Pofta vine mancand! - Trade Talk 15 februarie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 27 septembrie 2023 23:36, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
Trade talk logo.png

Ce au in comun inflatia, McDonald’s si apetitul de risc al investitorilor la inceput de 2023? In prima instanta am zice ca nu prea multe, dar o scurta evaluare a ultimelor date de pe pietele de capital creioneaza o imagine diferita. Speram ca savurati acest TradeTalk dupa o masa copioasa, si ca nu va facem pofta cu imaginea de mai sus 😊. In editiile anterioare, am tot discutat despre industria luxului si felul in care aceasta a reusit sa zburde in 2022, facand fata cu brio presiunilor asupra preturilor. Daca de curand, seful LVMH a devenit cel mai bogat om al planetei, atunci ne putem da seama de evolutia acestui segment. Intre timp, si-a mai revenit si averea lui Elon Musk, dupa aprecierea cu aproximativ 60% a pretului actiunilor Tesla in ultimele saptamani. Totusi, lucrurile nu stau deloc rau nici pentru cealalta extrema.

Restaurantele de tip fast food, printre care se numara si cel din imaginea de mai sus, dar si Yum Brands, sunt printre castigatoarele perioadei de raportari, in detrimentul locurilor cu meniuri ceva mai piperate. Se pare ca, cel putin in SUA pentru moment, unde avem ultimele date disponibile, consumatorii carora li se atrage atentia zilnic cu privire la inflatie, au ales sa economiseasca nu doar pe partea de retail, dar si in ceea ce priveste alimentatia. Daca tot am pomenit de Yum Brands, care opereaza printre altele restaurantele Pizza Hut, Taco Bell si KFC din SUA, asteptam cu nerabdare si rezultatele companiei autohtone din domeniu, Sphera Franchise Group, care urmeaza sa raporteze pe 27 februarie. Aruncam un ochi si pe graficul actiunii, unde putem observa ca, de la maximul atins in 2017, in jurul valorii de 42.5 RON, pretul a intrat intr-un trend descendent, aflandu-se in prezent la valoarea de doar 15 RON, sau mai bine zis, echivalentul a doua bucati de pui Kentucky.

Din raportul celor de la McDonald’s se observa foarte clar schimbarea atitudinii clientilor cu privire la cheltuielile aferente meselor in oras. Este cel de al doilea trimestru consecutiv in care compania inregistreaza o crestere a traficului in restaurantele pe care le opereaza in SUA. Din detaliile prezentate de companie, clientii cu bugete ceva mai reduse prefera produsele mai ieftine din gama restaurantului, dar faptul imbucurator pentru companie este acela ca frecventa lor a crescut in ultima perioada. Ca urmare, compania a depasit estimarile analistilor pentru ultimul trimestru, reusind totodata, o crestere cu 12.6% a vanzarilor trimestriale comparativ cu 2021. Veniturile companiei s-au situat in jurul valorii de 5.93 mld. USD, in crestere cu 5% fata de acelasi trimestru din 2021, nepunand la socoteala cursul de schimb valutar.

Daca tot am pomenit de apetitiul clientilor pentru restaurantele de tip fast-food, un alt trend interesant s-a dezvoltat in ultima perioada in pietele internationale. Dupa un raliu sustinut de la inceputul anului, timp in care S&P 500 s-a apreciat cu peste 7.5% si Nasdaq cu aproape dublul valorii, investitorii au inceput sa isi retraga profiturile dupa ultima decizie FED si in preajma noului raport cu privire la inflatia din SUA. Astfel, investitorii au retras aproximativ 31 mld. USD din equity mutual funds si ETF-uri care urmaresc cei mai importanti indici bursieri in ultimele 6 saptamani. Este de mentionat faptul ca aceasta este cea mai mare suma scoasa din fondurile de actiuni la inceputul unui an din 2016 incoace! Totodata, apetitul investitorilor s-a mutat catre actiunile din afara SUA, fapt care indica neincrederea cu privire la sustenabilitatea acestui raliu inceput in primele sedinte din ianuarie. Oare si acesti investitori au citit editia noastra speciala despre piata de capital din Europa? 😊

