Plusuri mari, minusuri epice - Trade Talk 25 august 2023
Veni, Nvidia, vici: absolut remarcabile cifrele trimestriale si estimarile anuntate miercuri seara de vedeta suprema a inteligentei financiare artificiale. Plus un nou program de buybacks in valoare de 25 mld. USD, semn ca CEO-ul Jensen Huang inca vede actiunile ca fiind ieftine?!
Dar exista viata pe bursa americana si dincolo de Nvidia. De fapt, in paralel cu ea si nu neaparat cu semnul plus in fata.
1. Plusuri vs minusuri[edit | ]
Cu un salt de 222% anul acesta, Nvidia continua sa fie compania cu cel mai spectaculos randament la nivelul indicelui S&P 500.
Cererea uriasa pentru cipurile noastre nu-i o chestie de-un singur trimestru, ne-a zis Jensen Huang miercuri seara. Dupa anuntarea rezultatelor, Nvidia a ajuns sa fie cotata la 43x profitul net estimat pentru urmatoarele 12 luni, comparativ cu 60x inaintea cifrelor.
La capatul celalalt al spectrului suferind un picaj de 11%, utilitatile sunt de departe cel mai vandut sector din S&P 500 in acest an. Insa nici macar aici, valul n-a reusit sa scufunde chiar toate barcile. Situata in avangarda tranzitiei la energie verde, NextEra Energy e minus 19%.... in schimb, Constellation Energy, un gen de Nuclearelectrica a Americii, e plus 24%. Apropo, pe bursa din Frankfurt, cel mai bine capitalizat ETF dedicat companiilor globale de utilitati e Xtrackers MSCI World Utilities UCITS (include in top detineri NextEra Energy, Iberdrola si Enel).
2. Discounturi[edit | ]
Pe bursa americana, saptamana asta a adus miscari mari in sectorul retail... dar cu minus in fata.
Pe seama rezultatelor financiare si a perspectivelor anuntate, Foot Locker a pierdut miercuri 28%. Cu o zi inainte, Macy's dezvaluise o pierdere trimestriala surprinzatoare, iar actiunile au plonjat cu 14%, tragand in jos rivalele Kohl's si Nordstrom. Dick's Sporting Goods a picat marti 24%, dupa ce rezultatele au ratat asteptarile analistilor, iar compania si-a redus targetul de profit pentru intregul an. Nu doar contractia vanzarilor a fost parte a problemei, ci si cresterea numarului de furturi din magazine.
Cifrele financiare anuntate zilele astea zic multe despre companiile sectorului... ne-ar putea sugera ceva si despre economia americana.
La Macy's, trimestrul de raportare a fost al doilea consecutiv in care veniturile totale s-au redus fata de anul pre-pandemic 2019. La Kohl's, vanzarile nete au depasit cifrele inregistrate in 2019 in numai doua trimestre... ambele in 2021. Promotiile, chestiile de care-avem urgent nevoie si livrarile imediate continua sa faca bani pentru companii. Luna aceasta, Walmart si Amazon au raportat incasari si profituri trimestriale peste cifrele previzionate de analisti. TJX, care detine lanturi de magazine cunoscute pentru discounturi frecvente precum T.J. Maxx si HomeGoods, a obtinut la randul sau o performanta financiara excelenta in ultimul trimestru de raportare.
In ultimii doi ani, cresterea enorma a afacerilor din retail s-a intamplat pe seama rezervelor substantiale de bani de care-a dispus publicul. Dar economiile astea se diminueaza acum in mod accelerat: in aceasta vara, familiile americane cu venituri anuale cuprinse in 50,000 USD si 100,000 USD aveau cu 58% mai multi bani pusi deoparte comparativ cu 2019. Pe cat de generos pare procentul asta, la inceput de 2021 depasea 97%.
3. Fit-less[edit | ]
Nike si Peloton Interactive au fost alte doua vedete ale saptamanii insa nici ele din motive tocmai bune.
Nike a incheiat ieri pe minus pentru a 11-a zi consecutiv, in cea mai lunga perioada de scaderi zilnice de la listarea companiei in decembrie 1980 si aducand pe grafic cele mai modeste cotatii din noiembrie anul trecut incoace. Ingrijorarile sunt legate de stocuri inca ridicate si starea deloc incurajatoare a economiei chineze. La final de iunie, compania a estimat venituri sub asteptarile analistilor pentru anul fiscal abia inceput. Nike e minus 15% in acest an, in timp ce indicele S&P 500 e mai sus cu fix acelasi procent. Peloton Interactive a plonjat miercuri cu 22%, incheind ziua la un nou minim record dupa ce compania a mentionat riscul unor pierderi financiare aditionale. In mai, CEO-ul CEO Barry McCarthy avertizase ca trimestrul pentru care compania a raportat alaltaieri urma sa fie unul dintre cele mai dificile din istorie... si a avut dreptate. Tot atunci, Peloton a anticipat in premiera o scadere a numarului de abonati (si-aici a nimerit-o). Fluxul de numerar era pozitiv la final de iunie, insa compania nu se asteapta sa-l pastreze asa pe parcursul urmatoarelor doua trimestre.
