Wall Street la discount - Trade Talk 25 iulie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Mai binele e dusmanul binelui, auzim adesea. Ieri a fost randul bursei americane sa verifice zicala asta.

Ne obisnuisem ca binele sa fie cuvantul de ordine pe Wall Street. Indicele S&P 500 nu suferise vreo corectie negativa de cel putin 2% timp de 356 de sedinte de tranzactionare. Anul acesta venise deja cu 38 de maxime record, performanta aproape fara precedent in istorie. Insa mai binele s-a decis sa loveasca acum, la mijlocul verii: retragerea lui Joe Biden din cursa prezidentiala si apropierea Fed-ului de prima taiere a dobanzii cheie. 

1. Regula de ieri

A fost vacarm de-a dreptul asurzitor pe Wall Street. S&P 500 si Nasdaq Composite au plonjat ieri cu peste 2%, respectiv cu-aproape 4%.

Pana si Russell 2000, vedeta unei rotatii recente a interesului investitorilor, a lasat in urma aproximativ 2%. Totusi, ieri am vazut a patra sedinta consecutiva (si pentru a 10-oara in ultimele 11 sesiuni) cand grupul companiilor cu capitalizare (ceva mai) modesta a pus in umbra cele mai mari business-uri listate. Pana acum in iulie, Russell 2000 e plus 7%, in timp ce Nasdaq Composite e minus 2%.

Gratie unei incarcari mai firave cu nume din tehnologie, DJIA a picat ieri cu numai 1%, suficient totusi pentru a incheia sesiunea sub pragul magic al celor 40,000 de puncte.

S&P 500 se tranzactioneaza la 22x profiturile nete asteptate in urmatoarele 12 luni, cea mai ridicata valoare din ultimii doi ani. Media ultimului deceniu e 18x. La finalul anilor 90, acelasi multiplu era 25x.

Nu mai putin de 1 tln. USD a sarit ieri pe fereastra din capitalizarea indicelui Nasdaq 100. Ca perspectiva: a fost nevoie de (ultimele) 12 luni ca S&P 500 sa devina mai valoros cu 9 tln. USD. AI e-un mega-exces speculativ care se va sparge, cred analistii Goldman Sachs, fara sa ofere detalii despre cum si cand. Ciudat, aceiasi strategi sunt super-optimisti in privinta Alphabet, asteptand o apreciere de 25% a actiunilor gigantului in urmatoarele 12 luni (vs cotatiile de ieri dupa-amiaza).

Alphabet a picat 5% ieri, in cea mai nefasta zi de la final de ianuarie incoace. Desi principalele cifre trimestriale publicate marti seara au batut asteptarile, incasarile din publicitate via YouTube s-au situat sub prognozele analistilor.

Tesla a pierdut mai bine de 12%, suferind cel mai sever declin din ultimii aproape 4 ani. Rezultatele celui de-al doilea trimestru, anuntate si ele marti seara, au continut deceptii pe linie, inclusiv in privinta marjelor de profit.

Multe alte nume importante din Big Tech au fost afectate. Nvidia si Meta Platforms au scazut cu-aproape 7%, respectiv 6%. La Microsoft, circa 4% din capitalizare s-a volatilizat in cea mai rosie sedinta a sectorului american de tehnologie din octombrie 2022 incoace. Niciuna dintre cele trei companii n-a raportat inca in sezonul curent.

In medie, numele incluse in elita celor 7 Magnifici au alunecat ieri cu 6%, picand sub media mobila asociata ultimelor 200 de zile. De aspiranti, ce sa zicem? Super Micro Computer a pierdut in doar cateva ore aproape 1/10 din capitalizare. Arm Holdings si Palantir Technologies au scazut si ele in jur de 8%.

Tesla n-a fost singurul exponent al sectorului auto care-a calcat stramb. Nu-i vreo axioma, dar cand e sa pice, pica toate. Rivian Automotive si Lucid Group s-au despartit si ele subit de 7%, respectiv 6% din capitalizare.

Stellantis cadea azi cu 10% in primele tranzactii pe bursa din Milano, dupa ce producatorul european a indicat injumatatirea profitului net in primul semestru (vs aceeasi perioada din 2023).

Principala cauza invocata? Mediocritatea vanzarilor pe piata din SUA, care-a dus la compresia dramatica a marjelor de profit. Nu-i intamplator ca si Ford era minus 14% azi in pre-deschidere la NYSE, profitul operational al americanilor dezamagind in cel de-al doilea trimestru.

Renault se scufunda la randul sau, azi pe bursa din Paris, tot cu 10%, afisand cel mai grav picaj din martie 2022 incoace.

