Rezultate pe chill - Trade Talk 18 octombrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Fara alte introduceri, pe ordinea de zi de azi Netflix. Gigantul de streaming a raportat aseara dupa inchiderea pietei rezultatele celui de-al treilea trimestru fiscal, reusind sa depaseasca din nou asteptarile... la limita, dar macar se poate lauda ca a facut-o. 

Numar de abonati si abonamentele cu reclame

Netflix a incheiat luna iunie cu 277.65 mil. de abonati la nivel global, dupa ce a adaugat 9.33 mil. in primul trimestru din 2024 si 8.05 mil. in al doilea trimestru. Managementul platformei de streaming estimase ca numarul de noi abonati pentru cel de-al treilea trimestru fiscal va fi sub nivelul perioadei similare din anul precedent, cand a a insumat 8.76 mil. In realitate, cifra a fost chiar mai mica, de 5.07 mil. (dar peste ce se astepta piata: 4.5 mil.), numarul total de abonati din T3 2024 ajungand la 282.72 mil. (+14.4% yoy). Raportat la ce asteptau analistii, cifra a fost  pe muchie de cutit: 282.15 mil. de abonati era prognoza.

Abonamentele cu reclame au reusit, insa, sa genereze o crestere de 35% fata de trimestrul precedent, Netflix pregatind terenul de lansare pentru acest serviciu si in Canada in trimestrul urmator, urmand sa-l extinda global in 2025. Desi compania nu se astepta ca publicitatea sa devina principalul motor de crestere pana in 2026, a precizat ca abonamentele cu reclame au reprezentat mai mult de 50% din noile subscriptii in T3, in tarile in care e disponibil.  

Febletea analistilor - cifrele

Top line: Veniturile Netflix au insumat 9.83 mld. USD in T3 2024 (+15% yoy), depasind estimarea consensului de 9.77 mld. USD. Bottom line: Profitul net a atins 2.36 mld. USD, depasind cu aproape 41% nivelul inregistrat in T3 2023. Prin urmare, profitul net ajustat pe actiune a fost de 5.40 USD, cel mai mare din ultimele 5 trimestre, si peste estimarea analistilor de 5.12 USD/actiune. Prognoze pentru T4 2024: Netflix se asteapta ca veniturile din ultimul trimestru sa ajunga la 10.13 mld. USD (+15% yoy), iar profitul net ajustat pe actiune sa fie de 4.23 USD (dublu fata de T4 2023). Prognoze pentru urmatorul an: Platforma de streaming estimeaza ca ar putea genera venituri totale intre 43 si 44 mld. USD in 2025, pe masura ce investeste in imbunatatirea contentului de filme si seriale si investeste in initiative noi, cum sunt reclamele si jocurile video. O mare parte din aceasta crestere a veniturilor este asteptata sa provina din ceea ce compania a numit o crestere sanatoasa a abonamentelor platite. Fara cifre: Incepand cu 2025, Netflix nu va mai oferi date despre numarul de abonati, deoarece isi schimba focusul catre venituri si alti indicatori financiari.

Intre cel mai bullish si cel mai bearish pret tinta

Chiar si inainte de rezultate, analistii de pe Wall Street erau in mare parte optimisti cu privire la evolutia companiei in urmatoarele 12 luni. Aproape 65% din analistii care acopera compania pe WSJ si-au mentinut sau si-au ajustat in sus preturile tinta, recomandand cumpararea, 29% recomandau mentinerea si restul, adica doar 3, recomandau vanzarea. Deci consensul se afla la un Moderate Buy, pretul tinta mediu ridicandu-se la 737.33 USD, ceea ce ar insemna o potentiala crestere de peste 7% pentru cotatie in urmatoarele 12 luni, raportat la pretul de inchidere de aseara, de 687.65 USD.

Cel mai bullish analist: Jeff Wlodarczak, de la Pivotal Research Group, si-a ridicat tinta de pret in august la 900 USD, de la 800 USD, ceea ce ar putea aduce o apreciere de aproape 31% pentru cotatie, raportat la pretul de inchidere de ieri. Ajustarea a venit ca urmare a cresterii prognozelor companiei de research pentru numarul total de abonati, care ar putea atinge 384 mil. pana in 2030. Cel mai bearish analist: Matthew Harrigan si-a reiterat recent recomandarea de vanzare, cu un pret tinta de 545 USD (-21%). Deci practic la polul opus fata de Wlodarczak. Harrigan estimeaza ca numarul de abonati la nivel global ar putea atinge 431 mil. pana in 2033, insa, pe termen mediu, nu neaparat pe termen scurt, exista un risc destul de mare ca numarul de abonati sa nu mai atinga asteptarile. Totodata, analistul se asteapta ca evolutia veniturilor si a profitabilitatii sa depinda din ce in ce mai mult de politica de preturi si de noile initiative, precum AVOD (reclame video la cerere), si de extinderi spre alte arii, cum e gaming-ul, pe masura ce cresterea volumului se modereaza.

Netflix pe grafic

Inainte de publicarea rezultatelor, expected-move calculata din pretul optiunilor se ridica la aproximativ 60 de puncte in sus sau in jos. Dupa publicare rezultatelor, pretul a sarit cu aproape 5% in after-hours, incheind sedinta prelungita la 722.37 USD.

