, fiind #3 in topul aprecierilor din S&P 500. Si de-aici au curs vesti bune cu o zi inainte, inclusiv cele mai mari marje de profit din ultimii 5 ani in America de Nord si incasari trimestriale din publicitate de peste 14 mld. USD, propulsand gigantul e-commerce in ceafa celor de Alphabet si Meta Platforms.

Tot vineri, alt nou record istoric a fost pus in dreptul Nvidia. CEO-ul Jensen Huang spune ca cererea pentru propriile cipuri AI va creste, pe seama unor comenzi globale tot mai mari complementare celor venite din SUA si China. Bank of America a ridicat vineri pretul tinta la 800 USD pe actiune, echivalent unei aprecieri de 23% fata de cotatiile curente. Ca perspectiva, actiunile sunt deja plus 33% in numai cinci saptamani de cand a-nceput anul.

80% din companiile incluse in S&P 500 care-au raportat deja au reusit sa bata asteptarile. Pana acum, cele mai prolifice sectoare au fost energia (90%), sanatatea (85%) si tehnologia (84%). Palantir (azi), Eli Lilly, Spotify, Ford, Toyota, BP, Amgen (maine), Disney, Alibaba, Uber (miercuri), ConocoPhillips (joi) si PepsiCo (vineri) sunt cateva dintre numele importante care vor iesi la rampa in aceasta saptamana. Nvidia are intalnire cu investitorii abia spre final de luna, pe 21 februarie.

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: 5 cresteri in 5 sedinte... asa a aratat saptamana trecuta pentru indicele de referinta BET. Top performeri vineri au fost Aquila Part Prod (plus peste 6% si un nou maxim istoric), TeraPlast (plus aproape 4%) si Sphera Franchise Group (plus aproape 2%). De luni pana vineri, Hidroelectrica a castigat aproape 6%. BRD Groupe Societe Generale raporteaza joia asta, cea mai aglomerata perioada a sezonului curent sosind intre 26 si 29 februarie.

Banci: La UniCredit, ultimul trimestru din 2023 a adus un profit net de-aproape 3x mai mare decat cel asteptat. Si incasarile au batut estimarile... asa ca-i loc pentru recompensarea actionarilor cu 8.6 mld. EUR via dividende si buybacks. Actiunile erau plus 10% in dimineata asta pe bursa din Milano (si la cele mai ridicate cotatii din ultimii opt ani).

IPO: Reddit alege NYSE (in defavoarea Nasdaq) pentru listarea pe bursa americana care s-ar putea intampla chiar luna viitoare. Capitalizarea urmarita este de cel putin 5 mld. USD.

Dobanzi: Nu ne grabim sa le taiem, a reiterat Jay Powell ieri la "60 Minutes". Sansa pentru o reducere de 25 bps, odata cu urmatorul anunt de politica monetara din 20 martie, e estimata acum la numai 15%.

Politic: Donald Trump nu-l vrea pe Jay Powell pentru al treilea mandat la sefia Rezervei Federale insa cel curent expira abia in mai 2026. Fostul presedinte e tentat si de taxarea cu cel putin 60% a importurilor chinezesti. 

STIAI CA?[edit | ]

Cele mai tari joburi in AI platesc deja salarii anuale de peste 1 milion USD.