Dupa un picaj de aproape 4%, Disney a incheiat ieri la ceva peste 82 USD pe actiune... adica cea mai joasa cotatie din ultimii 9 ani. Desi inotam intr-un mediu provocator, sunt incredibil de optimist in privinta viitorului, ne-a transmis CEO-ul Bob Iger la inceputul acestei luni. Investitorii vad deocamdata doar prima parte a frazei.
TOP TRENDING[edit | ]
BVB: La Banca Transilvania, profitul net a crescut la nivelul grupului cu 51% in primul semestru (vs aceeasi perioada din 2022)... plus, cea mai mare institutie de credit din Romania (dupa marimea activelor) vrea sa distribuie actionarilor dividende cu un randament de 5.5%. Tot in primul semestru, afacerile MedLife au depasit pragul de 1 mld. RON, incasarile crescand cu 24% (vs aceeasi perioada din 2022)... clinicile au fost cel mai performant business, cu plus anual de 41%. Electrica a trecut pe profit net de 106 mil. RON in primele sase luni (de la pierderi de 176 mil. RON in aceeasi perioada din 2022)... aici, veniturile operationale s-au majorat cu 14%, la 6.73 mld. RON.
Solar: Simtel Team, lider national in domeniul energiei regenerabile, a construit pana acum 1/3 din capacitatile centralelor electrice fotovoltaice ale prosumatorilor persoane juridice din Romania. Listata din vara lui 2021 pe AeRO si inclusa recent in indicii MSCI dedicati pietelor de frontiera, Simtel Team a inregistrat in primul trimestru o cifra de afaceri consolidata de aproape 7x mai mare (vs aceeasi perioada din 2022)... si un profit net de circa 10x mai mare. Apropo de energie electrica: pretul orar pe piata spot cu livrare a doua zi a sarit la 1,900 RON per MWh, in crestere accentuata fata de zilele trecute.
Wall Street: Indicele DJIA a pierdut ieri 373 de puncte (adica 1%), marcand cel mai pronuntat declin din martie incoace. Indicii S&P 500 si Nasdaq Composite au incheiat si ei ziua pe minus (1.3%, respectiv 1.8%). Un avans de numai 0.1% a inregistrat Nvidia, desi actiunile au deschis ziua la peste 500 USD (record)... traderii Goldman Sachs zic ca interesul de cumparare din partea institutionalilor a fost modest imediat dupa raportarea trimestriala de miercuri seara. Rivalele AMD si Intel au plonjat ieri cu circa 7%, respectiv 4%. In jur de 3% au pierdut si Tesla, Apple si Amazon... iar Netflix, aproape 5%. Sectorul de tehnologie a atras cele mai severe vanzari, insa toate cele 11 sectoare din S&P 500 au terminat ziua pe rosu. Potrivit unui sondaj Reuters realizat in perioada 9 - 23 august, majoritatea analistilor chestionati se asteapta la o corectie negativa a burselor globale de actiuni pana la finalul acestui an.
Macro: In America, dobanzile la credite ipotecare intinse pe 30 de ani au atins cele mai mari valori din 2001 incoace (si cresc mai accentuat decat dobanzile titlurilor de stat la aceeasi scadenta). In Germania, datele revizuite au confirmat stagnarea economiei in cel de-al doilea trimestru (vs precedentele trei luni), iar increderea companiilor a picat din nou in august. In Turcia, banca centrala a socat ieri cu o majorare de 750 bps a dobanzii de referinta, de 3x mai mare decat anticipau economistii, la 25%.
Dobanzi: Jay Powell vorbeste azi in direct de la Jackson Hole (de la 17:05 ora Romaniei) comentariile presedintelui Fed-ului la acest seminar putand misca bine de tot pietele (precum anul trecut, sau chiar in anul super-pandemic 2020). Urmatorul anunt de politica monetara soseste abia pe 20 septembrie, investitorii cotand deocamdata o probabilitate de 80% in favoarea mentinerii dobanzii cheie din SUA la 5.5%.
STIAI CA?[edit | ]
Potrivit unei estimari recente, 31% din investitori ar fi confortabili cu AI drept consiliere... fara verificari in avans. Procentul celor cu varste de peste 45 de ani e chiar mai mare: 62%.