St. Panick’s Day - Trade Talk 17 martie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Azi e St. Patrick's Day, ar trebui sa vedem verde peste tot. Un miracol, doua n-ar fi stricat... mai ales ca, in America, se asteptau pana azi inclusiv oferte pentru cele doua banci cazute in dizgratie weekend-ul trecut. Insa tocmai ce-am aflat ca, la New York, SVB Financial Group a initiat procedura de faliment.

Dar hei, de ziua semenilor care ni i-au dat pe Bono, Andrea Corr si berea potrivita pentru vremea de ieri din Bucuresti, putea fi mai rau. Putea fi (din nou) Bank of Ireland.

1. Criza sistemica sau simple coincidente?[edit | ]

La cateva zile dupa colapsul Silicon Valley Bank, intrebarea cheie ramane aceeasi: retraim oare 2008? Fireste ca nu stim raspunsul, ce urmeaza sunt doar cateva idei la cald.

  • In urma cu un deceniu si jumatate, numele prinse in teribila tornada erau cat se poate de sonore: Bear Stearns (de la a carei salvare s-au implinit ieri fix 15 ani), Lehman Brothers, Goldman Sachs, AIG, Bank of America sau JPMorgan Chase. Acum sunt Signature si First Republic. Nu figureaza in vreun top al notorietatii… la inceputul acestei saptamani, o micuta banca din India a fost nevoita sa-si calmeze de urgenta deponentii, numele SVC Bank aducand prea mult a Silicon Valley.
  • Apropo de ironii, UniCredit si Raiffeisen au plonjat la bursa pe seama unor posibile conexiuni cu americanii si elvetienii, desi cele doua banci inca au operatiuni in Rusia. Iar daca Mark Mobius se plangea zilele trecute ca nu-si poate scoate banii din China... ei bine, asta li se intampla acum si clientilor chinezi vizavi de SVB.
  • Nici Silicon Valley Bank, nici vreo alta banca regionala nu prezinta riscuri sistemice, declara in 2015 CEO-ul Greg Becker. La ce mai raportam riscurile astea... la investitiile bancilor sau la depozite? Inaintea colapsului, peste 90% din depozitele parcate la SVB erau neasigurate. Singura banca importanta care se apropie de procentul asta infam e Citigroup, cu 74%. La JPMorgan Chase e 52%, iar mai jos in clasament, 48% la Goldman Sachs, 46% la Bank of America si Wells Fargo si numai 30% la Morgan Stanley. Banii fug acum tocmai catre numele astea.
  • Inaintea crizei din 2008, bancile investisera in cele mai exotice produse financiare posibile. In 2023, problema apare de la niste detineri de... titluri de stat americane. Care, apropo, au fost puternic incurajate de reglementatori (si de Fed in 2021, odata cu mantra hiper-mediatizata a inflatiei tranzitorii).
  • Bancile de talie mica si medie joaca un rol mai serios decat am crede in economia SUA. Cele cu active de sub 250 mld. USD sunt responsabile pentru 45% din creditele de consum, 50% din creditele comerciale si industriale, 60% din finantarea dezvoltarilor imobiliare rezidentiale si 80% din cea a proiectelor imobiliare comerciale. Si totusi, vinerea trecuta cand Janet Yellen a fost audiata timp de vreo trei ore in Congres, i s-a pus o singura intrebare despre Silicon Valley Bank.

Departe de noi ideea de a subestima situatia. Forfota e mare chiar si pentru Jamie Dimon. Si, pe urma, nici New Century Financial nu era prea cunoscuta pe la inceputul anului 2007.

Criza de-acum e atipica, asa ca solutiile propuse deocamdata sunt si ele sub-optime si nerealiste odata ce-ar fi nevoie de extinderea lor la nivelul intregului sector bancar. Pana si Janet Yellen a admis asta ieri. Nemaivorbind ca Fed-ul se incarca din nou cu titluri de stat (cam 300 mld. USD doar in ultimele cateva zile) fix cand ar fi trebuit sa-si goleasca in pasi mai repezi bilantul.

2. Greu de ucis (varianta elvetiana)[edit | ]

Trei stiri spectaculoase au ravasit Elvetia zilele astea... aparent fara legatura intre ele. Un ceh a plonjat la peste 50 de metri adancime intr-un lac inghetat si a supravietuit. Un T-Rex care nu mai traieste de vreo 67 de milioane de ani va fi scos la licitatie in Zurich. Iar PwC ne-a anuntat abia acum ca sunt deficiente serioase in mecanismele de control intern la a doua cea mai mare banca locala.