TOP TRENDING... GLOBAL

Inflation reading: Dupa ultimul raport din SUA cu privire la rata inflatiei publicat ieri, astazi a fost randul Marii Britanii sa raporteze ultimele date. Trendul descendent continua si in UK, unde s-a inregistrat valoarea de 10.1%, reprezentand cea de a treia scadere a ratei inflatiei consecutiva, de la maximul din ultimii 41 de ani inregistrat in octombrie 2022 (11.1%). Sectoarele care au inregistrat cele mai mari cresteri ale preturilor comparativ cu anul trecut au fost cel de locuinte, combustibili, electricitate, precum si cel alimentar. La polul opus s-a situat HoReCa (restaurante si hoteluri) si cel de transport. Datele recente vin in contextul in care Banca Angliei a majorat rata dobanzii de referinta cu 0.5% la intalnirea de la inceputul lunii, preconizand o recesiune mult mai blanda decat se anticipa anul trecut.

Greselile se platesc scump: Pretul actiunilor Barclays a scazut cu 8% dupa ultimul raport financiar publicat in aceasta dimineata. In ciuda faptului ca, banca a reusit sa bata estimarile analistilor si a obtinut un profit de aproximativ 5 mld. GBP in 2022, greselile din SUA au costat-o scump. Astfel, Barclays a intampinat costuri de aproximativ 1.6 mld. GBP pe parcursul anului dupa o eroare de trading. Totodata, planul de rascumparare de actiuni a fost pus pe hold pana la finalizarea acestei investigatii.

Glitch: Lufthansa a anuntat in aceasta dimineata ca problemele cu sistemele informatice au dus la anularea mai multor curse programate. Interesant este faptul ca aceasta stire vine in contextul in care si in SUA, au aparut probleme similare la inceputul lunii ianuarie, cand toate aeronavele au fost nevoite sa ramana la sol pentru mai bine de 2 ore. Vulnerabilitatea sistemelor de operare se pare ca a fost principala cauza, dat fiind faptul ca un upgrade total nu a avut loc din 2016. Daca tot am pomenit de sectorul aviatic, avem si ceva vesti bune. Compania Air India a pregatit o comanda mamut pentru Airbus si Boeing, care impreuna vor livra 470 de aeronave in perioada urmatoare. Comanda cumulata o depaseste pe cea facuta de American Airlines cu mai bine de un deceniu in urma. De notat este si faptul ca acesta comanda va aduce un boost si producatorilor de motoare precum CFM International (un joint venture intre General Electric si Safran) si Rolls-Royce.

King size…profit: Airbnb a raportat primul profit anual din istoria companiei (1.9 mld. USD) dupa ce inregistrase o pierdere de aproximativ 350 mil. USD anul precedent. Compania a beneficiat de revenirea turismului din SUA dar si cel international, pe masura ce restrictiile Covid au luat sfarsit si cursul valutar a permis americanilor sa calatoareasca mai mult ca in anii precedenti. Pentru 2023, compania se asteapta sa continue in acelasi trend dar trage un semnal de alarma cu privire la veniturile generate dat fiind faptul ca, tot mai multe locatii ofera discounturi care sunt la mare moda in randul clientilor. Totodata, compania a adaugat 900,000 de noi listari pe platforma de rezervari pe parcursul anului, depasind borna de 6.5 mil.

TOP TRENDING... LA BVB

Top performer: Pretul actiunilor companiei Foraj Sonde Videle (FOJE) a crescut cu aproximativ 28% in aceasta dimineata la BVB. Compania a anuntat la inchiderea sedintei de ieri semnarea unui contract cu OMV Petrom in valoare de aproximativ 78 mil. USD care se va derula pe parcursul urmatorilor 6 ani.

Afaceri in familie: Producatorul de caramizi, Cemacon (CEON), detinut in proportie de 95% de fratii Paval a incheiat anul 2022 cu un profit net de aproximativ 70 mil. RON, in crestere cu 27% fata de anul precedent. Pentru 2023, compania se asteapta la o stabilizare din partea pietei si se bazeaza pe faptul ca cererea de locuinte noi va ramane intr-un trend constant.

STIAI CA?

Cate un nou restaurant McDonald’s se deschide la fiecare 14.5 ore si numarul total de clienti zilnici este aproximativ egal cu populatia Marii Britanii.