Rusia propune interzicerea utilizarii si extragerii criptomonedelor - 21 ianuarie 2022

De la TradeVille.ro wiki

Banca centrală a Rusiei a propus joi interzicerea utilizării și extragerii de criptomonede pe teritoriul Rusiei, invocând amenințări la adresa stabilității financiare, a bunăstării cetățenilor și a suveranității politicii sale monetare, scrie Reuters.

Mișcarea este cea mai recentă dintr-o represiune globală a criptomonedelor, deoarece guvernele din Asia până în Statele Unite se tem că monedele digitale operate privat și foarte volatile le-ar putea submina controlul asupra sistemelor financiare și monetare.

Rusia a criticat ani de zile criptomonedele, spunând că acestea ar putea fi folosite în spălarea banilor sau pentru finanțarea terorismului. În cele din urmă, le-a dat statut legal în 2020, dar a interzis utilizarea lor ca mijloc de plată.

Într-un raport publicat joi, banca centrală a spus că cererea speculativă a determinat în primul rând creșterea rapidă a criptomonedelor și că acestea au caracteristici de piramidă financiară, avertizând asupra potențialelor bule de pe piață, amenințând stabilitatea financiară și cetățenii.

Banca a propus să împiedice instituțiile financiare să efectueze orice operațiuni cu criptomonede și ar trebui dezvoltate mecanisme pentru a bloca tranzacțiile care vizează cumpărarea sau vânzarea criptomonedelor pentru monede fiat.

Interdicția propusă include schimburile cripto. Bursa de criptomonede Binance a declarat pentru Reuters că s-a angajat să colaboreze cu autoritățile de reglementare și speră că publicarea raportului va genera un dialog cu banca centrală privind protejarea intereselor utilizatorilor ruşi de criptomonede. Nu sunt avute în vedere restricții privind deținerea de criptomonede, a declarat Elizaveta Danilova, șefa departamentului de stabilitate financiară a băncii centrale.

Utilizatori activi de criptomonede, rușii au un volum anual de tranzacții de aproximativ 5 miliarde de dolari, a spus banca.

Banca centrală a Rusiei a declarat că va colabora cu autoritățile de reglementare din țările în care sunt înregistrate schimburi de criptomonede pentru a colecta informații despre operațiunile clienților ruși. Aceasta a amintit măsurile luate în alte țări, cum ar fi China, pentru a reduce activitatea criptomonedei.

În septembrie, China și-a intensificat represiunea împotriva criptomonedelor cu o interdicție generală a tuturor tranzacțiilor cripto și mineritului.

Rusia este al treilea cel mai mare jucător din lume în minerit de bitcoin, după Statele Unite și Kazahstan, deși acesta din urmă ar putea vedea un exod de mineri din cauza temerilor de înăsprire a reglementărilor în urma tulburărilor de la începutul acestei luni. Banca Rusiei a spus că minarea cripto a creat probleme pentru consumul de energie. Bitcoin și alte criptomonede sunt „exploatate” de computere puternice care concurează cu altele conectate la o rețea globală pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe. Procesul consumă energie electrică și este adesea alimentat de combustibili fosili. „Cea mai bună soluție este introducerea unei interdicții privind mineritul de criptomonede în Rusia”, a spus banca.

În august, Rusia a reprezentat 11,2% din „hashrate” global – jargonul cripto pentru cantitatea de putere de calcul utilizată de computerele conectate la rețeaua bitcoin.

Banca centrală, care intenționează să-și emită propria rublă digitală, a declarat că criptoactivele care devin larg răspândite ar limita suveranitatea politicii monetare, fiind necesare rate ale dobânzilor mai mari pentru a limita inflația.