Bingeflix is back - Trade Talk 25 ianuarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

O zi libera la mijloc de saptamana nu e buna nici de punte nici de un gratar, asa ca ne-am permis sa dam o fuga pe Wall Street pentru a afla ultimele noutati. Pe aeroport, in drum spre New York, am observat ca mastile din vremea pandemiei au revenit la moda, de aceasta data in plin sezon de gripa. In SUA, unde zilele libere se numara pe degete, bursa este in plina agitatie. Motivul? Au inceput raportarile pentru grupul Magnificent 7. Asa cum se intampla adesea, Netflix a iesit primul la tabla. Mastile de pe Otopeni se potrivesc la fix cu rezultatele obtinute de compania de streaming care a reusit cel mai bun T4 din punct de vedere al noilor abonati. Totodata, ultimul trimestru s-a apropiat ca si performanta de recordul inregistrat in T1 2020, din plina pandemie. Pentru autorii acestui TradeTalk, care prefera adesea serialele in detrimentul filmelor, am putea spune ca cele doua trimestre consecutive de pierderi de abonati inregistrate anul trecut se potrivesc de minune cu hit-ul Fool me once.

Rezultatele inregistrate aseara nu au venit din neant. Cu cateva saptamani in urma, in cadrul conferintei CES, presedintele diviziei de advertising, Amy Reinhard a venit cu o veste bomba: numarul abonatilor la planul cu reclame a depasit 23 de milioane, o crestere de 8 milioane in doar 2 luni. Si, colac peste pupaza, chiar cu cateva ore inainte de publicarea situatiei financiare, Netflix a facut un pas important in zona de live entertaining. Parteneriatul cu TKP Group Holdings va permite gigantului de streaming sa difuzeze programul vedeta al WWE, Raw incepand de anul viitor, reprezentand prima incursiune majora in domeniul de live sports. Contractul, care se intinde pe o durata de 10 ani este evaluat la 5 mld. USD, si va oferi drepturi exclusive in SUA, Canada, Marea Britanie si America Latina. Stirea a venit in contextul in care, cei de la Financial Times au calculat ca, platforme precum Disney+, Warner Bros. Discovery, Comcast si Paramount au pierdut 5 mld. USD pentru a concura in termeni de continut cu liderul actual. Aceasta dinamica adanceste pierderile pentru concurentii directi, in timp ce Netflix continua sa surprinda analistii cu profiturile obtinute. Dificultatile financiare ar putea duce la reducerea ofertei de continut in 2024, si chiar la vanzarea unor divizii pentru a face fata companiei din Los Gatos, California. Oare vedem si duelul Verstappen vs rest of the world in grila in curand dupa succesul Drive to Survive?

Uitandu-ne peste rezultate, cifra care iese imediat in evidenta este cea a abonatilor. In ultimul trimestru, Netflix a reusit sa adauge 13.1 milioane de noi clienti, ajungand la un total de 260.3 mil. la nivel global. Pentru a pune lucrurile in perspectiva, compania estimase doar 8.7 mil. de noi abonati pentru ultimele 3 luni. Se pare ca popularitatea Netflix este din ce in ce mai mare pe batranul continent, unde peste 5 mil. de abonati au fost adaugati in acest interval, o cifra aproape dubla fata de cea inregistrata in SUA si Canada. Vedem cum evolueaza acest trend si in an electoral, fiindca, prin Romania ne asteptam la niste adevarate TV dramas, live pe canalele traditionale .

In ceea ce priveste veniturile, acestea au fost de 8.83 mld. USD, in crestere cu peste 1 mld. USD fata de aceeasi perioada din 2022, si peste estimarile analistilor. Profitul per actiune de 2.11 USD a fost cu cativa centi sub prognoza, insa, net superior celui inregistrat in T4 anul trecut de doar 0.12 USD. Pe masura ce Netflix se concentreaza pe imbunatatirea profiturilor, prognoza pentru 2024 a marjei operationale a fost marita de la un interval de 22-23% pana la valoarea de 24%. Una dintre cauzele pentru acest trend este scaderea dolarului american care ofera companiei un boost.

Pentru T1, Netflix estimeaza un EPS de 4.49 USD, peste consensul analistilor de pe Wall Street de 4.10 USD. Cu toate acestea, compania este constienta ca, in primul trimestru va intampina dificultati in a mentine trendul crescator. Chiar daca nu mai ofera prognoze pentru numarul de abonati, (oare s-au luat dupa Tim?) managementul se asteapta la o cifra in scadere fata de recordul recent, dar peste numarul inregistrat in urma cu un an. Spre deosebire de rivalii din spatiul de streaming, investitiile pentru content vor continua. Reactia pietei nu s-a lasat asteptata, pretul actiunilor saltand cu peste 8% in sedinta de after-hours de marti. Spre deosebire de Apple, Nvidia, Advanced Micro Devices, Meta si Microsoft care au atins noi maxime recent, pretul actiunilor este inca sub varful de peste 700 USD atins in urma cu 2 ani.