Apropo, Europa nu se simte nici ea prea bine. Indicele francez CAC 40 e deja la 10% sub ultimul maxim istoric atins la mijlocul lunii mai (si minus 2% pana acum in 2024). Bernard Arnault e mai sarac cu 20 mld. USD anul acesta (apropo, cam cat a pierdut ieri Elon Musk). Ce sa-i faci, nici luxul nu mai e ce-a fost!

2. Exceptiile

Ne intrebam pe la inceputul acestei luni cand vin scaderile. Iata c-au venit. Iar suspectii de serviciu sunt printre cei insirati de noi atunci: Biden vs Trump, Fed-ul (via ascutirea tot mai evidenta a curbei dobanzilor), yenul japonez (care se apreciaza din nou), plus China (cu taieri nefiresc de repetate ale dobanzilor).

Puteai sa nu fi din tehnologie si tot erai afectat. Universal Media Group s-a prabusit azi la prima ora cu 26% pe bursa din Amsterdam, dupa ce grupul a anuntat diminuarea incasarilor pe segmentul streaming.

Scaderile n-au tinut cont nici macar de numele clasei de active. Ethereum a scazut ieri cu 6%, desi listarea de marti pe bursa americana a primelor ETF-uri cu expunere directa pe spot ETH pare sa fi fost un succes. Bitcoin se zbate si el pe la 64,000 USD, majoritatea minerilor BTC americani (inclusiv Marathon Digital Holdings sau CleanSpark) picand destul de sever in sesiunea de ieri.

Cotatiile futures ale cuprului au alunecat sub 9,000 USD. Metalul cu utilizari esentiale in tranzitia spre energie verde e mai ieftin cu 20% fata de ultimul maxim record inregistrat in primavara. Freeport-McMoRan, cel mai prolific miner nord-american, a ramas cu o apreciere de numai 4% in acest an.

Dar ziua de ieri a scos la iveala si cateva exceptii. Lockheed Martin a urcat cu 3%, pe seama unor rezultate trimestriale care n-au aratat deloc rau, la pachet cu perspective imbunatatite pentru intregul an curent. Enphase Energy si AT&T au saltat cu 13%, respectiv 5%. Sosite aseara dupa inchiderea bursei americane, cifrele au aratat excelent si la IBM, actiunile urcand cu 3% azi in pre-deschidere. 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Indicele principal BET a urcat ieri la 18,715 de puncte, aproape de un nou maxim istoric, actiunile Banca Transilvania saltand cu peste 1% si ramanand la varf in topul lichiditatii. BET e plus 21% in acest an, la fel ca Nasdaq Composite si de 2x peste DJIA si DAX. ETF BET Patria-TradeVille, primul si cel mai bine capitalizat fond deschis de investitii listat la bursa noastra, a ajuns la active de 400 mil. RON, de 4x mai mari decat anul trecut pe vremea asta. In 2024, Hidroelectrica, OMV Petrom, Nuclearelectrica si Banca Transilvania au distribuit fiecare dividende in valoare de mai bine de 1 mld. RON, din profiturile pe 2023.

Energie: Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavoda a fost reconectata la Sistemul Energetic National, in conditii de siguranta, dupa o deconectare automata produsa in seara zilei de 19 iulie. Apropo de Nuclearelectrica, aceasta a semnat impreuna cu RoPower Nuclear, compania de proiect dedicata reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicesti, contractul Front-End Enginnering and Design Faza 2 (FEED2) cu texanii de la Flour Corporation. Despre subiectul SMR, inclusiv proiectul de la Doicesti la care Nuclearelectrica lucreaza cu NuScale Power, tocmai ce-am scris pe larg.

Calendar: Azi publica cifrele trimestriale AbbVie, American Airlines, Southwest Airlines, chinezii de la BYD, RTX (cunoscuta anterior ca Raytheon Technologies), Northrop Grumman, britanicii de la Unilever si AstraZeneca, precum si francezii de la TotalEnergies. Maine inchid saptamana 3M, Colgate-Palmolive, Bristol-Myers Squibb, britanicii de la Aon si italienii de la Eni. Microsoft iese la tabla saptamana viitoare, marti 30 iulie, iar Apple si Amazon, joi 1 august. Britanicii de la Arm Holdings raporteaza si ei saptamana viitoare, miercuri 31 iulie (in aceeasi zi cu anuntul de politica monetara al Fed-ului), Palantir Technologies, pe 5 august, iar Nvidia, abia pe 28 august. Pana acum, circa 25% din companiile incluse in indicele S&P 500 au raportat deja, 80% din ele depasind estimarile analistilor (vs 77% media ultimilor 5 ani si 74% media ultimilor 10 ani), potrivit datelor FactSet.

 

STIAI CA?[edit | ]

Indicele S&P 500 e cotat la 9% deasupra mediei mobile aferente ultimelor 200 de zile. Saptamana trecuta, asadar inaintea scaderilor de ieri, ecartul depasea 15%.