Veniturile si cheltuielile pe gospodarie se majoreaza - 11 ianuarie 2024

De la TradeVille.ro wiki

In T3 2023, venitul total mediu lunar pe o gospodarie a fost de 7,301 RON in termeni nominali, in crestere cu 5.7% fata de trimestrul precedent si cu 9.5% comparativ cu T3 2022. Cresteri s-au inregistrat si in randul cheltuielilor banesti medii lunare, care, in T3 2023, au crescut cu 8.6% vs T2 2023, pana la 6,071 RON. Printre principalele destinatii ale cheltuielilor se numara consumul, cu o pondere de 61.6%, urmat de impozite, contributii si cotizatii cu 31.7%. (Sursa: INS)

Sectorul auto din Romania, in usoara crestere[edit | ]

Cifra de afaceri a sectorului auto din Romania a reusit sa creasca usor, pe masura ce piata europeana a cunoscut o revenire a cererii de masini. Astfel, conform ACAROM, se estimeaza ca, in 2023, cifra de afaceri a sectorului auto din Romania va atinge 32-33 mld. RON, Dacia si Ford reprezentand aproximativ 25% din total. In Romania, sectorul auto este responsabil pentru aproximativ 13% din PIB si o treime din exporturile economiei locale. (Sursa: ZF Corporate)

Estimari revizuite pentru economia Romaniei[edit | ]

Banca Mondiala a revizuit in jos previziunile privind cresterea economica a Romaniei, atat pentru 2023, cat si pentru 2024, la 1.8%, respectiv la 3.3%. Comparativ cu estimarile publicate in luna iunie, cifrele sunt cu 0.8 puncte procentuale si, respectiv, cu 0.6 puncte procentuale in scadere. Pentru 2025, Banca Mondiala anticipeaza o crestere de 3.8% pentru economia Romaniei, prognoza ajustata cu –0.3% fata de datele publicate anterior. La nivelul Europei de Est, cresterea economica estimata se ridica la 2.4%, in timp ce, pentru Europa Centrala, se situeaza la 2.8%. (Sursa: ZF)

Previziuni de la Davos[edit | ]

Potrivit Bancii Mondiale, economia mondiala este pe cale sa inregistreze cea mai slaba jumatate de deceniu de crestere din ultimiii 30 de ani. Cresterea globala este prognozata sa incetineasca pentru al treilea an consecutiv in 2024, coborand la 2.4%, de la 2.6% in 2023, conform ultimului raport publicat. In 2025, cresterea este prognozata la 2.7%, dar, per total, aceasta perioada de 5 ani va fi cu 0.75% sub rata media din decada precedenta. (Sursa: CNBC)

Holde Agri Invest- Clasa A (HAI)[edit | ]

Holde Agri Invest anunta rezultatele operatiunii de majorare a capitalului social, dupa cum urmeaza: s-a subscris un numar de 3,019,208 actiuni clasa A noi nominative, dematerializate, cu o valoare nominala de 1 RON fiecare si o valoare nominala totala de 3,019,208 RON in cadrul primei etape de majorare a capitalului; s-a subscris un numar de 8,950,000 actiuni de clasa A noi nominative, dematerializate, cu o valoare nominala de 1 RON fiecare si o valoare nominala totala de 8,950,000 RON in cadrul celei de-a doua etape; respectiv, s-a realizat conversia unor creante certe, lichide si exigibile datorate, intr-un numar de 7,173,486 actiuni de clasa A noi nominative, dematerializate, cu o valoare nominala de 1 RON fiecare si o valoare nominala totala de 7,173,486 RON, in contextul celei de-a doua etape a majorarii capitalului social. Capitalul social al companiei va fi astfel majorat de la valoarea nominala de 102,130,890 RON pana la valoarea nominala de 121,273,584 RON. (Sursa: BVB)

TRANSPORT TRADE SERVICES S.A. (TTS)[edit | ]

