Ce idei mai are Sam Altman? - Trade Talk 29 mai 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Intr-o postare pe Twitter la inceput de 2019, Sam Altman dezvaluia cele trei zone de interes personal de maxima importanta: inteligenta artificiala generativa, editarea genetica si energia nucleara.

Primul subiect a ajutat Nvidia sa devina aproape instant a treia cea mai valoroasa companie din lume. In aria editarii genetice, CRISPR Therapeutics revolutioneaza medicina. Iar energia nucleara revine puternic in atentia unei lumi intregi. 

1. Energia lui Sam Altman

Autorii acestui TradeTalk asteptau de cel putin jumatate de an: Oklo, proiectul de energie al celui care-a scris istorie cu ChatGPT, s-a listat pe 10 mai la NYSE.

Oklo e specializata in tehnologia unor reactoare nucleare (si mai) mici si modulare, prin comparatie de pilda cu cele promovate de NuScale. Publicatia TIME a desemnat Oklo drept una dintre cele mai spectaculoase inventii din 2023.

Compania vrea sa furnizeze energie verde in special noilor centre de date si aplicatii AI. Un contract important a fost semnat chiar joia trecuta, prin care Oklo se angajeaza sa livreze 100 MW de electricitate celor de la Wyoming Hyperscale, pentru alimentarea mai multor centre de date. Asta-i doar varful icebergului, ne-a pus in garda Jacob DeWitte, CEO.

Totusi, lista clientilor si a partenerilor e extinsa rapid, incluzand acum producatori importanti de petrol si gaze naturale si chiar facilitati si agentii guvernamentale din sectorul de aparare. Exista deja relatii comerciale si colaborari agreate cu nume precum Diamondback Energy, Centrus Energy (cunostinta veche in TradeTalk) si nemtii de la Siemens Energy.

In 2022, centrele de date, aplicatiile AI si minerii Bitcoin inghiteau doar 2% din cererea totala de electricitate la nivel mondial, adica in jur de 460 TWh. Cifra s-ar putea dubla pana in 2026, egaland consumul anual al Japoniei. Inca nu realizam ce presiune uriasa vor pune noile tehnologii pe consumul de energie, a transmis Sam Altman in ianuarie de la Davos.

2. Oklo la NYSE

Debutul din 10 mai pe bursa americana a semanat cu o listare tehnica. Oklo a intrat la tranzactionare pe seama fuziunii cu AltC Acquisition Corp., entitate tip SPAC controlata la randul sau de Sam Altman.

Compania a incheiat prima zi la putin peste 8 USD pe actiune, adica minus 54% raportat la ultima cotatie a SPAC-ului inregistrata pe 9 mai.

Pentru un nume la inceput de drum (si la o capitalizare de numai circa 1 mld. USD), volatilitatea poate fi naucitoare. Oklo a urcat vinerea trecuta cu 34%, dupa dezvaluirea contractului semnat cu Wyoming Hyperscale.

Sam Altman e super-interesat si de fuziune nucleara, nu doar de fisiunea clasica. In toamna lui 2021, antreprenorul a investit 375 mil. USD intr-o runda privata de finantare derulata de Helion, cel mai avansat proiect in ceea ce-ar putea deveni un veritabil miracol in sectorul de energie. Din pacate, nu exista deocamdata niciun indiciu concret despre o eventuala listare la bursa. Insa Oklo si Helion pot co-exista, utilizarile completandu-se reciproc, crede Altman. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

QUARTERLY REPORT: Pe 12 iunie, la editia #4, sunt confirmate mai multe companii din indicele principal BET, inclusiv Romgaz, Electrica, Nuclearelectrica, MedLife si Bursa de Valori Bucuresti. Apropo, colegii nostri de la Equity Research tocmai au publicat un excelent agregator al rezultatelor financiare anuntate de companiile listate pe bursa noastra pentru primul trimestru din 2024.

Debut: Premier Energy a debutat ieri cu actiuni pe piata principala a BVB, cu plus 8.5% fata de pretul final de oferta, cu rulaje cat aproape jumatate din totalul pietei si la o capitalizare de 2.6 mld. RON. Nu subestimati micul investitor roman, un activ extrem de valoros pentru piata de capital si pentru tara, declara Jose Garza, CEO. Si BERD a participat in IPO-ul celui mai important business privat de infrastructura energetica integrat pe verticala, investitia ridicandu-se la 11% din valoarea intregii oferte publice. Companiile de energie si utilitati inseamna acum 2/3 din capitalizarea totala a bursei noastre.

Record: Indicele principal BET a inchis ieri la al treilea maxim istoric consecutiv, la 17,933 de puncte. In topul aprecierilor au fost Transport Trade Services (+5.3%), MedLife (+4.5%) si Romgaz (+3.9%). Noi recorduri au reusit Banca Transilvania, Digi Communications, OMV Petrom si Hidroelectrica. In schimb, cea mai severa scadere a stat in dreptul Conpet (-4.6%). Avansul inregistrat de indicele BET pana acum in 2024 urca la 17% (sau plus 20%, cu tot cu dividende).

Energie: Hidroelectrica plateste incepand din 28 iunie dividendul brut de 13.99 RON pe actiune, aferent profitului net inregistrat anul trecut. Vor beneficia de acest dividend actionarii inregistrati pe 10 iunie, data ex-date fiind 7 iunie. Prima transa de 500 mil. EUR din emisiunea internationala de obligatiuni de 1.5 mld. EUR va fi emisa candva la mijloc de iulie, urmand sa fie probabil o listare duala, si la BVB, indica Razvan Popescu, CEO Romgaz.

