Ce ne spune prima jumatate a anului - Trade Talk 02 iulie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Daca la inceputul anului ne facem rezolutiile cu multa ambitie si entuziasm, jumatatea anului vine de obicei ca un test pentru lungile noastre liste de obiective, care mai de care mai indraznete. Si asa ne dam seama ca nu am dat jos nici jumatate din kilogramele propuse, ca am platit degeaba abonamentul ala la sala, ca economiile noastre aproape ca nu s-au clintit, iar de investitii ce sa mai zicem... pare ca am reusit sa ratam cu brio un alt sezon bun pe bursa... Sau poate ca nu e cazul cititorilor nostri.

Daca ne uitam peste ocean, S&P 500 a reusit sa inregistreze o crestere de 15.07% in primul semestru, in timp ce Nasdaq 100 a trecut vineri peste pragul psihologic de 20,000 de puncte, inregistrand o crestere YTD de 18.09%. Nici Dow Jones nu s-a lasat mai prejos in primul trimestru, reusind sa depaseasca in luna mai borna de 40,000 de puncte chiar daca nu s-a mentinut peste, cresterea YTD fiind insa de 3.6 ori mai mica decat a S&P 500 (4.13%). Refrenul bursei si din acest an a fost inteligenta artificiala, pe fondul caruia Nvidia a reusit, pentru putin timp, sa depaseasca Apple si Microsoft, ajungand cea mai valoroasa companie din lume, insa s-a intors pe locul 3 la scurt timp dupa. Se pare ca recesiunea care se prevestea cu inversunare, nu s-a mai materializat in 2024, cel putin pana acum, bursa, din contra atingand recorduri dupa recorduri.

Pe podiumul S&P 500 din aceasta prima jumatate de an a fost Super Micro Computer cu o performanta de 192.63%, antrenat tot de AI, la care s-au adaugat si previziunile financiare optimiste furnizate de companie pe 1 mai. Cu toate acestea, vineri actiunile top performerului au incheiat cu o scadere de aproape 8%, pe fondul temerilor investitorilor ca evaluarile companiilor din Big Tech au devenit prea mari si ca Wall Street ar putea suferi in curand o corectie pe sectorul de tehnologie. La polul opus, cel mai slab performer din indice a fost Walgreens Boots Alliance, lantul de farmacii, care a inregistrat o scadere de 53.6%, marcand cea mai slaba performanta de pana acum pentru prima jumatate a anului. Cotatia a suferit un declin de aproape 24% joia trecuta, dupa ce compania a anuntat ca va inchide magazinele neperformante pe fondul presiunilor continue asupra consumatorilor. In acelasi timp, rezultatele companiei din ultimul trimestru fiscal au fost dezamagitoare, la fel si prognoza pentru trimestrul curent.

Insa, Wall Street nu a fost doar despre Nvidia si Super Micro Computer, si nu doar despre AI. O multime de alte nume s-au inghesuit pe lista top performerilor: Vistra (+124.55%), Arm (+122.61%), Constellation Energy (72.05%), Micron Technology (+56.58%), Eli Lilly (55.99%), NRG Energy (51.18%), CrowdStrike (52.38%), Arista Networks (49.78%) si multe altele.

O analiza a CNBC pe cotatiile din ultimii 50 de ani ai indicelui MSCI World arata ca atunci cand indicele a crescut cu mai mult de 12% in primele 6 luni ale anului, cresterea s-a continuat si in a doua jumatate in 83% dintre cazuri. Mai mult, din 1970 incoace, indicele a inregistrat un randament mediu de 21.25% pentru intreg anul atunci cand in prima jumatate performanta s-a ridicat la cel putin 12%. Istoric, S&P 500 s-a comportat similar cu MSCI World din 1989 incoace o crestere de cel putin 12% in prima parte a anului a condus la cresteri medii de 10% in a doua parte a anului. Fara exceptii. Asadar asteptam sa vedem daca istoria se repeta si in 2024.

In acelasi timp, analistii de la Bank of America arata ca anii cu alegeri prezidentiale au tendinta de a avea un al doilea semestru cu rezultate bune pe bursa. S-a observat ca dupa un prim semestru pozitiv in anii electorali, S&P 500 a crescut in 88% din cazuri in al doilea semestru. Cresterea medie pentru a doua parte a anului, luand in considerare toti anii electorali de la Al Doilea Razboi Mondial incoace, se ridica la 3.5%. Analistii sunt, insa, mai mult decat optimisti pentru a doua jumatate a anului, anticipand ca indicele ar putea inregistra cea mai buna performanta dintr-un an electoral din istoria sa, cotatia fiind estimata sa ajunga pana la 6,000 de puncte pana la sfarsitul anului.