TTS a informat piata cu privire la publicarea buletinului lunar privind lichiditatea si capitalizarea de piata. Astfel, in luna decembrie 2023, TTS s-a clasat pe locul al 12-lea in clasamentul celor mai tranzactionate actiuni de la BVB, inregistrand o valoare a tranzactiilor de 24.9 mil. RON, adica 1.2% din valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni incluse in Categoria Premium. Valoarea mediana a volumului zilnic de actiuni TTS din decembrie 2023 a fost de 37,374 actiuni, cu 66.8% mai mare decat pragul de lichiditate necesar pentru includerea in FTSE Russel Global SmallCap Index. (Sursa: BVB)

Sphera Franchise Group S.A. (SFG)[edit | ]

Costica Misaca, Director General al diviziei Pizza Hut din 1 septmebrie 2023, explica intr-un interviu pentru Romania Insider strategia de reorganizare a companiei, care include inchiderea a 13 restaurante Pizza Hut intr-un interval de aproximativ 6 luni. Procesul vizeaza optimizarea costurilor, cresterea agilitatii in fata unei competitiei ridicate si imbunatartirea experientei clientilor, ceea ce va conduce, in perioada urmatoare, la imbunatatirea indicatorilor de lichiditate. “Credem ca vom obtine rezultate pozitive imediat dupa incheiereace procesului de reorganizare a retelei se va incheia, in prima parte a anului viitor. Mai mult, ne asteptam sa vedem o imbunatatire constanta ulterior, cu redresarea businessului pana la sfarsitul anului 2024”, a declarat CEO-ul Pizza Hut. (Sursa: Romania-Insider.com)

AQUILA PART PROD COM S.A. (AQ)[edit | ]

De la inceputul anului, actiunile Aquila au inregistrat o crestere de 12.5%, reusind sa depaseasca atat pretul de listare, cat si pragul psihologic de 1 RON pentru prima data de la listarea sa in noiembrie 2021. Totodata, compania este top performerul din indicele BET , reusind sa inregistreze o crestere mai mult decat dubla fata de actiunile Hidroelectrica (5.4%), Teraplast (4.9%) si TTS (5.2%). (Sursa: BVB)

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (US.TSM)[edit | ]

TSMC, cel mai mare producator de cipuri din lume, a raportat venituri in T4 de 625.5 mld. TWD, depasind asteptarile analistilor cu 1.6 mld. TWD, in principal datorita cresterii cererii pentru inteligenta artificiala, in ciuda unei usoare scaderi a veniturilor in luna decembrie. Anul trecut, pretul actiunii a inregistrat o crestere de 32%. Compania va raporta rezultatele finale si previziunile pentru urmatorul trimestru pe data de 18 ianuarie. (Sursa: CNBC)

Intel Corporation (US.INL)[edit | ]

Intel se lanseaza pe piata cipurilor pentru automobile, prezentand cipuri cu inteligenta artificiala pentru a rivaliza cu Qualcomm si Nvidia. Prin achizitia Silicon Mobility, Intel se pregateste pentru sistemele de control al vehiculelor electrice. Producatorul auto chinez, Zeekr, va fi primul producator auto care va utiliza sistemul AI pe un cip de la Intel pentru a crea “o experienta imbunatatita in interiorul vehiculelor”, inclusiv cu asistenti vocali AI si conferinte video. Compania isi propune sa revolutioneze tehnologia auto cu cipuri adaptabile, contestand astfel dominatia Nvidia. Intel se concentreaza pe solutii scalabile si rentabile pentru producatorii auto, cu accent pe versatilitatea intre modelele de vehicule, fiind totodata flexibila la diverse preferinte tehnologice. (Sursa: Reuters)

NVIDIA Corp. (US.NVDA)[edit | ]

Dupa ce a intampinat dificultati in a depasi pragul de 500 USD/actiune, Nvidia a reusit sa inregistreze o crestere de 7% in primele 10 sedinte din acest an. Capitalizarea bursiera din prezent a depasit 1.3 trilioane USD, ceea ce o apropie de a 4-a cea mai valoroasa companie din lume, Amazon, diferenta fiind de doar 250 mld. USD. Din punct de vedere al evaluarii, Nvidia se tranzactioneaza la un multiplu de doua ori mai mare fata de media companiilor din indicele Nasdaq. Pretul tinta mediu al analistilor pentru 2024 este de 650 USD, ceea ce implica o crestere de aproximativ 20% fata de pretul curent. (Sursa: Bloomberg)