Pietele reactioneaza la acordul privind datoria publica a SUA - 30 mai 2023

Dupa ce americanii au anuntat ajungerea la un acord provizoriu privind ridicarea plafonului datoriei publice, pietele au reactionat mixt, in timpul sedintei de tranzactionare de ieri. Astfel, pretul la vedere al aurului a scazut cu 0.1%, pana la 1,944.09 USD/uncie, apropiindu-se de minimul ultimelor doua luni. Cotatiile la termen ale petrolului au deschis sedinta de ieri in crestere, cu 0.6% (Brent), respectiv cu 0.7% (WTI). In Europa, pietele de actiuni au deschis in crestere, indicele pan-european STOXX 600 crescand cu 0.1%. (Surse: CNBC;Reuters (1);Reuters (2))

Zona euro, in asteptarea statisticilor privind inflatiaModificare

Urmatoarele date privind rata inflatiei din zona euro vor fi publicate joia aceasta. In anticiparea acestor statistici, randamentele la maturitate ale titlurilor de stat emise de tarile membre ale zonei euro au scazut. Partial, scaderea se datoreaza si majorarii plafonului datoriei publice a SUA. In ce priveste evolutia inflatiei core din zona euro, anumiti analisti sunt de parere ca varful a fost depasit, dar cresterea preturilor core ar putea incetini mai lent decat era asteptat. In piata monetara, preturile reflecta scenariul potrivit caruia cele mai mari rate de dobanda cheie din zona euro vor fi atinse in decembrie 2023, mai tarziu decat in septembrie 2023, cat se anticipa anterior. (Surse: Reuters;DailyFX)

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV)Modificare

Potrivit lui Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania, cel mai important jucator din sistemul bancar, institutia doreste sa se concentreze exclusiv pe dezvoltarea sa in Romania, urmarind o crestere organica. Acest lucru se datoreaza existentei multor oportunitati de dezvoltare in piata bancara si financiara romaneasca. In ceea ce priveste imprumuturile destinate consumatorilor pentru anul acesta, se observa o revenire a interesului din partea clientilor. Cu toate acestea, se asteapta ca performantele sa nu fie la fel de bune ca cele inregistrate in 2021, sau la inceputul anului 2022, cresterea urmand a fi determinata, in principal, de evolutia creditarii companiilor. (Sursa: ZFCorporate)

Med Life S.A. (M)Modificare

Intr-un recent interviu, directorul general al MedLife, Mihai Marcu, a reiterat strategia companiei de a continua sa exploreze oportunitati de achizitii, dupa un an extrem de dinamic, 2022, care a inclus 20 de proiecte de dezvoltare si extindere. Compania se concentreaza acum mai mult pe deschiderea de noi unitati si achizitionarea de clinici in orase in care nu este prezenta, cum ar fi Satu Mare, Baia Mare, Bistrita, Buzau si Tulcea. Grupul MedLife va accelera si dezvoltarea in Craiova si Timisoara, iar prezenta sa in Arad, Brasov si Sibiu va fi consolidata. In ceea ce priveste planurile pe termen lung, presedintele MedLife are ambitii de a-si intensifica prezenta in Iasi si Constanta. (Sursa: Businessmagazin.ro)

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL)Modificare

Transelectrica a anuntat piata cu privire la publicarea in Monitorul Oficial a unui nou tarif pentru serviciul de sistem, care se va aplica din 1 iunie 2023, in valoare de 6.64 RON/MWh – cu 14% mai mic fata de cel practicat de la 1 ianuarie 2023. Modificarea tarifului a fost determinata de o corectare a deviatiilor semnificative de la prognoza, in conformitate cu reglementarile ANRE. (Sursa: BVB)

