Analiza Tehnica

De la TradeVille.ro wiki

Ce este Analiza Tehnica?[edit | ]

Analiza Tehnica este o metoda de analiza a miscarilor anterioare ale preturilor, utilizata pentru a identifica anumite tipare si pentru a determina posibilitatile privind directia viitoare a pretului. Spre deosebire de analiza fundamentala, care incearca sa evalueze valoarea unui titlu pe baza rezultatelor financiare (cifra de afaceri, profit net, etc.), analiza tehnica se concentreaza pe studiul grafic al pretului si al volumului.

Analiza tehnica NU se refera atat de mult la predictie, cat la POSIBILITATE.

Trei principii care stau la baza Analizei Tehnice:

 1. Pretul reflecta toate informatiile din piata
 2. Miscarile preturilor nu sunt aleatorii, ele se misca in trenduri
 3. Istoria tinde sa se repete

Tipuri de grafice[edit | ]

Analistii tehnici folosesc grafice pentru ca acestea sunt cel mai simplu mod de a vizualiza datele istorice.

Cele mai utilizate tipuri de grafice in analiza tehnica sunt cele tip linie, bara sau lumanari, folosite in functie de preferintele analistilor si de informatiile pe care acestia incearca sa le culeaga despre pretul unei actiuni.

De retinut:

 • Graficele de tip linie – vedere de ansamblu  
 • Graficele de tip bara – o vedere mai detaliata
 • Graficele de tip lumanare – o vedere microscopica
  • Graficele de tip lumanare sunt cele mai utilizate de catre analisti pentru ca arata pretul de deschidere, maximul si minimul, precum si pretul de inchidere.
  • Diferenta consta in zona dintre preturile de deschidere si inchidere, care este denumita corpul lumanarii. Corpul este de obicei alb sau verde daca pretul de inchidere este mai mare decat cel de deschidere si, respectiv, negru sau rosu daca pretul de inchidere este mai mic decat cel de deschidere.

Lumanarile japoneze[edit | ]

Lumanarile japoneze (sau Candlestick-urile) sunt un tip de grafic folosit in analiza tehnica a pietei financiare, in special pentru a urmari evolutia preturilor actiunilor sau a altor instrumente financiare pe parcursul unei perioade de timp.

Nume Tendinta Structura
Hammer Bullish Hammer.png
Hanging Man Bearish Hanging Man.png
Inverted Hammer Bullish Inverted Hammer.png
Shooting Star Bearish Shooting Star.png
Bullish Engulfing Bullish Bullish Engulfing.png
Bearish Engulfing Bearish Bearish Engulfing.png
Tweezer Tops Bearish Tweezer Tops.png
Tweezer Bottoms Bullish Tweezer Bottoms.png
Morning Star Bullish Morning Star.png
Evening Star Bearish Evening Star.png
Three White Soldiers Bullish
 • II lumanare>prima, cu o umbra f mica
 • III lumanare>II lumanare, tot cu umbre mici
Three White Soldiers.png
Three Black Crows Bearish Three Black Crows.png
Three Inside Up Bullish Three Inside Up.png
Three Inside Down Bearish Three Inside Down.png

Tendinte[edit | ]

Deseori, miscarile pietei se produc sub forma unor tendinte. O tendinta de pret este o miscare continua sau directionala a pretului in sens ascendent, descendent sau lateral.

Liniile de trend sunt niveluri utilizate in analiza tehnica pentru a reprezenta fie un nivel de suport, fie de rezistenta, in functie de directia trendului. Aceste linii de trend ne pot ajuta sa identificam zonele potentiale de crestere a ofertei sau cererii, care pot face ca piata sa se deplaseze in jos sau in sus.  

De regula, este nevoie de minimum doua puncte pentru a construi o linie de trend - cele mai apropiate minime ale tendintei ascendente si cele mai apropiate maxime ale tendintei descendente.

Caracteristici generale[edit | ]

Ascendent -> reprezinta o miscare de pret in care fiecare minim urmator este mai mare decat cel precedent. O linie de trend, in acest caz, poate fi definita ca o linie care leaga minimele tendintei ascendente.

Ascendent.png


Descendent -> o miscare de pret in care fiecare maxim urmator este mai mic decat cel anterior. O linie de trend, in acest caz, poate fi definita ca o linie care leaga maximele tendintei.

Descendent.png

Tendinta laterala (sideways) descrie miscarile de pret fara o directie clara.

Tendinta laterala.png

Durata trendurilor variaza, putand fi clasificate dupa cum urmeaza:

 1. Tendinta pe termen scurt dureaza de la cateva minute pana la 2 saptamani.
 2. Tendinta intermediara poate dura de la 2 saptamani pana la jumatate de an (6 luni).
 3. Tendinta pe termen lung este o miscare intr-o singura directie in decurs de cateva luni sau chiar ani (de la 6 luni).

Suportul si rezistenta[edit | ]

Suportul si rezistenta sunt doua concepte fundamentale in analiza tehnica. Intelegerea semnificatiei acestor termeni si aplicarea lor in practica este esentiala pentru citirea corecta a graficelor de pret.  

Preturile se misca din cauza cererii si a ofertei. Atunci cand cererea este mai mare decat oferta, preturile cresc. Atunci cand oferta este mai mare decat cererea, preturile scad. Uneori, preturile se misca lateral, deoarece atat oferta, cat si cererea sunt in echilibru.  

Nivelul de suport apare acolo unde se asteapta ca un trend descendent sa se opreasca din cauza unei concentrari a cererii, in timp ce nivelul de rezistenta apare acolo unde se asteapta ca un trend ascendent sa se opreasca temporar, datorita unei concentrari a ofertei. Zonele de suport si rezistenta pot fi identificate pe grafice cu ajutorul liniilor de trend si a liniilor mobile (a se vedea graficele urmatoare).  

