Arm Holdings iese din umbra - Trade Talk 05 februarie 2025
In vara trecuta, CNBC ii clasifica pe britanicii de la Arm Holdings in categoria celor care NU beneficiau de febra investitiilor AI.
La inceput de 2025, Donald Trump are alta opinie: noua administratie SUA nominalizeaza direct Arm in Proiectul Stargate, cel mai ambitios angajament propus vreodata de americani in sectorul de tehnologie.
Scurt istoric
- Azi raporteaza Arm Holdings, dupa inchiderea sedintei la Nasdaq *** Arm Holdings s-a nascut in 1990 ca un joint-venture intre doua ilustre necunoscute, Acorn Computers si VLSI Technology, caruia i s-a alaturat Apple.Da, acea Apple. Trei decenii mai tarziu, gigantul din Cupertino avea sa lanseze primele Mac-uri inzestrate cu cipuri imaginate de britanici, punand astfel capat unui aranjament lung de 15 ani cu Intel.
Acronimul ARM a fost folosit pentru prima oara in 1983, cu sapte ani inaintea inregistrarii juridice a noii companii. Vine de la "Acorn RISC Machine".
IPO-ul din septembrie 2023 a marcat o revenire, nu un debut: Arm a mai fost listata, intre 1998 si 2016. Si nu oricum, ci pe doua burse in mod simultan, London Stock Exchange si Nasdaq.
In 2016, conglomeratul nipon SoftBank i-a inghitit cu totul pe britanici, platind 32 mld. USD. Sunt convins ca Arm va creste de 5x in urmatorii 5 ani, exclama atunci Masayoshi Son. Dar asta nu s-a intamplat.
In 2020, a fost randul celor de la Nvidia sa puna ochii pe Arm. Jensen Huang a oferit 40 mld. USD, in actiuni si cash, cifra asta dublandu-se spre final de 2021. Insa tranzactia a fost blocata in SUA, Nvidia aruncand prosopul in februarie 2022. In 2025, doar 10% din actiuni sunt accesibile investitorilor la Nasdaq, restul de 90% ramanand in posesia SoftBank.
Schimbare de strategie
Arm nu produce cipuri (deocamdata), doar le deseneaza. Succesul britanicilor se bazeaza pe o arhitectura inovatoare, un model flexibil de licentiere si un ecosistem puternic de parteneri.Insa avantajele astea au creat si un efect de bumerang: licentierea flexibila, de exemplu, combinata cu investitii agresive in aria cipurilor auto, IoT si centre de date traditionale au comprimat sever marjele de profit. Inaintea IPO-ului din 2023, Arm avea incasari anuale de nici 3 mld. USD, semnificativ mai mici decat cele obtinute de alte nume importante ale sectorului precum TSMC, Samsung Electronics, ASML Holding sau chiar Intel. Profitul operational se ridica la 670 mil. USD, iar marja de profit la 25%, cifre deceptionante pentru un lider global in segmentele in care activeaza. La relistarea din 2023, Arm valora circa 60 mld. USD. Actiunile erau cotate la 110x profitul net realizat in precedentele 12 luni, multiplu similar celui inregistrat atunci de Nvidia. Arm controleaza deja 99% din piata desenarii cipurilor pentru telefoane mobile. Britanicii intra puternic in zona laptopurilor, dar vor sa scoata si alti asi din maneca.Pot fi mai putin draguti cu partenerii, de exemplu, cata vreme detin monopol in segmentele cheie. Adica se gandesc sa extraga maximum de incasari, chiar si majorand preturile cu pana la 300%. Asa se explica inclusiv conflictul in instanta cu cei de la Qualcomm. Dezvoltarea propriilor cipuri AI e si ea pe radar. Potrivit unor surse citate de presa nipona, ar trebui sa vedem prima incercare chiar in primavara asta, iar productia de masa, asigurata probabil de taiwanezii de la TSMC, ar putea demara in toamna. Nu-i intamplator ca Arm a incercat sa achizitioneze recent divizia de produse a celor de la Intel.
Si apoi, e Proiectul Stargate abia lansat de Donald Trump: 500 mld. USD promisi pentru suprematia absoluta a Americii in AI, gratie relatiei de prietenie pe care Masayoshi Son o are de ceva timp cu noul chirias de la Casa Alba. Cum putea lipsi Arm din documentatia tehnica?
Wall Street la raport
Palantir a explodat ieri cu 24% la Nasdaq, dupa ce rezultatele trimestriale ale companiei care imbina AI cu misterul filmelor de spionaj au spulberat din nou asteptarile.Actiunile sunt 5x mai sus fata de noiembrie 2023, cand am pus Palantir pe radar intr-o editie speciala TradeTalk. Nu reusim sa tinem pasul cu cresterea cererii, a reiterat zilele trecute CEO-ul Alex Karp intr-un excelent interviu oferit celor de la CNBC.
Alphabet e -7% azi in pre-deschidere, dupa ce gigantul a ratat estimarile in privinta incasarilor, anuntand totodata cheltuieli semnificativ mai mari decat cele prognozate de analisti.
La AMD, rezultatele generale au batut asteptarile, insa nu si in segmentul cheie al centrelor de date (actiunile sunt -8% azi in pre-deschidere). Apropo, Nvidia raporteaza abia pe 26 februarie.
Azi raporteaza Arm Holdings, Qualcomm, Uber, Ford, Disney si MicroStrategy. Iar maine sosesc cifrele trimestriale de la Amazon si Eli Lilly.
STIATI CA?
Arm Holdings pariaza ca, pana la finalul acestui an, peste 100 de miliarde de device-uri pregatite pentru AI vor avea cipuri desenate de compania britanica.