Sari la conținut

Rata anuala a inflatiei scade la 6.61% - 15 ianuarie 2024: Diferență între versiuni

The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).
(Pagină nouă: Rata anuala a inflatiei din Romania a scazut, in decembrie 2023, pana la 6.61%, de la 6.72% in luna noiembrie. In acest sens, fata de luna decembrie 2022, marfurile alimentare s-au scumpit cu 5.82%, cele nealimentare cu 5.51%, iar serviciile cu 11.2%. Astfel, rata medie a modificarii preturilor de consum in ultimele 12 luni (ianuarie 2023 – decembrie 2023) fata de precedentele 12 luni (ianuarie 2022- decembrie 2022) a fost de 10.4%. (Sursa: [https://www.zf.ro/zf-24/inflatia...)
 
(The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
 
Linia 2: Linia 2:


== BNR decide mentinerea ratei de politica monetara ==
== BNR decide mentinerea ratei de politica monetara ==
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis in sedinta din 12 ianuarie 2024 sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 7% pe an, rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an si rata dobanzii la facilitatea de depozit la 6% pe an, precum si nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Aceasta decizie urmareste readucerea ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta de 2.5% ±1 punct procentual, contribuind astfel la realizarea unei cresteri economice sustenabile. Raportul evidentiaza o incetinire a inflatiei si o crestere economica modesta, mentionand incertitudini si riscuri legate de politica fiscala, conflictele geopolitice si evolutiile economice internationale. Urmatoarea sedinta a consiliului va avea loc pe 13 februarie. (Sursa: [https://www.bnr.ro/page.aspx?prid=23723 BNR])
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis in sedinta din 12 ianuarie 2024 sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 7% pe an, rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an si rata dobanzii la facilitatea de depozit la 6% pe an, precum si nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in [[lei]] si in valuta ale institutiilor de credit. Aceasta decizie urmareste readucerea ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta de 2.5% ±1 punct procentual, contribuind astfel la realizarea unei cresteri economice sustenabile. Raportul evidentiaza o incetinire a inflatiei si o crestere economica modesta, mentionand incertitudini si riscuri legate de politica fiscala, conflictele geopolitice si evolutiile economice internationale. Urmatoarea sedinta a consiliului va avea loc pe 13 februarie. (Sursa: [https://www.bnr.ro/page.aspx?prid=23723 BNR])


== Petrolul, din nou in voga ==
== Petrolul, din nou in voga ==
Linia 8: Linia 8:


== Volume mari de tranzactionare in prima zi pentru ETF-urile pe Bitcoin ==
== Volume mari de tranzactionare in prima zi pentru ETF-urile pe Bitcoin ==
La sfarsitul saptamanii trecute, ETF-urile Bitcoin listate in SUA, cum ar fi iShares Bitcoin Trust si Grayscale Bitcoin Trust de la BlackRock, au inregistrat tranzactii de 4.6 mld. USD, indicand o crestere a increderii investitorilor in criptomonede. Acesta dinamica vine in contextul aprobarii istorice a acestor ETF-uri de catre SEC, reflectand o schimbare majora in abordarea industriei financiare fata de activele digitale. In ciuda dezbaterilor in curs cu privire la volatilitatea Bitcoin, aceste ETF-uri sunt considerate un pas important catre investitia in criptomonede la scara larga, cu volume mari de tranzactionare raportate in prima lor zi. (Sursa: [https://www.reuters.com/technology/spot-bitcoin-etfs-start-trading-big-boost-crypto-industry-2024-01-11/ Reuters])
La sfarsitul saptamanii trecute, ETF-urile Bitcoin listate in SUA, cum ar fi iShares Bitcoin Trust si Grayscale Bitcoin Trust de la BlackRock, au inregistrat tranzactii de 4.6 mld. USD, indicand o crestere a increderii investitorilor in criptomonede. Acesta dinamica vine in contextul aprobarii istorice a acestor [[ETF-uri]] de catre SEC, reflectand o schimbare majora in abordarea industriei financiare fata de activele digitale. In ciuda dezbaterilor in curs cu privire la volatilitatea Bitcoin, aceste ETF-uri sunt considerate un pas important catre investitia in criptomonede la scara larga, cu volume mari de tranzactionare raportate in prima lor zi. (Sursa: [https://www.reuters.com/technology/spot-bitcoin-etfs-start-trading-big-boost-crypto-industry-2024-01-11/ Reuters])


== DN Agrar Group (DN) ==
== DN Agrar Group (DN) ==
Linia 14: Linia 14:


== TERAPLAST SA (TRP) ==
== TERAPLAST SA (TRP) ==
In data de 11 ianuarie, actiunile companiei Teraplast au inregistrat o apreciere semnificativa de aproximativ 7% la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Aceasta crestere a dus la o capitalizare de piata a companiei de 1.26 mld. RON. In acelasi timp, indicele BET, din care face parte TeraPlast, a crescut cu 0.5%. Actiunile TRP au fost tranzactionate cu un volum de 3.3 mil. RON, reprezentand aproximativ 10% din lichiditatea totala a segmentului de actiuni de pe Piata Principala a BVB. Stirea vine in contextul in care, in cursul saptamanii trecute, a fost aprobata o ordonanta de urgenta prin care statul a suplimentat cu 3 mld. RON proiectele aflate in derulare prin Programul National de Dezvoltare Locala, etapa 2, in vederea acoperirii costurilor cu preturile materialelor de constructii mai mari. (Sursa: [https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/actiunile-teraplast-in-crestere-cu-7-la-bursa-de-valori-bucuresti-22230029 ZF])
In data de 11 ianuarie, actiunile companiei Teraplast au inregistrat o apreciere semnificativa de aproximativ 7% la [[Bursa de Valori]] Bucuresti (BVB). Aceasta crestere a dus la o capitalizare de piata a companiei de 1.26 mld. RON. In acelasi timp, indicele BET, din care face parte TeraPlast, a crescut cu 0.5%. Actiunile TRP au fost tranzactionate cu un volum de 3.3 mil. RON, reprezentand aproximativ 10% din lichiditatea totala a segmentului de [[actiuni]] de pe Piata Principala a BVB. Stirea vine in contextul in care, in cursul saptamanii trecute, a fost aprobata o ordonanta de urgenta prin care statul a suplimentat cu 3 mld. RON proiectele aflate in derulare prin Programul National de Dezvoltare Locala, etapa 2, in vederea acoperirii costurilor cu preturile materialelor de constructii mai mari. (Sursa: [https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/actiunile-teraplast-in-crestere-cu-7-la-bursa-de-valori-bucuresti-22230029 ZF])


== Microsoft Corporation (US.MSFT) ==
== Microsoft Corporation (US.MSFT) ==
Utilizator anonim