Pinata lui Ciuca & Musk - Trade Talk 02 martie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Primavara a inceput cu un joc de Pinata, traditional pentru America de Sud. La distanta de cativa mii de kilometri, Nicolae Ciuca si Elon Musk s-au grabit sa loveasca Pinata pentru a ajunge mai repede la deliciile care se ascund. Guvernul Romaniei a aprobat un memorandum prin care mandateaza reprezentantii din adunarea generala a companiilor cu capital majoritar de stat sa solicite distribuirea a 90% din profitul net din 2022 sub forma de dividende. Vestea nu vine ca o mare surpriza avand in vedere ca Executivul are nevoie de venituri pentru a ajunge cu deficitul bugetar sub tinta de 3% din PIB, asa cum a promis in fata Comisiei Europene. Pentru investitori, decizia este o arma cu doua taisuri. Pe de o parte, dividendele vor deveni mai apetisante pe termen scurt, dar pe de alta parte, analistii considera ca acest proiect va influenta in mod negativ planurile de investitii a respectivelor companii. Ramanem cu ochii pe BVB, si in mod special pe pretul actiunii companiilor direct afectate, precum Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Fondul Proprietatea, Oil Terminal si Conpet dar trecem oceanul pana in Austin, Texas, pentru a afla ce planuri mai are Don Musk.

Ziua Investitorului Tesla a fost cum era de asteptat, un eveniment de tip buy-the-rumor-sell-the-news, pretul actiunii inregistrand o scadere de peste 5% in sedinta din after hours. Ca si in anii precedenti, reactia pietei a fost una telefonata, la fel ca si performanta Red Bull din antrenamentele dinaintea primei curse a sezonului din Bahrain. Asteptarile erau mari inainte ca Elon Musk sa ne povesteasca despre planurile marete ale liderului de EV. Multi dintre analisti se asteptau la prezentarea unui nou model mai ieftin (<25,000 USD.), care sa revolutioneze cu adevarat acest sector.

Master Plan part 3, prezentat pe larg de Elon timp de 4 ore s-a dovedit a fi o dezamagire pe termen scurt, dar viziunea prezentata si totodata sustinuta de recentele rezultate nu poate fi trecuta cu vederea. Pentru a face fata in acest sector, compania tinteste scadera costului de productie pentru noile modele cu 50%. Pana in 2030, Tesla doreste sa vanda 20 mil. de vehicule anual, o cifra cu adevarat impresionanta. Ca sa o punem in context, anul trecut, compania a vandut 1.3 mil. de EVs…iar, la nivel global, cel mai mare producator, Toyota vinde cam 10 mil. de masini anual in prezent. Desi nu a dat detalii despre un nou prototip, Musk prevede 10 modele pana in 2030 (de la 5 in prezent) si o investitie totala de peste 175 mld. USD. pentru a-si atinge obiectivul. Pe langa viziunea lui Musk (puteti vedea intreaga inregistrare aici) despre o planeta mai sustenabila, ramanem si cu ceva concret pentru investitori: o noua fabrica in Mexic.

Fabrica de la Monterrey este probabil cel mai important anunt de ieri din mai multe considerente. Venirea Tesla in Mexic este un adevart boost pentru economia tarii, fapt care a fost confirmat chiar de Presedintele Andres Manuel Lopez Obrador. Tara sud americana, care a fost de-a lungul istoriei o buna baza pentru producatorii de masini conventionale, ofera cateva avantaje importante. Pretul fortei de munca mai scazut decat in SUA, cele 50 de acorduri de comert liber (SUA are doar 20) dar si faptul ca subventia de 7,500 USD parte din Inflation Reduction Act se aplica si in acest caz, fac din Mexic o adevarata mina de aur pentru producatorii de EV. Iar, Tesla nu este singura care a pus ochii pe templele Mayase. Cei de la Stellantis, au ambitii mari in Mexic, cu scopul de a-si scadea costul de productie. Chiar CEO-ul companiei afirma de curand dificultatea companiilor de EV care intampina costuri cu pana la 40% mai ridicate fata de producatorii conventionali. Daca luam in considerare ca salariul minim in Mexic pe zi este de aproximativ 11 USD. atunci ne putem da seama ca nu Tequila, istoria, sau climatul sunt motivele acestui trend.

