Ziua In-dependentei - Trade Talk 04 iulie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 5 iulie 2024 08:03, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
Trade talk logo.png

Va dati seama cat de mult ne-a imbogatit America, ne reamintea zilele astea un bun prieten, care investeste de ani buni pe Wall Street. Din anii '70 incoace, corelatia directa dintre indicele S&P 500 si evolutia celor mai dezvoltate 10 burse globale s-a triplat.

Miscarile sunt adesea in aceeasi directie, dar lumea alearga in ritmuri diferite. In ultimul deceniu, bursa americana a batut categoric un portofoliu diversificat de actiuni internationale. Nvidia a ajuns sa valoreze mai mult decat bursele din Germania, Franta si Regatul Unit. De fapt, in afara locului caruia ii zice acasa, doar pietele din India, Japonia si China sunt mai mari.  Whoa, America! 

1. Record dupa record

Intr-o sedinta mai scurta decat de obicei, bursa americana a inchis ieri cu stil. Indicii S&P 500 si Nasdaq Composite si-au luat azi vacanta de la noi maxime istorice.

Am vazut aseara al 33-lea record din acest an pentru S&P 500 (si al 23-lea in cazul Nasdaq Composite). Cei doi indici sunt plus 16%, respectiv plus 21% pana acum in 2024.

Tesla a fost din nou in topul celor mai performante companii din S&P 500. Cu un avans de-aproape 7%, producatorul auto a fost surclasat doar de Paramount Global si First Solar. Tesla a reusit sa incheie a 7-a zi consecutiva pe plus, punctand cel mai longeviv avans din ultimul an.

Sectorul de tehnologie si cel financiar inseamna acum 42% din valoarea de piata a indicelui S&P 500, ponderea fiind de 3x mai mare comparativ cu jumatate de secol in urma. De la aproape 7% la inceputul anilor 80, randamentul mediu al dividendului a coborat la putin peste 1%.

2. AI pe roti

Peste 70 de milioane de americani vor calatori anul acesta de Ziua Independentei. Aproape 61 de milioane o vor face cu masina, de 10x mai multi decat cei care prefera avionul. Ce moment mai bun si-ar fi gasit Tesla pentru a reveni in prim-plan?

Americanii lui Elon Musk au produs 410,831 de masini in perioada aprilie iunie, reusind sa livreze 443,956. E doar pentru al 2-lea trimestru din ultimele 9 cand Tesla pune pe strazi mai multe masini decat fabrica.

Cifra livrarilor a batut asteptarile, marcand o crestere de-aproape 15% comparativ cu trimestrul anterior. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa, au fost cu 5% mai putine masini vandute.

Tesla domina inca piata americana, insa diferenta fata de competitie se reduce pe zi ce trece. De la aproximativ 60% in primavara anului trecut, cota de piata a picat la aproape 50%. Lucrurile n-arata mai grozav in China: aici, vanzarile au plonjat in mai cu 24% (vs perioada similara din 2023), chiar daca piata in ansamblu a crescut.

Inaintea serii de marti, cand au fost publicate cifrele de mai sus, actiunile Tesla erau minus 16% in acest an. La final de aprilie, peste 1/2 din capitalizare sarise pe fereastra, raportand cotatiile de-atunci la ultimul maxim record atins in toamna lui 2021. Dar si informatiile astea trebuie puse in context: de la numai 2 mld. USD la IPO-ul din 2010, Tesla a urcat la o capitalizare de 1.2 tln. USD la inceput de 2023. Randamentul total oferit unui investitor rabdator? Circa 55,000%.

Tesla si-a recapatat mojo-ul, s-au grabit sa scrie analistii Morgan Stanley imediat dupa aparitia cifrelor. Targetul de pret a fost ridicat brusc, la 310 USD pe actiune, asta inseamna cu 26% mai sus fata de inchiderea de-aseara. Clientii nostri erau super-pesimisti In urma cu vreo doua saptamani, acum intreaba la ce alte stiri pozitive sa se astepte, au mai zis strategii bancii americane.

Dan Ives (Wedbush Securities) supra-liciteaza: actiunile ar putea urca la 400 USD pana la finalul acestui an, adica plus 63%. Tesla e cea mai subevaluata partida AI, reitereaza unul dintre cei mai populari analisti de pe Wall Street.

AI e pe val, oriunde te-ai uita. Conceptul robotaxi-ului urmeaza sa fie dezvaluit pe 8 august. Iar Elon Musk n-a mai facut (cine stie ce) gafe de cateva luni incoace. N-ar fi vreo mirare ca 2024 abia sa fi inceput pentru Tesla. 

TOP TRENDING

BVB: Actionarii Nuclearelectrica vor discuta pe 19 iulie continuarea proiectului reactoarelor mici si modulare, convocatorul AGA fiind completat la cererea Ministerului Energiei. ROCA Industry isi propune afaceri consolidate mai mari cu 54% in acest an (vs 2023). Actiunile Purcari Wineries sunt plus 8% de la publicarea rezultatelor primului trimestru pe 15 mai.

Wall Street: Bursa americana e inchiza azi, cu ocazia Independence Day, se redeschide maine. Urmatoarele zile libere din 2024 vor fi 2 septembrie (Ziua Muncii). 28 noiembrie (Ziua Recunostintei) si 25 decembrie (Craciunul).

AI: La Samsung Electronics, profitul operational e asteptat sa fi crescut de 13x in trimestrul incheiat pe 30 iunie (vs aceeasi perioada din 2023). Ar fi si cel mai bun rezultat inregistrat dupa cel de-al treilea trimestru din 2022. Jensen Huang, CEO Nvidia, a vandut luna trecuta actiuni ale propriei companii in valoare record de 169 mil. USD.

Macro: Fed-ul nu-i pregatit inca sa taie dobanzile, a repetat aseara stenograma celei mai recente sedinte de politica monetara a bancii centrale americane. Maine vor fi publicate cifrele privind piata muncii din SUA (la 15:30 ora Romaniei), fiind asteptate 190,000 de joburi adaugate in iunie (vs 272,000 in mai) si stagnarea ratei somajului la 4%. 

STIAI CA?

In 2023, America a creat 500,000 de noi milionari. Detinerile de actiuni listate si castigurile din investitii sunt acum mai mari ca oricand.