In ceea ce priveste indicatorii tehnici, actiunile Netflix se afla pe un trend preponderent ascendent inca din octombrie 2023, cand au reusit sa depaseasca media mobila simpla de 200 de zile. De atunci cotatia s-a mentinut tot timpul peste. In prezent, aceasta se gaseste la 626.66, mult sub pretul curent, ceea ce sustine pozitia de cumparare. Semnal similar este dat si de media mobila simpal de 50 de zile. In schimb, RSI se afla la 58.19, plasand recomandarea intr-un teren neutru.

Cresterea de la inceputul anului s-a ridicat la peste 42% pentru cotatia Netflix, adica de aproape 2 ori peste S&P 500. In ultimele 12 luni, insa, pretul aproape s-a dublat, ceea ce, din nou, a facut ca actiunea sa fie mult mai recompensatoare pentru investitori decat clasica investite in S&P 500 (+34% in aceeasi perioada).

Se merita sau nu?

Am vazut evolutia pretului, totul clar. Dar daca am ratat trenul si stam acum si ne uitam la banii din cont care ar fi putut fi dublati daca investeam anul trecut pe vremea asta in platforma de streaming? Mai merita intrarea sau ne inecam amarul [cu un serial] si mergem mai departe?

In punctul asta, realist vorbind, evaluarea e ridicata: 43.88, de 3.3 ori peste media industriei pentru indicatorul P/E TTM. Daca ne uitam la cel forward, sesizam o usoara-usoara imbunatatire: 36.58 vs 13.32 media industriei. Dar Netflix nu a fost niciodata, in ultimii 5 ani o actiune ieftina, daca e sa o zicem drept. Potrivit Seeking Alpha, media multiplului pe ultimii 5 ani se ridica la 55.45, deci e chiar cu discount in prezent. Fata de Disney, din nou scumpa (P/E forward al companiei lui Mickey Mouse este de 19.59). Aproape la fel de scumpa ca Nvidia. Fata de Live Nation Entertainment, ieftina (P/E forward de 84.05). Deci conteaza ce lentila punem si cu cine facem comparatia. Valoarea intrinseca ne poate da, insa, o imagine mai reala a pretului. Potrivit Alpha Spread, actiunile Netflix sunt supraevaluate cu 42%, raportat la valoarea intrinseca de 400.77 USD, estimata in scenariul de baza!! Concluzia o trageti singuri.

Next episode

Dar e vineri seara si, dupa rezultatele Netflix, ce ar putea fi mai bine-venit decat o leneveala pe canapea, cu telecomanda in mana, urmarind un episod din Emily in Paris sau The Lincoln Lawyer, ca tot a aparut sezonul 3 de ieri. Asa ca, lasam in urma bursa pentru doua zile meritate de weekend si revenim luni cu topicuri noi de discutie. Pana atunci... vizionare placuta.  

TOP TRENDING[edit | ]

Quarterly Report: Editia 6 vine cu o serie de surprize pentru participanti. Asa ca, speram ca v-ati achizitionat biletele. Daca nu, inca puteti beneficia de pretul early-bird. Ii vom avea si de aceasta data cu noi pe Valentin Budes de la Sphera, Jean Dumitrescu de la Aquila si Eugeniu Baltag de la Purcari. Vin de la Serve si... cafea de seson de la 5togo.

Dobanzi: Banca Centrala Europeana a redus pentru a treia oara in acest an rata dobanzii cheie cu un sfert de procent, aceasta ajungand in prezent la 3.25%. Decizia era, insa, complet anticipata de piata, asa ca nu a fost o surpriza.

Earnings: Saptamana viitoare, 22% din constituentii S&P 500 sunt asteptati sa-si publice rezultatele trimestriale, anuntand multa adrenalina pentru traderi si investitori. Pana acum, majoritatea companiilor care au raportat au depasit asteptarile analistilor, asa ca no pressure. Potrivit unei analize CNBC, dintre companiile care au depasit istoric asteptarile in 70% din cazuri si care au inregistrat o crestere de cel putin 2% a cotatiei in ziua raportarii, se numara Trinet Group, Manhattan Associates, Align Technology, ServiceNow, Impinj, Enova International, Comfort Systems si Monolithic Power System.

ETF: SPDR S&P 500 ETF Trust (sau SPY), cel mai mare ETF din lume, a atins un prag istoric, depasind 600 mld. USD in active administrate (AUM). La inchiderea de ieri, AUM-ul SPY a totalizat 603 mld. USD. Numarul de tranzactii realizate pe ETF sunt de 2.7 ori mai mari decat pe Apple, de 3.5 ori mai mari decat Microsoft si de 7.6 ori mai mari decat Alphabet, ceea ce subliniaza nivelul sau fara precedent de lichiditatea si importanta lui in portofoliul investitorilor.

China: Azi dimineata Biroul National de Statistica al Chinei a raportat o crestere de 4.6% a PIB-ului in T3 2024, fata de anul precedent. Cu toate ca cifra a fost peste ceea ce au estimat analistii (4.5%), s-a aflat sub nivelul inregistrat in T2 2024, cand cresterea a fost de 4.7%. 

STIATI CA?

Netflix acapareaza 7.6% din timpul petrecut la televizor in SUA. Asta inseamna de 2.6 ori mai mult decat timpul petrecut de oameni vizionand Amazon si de 1.4 ori mai mult decat pentru Disney + Hulu.