Constructii: Avem sanse sa mai facem doua achizitii in Europa Centrala si de Est, a declarat Alexandru Stanean, CEO TeraPlast, la un eveniment in Budapesta. Vrem sa fim lideri de piata in Ungaria, cautam tinte de preluare si vom folosi piata de capital pentru a atrage finantare, a adaugat Alexandru Stanean. Va fi nevoie sa punem umarul la reconstructia Ucrainei, pentru care produsele TeraPlast sunt extrem de importante, a precizat cu aceeasi ocazie Bogdan Ivan, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii.

Achizitie: Banca Transilvania cumpara BRD Pensii, marcand debutul celei mai mari banci din Romania pe segmentul pensiilor private obligatorii Pilon II. Finalizarea tranzactiei e asteptata in primul semestru al anului viitor. Achizitia e un pas strategic al Grupului Financiar Banca Transilvania, prin care dezvoltam fondurile de pensii facultative - Pilon III, existente deja in oferta noastra, si ajungem pe o piata noua, fondurile de pensii administrate privat - Pilon II, creand sinergii intre companiile Grupului, spune Omer Tetik, CEO Banca Transilvania. Dupa depozitele bancare, pensiile private sunt al doilea cel mai important activ financiar al populatiei.

Fast-food: Avem in vizor deschiderea a sase noi restaurante KFC in 2024, concentrandu-ne pe unitati tip drive-thru, zice Valentin Budes, CFO Sphera Franchise Group. La sfarsitul trimestrului 3 sau inceputul trimestrului 4, vom analiza capacitatea companiei de distribuire a unui dividend suplimentar, adauga Valentin Budes. In primul trimestru, grupul care opereaza in franciza 168 de restaurante KFC, Pizza Hut si Taco Bell in Romania, Republica Moldova si Italia si-a triplat profitul net (vs aceeasi perioada din 2023).

Farma: Ne dezvoltam regional, mergem in Sofia, Belgrad si Chisinau, spune Mihai Marcu, fondator si CEO MedLife. La nivel national, reteaua celui mai mare operator medical privat cuprinde 700 de locatii proprii si partenere. In regiune, MedLife are deja o clinica in Ungaria. Piata abonamentelor de sanatate va continua sa creasca, la 4-5 milioane in urmatorii 5-6 ani, adauga Mihai Marcu. In primele trei luni din 2024, grupul a inregistrat profit net mai mare cu 55% (vs aceeasi perioada din 2023), la incasari in crestere cu 22%, cu evolutii pozitive pe toate liniile de business. MedLife vine la Quarterly Report pe 12 iunie.

Imobiliare: Actionarii One United Properties au aprobat ieri majorarea capitalului social cu 350 mil. RON, care va incepe in august si se va incheia probabil in octombrie. Actiunile noi vor fi oferite, cu respectarea dreptului de preferinta, tuturor investitorilor care detin actiuni ONE la data de 6 august. 60% din capitalul pe care dezvoltatorul vrea sa-l atraga a fost deja alocat inclusiv celor doi co-fondatori, Victor Capitanu si Andrei Diaconescu. Cu extinderea planificata in segmentul de locuinte premium accesibile, suntem pregatiti pentru o crestere semnificativa, vizand un randament anual de 30% al capitalului investit, afirma Andrei Diaconescu.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Wall Street: Indicele Nasdaq Composite a depasit ieri in premiera 17,000 de puncte, cu Nvidia saltand 7% (actiunile sunt plus 130% in acest an). Indicele S&P 500 ar putea creste cu inca 6% pana la finalul acestui an, cred analistii UBS. Apple ar putea sari cu-aproape 50%, zice Dan Ives (Wedbush Securities), pe seama noilor functionalitati AI asteptate in aceasta vara. GameStop a inchis ieri plus 25%. Robinhood Markets vrea sa-si rascumpere actiuni proprii de 1 mld. USD in urmatorii cativa ani, incepand din toamna asta (compania valora aseara circa 18 mld. USD).

Achizitii: ConocoPhillips e in discutii avansate pentru a cumpara Marathon Oil, companie de care-au fost interesati si cei de la Devon Energy, zic surse citate de FT. Operatiunile Marathon Oil sunt concentrate aproape exclusiv in SUA, in perimetre petroliere inca foarte productive situate in Texas si Dakota de Nord. Anglo American pune capat negocierilor cu BHP Group, care mentine o oferta imbunatatita de preluare in valoare de 49 mld. USD.

Auto: Volkswagen va produce un autovehicul electric (mai) ieftin pentru piata europeana, cu un pret de pornire de circa 20,000 EUR, dar lansarea oficiala e asteptata abia in 2027. Tesla nu mai e ce-a fost candva, arunca sageti Peter Rawlinson, CEO-ul rivalei Lucid Group.

Bitcoin: Ramane sub 70,000 USD, la circa 10% sub ultimul maxim istoric vazut la mijloc de martie. iShares Bitcoin Trust, ETF-ul lansat in ianuarie cu expunere pe spot Bitcoin, e-acum cel mai mare fond BTC din lume, acumuland active de-aproape 20 mld. USD. Riot Platforms, unul dintre cei mai importanti mineri BTC din SUA, vrea sa-i cumpere pe rivalii de la Bitfarms. 

STIAI CA?[edit | ]

Apropo de TradeTalk-ul de ieri cu multi-miliardari... Vistra, unul dintre cei mai mari producatori de energie electrica din SUA, era la final de martie a treia cea mai mare detinere in portofoliul lui Stanley Druckenmiller. Actiunile sunt plus 175% pana acum in 2024.