A patit-o si McDonalds - Trade Talk 30 octombrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Avem doua companii in meniul de azi. La un gen de Happy Hour, caci ambele se vand la discount.

Promotiile ruleaza din motive diferite, totusi. La McDonald's, e vorba de-un accident nefericit. Pe cand la Alibaba, subevaluarea pare sa fi devenit cronica. Haideti sa le servim pe rand. 

McDonalds la discount

Scandalul cazurilor E. coli a explodat public in SUA martea trecuta

Actiunile McDonalds sunt mai jos cu 7% fata de-acel moment, anuland orice apreciere pentru anul curent. Compania a raportat ieri rezultatele trimestrului 3, insa cifrele n-au generat nicio directie clara pe grafice.

Tot ieri, CEO-ul Chris Kempczinski a dat asigurari ca situatia infectarilor e sub control. Si ca nu se va reflecta puternic in performanta financiara a trimestrului curent.

Wendy's s-a confruntat cu o criza similara in vara lui 2022. Peste 100 de oameni s-au imbolnavit atunci. Insa incidentul n-a deturnat vanzarile pe termen lung. In schimb, Jack in the Box a patit-o rau: la inceputul anilor '90, peste 700 de oameni au fost afectati serios, episodul provocand si decesul mai multor copii. Vanzarile au plonjat, compania raportand pierderi pentru trei ani la rand.

Insa cel mai mediatizat caz a implicat Chipotle Mexican Grill, in 2015. Valul infectarilor cu E. coli, salmonella si norovirus a cuprins in total peste 1,100 de persoane.

CEO-ul Montgomery Moran a cedat in 2016, fiind inlocuit de Steve Ells, fondatorul companiei. Dar criza s-a prelungit, incasarile scazand pentru 5 trimestre consecutiv.

A fost nevoie de-o noua schimbare de CEO, Brian Niccol sosind in martie 2018. A functionat: de-atunci pana-n vara asta, cand Niccol si-a anuntat plecarea la Starbucks, actiunile Chipotle s-au apreciat cu 773%. 

Cine cumpara fast-food?

Bill Ackman a adulmecat oportunitatea la Chipotle, cumparand actiuni inca din toamna lui 2016. La un moment dat, Chipotle a fost cea mai mare detinere din portofoliul celebrului investitor.

N-a fost deloc usor la inceput: compania a pierdut inca 1/4 din capitalizare in 2017. Dar din 2018, actiunile au decolat. In vara asta, investitia multi-miliardarului se multiplicase de-aproape 8x.

N-am pierdut niciodata bani investind in lanturi de restaurante de fapt, asa am facut cele mai spectaculoase profituri, a afirmat recent Ackman intr-un interviu cu Lex Fridman care nu trebuie ratat.

Alibaba la (si mai mare) discount

Parca-l mai auzim inca pe David Tepper, ridicand tonul la final de septembrie in studioul CNBC: TOTUL, cumpar TOTUL pe bursa chineza.

In vara, Alibaba ocupa 12% din portofoliul unuia dintre cei mai prolifici investitori ai generatiei sale. Adica nu chiar maruntis. Pozitii ceva mai mici erau inregistrate, de asemenea, pe JD.com si PDD Holdings. In interviul mentionat, Tepper a dezvaluit ca si-a majorat detinerea la Alibaba imediat dupa ce Fed-ul a taiat dobanzile pe 18 septembrie. Si, din nou, dupa masurile de sprijin economic anuntate de Beijing cateva zile mai tarziu. Si mai interesant: Tepper ar fi vrut sa cumpere chiar mai mult, daca bursa chineza ar fi suferit vreo corectie negativa.

Corectia a sosit: actiunile Alibaba se tranzactioneaza acum la circa 100 USD, cu 15% mai jos fata de unde saltasera la inceputul acestei luni.

Fondurile speculative au descarcat deja 80% din achizitiile nete facute la final de septembrie pe bursa chineza. Beijingul ar putea indica noi actiuni stimulative la plenara legislativului din 4 8 noiembrie. Se vorbeste despre un pachet de 1.4 tln. USD pentru urmatorii cativa ani. Ar putea fi chiar mai multi bani, zic surse citate de Reuters.

Apropo, n-ar trebui ca autoritatile chineze sa fie si mai presate sa livreze ceva cu-adevarat extraordinar daca Donald Trump castiga alegerile de saptamana viitoare? 

