Indicele BET, in top mondial - 05 septembrie 2024

Piata de capital din Romania a iesit in evidenta pe piete globale, cu o crestere de 40% pentru indicele BET, acesta fiind al cincilea cel mai performant indice din ultimele 12 luni dintre cei peste 90 de indici globali monitorizati de Bloomberg. Chiar si dupa o usoara corectie in august, indicele se afla aproape de maximul sau istoric, marcand o crestere in 13 din ultimele 15 luni. Investitorii raman optimisti ca raliul va continua pe masura ce mai multe companii sunt asteptate sa devina publice. (Surse: ZF;Bloomberg)

Luna august pentru constituentii indicelui BETModificare

15 din cele 20 de companii din cosul indicelui de referinta BET au inregistrat un declin in luna august, generand o scadere de 2.6% pentru indice, fiind prima luna din februarie 2022 incoace cand indicele incheie pe scadere. Cele mai mari scaderi au fost inregistrate de Electrica (-9.8%), TeraPlast (-9.2%) si Transport Trade Services (-8.8%), in timp ce, cresterile cele mai importante s-au resimtit la Aquila Part Prod Com (6.1%), Transelectrica (2.9%) si MedLife (1.7%). (Sursa: ZF)

Pretul petrolului afectat de ChinaModificare

Pretul petrolului a scazut sub 71 USD/baril marti (cu aproape 4%), stergand tot avansul din acest an. Scaderile au fost cauzate de ingrijorarile legate de slabirea cererii din China si de cresterea productiei OPEC+. Pretul titeiului West Texas Intermediate a scazut cu 4.4%, la 70.34 USD, in timp ce titeiul Brent a scazut cu 4.9%. (Surse: Barron’s;Barron’s)

Fondul Proprietatea (FP)Modificare

Fondul Proprietatea a anuntat primirea aprobarii din partea ASF pentru realizarea unei oferte publice de rascumparare a actiunilor. Valoarea ofertei este de 269 mil. actiuni si/sau GDR-uri, la un pret de rascumparare de 0.6622 RON/actiune (+70.6% peste ultimul pret de inchidere), respectiv valoarea de 33.11 RON/GDR. Subscrierea se va desfasura in perioada 11 – 25 septembrie, iar metoda de alocare este pro-rata. (Sursa: BVB)

Premier Energy PLC (PE)Modificare

Premier Energy a atras, de la listarea sa pe bursa in luna mai, opt fonduri de pensii Pilon II si Pilon III, ale caror achizitii au totalizat peste 10 mil. de actiuni. Detinerea cumulata a fondurilor la IPO a fost de aproape 8%. Cele mai mari pachete au fost cumparare de NN Pensii (6.95 mil. de actiuni), Aripi (2.3 mil. de actiuni) si BCR Pensii (520,555 de actiuni). (Sursa: ZF)

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD)Modificare

BRD - Groupe Societe Generale a informat investitorii ca, la data de 3 septembrie 2024, Consiliul de Administratie l-a numit pe domnul Jean-Philippe Talec in calitate de Director General Adjunct Proiecte si Operatiuni, pentru un mandat de 4 ani. (Sursa: BVB)

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV)Modificare

Creditele pentru corporatii si institutii publice reprezinta aproape jumatate din portofoliul Bancii Transilvania, in timp ce creditele ipotecare reprezinta un sfert, iar creditele de consum si cele pentru IMM-uri au ponderi de 17%, respectiv de 14%. Soldul creditelor acordate de Banca Transilvania pentru corporatii si institutii publice a totalizat 36 mld. RON la finalul primului semestru din acest an, inregistarand o crestere anuala de 2%. (Sursa: ZF)

NVIDIA Corp. (US.NVDA)Modificare

Nvidia a scazut cu 9.5% in sedinta de tranzactionare de marti, dupa ce investitorii au petrecut weekendul prelungit din SUA analizand estimarile companiei care nu au reusit sa faca fata asteptarilor ridicate din piata. Declinul a sters 278.9 mld. USD din valoarea de piata a Nvidia, marcand cea mai mare pierdere de valoare a unei companii americane intr-o singura zi, depasind inclusiv scaderea de 232 mld. USD inregistrata de Meta Platforms pe 3 februarie 2022. (Sursa: Barron’s)

Intel Corporation (US.INL)Modificare

Intel, una dintre primele companii de tehnologie inclusa in indicele Dow Jones Industrial Average in timpul boom-ului dot-com din anii ’90, alaturi de Microsoft, se confrunta cu posibilitatea excluderii din indice ca urmare a scaderii de aproape 60% a cotatiei sale pe bursa in acest an. Acest lucru a facut ca actiunea Intel sa fie cea mai slab performanta din indice. Excluderea din indice va afecta reputatia deja deteriorata a companiei, care a ratat trendul inteligentei artificiale dupa ce a renuntat la o investitie in OpenAI. (Sursa: Reuters)

Qualcomm Inc (US.QCOM)Modificare

Qualcomm a lansat un nou procesor pentru PC, incercand sa profite de dorinta producatorilor de electronice de a utiliza inteligenta artificiala pe dispozitivele lor. Aceasta miscare intensifica eforturile Qualcomm de a contesta dominatia Intel pe piata procesoarelor PC, intr-un moment in care cea din urma se confrunta cu provocari tot mai mari. Qualcomm a prezentat procesorul Snapdragon X Plus cu la conferinta IFA din Berlin. Procesorul conceput pentru PC-urile care ruleaza sistemul de operare Microsoft promite sa alimentaze procesele de inteligenta artificiala cu o durata lunga de viata a bateriei. (Sursa: CNBC)

Alcoa Inc (US.AA)Modificare

Actiunile producatorului de aluminiu Alcoa au continua trendul descendent chiar daca preturile metalului au crescut in ultima perioada, crand o oportunitate pentru investitori, conform analistilor de la Wolfe Reserach. Acestia si-au modificat rating-ul pentru Alcoa de la peer perform la outperform, oferind un pret tinta de 36 USD, cu aproximativ 19% peste nivelul de la inchederea de la marti seara. (Sursa: CNBC)

Advanced Micro Devices (US.AMD)Modificare

Advanced Micro Devices a anuntat numirea lui Keith Strier in functia de vicepresedinte al diviziei globale de inteligenta artificiala. Domnul Strier a lucrat in prealabil la Nvidia, fiind responsabil de acelasi sector de activitate. Dupa publicarea acestei informatii, pretul actiunilor a avut o dinamica pozitiva de peste 2% in pre-market in ciuda faptului ca piata din SUA afisa scaderi pe linie. (Sursa: Investing.com)

Cuprul pierde din popularitateModificare

Goldman Sachs si-a reiterat estimarile pentru pretul cuprului, anticipand in prezent ca pretul mediu al metalului va ajunga la 10,100 USD/tona pana la sfarsitul anului, sub estimarea anterioara de 15,000 USD. Banca a mentionat ca stocurile mai mari de cupru din China si sectorul imobiliar slab sunt motivele din spatele intarzierii in cresterea preturilor. (Surse: Barron’s)