Witching Options - Trade Talk 25 iunie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 26 iunie 2024 08:04, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
Trade talk logo.png

Am intrat in ultima saptamana din iunie. Pentru copii inseamna intrarea oficiala in vacanta de vara, pentru cei mai multi dintre studenti, inseamna ultima saptamana de examene, iar pentru bucuresteni, inseamna o noua saptamana de temperaturi de peste 35 de grade (resimtite ca la 45, bineinteles) . Pentru Wall Street, insa, ultima saptamana din trimestru este aproape intotdeuna cu adrenalina si haos.

Dar inainte sa vedem ce ne asteapta in aceasta saptamana, haideti sa aruncam un ochi peste ce s-a intamplat pe burse vineri, cand am avut de-a face cu cea de-a doua Triple Witching Day din 2024. Zilele de tripla vrajitorie, cum s-ar traduce mot mot, sunt reprezentate de a treia vineri din martie, iunie, septembrie si decembrie, marcand datele de expirare pentru 3 tipuri diferite de contracte de produse derivate: optiuni pe actiuni, futures pe indici bursieri si optiuni pe indici bursieri. In total, valoarea optiunilor ajunse la termenul de expirare a fost estimata la 5.5 trilioane USD, adica aproape un sfert din capitalizarea de piata a NASDAQ. Aceasta convergenta a multiplelor expirari a condus, istoric, catre o activitate mai crescuta de tranzactionare si, implicit, la o volatilitate mai mare pe bursa. Pe de o parte, aceste zile pot crea oportunitati pentru traderii vigilenti, insa, pe de alta parte, din cauza volatilitatii ridicate, tranzactiile devin mult, mult mai riscante.

Termenul de expirare din acest trimestru vine, insa, intr-un moment in care volatilitatea implicita a optiunilor S&P 500 s-a mentinut aproape de cel mai scazut nivel dinaintea pandemiei Covid-19, indicele de referinta al SUA beneficiind de cresterea actiunilor Nvidia si ale altor companii implicate in AI. Totodata, S&P 500 a avut peste 377 de zile fara o scadere mai mare de 2.05%, fiind cel mai lung interval de acest fel de la criza financiara incoace, potrivit FactSet. In acelasi timp, nici cresterile zilnice nu au reusit sa atinga 2.15%. Triple Witching Day a coincis si cu reechilibrarea indicilor S&P Dow Jones, care si-au reorganizat ponderile constituentilor.

Un alt punct interesant este ca, de aceasta data, valoarea optiunilor call a fost de aproximativ 11 ori mai mare decat valoarea nominala a optiunilor put. Raportul depaseste de peste 2 ori valorile inregistrate in trimestrul precedent, cand s-a marcat o expunere de 5:1. Prin urmare, avem de-a face cu un optimism aproape extrem in piata si tocmai de aceea sunt asteptate o serie de ajustari in urmatoarele zile.

Si pentru ca am mentionat de Nvidia, valoarea contractelor care au expirat vineri a fost a doua ca marime de pe Wall Street, fiind intrecuta doar de S&P 500. Mai mult, din totalul optiunilor companiei, aproape o treime au expirat vineri, potrivit MarketWatch. Focul a fost si mai intensificat de recentul split al actiunilor si de reechilibrarea ponderii producatorului de cipuri in ETF-ul SPDR Technology Select Sector, care au condus la si mai multa lichiditate in piata. Nu e de mirare ca actiunile s-au prabusit cu peste 3% din cauza presiunii, asta dupa ce au scazut cu aproape 8% in ziua precedenta, fiind detronate de pe podium pana pe locul al 3-lea ca si market cap. Compania a pierdut peste 220 mld. USD din capitalizarea de piata in doar doua zile. In acelasi timp, producatorul de cipuri a inchis sedinta de ieri in scadere cu aproape 7%, adancindu-si declinul, capitalizarea coborand sub pragul de 3 trilioane USD. Microsoft si-a reinstalat astfel domnia. Nici Apple nu a scapat de furia traderilor, pretul coborand vertiginos cu 3 USD in ultimele 10 minute din sedinta de vineri.