ACTIUNI BVB

OMV Petrom: Actiunile au crescut ieri cu-aproape 4%, a fost cea mai buna zi din ultimii 2 ani. Capitalizarea a saltat cu 1.5 mld. RON, asta inseamna cu aproximativ 200 mil. RON in fiecare ora de tranzactionare. Potrivit cifrelor publicate ieri dimineata, profitul net a urcat cu 54% in primele 9 luni din 2024 (vs aceeasi perioada din 2023), insa cresterea s-a datorat eliminarii contributiei de solidaritate pe titeiul procesat.

TeraPlast: A trecut pe pierdere de 7 mil. RON in primele 9 luni din 2024, comparativ cu un profit aproape identic inregistrat in aceeasi perioada din 2023. In schimb, afacerile au crescut cu 32%, iar EBITDA s-a pastrat la un nivel similar. Vanzarile in afara Romaniei au ajuns la peste 25% din cifra de afaceri consolidata, fata de-aproape 17% in primele 9 luni ale anului trecut. Actiunile celui mai mare procesator de polimeri din Europa de Sud-Est, simbol TRP, sunt -7% in acest an.

BRD Groupe Societe Generale: Va publica  maine rezultatele trimestrului 3, fiind a treia companie din indicele principal BET scoasa la tabla in ultimul sezon de raportari din 2024. In primul semestru, BRD si-a majorat cu 14% portofoliul de credite (vs aceeasi perioada din 2023), atat pe seama segmentului corporate, cat si a celui retail. Actiunile BRD sunt +16% in acest an, apreciere la jumatate din cea reusita de Banca Transilvania (singura companie din BET care va raporta saptamana viitoare, pe 8 noiembrie).

Meta Estate Trust: Anunta noi achizitii in proiectele Swissotel Poiana Brasov si Greenfield Baneasa  Residence, pe seama unor investitii de peste 2 mil. EUR realizate din fonduri proprii. Holdingul a inregistrat un profit net dublu in primul semestru din 2024 (vs aceeasi perioada din 2023), urmand sa publice rezultatele trimestrului 3 pe 14 noiembrie. Actiunile MET sunt -9% in acest an.

ACTIUNI INTERNATIONALE

Alphabet: A indicat aseara profit net peste asteptari pentru trimestrul 3, pe seama unei cresteri semnificative, de 35%, a incasarilor in divizia cloud (vs aceeasi perioada din 2023). La peste 88 mld. USD, si veniturile totale au depasit prognozele, la fel incasarile via YouTube. Pana la publicarea rezultatelor de-aseara, actiunile erau +21% in acest an, usor sub performanta indicelui Nasdaq Composite.

AMD: Incasarile din centre de date s-au dublat din nou in trimestrul 3, pentru al doilea trimestru consecutiv (vs aceeasi perioada din 2023), insa ghidajul companiei in privinta trimestrului curent n-a surprins asa mult. Actiunile sunt +13% in acest an, la jumatate din aprecierea indicelui Nasdaq Composite. Nvidia, ale carei actiuni sunt +185% fata de inceputul anului, raporteaza abia pe 20 noiembrie. Arm Holdings ar putea fi castigatorul neasteptat al cursei investitiilor AI, scriu azi cei de la FT.

Microsoft: Va raporta azi rezultatele trimestrului 3, alaturi de Meta Platforms, Eli Lilly, Biogen, Caterpillar si Starbucks. Vedetele de maine sunt Apple, Amazon, Intel, Mastercard si Uber Technologies, iar vineri sunt scoase la tabla Exxon Mobil si Chevron. Saptamana asta vin cifre de la 169 de companii din indicele S&P 500 (si de la 10 din indicele Dow Jones).

Volkswagen: Profitul operational a plonjat cu 42% in trimestrul 3 (vs aceeasi perioada din 2023). Compania pregateste taieri ale salariilor si ale fortei de munca, la pachet cu sub-dimensionarea sau chiar inchiderea tuturor fabricilor din Germania. Actiunile sunt -21% in acest an pe bursa din Frankfurt, una dintre cele mai severe deprecieri inregistrate la nivelul indicelui principal al pietei germane, DAX.

Lufthansa: Si-aici a picat profitul operational in trimestrul 3, cu 9% (vs perioada identica din 2023), desi vanzarile au atins o cifra record de-aproape 11 mld. EUR. Aflata in plina restructurare a costurilor, compania anticipeaza pentru inceputul acestei ierni o cerere substantial mai mare decat anul trecut. Actiunile sunt -21% pana acum in 2024, fix acelasi declin precum cel suferit de Volkswagen. 

STIAI CA?[edit | ]

In 2023, Alibaba a anuntat primul dividend dintr-o istorie lunga de 25 de ani. In plus, compania deruleaza un program masiv de rascumparari de actiuni proprii.