Rata anuala a inflatiei scade la 6.61% - 15 ianuarie 2024

De la TradeVille.ro wiki

Rata anuala a inflatiei din Romania a scazut, in decembrie 2023, pana la 6.61%, de la 6.72% in luna noiembrie. In acest sens, fata de luna decembrie 2022, marfurile alimentare s-au scumpit cu 5.82%, cele nealimentare cu 5.51%, iar serviciile cu 11.2%. Astfel, rata medie a modificarii preturilor de consum in ultimele 12 luni (ianuarie 2023 – decembrie 2023) fata de precedentele 12 luni (ianuarie 2022- decembrie 2022) a fost de 10.4%. (Sursa: ZF)

BNR decide mentinerea ratei de politica monetara[edit | ]

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis in sedinta din 12 ianuarie 2024 sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 7% pe an, rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an si rata dobanzii la facilitatea de depozit la 6% pe an, precum si nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Aceasta decizie urmareste readucerea ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta de 2.5% ±1 punct procentual, contribuind astfel la realizarea unei cresteri economice sustenabile. Raportul evidentiaza o incetinire a inflatiei si o crestere economica modesta, mentionand incertitudini si riscuri legate de politica fiscala, conflictele geopolitice si evolutiile economice internationale. Urmatoarea sedinta a consiliului va avea loc pe 13 februarie. (Sursa: BNR)

Petrolul, din nou in voga[edit | ]

Pretul petrolului a crescut in cursul zilei de vineri dupa ce Marea Britanie si SUA au efectuat lovituri militare impotriva unor tinte din zonele controlate de Houthi in Yemen, in timp ce tensiunile din Marea Rosie continua sa creasca. Referinta globala Brent s-a tranzactionat cu pana la 4% peste nivelul din ziua precedenta, depasind din nou pragul de 80 USD, in timp ce cotatia futures, West Texas Intermediate a saltat peste 75 USD. (Sursa: CNBC)

Volume mari de tranzactionare in prima zi pentru ETF-urile pe Bitcoin[edit | ]

La sfarsitul saptamanii trecute, ETF-urile Bitcoin listate in SUA, cum ar fi iShares Bitcoin Trust si Grayscale Bitcoin Trust de la BlackRock, au inregistrat tranzactii de 4.6 mld. USD, indicand o crestere a increderii investitorilor in criptomonede. Acesta dinamica vine in contextul aprobarii istorice a acestor ETF-uri de catre SEC, reflectand o schimbare majora in abordarea industriei financiare fata de activele digitale. In ciuda dezbaterilor in curs cu privire la volatilitatea Bitcoin, aceste ETF-uri sunt considerate un pas important catre investitia in criptomonede la scara larga, cu volume mari de tranzactionare raportate in prima lor zi. (Sursa: Reuters)

DN Agrar Group (DN)[edit | ]

Compania a publicat rezultatele productiei de lapte pe anul anterior. Aceasta a reusit sa depaseasca cu 14% valoarea din 2022, livrand in fiecare luna o valoare mai mare decat in lunile din 2022. DN Agrar, activeaza in domeniul agricol, iar veniturile sale provin, preponderent, din activitatea de producere si vanzare a laptelui crud, compania detinand un septel de peste 12,000 de vaci de lapte si tineret bovin. DN Agrar este lider de piata in Romania la productia de lapte crud de vaca. (Sursa: BVB)

TERAPLAST SA (TRP)[edit | ]

In data de 11 ianuarie, actiunile companiei Teraplast au inregistrat o apreciere semnificativa de aproximativ 7% la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Aceasta crestere a dus la o capitalizare de piata a companiei de 1.26 mld. RON. In acelasi timp, indicele BET, din care face parte TeraPlast, a crescut cu 0.5%. Actiunile TRP au fost tranzactionate cu un volum de 3.3 mil. RON, reprezentand aproximativ 10% din lichiditatea totala a segmentului de actiuni de pe Piata Principala a BVB. Stirea vine in contextul in care, in cursul saptamanii trecute, a fost aprobata o ordonanta de urgenta prin care statul a suplimentat cu 3 mld. RON proiectele aflate in derulare prin Programul National de Dezvoltare Locala, etapa 2, in vederea acoperirii costurilor cu preturile materialelor de constructii mai mari. (Sursa: ZF)

