Alibaba vrea revansa - Trade Talk 29 februarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Macelarul de brokeri... asa i se zice noului sef al ASF-ului chinez. Din aceeasi postura, in urma cu vreo doua decenii, omul asta a inchis 1/4 din firmele care intermediau tranzactii bursiere. Cativa ani mai tarziu, avea sa matraseasca industria fondurilor mutuale.

Insa Wu Qing are o calitate incontestabila: rezolva situatii (aproape) imposibile. Iar acum, e ditamai problema de indreptat. In 2023, bursa chineza a fost definitia suprema a mediocritatii. Si mai umilitor pentru Beijing, cei aproape 6 tln. USD evaporati in ultimii trei ani si-au gasit refugiu in India, Japonia si Taiwan. 

1. Problema

Bursa chineza, daca e s-o masuram via indicele CSI 300, a pierdut 11% anul trecut in timp ce India a saltat cu 19%.

Investitorii straini au fugit rupand pamantul. Detinerile acestora au scazut in 2023 pentru al doilea an consecutiv, cu o treime fata de valoarea inregistrata la final de 2021. Alti circa 2 mld. USD au fost retrasi la inceputul acestui an.

Pe bursa americana, ETF-urile axate pe piete emergente care exclud China au atras de peste 3x mai multi bani anul trecut (vs 2022). In schimb, cele cu focus exclusiv pe companii listate la Shanghai si Shenzhen au inregistrat un exod net de-aproape 1 mld. USD... ca perspectiva, aceleasi fonduri primisera net 7.5 mld. USD cu doar un an in urma.

Virusul scaderilor s-a transmis rapid si-n Hong Kong. Aici, bursa a picat chiar mai rau. Atat de grava-i problema, incat parlamentarii locali solicita bancii centrale sa intre direct la cumparare.

2. Solutiile

Sunt doua intrebari de cate-un milion de puncte. Prima, sunt dispusi chinezii sa faca orice-i necesar pentru a schimba dramatic directia propriilor piete de capital? A doua, va fi suficient? Nu putem comenta pe marginea celei de-a doua interogatii... dar la prima, raspunsul pare sa fie afirmativ.

Trecute-s zilele in care Beijingul privea cu aroganta bursa. Wu Qing e pregatit sa asculte orice sugestie din partea brokerilor, a investitorilor retail si a fondurilor straine de investitii... pana si criticile sunt binevenite. Iar asta nu-i soptita pe surse, ci scrisa negru pe alb intr-un comunicat oficial.

In ultimii ani, strategiile complexe si ultra-rapide de tranzactionare si-au gasit casa buna (si) pe bursa chineza... amplificand acum scaderile. In 2024, Beijingul le vrea afara din tablou. In paralel, fondurile guvernamentale sunt incurajate sa cumpere pe cat de mult si frecvent pot.

Banca centrala incearca din rasputeri sa surprinda pietele. Apropo, si-aici s-a schimbat garda... din vara anului trecut, Pan Gongsheng e noul guvernator, un tehnocrat foarte respectat in cercurile puterii de la Beijing.

De cateva saptamani incoace, conditiile monetare sunt relaxate in pasi tot mai pronuntati. In piata, dobanzile la scadente medii sunt deja la cele mai mici valori din ultimii douazeci de ani.

Yuanul e tinut si el din scurt... mai ales ca protipendada politica de la Beijing isi da intalnire la inceputul lunii viitoare. Stabilitatea valutara e vazuta drept ingredient critic al revenirii pietelor locale.

Potrivit unei investigatii WSJ, parti tot mai largi ale sectorului imobiliar sunt de facto nationalizate.

Planul vine cu o nota de plata de-a dreptul uriasa, in medie cam 280 mld. USD in fiecare an. Adica 1.4 tln. USD in urmatorii cinci ani.

Insa problema e coplesitoare la randul sau. In 2023, investitiile imobiliare au plonjat cu 10%, iar preturile caselor, cu 6%. Vanzarile celor mai mari 100 de dezvoltatori au scazut cu 34% luna trecuta (vs aceeasi perioada din 2023).