TOP TRENDING...GLOBAL[edit | ]

Biden’s Tik-Tok moment: Preturile actiunilor companiilor de social media, Meta si Snap, s-au apreciat ieri pe Wall Street dupa ce Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentantilor din SUA a facut un nou pas spre a ii oferi lui Biden optiunea de a interzice aplicatia TikTok. Vestea vine in contextul in care, populara retea de socializare a erodat din cota de piata a principalelor contracandidate din SUA. Conform ultimelor date, peste 67% dintre adolescentii din SUA folosesc TikTok, iar compania a ajuns deja la 2.3% din cota de piata a publicitatii digitale.

Profit taking: Conducerea Nvidia a anuntat un program de a vinde actiuni in valoare de 10 mld. USD. Decizia vine dupa ce compania a inregistrat un salt al pretului actiunii de peste 50% din ianuarie, pe fondul hype-ului in jurul inteligentei artificiale dar si a ultimelor rezultate financiare. Bank of America a inclus compania pe o lista selecta de beneficiari in cazul in care AI devine mainstream.

EV dump: Companiile de tip start-up din zona de EV continua sa se confrunte cu probleme de productie si cerere. Pe masura ce competitorii din industrie, in special Tesla, dar si Ford si General Motors isi ajusteaza preturile la portofelul consumatorilor, acestia observa un trend descendent al numarului de comenzi. Lucid, Rivian si Nikola au semnalat in ultimele raportari o scadere a cerintei, si totodata cresterea pretului de productie. Spre exemplu, Lucid a anuntat o scadere a numarului de vehicule rezervate de catre clienti de la 34,000 in noiembrie la doar 28,000 in februarie. Iar, in cazul Rivian, compania se asteapta ca problemele din lantul de aprovizionare sa afecteze cifra de productie prognozata anul trecut.

TOP TRENDING...LA BVB[edit | ]

Gata de delistare?: Pavel Holding intentioneaza sa achizitioneze si restul de 5% din actiunile producatorului de caramizi Cemacon (CEON). Oferta care se va derula intre 9-22 martie, este in valoare de 22 mil. RON, rezultand intr-un pret mediu pe actiune de 0.48 RON. Compania a raportat recent un profit de 70 mil. RON pentru 2022.

Claim your money: Air Claim (CLAIM) a cerut in instanta insolventa Blue Air, anuntand ca are de recuperat aproximativ 85,000 EUR de la operatorul aerian. Compania a anuntat ca Blue Air nu este singurul trimis in instanta, pe lista aflandu-se si alte nume precum Wizz Air sau Tarom. Totodata, Air Claim, care este prezenta prin marketing online si in alte piete din afara Romaniei (Polonia si Ungaria) vizeaza extinderea si in Germania. Reprezentantii companiei se asteapta ca trendul de crestere al cifrei de afaceri sa se mentina si in 2023.

Turbo issues: Turbomecanica (TBM) a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri in 2022 cu 7 mil. RON fata de anul precedent, dar profitul de 9.5 mil. RON a fost sub cel inregistrat anul trecut (11.8 mil. RON). La baza acestei dinamici este hotararea guvernului 126 care nu a permis companiei sa isi ajusteze preturile la realitatea economica. Astfel, TMB a fost nevoita sa presteze servicii de intretinere pentru progamul NATO cu preturi negociate in 2020.

Springtime: Indicii bursieri de pe Wall Street, S&P 500 si Nasdaq au debutat cu stangul in prima zi din martie, inregistrand pierderi de peste 0.5%. Principalul motiv? FED. Dupa ultimele date cu privire la inflatie, presedintele rezervei federale din Minneapolis, a afirmat ca o crestere cu 0.5% a dobanzii de referinta la urmatoarea intalnire este o posibilitate reala, si ca se asteapta ca aceasta sa ramana la un nivel de peste 5% cel putin pana in 2024. Piata luase in calcul anterior, o majorare la urmatoare intalnire a FED de doar 0.25%.

STIAI CA...?[edit | ]

Elon Musk a facut din nou rocada cu Bernard Arnault (LVMH) in topul celor mai bogati oameni de pe planeta. Averea excentricului om de afaceri este in jur de 187 mld USD, cu doar 2 mld. USD mai mult decat cea a francezului. Ramane de vazut cum reactioneaza si pretul actiunii Tesla astazi post-eveniment, pentru a vedea daca asistam la o noua schimbare.