Microsoft Corporation (US.MSFT)[edit | ]

Microsoft a depasit Apple ca cea mai valoroasa companie din lume, ajungand la o evaluare de piata de 2,859 mld. USD. Aceasta schimbare, prima din 2021, este atribuita cresterii puternice a actiunilor Microsoft, sustinuta de pozitia de lider in domeniul inteligentei artificiale generative prin investitiile in OpenAI. Actiunile Apple au scazut, reflectand slabirea cererii, in special in China, si concurenta puternica din partea Huawei. Integrarea AI de catre Microsoft in suita sa de software a contribuit in mod semnificativ la cresterea afacerii sale de cloud-computing. (Sursa: Reuters)

AIRBUS (FR.AIR)[edit | ]

Airbus a raportat comenzi record de avioane si o crestere de 11% a livrarilor pentru 2023, depasind nivelurile de dinaintea pandemiei. Airbus a livrat 735 de avioane, cu un portofoliu de comenzi de 8,598 de avioane. Directorul general, Guillaume Faury a evidentiat flexibilitatea si capacitatea imbunatatita a companiei, in ciuda provocarilor de la inceputul anului cu lanturile de aprovizionare. Airbus isi propune sa asambleze lunar 75 de avioane din familia A320neo pana in 2026. In ciuda cererii dinamice de calatorii, Christian Scherer, recent numit CEO al diviziei de aeronave comerciale, a remarcat redresarea rapida a aviatiei dupa COVID-19, in special in cazul avioanelor de mare capacitate. Prin comparatie, Boeing a livrat 528 de aeronave si a inregistrat 1,314 comenzi noi in 2023, asta dupa ce a permis anularea comenzilor pentru unele modele de aeronavere, dupa esecul privind siguranta 737 MAX. (Sursa: Reuters)

TESLA INC. (US.TSLA)[edit | ]

Tesla a anuntat o suspendare de doua saptamani a productiei la fabrica sa din Berlin, din cauza unor perturbari in lantul de aprovizionare cauzate de conflictele din Marea Rosie. Atacurile rebelilor Houthi din Yemen asupra navelor comerciale au determinat marile companii de transport maritim, precum Hapag-Lloyd si Maersk, sa isi redirectioneze navele pentru a evita Canalul Suez, optand in schimb pentru ruta mai lunga in jurul Capului Bunei Sperante din Africa de Sud. Aceasta schimbare adauga zece zile la durata transportului maritim de la Rotterdam la Singapore. Potrivit Reuters, Tesla a invocat timpii de transport semnificativ prelungiti ca motiv pentru decalajul din lantul de aprovizionare care ii afecteaza operatiunile. In plus, institutul economic german IfW Kiel a raportat o scadere a importurilor si exporturilor Germaniei pentru luna decembrie, atribuind o scadere de 1.8% si, respectiv, 1.9% acestor intarzieri de transport maritim in Marea Rosie. (Sursa: SeekingAlpha)

Bank of America Corporation (US.BAC)[edit | ]

Pretul actiunilor Bank of America a inregistrat o scadere de peste 2% imediat dupa publicarea ultimelor rezultate financiare. Profitul obtinut de 2.84 mld. USD, echivalentul a 0.35 USD/actiune a ratat estimarile analistilor. Veniturile de 21.96 mld. USD au fost sub consensul de 23.7 mld. USD. Comparativ cu anul trecut, Bank of America a inregistrat o scadere de aproximativ 10% a veniturilor. (Sursa: Barron’s)

JPMorgan Chase & Co (US.JPM)[edit | ]

Profitul JPM a scazut in T4 dupa ce banca americana a fost nevoita sa plateasca o taxa de 2.9 mld. USD impusa pentru salvarea, de catre guvern, a bancilor regionale falimentare in 2023. Profitul trimestrial a scazut cu 15% la 9.31 mld. USD comparativ cu anul trecut. Veniturile trimestriale au crescut cu 12% la 39.94 mld. USD, depasind asteptarile analistilor. Jamie Dimon a declarat ca rezultatele au atins un nivel record in 2023, banca generand un profit de aproape 50 mld. USD, dintre care 4.1 mld. USD au provenit de la First Republic. Pretul actiunilor a crescut cu peste 2% dupa publicarea rezultatelor, atingand un nou maxim record. (Sursa: CNBC)