La NYSE, Alibaba era cotata la peste 300 USD pe actiune in toamna lui 2020. Zilele astea, e cu 75% mai ieftina, tranzactionandu-se la circa 9x profitul net estimat pentru urmatoarele 12 luni. Gata, suntem pregatiti sa ne intoarcem la gloria de altadata, zice-acum Joe Tsai, cel care-a creat compania impreuna cu Jack Ma. Beijingul n-a fost inca intrebat despre asta... dar in ultimele luni, Tsai si Ma au cumparat actiuni Alibaba de peste 200 mil. USD. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Obligatiuni: Bittnet Systems pregateste o noua oferta publica de obligatiuni in lei, cu scadenta la 4 ani si o dobanda anuala fixa de 9%, platibila trimestrial. Grupul a revenit pe profit in 2023, veniturile din contractele cu clientii dublandu-se fata de anul precedent.

QUARTERLY REPORT: Multe dintre companiile mentionate mai jos vin la cea de-a treia editie a evenimentului trimestrial de networking. Inca-s disponibile locuri in sala... insa conferinta de miercurea viitoare poate fi urmarita si online.

Energie: Electrica a inregistrat un profit net consolidat mai mare cu 11% anul trecut... iar cresterea profitului operational a fost de 2x mai pronuntata. Actiunile sunt plus 31% in ultimele 12 luni. Nuclearelectrica a incheiat 2023 cu scaderi de 10%, respectiv 16% ale profitului net si veniturilor din exploatare... insa si-aici actiunile sunt pe plus in ultimul an, circa 11%. La Romgaz, profitul net a crescut cu 10%, chiar daca afacerile consolidate s-au redus cu 32%. La Transgaz, profitul net individual s-a diminuat cu 56% fata de anul anterior, dar l-a depasit cu 150% pe cel bugetat.

Distributie: Aquila Part Prod anunta profit net record pentru 2023, cu 14% mai mare decat cel din anul precedent. Ne indreptam spre dublarea EBITDA pana in 2026, comparativ cu 2021, spune Catalin Vasile, CEO-ul companiei.

Fast-food: Sphera Franchise Group a avut vanzari record de 1.5 mld. RON in 2023, in crestere cu 11% fata de anul precedent... in timp ce profitul net a urcat cu 80%. Finalul de an a adus cel mai bun trimestru din istoria grupului, din perspectiva incasarilor.

Vin: La Purcari Wineries, afacerile au crescut cu 22% in 2023... iar profitul net, cu 45%. In Romania, incasarile s-au majorat pe toate brandurile. Asteptam cu incredere o crestere robusta in viitor, declara Victor Bostan, directorul executiv al companiei. Actiunile sunt plus 62% in ultimele 12 luni.

Software: AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listata la BVB, a avut incasari totale mai mari cu 43% anul trecut, la aproape jumatate de miliard RON... insa profitul net a scazut cu 3%. Am lucrat intens la integrarea efectiva a companiilor pe care le-am adus sub umbrela noastra, spune Voicu Oprean, fondator si CEO.

IT: Arctic Stream a reusit in 2023 cresteri de 35%, respectiv 54% ale profitului net si veniturilor totale... rezultate peste previziunile din bugetul de venituri si cheltuieli. Cifrele excelente atesta ca ne mentinem pe o traiectorie de crestere, pe piata integratorilor de solutii IT din Romania, iar eforturile intregii echipe sunt tot mai vizibile, spune Dragos Diaconu, fondator si CEO.

Farma: Antibiotice a incheiat 2023 cu un profit net de peste 2x mai mare decat cel obtinut in anul precedent. In schimb, MedLife a raportat o pierdere neta de circa 5.7 mil. RON, comparativ cu un profit net de 37.4 mil RON reusit cu un an in urma.

Agricultura: Holde Agri Invest a anuntat, pentru 2023, prima pierdere contabila de la infiintarea grupului, de peste 28 mil. RON... desi productia realizata de cereale a crescut cu 31%. Justificarile citate sunt legate de costurile foarte mari de infiintare a culturilor, preturile mult mai mici de valorificare a recoltei si conflictul din Ucraina.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

AI: Apple investeste semnificativ in AI, dezvaluie in sfarsit cu subiect si predicat CEO-ul Tim Cook... la timp, caci actiunile gigantului sunt minus 6% in acest an. C3.ai si-a diminuat pierderea neta in cel mai recent incheiat trimestru, citand o cerere coplesitoare pentru propriile produse de software.

Bitcoin: La Marathon Digital Holdings, cel mai important miner BTC din America de Nord, veniturile totale au crescut cu 229% anul trecut... generand un profit net de 261 mil. USD. Compania si-a triplat productia, la aproape 13,000 BTC. 

STIAI CA?[edit | ]

Nicicand in istorie bursa chineza n-a fost mai ieftina decat cea din India.