Unii fug, altii-s goniti - Trade Talk 27 martie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Companiile din tehnologie se lupta sa reduca costurile si sa scape de povara angajatilor din perioada pandemiei. Insa, cand esti intr-o confruntare cu un vechi rival si pare ca pierzi, sunt unii angajati de care nu te poti lipsi.

Concedierile masive din tehnologie au tinut prima pagina incepand de anul trecut. Dupa ce peste 160,000 de locuri de munca din domeniu au fost desfiintate, anul acesta ne-a demonstrat ca se poate si mai rau.

Se pare ca numarul concedierilor din tehnologie a reusit, dupa doar 3 luni din an, sa il depaseasca pe cel din 2022. Cu cateva zile inainte ca Accenture sa anunte un val de concedieri, locurile de munca desfiintate in 2023 de companiile din tehnologie se apropiau de nivelul atins anul trecut.

Iar la finele saptamanii trecute, gigantul din consultanta si IT Accenture s-a alaturat curentului si a anuntat ca va concedia 19,000 de angajati in urmatoarele 18 luni pentru a reduce costurile.

Printre companiile care au anuntat reduceri de personal anul acesta se numara si Alphabet, care a concediat circa 12,000 de angajati, insa problemele legate de personal nu se opresc aici. Un val de plecari a lovit echipele de cercetare in ultimii ani, adica fix punctul sensibil al companiei.

Alphabet se afla intr-o pozitie defensiva pe subiectul cel mai fierbinte al momentului, inteligenta artificiala. Iar, printre cauze se numara si faptul ca cercetatorii de top pleaca la concurenta sau isi deschid propriile afaceri, ceea ce ameninta suprematia gigantului. Google, brand aflat acum sub umbrela Alphabet, a contribuit la unele dintre cele mai importante cercetari in domeniul inteligentei artificiale. Cu toate acestea, compania intarzie sa transforme unele dintre cele mai mari inovatii in produse reale.  Iar, cercetatorii sai in domeniul inteligentei artificiale au migrat masiv catre startup-uri unde munca lor poate avea un impact mai mare.

Desi ChatGPT al celor de la OpenAI (in care Microsoft a investit puternic) are inca multe de imbunatatit, lansarea sa a convins conducerea Google sa declare un "cod rosu". Timp de peste doua decenii, motorul de cautare Google a fost  aproape echivalent cu accesarea internetului. Dar, chatbotii ca ChatGPT sunt o amenintare serioasa la adresa motoarelor de cautare traditionale. Insusi CEO-ul Microsoft Satya Nadella este de parere ca inteligenta artificiala va schimba complet universul motoarele de cautare. Milioane de cautari raman zilnic fara raspuns pe motoarele de cautare traditionale, asa ca e loc de schimbari importante.

Google este un pionier care a deschis calea pentru o serie recenta de tehnologii remarcabile in domeniul inteligentei artificiale, dar daca esti primul la start nu inseamna ca vei termina cursa primul.  Lipsa de personal, inclusiv concedierile masive, au tinut pe loc compania care se visa lider in acest domeniu.

Desi Google a lansat Bard pentru a concura cu ChatGPT, cel din urma, pare sa conduca detasat cursa pana in acest moment. Inca de la lansare, Bard a parut mai stangaci, dand un raspuns gresit, care a sters o parte importanta din capitalizarea bursiera a Alphabet.

Cum vor evolua lucrurile de acum incolo ramane de vazut, iar, confruntarea pentru dominatie este abia la inceput.  In 2022, cei 5 giganti din domeniul tehnologiei au investit 223 mld. USD in cercetare si dezvoltare, in crestere de la 109 mld. USD in 2019. Suma s-a adaugat la cele 161 mld. USD in cheltuieli de capital, o cifra care, de asemenea, s-a dublat in ultimii trei ani. In total, sumele au echivalat cu 26% din veniturile lor anuale combinate anul trecut, in crestere de la 16% in 2015.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Daca tacea, presedinte ramanea?: Ammar Al Khudairy, presedintele Saudi National Bank, cel mai mare actionar al Credit Suisse, si-a dat demisia, la scurt timp dupa ce comentariile lui au  provocat prabusirea pe bursa a bancii elvetiene, preluata ulterior de UBS. Al Khudairy a anuntat ca pleaca din motive personale si va fi inlocuit de directorul general Saeed Mohammed Al Ghamdi.

Banci cu defect, la reduceri: First Citizens BancShares, care detine First-Citizens Bank &; Trust,  a agreat sa cumpere Silicon Valley Bank,  intrata sub administrarea Federal Deposit Insurance Corporation. Banca a incheiat un acord de cumparare si asumare a depozitelor si imprumuturilor SVB. Tranzactia include cumpararea unor active de aproximativ 72 mld. USD ale SVB la un discount de 16.5 mld. USD.

Se linistesc apele?: Fondatorul Alibaba Group Holding, Jack Ma, a vizitat o scoala din China continentala, dupa luni de zile in care nu a avut nicio aparitie publica in tara, din cauza presiunilor facute de autoritati asupra sectorului tehnologic. Se crede ca, Ma a ales sa stea in afara Chinei mai mult de un an, de la sfarsitul anului 2021, dupa ce autoritatile de reglementare au luat in vizor gigantul Alibaba si sectorul tehnologic in ansamblu.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Bani din fast food: Sphera Franchise Group (SFG), operatorul lanturilor KFC, Pizza Hut şi Taco Bell in Romania, estimeaza ca in 2023 vanzarile in restaurante vor creste cu 21% fata de 2022, la 1.6 mld. RON. Totodata, profitul net normalizat este estimat sa creasca cu 88.3% fata de anul precedent. Compania planuieste sa deschida 10 noi restaurante in acest an, 8 KFC si 2 Taco Bell, potrivit bugetului pe 2023, care va fi supus votului actionarilor.

Spre soare: Electrica (El) a  finalizat achizitia companiei Sunwind Energy SRL, care are ca obiect principal de activitate productia de energie din surse fotovoltaice. Sunwind Energy SRL dezvolta proiectul fotovoltaic Satu Mare 2 cu o capacitate instalata de circa 27 MW.

Din profit record: Aquila Part Prod Com (Aq) convoaca actionarii pentru a aproba distribuirea unui dividend brut in valoare de 0.04077 RON pe actiune. Raportat la pretul de deschidere de luni, randamentul dividendului este de aproape 6.3%.

STIAI CA?[edit | ]

Motorul de cautare al Google a fost la un pas de a se numi BackRub. Nu stim daca ar fi avut acelasi succes cu aceasta denumire, dar BackRub pare si un skill bun pe care Bard ar putea sa il invete daca vrea sa triseze in competitia cu ChatGPT 😊.