Saptamana internationala a taxelor vamale - Trade Talk 31 martie 2025

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Deocamdata, e 1 0 in derby-ul Trump vs Powell. Calmul Fed-ului de la mijlocul acestei luni n-a tinut. In schimb, taxele vamale sunt rescrise tot mai agresiv pe zi ce trece.Indicele S&P 500 e mai jos cu 5% de cand a inceput anul. Bursa americana se pregateste pentru primul trimestru pe minus dupa septembrie 2023 (si cel mai nefast din septembrie 2022 incoace). 

Se zguduie Wall Street

Peste 700 de puncte a pierdut vineri indicele Dow Jones. Cu 2% a picat indicele S&P 500, pe minus in a 5-a saptamana din ultimele sase. Si cu-aproape 3% indicele Nasdaq Composite, pentru care martie ar putea fi cea mai rosie luna dupa decembrie 2022.

Pana la taxele vamale, croseul e dat de noile date economice din SUA: asteptarile publicului in privinta inflatiei au explodat la cea mai mare valoare dupa 1993. In schimb, increderea consumatorilor a scazut in martie pentru a 4-a luna consecutiv, coborand la cea mai modesta cifra din ultimii 12 ani.

Economia SUA va fi in recesiune pana la finalul acestui an, cred majoritatea managerilor financiari luati recent la intrebari intr-un sondaj CNBC. Cu trei luni in urma, Fed-ul era indicat drept cel mai probabil motiv, acum e Trump.

Potrivit aceluiasi sondaj, 90% din respondenti banuiesc ca indicele Dow Jones va testa 40,000 de puncte inainte de-a ajunge la 50,000 de puncte. Ca perspectiva: indicele Dow Jones a inchis vineri la 41,583 de puncte.

Pe 2 aprilie, adica miercurea asta, urmau sa intre in vigoare noile taxe vamale selective. Dar conform unor surse WSJ, administratia Trump vrea sa joace o carte chiar mai agresiva, luand in considerare ideea unor taxe generalizate de 20% (care s-ar adauga celor existente deja).

Fed-ul in ajutor?

Si preturile-tinta sunt retrogradate pe banda rulanta. De exemplu, analistii Goldman Sachs si-au ajustat in scadere pentru a doua oara luna asta targetul pentru indicele S&P 500: 5,700 de puncte la final de an, cu numai 2% mai sus fata de inchiderea de vineri.

Tot de la Goldman Sachs vine si predictia ca Fed-ul va taia de trei ori (cu cate 25 bps) dobanzile in 2025, nu de doua ori, asa cum anticipeaza banca centrala.

Tot de trei ori e asteptata sa taie si Banca Centrala Europeana.

Nici macar IPO-ul CoreWeave, cel mai mare de la debutul UiPath din 2021, n-a salvat ziua de vineri. Apropo, compania specializata in servicii cloud pentru AI a incheiat prima sedinta de tranzactionare la 40 USD, fix pretul de IPO.

Asta-i super-ciudat, dar exista o explicatie: conform unor surse, Nvidia (cel mai important partener si investitor in CoreWeave) a sustinut pretul cu un ordin de cumparare semnificativ, in valoare de 250 mil. USD.

Abia asteptam sa scriem, intr-o editie speciala, despre IPO-urile pe care autorii acestui TradeTalk le asteapta in 2025 (sau chiar dincolo de acest an). Apropo, de cateva zile incoace, Yahoo! Finance afiseaza capitalizarea celor mai importante companii care n-au debutat inca la bursa.

Ce-a mers bine pana acum in 2025? Bursele europene sunt cel mai des citate, bancile de pe continentul nostru saltand in medie cu 26%.

Insa tema tarifelor vamale loveste in sfarsit si Europa. Indicele Stoxx Europe 600 a fost pe minus in trei din ultimele patru saptamani.

In sectorul de aparare, Rheinmentall a devenit la fel de scumpa precum Ferrari, ambele companii fiind cotate la circa 40x profitul net asteptat in urmatoarele 12 luni.

  

Reinarmarea Germaniei schimba total jocul, crede Mario Draghi, fostul presedinte al Bancii Centrale Europene, care anul trecut a tras semnalul de alarma in privinta lipsei de competitivitate a industriilor de pe continent.

Insa valul scaderilor de pe Wall Street e pur si simplu prea puternic, iar investitorii sunt tentati sa taie inclusiv detineri europene pentru a compensa gravitatia pietei americane.

Cateva cifre explica din plin fenomenul. Strainii detin acum 20% din capitalizarea totala a bursei din SUA, fata de numai 7% la inceputul acestui secol. Fondul suveran al Norvegiei socoteste c-ar putea pierde 18% din valoarea intregului portofoliu, daca euforia AI sare dintr-odata pe fereastra.

Cuprul e mai scump cu 28% fata de inceputul anului, ironic pentru un metal asociat adesea cu starea economiilor.

Insa de data asta, aprecierea pare sa aiba legatura cu riscul unei supra-taxari a importurilor facute de SUA. Freeport-McMoRan, cel mai mare producator nord-american, e-abia +1% de cand a inceput anul.

Frica de taxe vamale se mai vede undeva: 28% e scumpirea cuprului pe piata futures din SUA, insa pe bursa similara din Londra, aprecierea e la numai jumatate.

La peste 3,100 USD pe uncie, aurul e +17% in 2025, reusind cel mai bun trimestru dupa 1986. Luna asta, ETF-urile specializate pe achizitii fizice de aur au inregistrat cele mai ridicate intrari de bani din iulie 2020 incoace. Si, in sfarsit, producatorii de top par sa tina pasul: Newmont Corporation si Barrick Gold sunt +29%, respectiv +23% in acest an.

STIATI CA?

Au mai ramas 2 zile pana la webinarul "17 strategii de investitii cu care sa bati piata in 2025", sustinut miercuri 2 aprilie de la ora 19:00 de Olga Ursu, consultant de investitii autorizat. AICI gasiti toate informatiile necesare participarii.