Aproape 18 mld. de actiuni au fost tranzactionate pe bursele americane vineri, un volum de peste 55% mai mare fata de media ultimelor 3 luni. S&P 500, care are o expunere de 7% pe Nvidia, a inchis saptamana la aproximativ 5,465 de puncte, in scadere cu 0.16%. Insa, cresterea din cel de-al doilea trimestru se ridica la peste 4%, fiind al treilea trimestru consecutiv de crestere pentru benchmarkul bursei americane. Scaderea pe Nasdaq Composite a fost usor mai mare, de 0.18%, in timp ce Dow Jones Industrial Average a crescut cu 0.04%.

In ultimele sesiuni au inceput sa apara semne ca piata ar putea fi supra-extinsa, desi e prematur sa afirmam ca raliul alimentat de AI si-a atins maximele. Dar, pana si Nvidia pare sa dea semne ca ascensiunea sa s-ar mai putea domoli.

In orice caz, chiar si cu o serie de ajustari in perioada urmatoare, Goldman Sachs se astepta ca S&P 500 sa mai urce cu 2.5% pana la finalul anului, ajustandu-si in crestere prognoza pentru indice, pana la 5,600 de puncte. Si se pare ca nu e singurul, Citi fiind de aceeasi parere.

Ce ne aduce, insa, aceasta saptamana scurta la bursa?

Marti: Consumer Confidence in SUA si raportari trimestriale pentru FedEx si Carnival

Miercuri: New Home Sales in SUA si rezultatele Micron Technology si General Mills

Joi: Consumar Confidence in Europa, GDP Growth Rate in SUA pentru T1 (cifrele finale) si raportari trimestriale din partea Nike si Walgreens Boots Alliance

Vineri: GDP Growth Rate in UK pentru T1 (cifrele finale), rata inflatiei in Franta si Italia pentru iunie (date preliminare), rata somajului in Germania in iunie, cheltuielile personale de consum in SUA in luna mai si datele finale pentru Michigan Consumer Sentiment.

Asa ca, daca tot e canicula in termometre, putem sa ne adapostim la aer conditionat in fata unui laptop pentru o saptamana interesanta pe Wall Street. 

TOP TRENDING

BET: De la inceputul anului si pana in prezent, indicele BET a livrat o performanta de 18.63%, atingand vinerea trecuta un nou maxim istoric de 18,234.8 puncte. In acelasi timp, indicele BET-TR, care ia in calcul si dividendele, a marcat o crestere de 25.06%, depasind deja jumatatea performantei inregistrata in 2023.

TikTok Ban: Oracle a declarat ca banarea TikTok ar putea afecta afacerea companiei, intrucat Oracle furnizeaza infrastructura cloud pentru TikTok, care are peste 150 mil. de utilizatori in SUA. Daca nu reusim sa furnizam aceste servicii pentru TikTok si daca nu putem redistribui acea capacitate intr-un timp util, veniturile si profiturile noastre vor fi afectate negativ, a declarat managementul in raportul sau anual pentru anul fiscal incheiat la 31 mai.

Movie Time: Inside Out 2 de la Disney este asteptat sa atinga curand incasari de un miliard de dolari in 2024, devenind primul film de la Barbie care atinge acest prag. In prezent, incasarile se ridica la peste 724 mil. USD, fiind cele mai mari din lumea cinematografica mondiala din acest an.

Probleme cu kilogramele: Novo Nordisk a declarat ca va cheltui 4.1 mld. USD pentru a construi o facilitate in Carolina de Nord care sa sustina cresterea productiei de Wegovy si Ozempic, medicamentele sale pentru pierdere in greutate. Cererea pentru cele doua medicamente a depasit oferta in ultimul an, provocand penurii intermitente in SUA.

Cu ochii pe grafic: Tesla a fost unul dintre cei mai slabi performeri din S&P 500 in acest an, inregistrand o scadere de aproape 25%. Cu toate acestea, indicatorii tehnici sugereaza ca pretul ar putea fi gata pentru declansarea unui raliu in saptamanile urmatoare. Cotatia se afla intr-un trend descendent, sub media mobila simpla de 200 de zile, insa peste mediile mobile exponentiale de 8 si 21 de zile, care s-au incrucisat pe 12 iunie. Indicatorul MACD a trecut si el recent in teritoriu pozitiv, ceea ce sugereaza o potentiala apreciere a cotatiei in perioada urmatoare.

 

STIAI CA?

In 1967, Muriel Mickie Siebert a devenit prima femeie membra a Bursei de Valori din New York, fiind cunoscuta drept Prima Doamna a Finantelor.