Norofert S.A (NRF)Modificare

Norofert, producator de inputuri pentru agricultura ecologica, a incheiat primul trimestru al anului in curs cu un profit net de 1.7 mil. RON, in scadere cu 12% fata de T1 2022, si cu o cifra de afaceri de 13.1 mil. RON (-19% vs T1 2022). Scaderea a fost cauzata de o diminuare a veniturilor din exploatare (-16% vs T1 2022), care au atins nivelul de 14.4 mil. RON. Cu toate acestea, rezultatul operational a fost pozitiv, de 3.3 mil. RON, marcand o crestere de 22%. Compania mentioneaza ca dificultatile pe care le intampina in anul acesta provin, in special, din diferentele mari intre preturile anticipate ale cerealelor si cele curente. Culturile din toamna anului trecut au fost realizate la costuri foarte mari cu ingrasamintele, cu perspectiva unor preturi ridicate ale cerealelor, care sa faca aceste investitii profitabile. Cu toate acestea, incepand cu noiembrie 2022, preturile cerealelor au cunoscut un adevarat declin, ajungand astazi aproape la jumatate fata de vara-toamana anului 2022. (Surse: BVB;ZF)

NVIDIA Corp. (US.NVDA)Modificare

Nvidia si MediaTek au anuntat ca vor colabora pentru dezvoltarea tehnologiei pentru sisteme avansate de infotainment pentru vehicule, care pot rula jocuri sau interactiona cu soferii folosind inteligenta artificiala. Parteneriatul cu MediaTek ofera Nvidia un acces mai larg la piata de 12 mld. USD pentru sistemele de infotainment pe cipuri. Nvidia s-a concentrat pe marci auto premium, precum Mercedes-Benz si Jaguar Land Rover, in timp ce MediaTek, care isi are baza in sectorul cipurilor pentru smartphone-uri Android, isi vinde tehnologia catre producatori de vehicule cu preturi mai mici. In alte stiri, Nvidia va construi cel mai puternic supercomputer in Israel, din dorinta de a satisface cererea tot mai mare pentru aplicatiile care utilizeaza tehnologii AI. (Surse: Reuters (1);Reuters (2))

Pfizer Inc (US.PFE)Modificare

Pfizer, impreuna cu BioNTech si Uniunea Europeana au declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca au ajuns la un acord privind modificarea contractului de achizitii vaccinuri Covid-19, reducand numarul de doze pe care UE trebuie sa le cumpere si amanad termenul de livrare pana in 2026. Cu toate acestea, unele tari au decis sa renunte cu totul la contract, in contextul in care vaccinurile cumparate, in cantitati mari, nu au reusit sa fie administrate la timp, ceea ce a dus la distrugerea lor si inregistrarea unor pierderi financiare. Acordul a fost incheiat dupa cateva luni de discutii, in care guvernele UE au exercitat presiuni asupra Bruxelles-ului pentru a obtine o micsorare a numarului dozelor de vaccin cumparate. (Sursa: Reuters)

UBER TECHNOLOGIES INC (US.UBER)Modificare

Uber inregistreaza o crestere a numarului de conducatori auto din UE care se alatura aplicatiei, in ciuda istoricului de tensiuni dintre companie si industria nationala a taxiurilor. Astfel, utilizarea aplicatiei de catre taximetristii europeni a crescut, in anul incheiat la 30 aprilie, la 10% din totalul curselor, iar un reprezentant al companiei a mentionat ca afacerile din Europa, Orientul Mijlociu si Africa cresc cu o dinamica situata intre 10% si 50% pe an, cele mai mari piete ale aplicatiei fiind Marea Britanie, Franta, Germania si Spania. (Sursa: Reuters)

Triplarea capacitatii de productie a energiei prosumatorilorModificare

Piata prosumatorilor din Romania este una dintre cele mai dinamice in ultimul an, inregistrand o dublare a participantilor in mai putin de un an. Astfel, in perioada septembrie 2022 – martie 2023, numarul prosumatorilor din Romania a crescut de la 24,000 la peste 55,200, in timp ce capacitatea instalata de acestia a crescut de la 213 MW la 636 MW. Judetul care a cunoscut cea mai mare crestere este Maramures, puterea instalata a prosumatorilor marindu-se de peste 4 ori in perioada analizata. ANRE prognozeaza ca pana la sfarsitul anului 2023, vor exista cca. 140,000 prosumatori. (Sursa: ZFcorporate)