Indici

De la TradeVille.ro wiki

Ce este un indice bursier?[edit | ]

Un indice bursier este un indicator statistic care masoara evolutia preturilor unui cos reprezentativ de actiuni listate pe o bursa de valori. Indicele este compus dintr-un numar selectat de actiuni care sunt ponderate in functie de capitalizarea lor bursiera sau de alte criterii. Scopul unui indice bursier este de a oferi o imagine de ansamblu a performantei unui segment specific al pietei sau al pietei in general.

Cei mai importanti indici buriseri la nivel global  [edit | ]

Exista numerosi indici bursieri in intreaga lume, iar fiecare bursa importanta are proprii sai indici. Unii dintre cei mai cunoscuti indici bursieri includ:

 1. Dow Jones Industrial Average (DJIA): un indice al celor mai mari 30 de companii americane listate pe bursa New York Stock Exchange (NYSE) si pe NASDAQ.
 2. Standard & Poor's 500 (S&P 500): un indice ponderat in functie de capitalizarea bursiera a celor mai mari 500 de companii listate pe bursele americane.
 3. NASDAQ Composite: un indice ponderat in functie de capitalizarea bursiera a tuturor companiilor listate pe bursa NASDAQ, cu o concentrare mai mare pe companiile din tehnologie.
 4. FTSE 100: un indice al celor mai mari 100 de companii listate pe bursa de valori din Londra (LSE), ponderat in functie de capitalizarea bursiera.
 5. DAX 40:  un indice al celor mai mari si mai lichide 40 de companii listate pe bursa de valori din Frankfurt.

Indici de pe BVB  [edit | ]

 1. BET: Este rincipalul indice dezvoltat de BVB, fiind considerat un proxi pentru piata de capital din Romania (indice de referinta). Indicele BET reflecta evolutia celor mai tranzactionate companii de pe piata reglementata a BVB. Este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free-floatului, ponderea maxima a unui simbol fiind de 20%. Principalul criteriu de selectie pentru integrarea in acest indice, il reprezinta lichiditatea companiilor.
 2. BETAeRO: Este primul indice dezvoltat de BVB pentru piata AeRO si reflecta evolutia companiilor reprezentative listate pe aceasta piata, selectate in functie de criterii de lichiditate si capitalizarea free-floatului. La fel ca indicele BET, BETAeRO este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free-floatului, ponderea maxima a unui simbol fiind insa de 15%.
 3. BETPlus: Indicele BETPlus este un indice ponderat cu capitalizarea free-floatului companiilor romanesti, cu exceptia societatilor de investitii financiare (SIF), listate pe piata reglementata, care indeplinesc un set de criterii minime de eligibilitate referitore la lichiditate si capitalizarea bursiera ajustata cu free-floatul.
 4. BET-BK: Indice care poate fi folosit ca benchmark de administratorii de fonduri, dar si de alti investitori institutionali avand in compozitia sa, 30 de companii. Indicele BET-BK este un indice ponderat cu capitalizarea free-float-ului societatilor locale sau straine, listate pe piata reglementata a BVB.
 5. BET-FI: Primul indice sectorial, lansat in 2000, care reflecta evolutia per ansamblu a tuturor societatilor de investitii financiare si a altor entitati asimilabile acestora, selectate in functie de criterii calitative.
 6. BET-NG: Este un indice sectorial care reflecta evolutia per ansamblu a tuturor companiilor listate pe piata reglementata a BVB care activeaza in sectorul energetic si de utilitati. Ponderea maxima a unui simbol in compozitia indicelui este de 30%.
 7. BET-TRN: Reprezinta varianta de randament total net al indicelui de referinta al BVB, a carui metodologie permite utilizarea acestuia drept activ suport pentru instrumente financiare derivate (contracte futures, optiuni, etc) si produse structurate (warrants, certificate, etc). Numarul societatilor care fac parte din indice este variabil, fiind cuprins intre 10 si 20 de societati.
 8. BET-XT: Este un indice ponderat cu capitalizarea free-float-ului celor mai lichide societati romanesti selectate si in functie de criterii calitative, listate pe piata reglementata a BVB. In compozitia indicelui sunt incluse 30 de societati.
 9. BET-XT-TR: Reprezinta varianta de randament total a indicelui BET-XT, a carui metodologie permite utilizarea acestuia drept activ suport pentru instrumente financiare derivate (contracte futures, optiuni, etc) si produse structurate (warrants, certificate, etc).
 10. BET-XT-TRN: Reprezinta varianta de randament total net al indicelui BET-XT, a carui metodologie permite utilizarea acestuia drept activ suport pentru instrumente financiare derivate (contracte futures, optiuni) si produse structurate (warrants, certificate).
 11. ROTX: Este un indice dezvoltat de BVB impreuna cu Bursa de Valori din Viena, care reflecta in timp real miscarea actiunilor “blue chip” listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Tipuri de indici bursieri[edit | ]

Indici pe actiuni[edit | ]

Indicii bursieri, cunoscuti si sub denumirea de indici de actiuni, sunt un tip de indice financiar care masoara performanta unei anumite piete bursiere sau a unui segment al acesteia. Acestia ofera o imagine de ansamblu a conditiilor generale ale pietei si servesc drept puncte de referinta pentru investitori si analisti pentru a evalua performanta actiunilor individuale, a fondurilor mutuale sau a portofoliilor.

