Roboti, nu vorbe! - Trade Talk 24 iulie 2024
Am un produs scump, dar ti-l dau ieftin. Cam asta pare sa fie strategia de pozitionare pe piata a Tesla din ultimul timp. Anuntand discount dupa discount, compania a incercat sa revitalizeze cererea prin taieri de pret. Efectul negativ asupra profitabilitatii era previzibil.
In acest context, Tesla Motors tocmai a prezentat rezultate mai slabe decat cele estimate pentru al doilea trimestru, vanzarile de automobile scazand pentru a doua perioada consecutiv. Compania a raportat un profit net de 1.5 mld. USD in al doilea trimestru, in scadere cu 45% fata de 2.7 mld. USD in aceeasi perioada din 2023. Veniturile au crescut, totusi, cu 2% fata de anul trecut, la 24.93 mld. USD.
Dupa o perioada dificila, pe fondul careia Tesla a redus personalul cu peste 10%, compania a raportat la inceputul acestei luni livrari ceva mai bune decat se astepta pentru al doilea trimestru. Cu toate acestea, livrarile au fost in continuare in scadere fata de anul precedent pentru a doua perioada consecutiva.
In urma taierilor agresive de pret, reactualizarilor de software, scaderii cotei de piata din China si a altor neajunsuri, Tesla incearca acum sa reduca si costurile, nu doar preturile de vanzare. Dupa ce a facut deja reduceri de personal, compania tocmai a anuntat ca va incepe sa produca si sa utilizeze in fabricile sale roboti umanoizi, incepand de anul viitor. Intr-o postare pe retelele de socializare, Musk a declarat ca robotii vor fi folositi mai intai de Tesla, care va incepe sa ii produca si pentru vanzare din 2026. Ca sa ne facem o idee despre cat de marete sunt planurile: pana anul viitor, cateva mii de roboti Optimus ar urma sa vina pe lume pentru a scoate Tesla din impas.
In conditiile in care rezultatele nu au fost deloc grozave, Elon Musk a incercat, ca si trimestrul trecut, sa distraga atentia investitorilor cu planuri de viitor mai mult sau mai putin bine puse la punct. Astfel, miliardarul a anuntat ca Tesla va gazdui evenimentul de prezentare a mult asteptatului robotaxi pe 10 octombrie.
Trimestrul trecut, la anuntarea rezultatelor, Musk venea cu promisiunea unor modele mai ieftine. La acel moment, Tesla s-a angajat sa devanseze lansarea unor modele mai accesibile, iar investitorii au parut sa uite de rezultatele dezamagitoare. La acel moment, actiunile au urcat puternic, refreshul de incredere continuand pe parcursul ultimelor luni.
Investitorii nu mai vor vorbe, ci robotaxiuri...
Strategia de a distrage atentia de la momentul prezent pare ca nu a mai mers si la anuntarea rezultatelor de aseara, aspect reflectat de caderea actiunilor. Dupa ce au scazut puternic after-hours, actiunile Tesla continua picajul pre-market.
In ultima luna, actiunile Tesla au urcat cu peste o treime. Totusi, avand in vedere ca data de lansare asteptata initial pentru robotaxi era 8 august, aparitia unui nou val de neincredere nu este surprinzatoare.
Mai ales ca sperantele sunt mari. Musk vorbeste depre robotaxi ca fiind un urmator pas important pentru Tesla. Ideea este aceea de a construi o flota de masini complet autonome care vor transporta pasagerii fara a fi nevoie de un sofer.
TOP TRENDING[edit | ]
On cloud nine: Veniturile Alphabet au crescut cu 14% de la an la an, sustinute de Search, precum si de componenta cloud, care a depasit pentru prima data 10 mld. USD ca venituri trimestriale. Competitia mai mare din partea TikTok si restrangerea bugetelor si-au pus insa amprenta asupra veniturilor din publicitate ale YouTube.
Noi oportunitati: Cu ocazia rezultatelor financiare, Alphabet a anuntat si ca investeste din nou in unitatea sa de masini fara sofer, Waymo, de data aceasta anuntand o finantare multianuala de 5 mld. USD.
Record: Dupa un val de concedieri, Spotify a inregistrat un profit record in al doilea trimestru. Gigantul de streaming muzical a atras 7 milioane de abonati platiti in aceasta perioada. Actiunile au urcat puternic dupa anuntarea rezultatelor.
No money for buybacks: Deutsche Bank si-a anuntat prima pierdere trimestriala din ultimii patru ani, in urma incetinirii tranzactiilor si a inregistrarii unei cheltuieli legate de o problema mostenita de la Postbank. Ca urmare, banca va pune pe pauza rascumpararile de actiuni.
Luxul saraceste: Incetinirea economica a Chinei si masurile luate de Beijing lovesc unele dintre cele mai importante marci de lux din lume. LVMH spune ca vanzarile sale in Asia, care includ China, dar nu si Japonia, au scazut cu 14% in trimestrul al doilea, o inrautatire fata de un declin de 6% in primul trimestru.
Optimism: Coca-Cola si-a revizuit in crestere previziunile de vanzari pentru intregul an, in urma unei performante peste asteptari in trimestrul al doilea. Veniturile companiei pentru perioada aprilie-iunie au crescut cu 3%, ajungand la 12.4 mld. USD si depasind asteptarile Wall Street.
...dar nu si la UPS: United Parcel Service a raportat profit si venituri sub asteptari pentru al doilea trimestru si si-a redus estimarile privind veniturile pentru 2024. Actiunile companiei au scazut cu 12%, inregistrand cea mai proasta zi din istoria companiei.
STIAI CA?[edit | ]
Spotify mizeaza pe super-premium. Adica pregateste un abonament mult mai scump decat orice varianta din prezent, care promite calitate mai mare, functii AI si alte ispite care sa te faca sa scoti banii din portofel.