Bursele europene spulbera preturile-tinta - Trade Talk 21 februarie 2025

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Europenii au descoperit continentul american cu mai bine de 500 de ani in urma. Americanii descopera Europa abia acum.

Suntem excesiv de pesimisti in privinta Europei, poate ca-i timpul sa investim acolo, a transmis luna trecuta Larry Fink, CEO BlackRock, cel dintai administrator american de fonduri. Pana acum in 2025, a avut dreptate.

Prinde-i pe europeni (daca poti)

Bursele de pe continentul nostru au cel mai grozav debut de an din 1987 incoace. Si-a fost nevoie de-un sfert de secol ca indicele Euro Stoxx 50 sa se tranzactioneze la un nou maxim istoric.

Alt indice pan-european, Stoxx Europe 600, a crescut cu-aproape 6% in cele cateva saptamani scurse din 17 ianuarie, ultima sedinta bursiera de dinaintea inaugurarii lui Donald Trump.

Ca perspectiva: in aceeasi perioada, indicii americanii S&P 500 si Nasdaq Composite au urcat cu 2.5%, respectiv 2%. Asta-i cel mai pronuntat ecart favorabil Europei din ultimii 10 ani.

N-avem expunere ridicata pe Europa la inceput de 2025, performanta burselor de pe continent a surprins pe toata lumea, spune un strateg de piata la BNP Paribas Asset Management.

De ce surprind bursele europene? Dobanzile continua sa scada, o noua cursa a inarmarii devine probabila chiar daca sansele incheierii razboiului din Ucraina cresc, economia chineza pare sa-si revina, iar Germania ar putea ceda spre abordari fiscale mai putin restrictive in urma alegerilor parlamentare din acest weekend.

Potrivit unui sondaj hiper-mediatizat realizat de Bank of America, aproape 90% din cei mai mari investitori institutionali globali cred ca bursa americana e supraevaluata. In paralel, bursele europene, inclusiv cea din Germania (DE.EXS1), sunt cu 40% mai ieftine, din parspectiva evaluarii care ia in considerare profiturile asteptate in urmatoarele 12 luni.

Indicele Stoxx Europe 600 era cotat in dupa-amiaza asta la 554 de puncte. Pretul-tinta mediu oferit de analisti pentru finalul anului, actualizat cu numai cateva zile in urma? 540 de puncte. Cel mai optimist target apartine celor de la Deutsche Bank, 590 de puncte, echivalent unei aprecieri de circa 6%.

Europa la raport

La final de ianuarie, Deutsche Bank raportase profit net de-apoape 3x mai mic decat cel asteptat de analisti pentru ultimul trimestru din 2024. N-a contat: zilele astea, Deutsche Bank si Commerzbank incep sa arate pe grafice precum niste Magnifici ai tehnologiei americane.

Nici dobanzile in scadere, nici conditiile economice anemice n-au lovit deocamdata. Si nu-i doar in Germania: sectorul bancar de pe intreg continentul european e pe plus de 9 saptamani la rand, saltul ridicandu-se la 18% in perioada asta, mai spectaculos ca oricand dupa 1997.

In ciuda avansului, evaluarile continua sa fie ieftine atat in termeni absoluti (la nivel de sector), cat si comparativ cu indicii agregati pan-europeni, odata ce-s calculate vizavi de mediile ultimilor 20 de ani.

Generozitatea fata de investitori se adauga punctelor forte. In 2024, bancile europene au adus 1/5 din totalul dividendelor si rascumpararilor de actiuni proprii la nivelul indicelui Stoxx Europe 600.

Raportarile sunt in toi peste tot in Europa. Surprizele se tin lant, iar volatilitatea e neobisnuit de mare in sezonul curent. Apropo, si la BVB ne pregatim de cateva zile de foc saptamana viitoare.

Mercedes-Benz avertizeaza ca profiturile vor fi semnificativ mai mici in 2025 (vs anul precedent). Asta dupa ce s-au diminuat cu 40% in 2024, pe seama unor incasari in scadere puternica pe pietele din China si Germania. Nemtii propun taieri si mai agresive de costuri nu doar pentru acest an, ci pana-n 2027. Actiunile sunt -14% in ultimele 12 luni pe bursa din Frankfurt.

Renault, in schimb, a anuntat ieri o marja record a profitului operational pentru 2024, gratie reducerii costurilor si a noilor modele lansate. De altfel, francezii sunt printre putinele companii din sectorul auto european care si-au pastrat si atins obiectivele financiare. Pana si valoarea dividendului platit din rezultatele anului trecut a fost majorata, cu-aproape 20%. Actiunile sunt +30% in ultimul an pe bursa din Paris.

La Airbus, care se-asteapta la o crestere de 7% a livrarilor in 2025, rezultatele anuale au sosit in linia prognozelor. Si apropo de lista companiilor care pot fi direct vizate de scenariul reconstructiei Ucrainei: Schneider Electric (management energetic + AI) a raportat ieri vanzari si profituri record pentru 2024, peste asteptarile analistilor si propriile estimari.

STIATI CA?

Indicele principal al bursei de la Bucuresti, BET, s-a apreciat cu circa 5% de la inceputul anului, fiind cotat miercuri la cea mai ridicata valoare din ultimele aproape 6 luni.