Indicii bursieri sunt creati prin selectarea unui grup de actiuni reprezentative de pe o anumita piata sau dintr-un anumit sector si prin urmarirea performantei lor colective. Compozitia indicelui este de obicei determinata de factori precum capitalizarea pietei, sectorul industrial, lichiditatea si alte criterii stabilite de furnizorul indicelui.

Indici pe obligatiuni[edit | ]

Un indice de obligatiuni este alcatuit dintr-o serie de obligatiuni selectate si este utilizat pentru a masura valoarea unei parti a pietei de obligatiuni. Desi poate fi un instrument util pentru a masura valoarea unor investitii specifice, un indice al pietei de obligatiuni nu este lipsit de risc.

In timp ce un indice bursier este o medie ponderata alcatuita din preturile unor actiuni selectate, un indice de obligatiuni este alcatuit din preturile unor obligatiuni selectate, care sunt mult mai fluide si adesea mai greu de evaluat decat actiunile.  

Indici valutari[edit | ]

Un indice pe valuta, cunoscut și sub denumirea de "currency index" sau "exchange rate index", este un indicator care masoara valoarea unei anumite monede in raport cu un cos de alte monede. Scopul acestui indice este de a furniza o reprezentare a performantei generale a unei monede in comparatie cu alte monede importante.

Indicele pe valuta este calculat utilizand o metoda specifica, care implica ponderarea diferitelor monede in functie de importanta si influenta lor pe pietele valutare. Ponderarea poate fi bazata pe diverse criterii, cum ar fi ponderarea comertului exterior, valoarea comertului sau ponderarea potentiala a monedei in rezervele valutare globale.

Exemple de indici pe valuta notabile:

 1. Indicele Dolarului American (U.S. Dollar Index): Acest indice masoara valoarea dolarului american fata de un set de alte monede majore, cum ar fi euro, yenul japonez, lira sterlina, francul elvetian, coroana suedeza si dolarul canadian. Este adesea utilizat ca benchmark pentru dolarul american si este calculat de Intercontinental Exchange (ICE).
 2. Indicele Euro (Euro Currency Index): Acest indice masoara valoarea euro fata de un set de alte monede majore, cum ar fi dolarul american, yenul japonez, lira sterlina si francul elvetian. Exista mai multe variante ale acestui indice, iar calculul lor poate diferi în functie de furnizorul de date.
 3. Indicele Yenului Japonez (Japanese Yen Index): Acest indice masoara valoarea yenului japonez in raport cu alte monede majore. Furnizorii de date pot utiliza ponderari diferite, dar monedele care intra in componenta sa, pot include dolarul american, euro, lira sterlina, francul elvetian si altele.

Indicele pe valuta ofera investitorilor si traderilor o perspectiva asupra evolutiei generale a unei monede pe piata valutara. Este important de mentionat ca indicii pe valuta nu sunt instrumente active de investitii ci, mai degraba, instrumente analitice care ajuta la monitorizarea performantei unei monede in raport cu altele.

Utilitatea indicilor[edit | ]

Investitorii pot utiliza indicii bursieri pentru a evalua performanta portofoliilor lor si pentru a lua decizii de investitii informate. De asemenea, exista instrumente financiare precum fondurile mutuale de indici sau fondurile tranzactionate in bursa (ETF-uri), care permit investitorilor sa investeasca intr-un cos de actiuni care replica performanta unui indice specific.

Cum poti investi intr-un indice bursier?[edit | ]

Exista mai multe modalitati prin care se poate investi intr-un indice bursier.

 1. Fonduri de investitii: Plasamentul intr-un fond de investitii care urmareste un anumit indice bursier. Aceste fonduri sunt gestionate de profesionisti si ofera expunere diversificata la actiunile componente ale indicelui.
 2. ETF-uri (Exchange-Traded Funds): ETF-urile sunt fonduri tranzactionate la bursa care urmaresc un anumit indice bursier. Acestea pot fi cumparate si vandute pe piata deschisa, asemenea actiunilor. ETF-urile ofera lichiditate ridicata si expunere la performanta indicelui.
 3. Fonduri de pensii sau asigurari de viata: Unele fonduri de pensii sau polite de asigurare de viata pot oferi optiuni de investitii in indici bursieri.

Surse[edit | ]

https://www.ig.com/en/indices/what-are-indices-how-do-you-trade-them

https://www.investopedia.com/terms/i/index.asp