Inainte de a ne lua ramas bun de la Netflix, care a deschis balul raportarilor pentru Big Tech, aruncam un ochi si peste preturile tinta setate de analisti pentru 2024. Conform acestora, media pretului pentru urmatorul an este de 496 USD. Cea mai mica prognoza este de 338 USD, iar, cei care vad paharul pe jumatate plin, intrevad un pret de 630 USD, reprezentand o crestere de aproximativ 18% fata de cat costa 1 actiune marti dupa raport. 

TOP TRENDING[edit | ]

German power: Actiunile companiei germane de software, SAP, au urcat la un maxim istoric la deschiderea bursei europene de ieri. Dinamica a survenit dupa publicarea ultimelor rezultate financiare si anuntul despre restructurarea a 8,000 de locuri de munca in scopul integrarii inteligentei artificiale. Veniturile au crescut cu 5% yoy. Pretul actiunilor a crescut cu 50% anul trecut, inregistrand cea mai buna performanta din 2012 incoace. In ciuda acestei restructurari de personal, efectivul total ar trebui sa ramana neschimbat pana la finalul anului curent.

Drive to survive: Tesla a dezamagit investitorii aseara dupa ce a raportat rezultate sub consensul analistilor. Compania cu sediul in Austin a suferit de pe urma razboiului de pret, marja operationala scazand de la 16% in trimestrul precedent la doar 8.2%. Veniturile din divizia auto au crescut cu doar 1% fata de anul trecut. Pentru anul curent, compania considera ca dinamica de crestere a volumului inregistrata in ultimul an s-ar putea sa fie mai mica. Cu aproximativ 6% a scazut cotatia in after-hours.

Join the club: Microsoft a devenit a doua companie din lume care reuseste sa depaseasca borna de 3 trilioane USD a capitalizarii bursiere. Acest lucru s-a intamplat pe parcursul sedintei de ieri cand pretul actiunilor a depasit pragul de 405 USD. Cu toate acestea, in ultimele ore de tranzactionare pretul a scazut, iar, Microsoft a incheiat ziua sub acesta borna, peste care se afla  numai Apple.

Back in business: Administratia Federala a Aviatiei a deschis calea pentru ca modelul Max 9 al producatorului Boeing sa revina in serviciu in zilele urmatoare, dupa aproape 3 saptamani dupa incidentul din timpul unui zbor operat de Alaska Airlines. Compania aeriana a declarat ca va relua zborurile 737 Max 9 incepand de vineri, pe masura ce inspectiile sunt finalizate si fiecare aeronava este considerata apta de zbor.

Chips: ASML, una dintre cele mai importante companii de echipamente pentru semiconductori din lume, a depasit asteptarile privind rezultatele trimestriale, dar a precizat ca veniturile pentru 2024 vor fi similare cu cele de anul trecut. Compania a inregistrat venituri de 7.2 mld. EUR si un profit net de 2.05 mld. USD, ambele cifre fiind peste consensul analistilor. Directorul general, Peter Wennink, a declarat ca se asteapta ca 2024 sa fie un an important pentru a pregati o crestere semnificativa a business-ului pentru 2025.

Boost: Pretul actiunilor Alibaba a crescut cu peste 7% marti dupa un raport al celor de la New York Times conform caruia, co-fondatorul Jack Ma a cumparat agresiv actiuni ale companiei. Alaturi de Ma, si presedintele Tsai a iesit la cumparaturi de actiuni. Valoarea tranzactiei in cazul lui Ma s-a ridicat la suma de 50 mil. USD la bursa de la Hong Kong.

Hidro-craze: Dupa corectia de pret recenta, Hidroelectrica primeste vesti bune. Britanicii de la Barclays au oferit un pret-tinta de 135 RON/actiune, cu circa 13% peste cel din piata, in zona maximul isotric inregistrat de companie. Analistul Peter Crampton subliniaza faptul ca H2O a depasit performanta sectorului european al utilitatilor de la momentul IPO-ului, si considera ca, evaluarea din prezent este corecta, pe fondul slabiciunii continue a preturilor energiei electrice din Europa. Analistul de la Barclays este cel mai bine cotat dintre cei 11 care analizeaza compania.

BVC: Transgaz a anuntat bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2024. Compania autohtona isi propune venituri de 2 mld. RON si un profit de 173 mil RON. Raportat la rezultatul anterior, aceasta cifra implica o crestere de 19.2%. Rezultatele preliminare vor fi publicate pe data de 29 februarie, intr-o zi plina de actiune la BVB.

Deal transaction: In cursul sedintei de marti Bursa de Valori Bucuresti a anuntat o tranzactie speciala (deals) cu 200,000 de actiuni Transelectrica. Pachetul de actiuni si-a schimbat actionarii pentru suma de 6.4 mil. RON. In ziua precedenta, o alta tranzactie deals a avut loc cu 600,000 de actiuni, reprezentand aproximativ 16.5% din lichiditatea intregului segment de actiuni de pe piata principala din ziua respectiva. In ultimele 12 luni, dinamica pretului TEL este de +45.8%.

 

STIAI CA?[edit | ]

Conform site-ului de specialitate Alphaspread, valoarea intrinseca pentru pretul unei actiuni Netflix este de doar 290.51 USD in scenariul de baza, si de 440.51 USD pentru best case scenario.