Zona de suport[edit | ]

Zona de suport .png

Zona de rezistenta[edit | ]

Zona de rezistenta.png

Sursa: TradingView

Mediile mobile[edit | ]

Media mobila este un indicator bursier utilizat in mod obisnuit in analiza tehnica. Acesta este unul dintre cele mai vechi si mai populare instrumente utilizate, intrucat sunt simplu de inteles si usor de setat. Mediile mobile exprima pretul mediu al unui produs la un moment dat de timp, prin crearea unei medii a preturilor care este actualizata constant.

Exista mai multe tipuri de medii, acestea fiind simple, ponderate sau exponentiale. Diferenta importanta dintre acestea este faptul ca fiecare dintre aceste medii acorda o importanta diferita ultimelor preturi in formule, astfel incat, unele sunt mai sensibile la modificarea ultimelor preturi, pe cand altele au o intarziere mai mare.  

Mediile mobile sunt calculate pentru a identifica directia de trend a unei actiuni sau pentru a determina nivelurile de suport si rezistenta ale acesteia. Este un indicator de urmarire a trendului, intrucat calculul sau se bazeaza pe preturile anterioare.

Media mobila simpla (SMA – simple moving average)  [edit | ]

Indicatorul este calculat prin luarea mediei aritmetice a unui anumit set de valori pe o anumita perioada, mai exact, un set de preturi este adunat, mai apoi fiind impartit la numarul preturilor din set.

Caracteristica principala a acestui indicator este ca nu face diferenta intre preturile mai vechi si mai noi din formula, acordand aceeasi importanta tuturor.

Media mobila ponderata (WMA – weighted moving average)  [edit | ]

Media mobila ponderata atrage o mai mare atentie ultimelor preturi in calcul, avand o sensibilitate mai sporita la miscarile pietei. Acest indicator atribuie o importanta din ce in ce mai mare preturilor odata cu apropierea zilelor de cea curenta.

Indicatori tehnici[edit | ]

Indicatorii tehnici sunt instrumente de analiza tehnica utilizate pentru a ajuta la identificarea tendintelor si a semnalelor de tranzactionare. Acesti indicatori sunt calculati prin analizarea datelor de pret istorice, precum si a altor date, cum ar fi volumul tranzactiilor.

Indicatorii tehnici sunt utilizati pentru a identifica niveluri de suport si rezistenta, tendinte de pret si posibilele inversiuni ale tendintelor.

Indicatorii tehnici sunt utilizati mai frecvent de catre investitorii pe termen scurt, deoarece urmaresc mai indeaproape miscarile cele mai recente de pret. Totusi, investitorii pe termen lung pot utiliza, de asemenea, indicatori tehnici pentru a identifica punctele de intrare si de iesire intr-o investitie.

Cei mai cunoscuti indicatori tehnici sunt:

 • Oscilators:  RSI, MACD
 • Medii Mobile: SMA (200), EMA (8), EMA (21)
 • Momentum: Rate of Change (ROC)
 • Volume: On-Balance Volume (OBV), Chaikin Money Flow

Formatiuni grafice[edit | ]

Formatiunile grafice din tranzactionare sunt modele vizuale care apar pe graficele de preturi unei actiuni sau ale altor active financiare si care sugereaza o anumita evolutie a preturilor. Acestea pot fi utilizate pentru a ajuta la identificarea tendintelor de pret, a punctelor de intrare sau de iesire dintr-o tranzactie si a altor aspecte ale analizei tehnice.

Unele dintre cele mai cunoscute si utilizate formatiuni grafice sunt:

 • Triangles: pot fi simetrice, ascendente sau descendente. Acestea sunt zone de consolidare dupa o miscare de tendinta si sunt, in general, modele de continuare, adica tendintele anterioare se reiau dupa breakout, momentul cand depaseste nivelul de rezistenta/suport. Cu toate acestea, in anumite cazuri, ele actioneaza si ca modele de inversare. Ele pot aparea atat in trend ascendent, cat si in descendent.
  Triangles.png
 • Flag: sugereaza o continuare a tendintei inainte de o mica retragere si apoi o reluare a acesteia. Aceste modele de diagrama pe termen scurt sunt modele de continuare care se formeaza atunci cand exista o miscare brusca a pretului urmata de o miscare de pret in general laterala.
  Flag.png
 • Head and Shoulder & Inverse Head & Shoulder:
  • Head and Shoulder este un model de inversare bearish (scadere). Acest model apare dupa un trend ascendent. Acest model este format cu trei varfuri consecutive, cel din mijloc fiind mai inalt decat celelalte doua. Varful din mijloc se numeste cap, iar cele doua varfuri laterale se numesc umeri.
   Head and Shoulder.png
  • Inverse Head & Shoulder este doar o imagine in oglinda a modelului Head and Shoulder. Acesta ar trebui sa apara dupa o tendinta descendenta sustinuta si este un model de inversare bulish (cumparare) foarte eficient.
   Inverse Head & Shoulder.png
 • Double Tops and Bottoms: Aceste modele se formeaza dupa o tendinta sustinuta si semnaleaza ca tendinta este pe cale sa se inverseze. Aceste tipare sunt create atunci cand miscarea preturilor testeaza de doua ori nivelurile de suport sau de rezistenta si nu reuseste sa le depaseasca.
  Double Tops and Bottoms.jpg

Surse[edit | ]

https://www.elearnmarkets.com/uploads/content_pdf/MxudjQevBU.pdf

https://www.babypips.com/learn/forex/technical-analysis

https://tradeville.ro/analiza-tehnica/indicatori-analiza-tehnica

https://tradeville.ro/documents/home/AT_metodologie_prevederi.pdf

Grafice: TradingView