  • Adica la Credit Suisse, unde istoricul incidentelor de o legalitate si moralitate indoielnice e mai diversificat decat portofoliul lui Warren Buffett. Cand n-a fost implicata in scandaluri de spionaj, banca elvetiana spala bani in Bulgaria si finanta coruptia in Mozambic (si nu oricum, ci prin intermedierea unor obligatiuni destinate pescuitului de ton). Ce sa zicem, in zilele ei mai putin bune, nici macar Deutsche Bank n-ar fi rezistat unei asemenea concurente.
  • Dincolo de o linie de credit de 50 mld. CHF sosita ieri de la banca centrala, autoritatile elvetiene n-au habar cum sa regleze criza… la vreo trei ani distanta de cand presa internationala a inceput sa puna Credit Suisse pe primele pagini. In 2022, banca a pierdut 123 mld. CHF din depozite, cele mai mari retrageri fiind notate in ultimul trimestru (37% din baza totala).
  • UBS, care valoreaza in prezent de 7x mai mult decat Credit Suisse, nu pare interesata de scenariul unei preluari grabite. Izolarea diviziei Swiss, singura profitabila in fiecare dintre ultimii 3 ani la Credit Suisse, e luata acum in considerare… dar sansa de-a rezolva peste noapte intreaga problema e destul de modesta.

3. Mobilitate à la Boeing si VW[edit | ]

Ce sa-i faci, tot la Boeing apelam ca sa schimbam aproape complet placa. Sauditii n-au (si mai multi) bani pentru Credit Suisse, dar pot plati 37 mld. USD pentru 121 de aeronave 787 Dreamliner.

  • Noul transportator aerian local, Riyadh Air, si rivala Saudia vor cumpara fiecare 39 de aeronave (cu optiunea de a comanda inca 33, respectiv 10). Ar fi a 5-a cea mai mare factura trimisa vreodata de Boeing. Toate avioanele vor avea motoare de ultima generatie GNex, produse de General Electric.
  • Infiintarea Riyadh Air fusese anuntata duminica... CEO-ul noii companii va fi Tony Douglas, care a condus timp de cinci ani Etihad Aviation Group, iar rolul de presedinte va fi asigurat de Yasir al-Rumayyan, guvernatorul Public Investment Fund, fondul suveran al Arabiei Saudite. Riyadh Air isi propune sa zboare catre cel putin 100 de destinatii globale pana in 2030.
  • In 2022, Boeing a suferit o pierdere neta de 5 mld. USD, cu 16% mai mare fata de cea marcata in anul precedent, desi veniturile totale au crescut cu 7%. Totusi, compania a reusit sa obtina primul flux pozitiv de numerar dupa 2018, in valoare de 2.3 mld. USD. In 2023, cifra asta s-ar putea dubla... important, caci Boeing n-a mai platit dividend din martie 2020.

Volkswagen a avut si ea o saptamana super-aglomerata… lipsita de noxe si scandaluri.

  • Luni, VW a anuntat ca va construi o fabrica de baterii in Canada, prima de acest gen in afara Europei si punctand cea mai serioasa investitie de pana acum.
  • Marti, producatorul german ne-a zis ca va cheltui 180 mld. EUR in urmatorii 5 ani, peste 2/3 din suma asta urmand sa mearga spre dezvoltarea de software si fabricarea autovehiculelor electrice.
  • In sfarsit, ieri am vazut si prototipul modelului electric care va costa sub 25,000 EUR. Se numeste ID.2all, va avea o autonomie de 450 de kilometri si un design inspirat de legendele Golf, Polo si Beetle. Lansarea e planificata pentru 2025 (exclusiv in Europa).

TOP TRENDING[edit | ]

Dobanzi: Cu 50 bps le-a majorat ieri Banca Centrala Europeana, dar institutia n-a mai oferit niciun detaliu despre ce urmeaza. Rezerva Federala va face propriul anunt de politica monetara miercurea viitoare, pe 22 martie (sansa pentru numai 25 bps fiind cotata acum la 80%).

Dividende: Assicurazioni Generali a obtinut anul trecut un profit net cu 2% mai ridicat vs anul precedent, chiar daca exitul din Rusia a costat 154 mil. EUR... asa ca al 3-lea cel mai mare asigurator din Europa creste dividendul anual cu 8%, la 1.16 EUR pe actiune. In fiecare an se intampla o criza, dar noi avem un business foarte diversificat si o solvabilitate excelenta, a transmis CEO-ul Philippe Donnet.

Investitii: Warren Buffett si-a marit (din nou) detinerea la Occidental Petroleum, Berkshire Hathaway avand acum mai bine de 23% din producatorul american de petrol. Iar Ron Baron, celebru pentru sumele uriase plasate in Tesla, a cumparat actiuni Charles Schwab la inceputul saptamanii, cand cotatiile au alunecat cu 12%. Schwab este a 8-a cea mai mare banca din SUA, avand la finalul anului trecut active de peste 7 tln. USD.

Livrari: La FedEx, profitabilitatea a fost peste asteptarile analistilor in trimestrul incheiat luna trecuta, chiar daca veniturile au scazut cu 6% vs anul precedent (la circa 22 mld. USD). Concedierile la varf au fost de mare ajutor... plus accelerarea rascumpararilor de actiuni proprii.

STIAI CA?[edit | ]

Prima parada de St. Patrick's Day s-a intamplat in America, nu Irlanda. Iar pana prin anii '70, potrivit legii, pub-urile irlandeze erau inchise pe 17 martie.