Nici datele macro nu arata rau, inflatia din SUA ajungand la cea mai mica rata anuala din ultimii 3 ani. Indicele PCE, care exclude preturile mai volatile ale alimentelor si energiei a crescut cu doar 2.6% fata de anul anterior, marind sansele ca Rezerva Federala sa aplice o reducere a dobanzilor in septembrie. Probabilitatea se ridica in prezent la peste 58%, potrivit CME Group.

Mai aproape de noi, Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 8% in acest an, in timp ce indicele DAX s-a situat usor peste, la 9.7%. Bursa franceza a mers ceva mai greu anul asta, cu o crestere de doar 1.23%, vinerea trecuta inchizand la cel mai scazut nivel din ultimele 5 luni, inainte de primul tur de alegeri care a avut loc duminica. In acelasi timp, performanta trimestriala a indicelui CAC 40 a marcat cea mai mare subperformanta in raport cu Euro Stoxx 50 din 1999 incoace. Cu toate acestea, Parisul a dat tonul la deschiderea de ieri, cu o crestere de peste 2.5%.

La noi, indicele BET se afla mult in fata avansului inregistrat in perioada similara a anului trecut, cu o crestere de 18.69%, in timp ce BET-TR, care include si dividendele, a depasit 25%. Vedeta din indicele BET din acest an a fost DIGI, cu o crestere de 52.3%, care pe langa rezultatele foarte bune, si-a vandut afacerea din Spania ca sa-si mai acopere din datorii, anuntand in plus ca se pregateste sa se lanseze pe pietele din Portugalia si Belgia. MedLife a urmat in clasament cu o crestere de 47.7%, sustinuta de incheierea primului trimestru cu un profit net mai mare cu 50% si de prognoze solide din partea managementului, care prevede un profit net de aproape 22 mil. RON in 2024, dupa un 2023 incheiat in pierdere. Daca luam bursa in ansamblu, avem si noi Nvidiile noastre. Ba chiar peste performanta producatorului de cipuri. Cotatia UCM Resita, cea mai performanta actiune de la BVB, a inregistrat cu o crestere de peste 233% de la inceputul anului, fiind urmata de Antibiotice Iasi a carui dinamica s-a situat la 115%. Mai multe despre cum au evoluat actiunile de la BVB in prima parte a anului, puteti gasi aici.

Prin urmare, bursa si-a dovedit inca o data rezilienta in primul semestru, rasplatindu-si participantii cu performante de exceptie. Ramanem cu ochii pe FED in a doua parte a anului si pe alegerile din SUA, iar daca analistii de la Evercore ISI au dreptate, ar trebui sa vedem o crestere de aproape 26% pentru indicele S&P 500 la final de 2024, in timp ce, daca extrapolam estimarile pe BVB, indicele BET ar putea incheia anul cu o crestere de cel putin 30%. Asa ca, si daca ati ratat trenul primului semestru, bursa mai are inca rabdare cu oamenii, cu perspective care nu sunt deloc de neglijat.  

TOP TRENDING[edit | ]

Antibiotice: Producatorul de medicamente, Antibiotice Iasi, si top performerul de la BVB din acest an, a reusit sa depaseasca profitul net bugetat in 7 din ultimii 8 ani, singura exceptie fiind in 2019, cand a ratat prognoza cu 3 mil. RON. In acelasi timp, veniturile totale au depasit prognozele in 5 din cei 8 ani analizati de ZF, cu procente cuprinse intre 1 si 16% fata de nivelul bugetat.

Servicii medicale: BRD Pensii si-a majorat cu 52% participatia in MedLife, in timp ce fondul de pensii Metropolitan, cu 10%. Valoarea tranzactiilor celor doua fonduri s-a ridicat la 25 mil. RON, Metropolitan Life Pensii Private cumparand 2.8 mil. de actiuni MedLife, acestea reprezentand acum 0.8% din activul net al fondului. Actiunile cumparate de BRD Pensii s-au ridicat la 2.75 mil.

Top picks JPMorgan: Printre recomandarile JPMorgan pentru luna iulie se numara gigantul de telecomunicatii AT&T, cu un pret tinta de 21 USD (+10% upside) si First Citizens BancShares, care ar putea benefia de efectul reducerilor ratelor de catre Fed, avand totodata perspective solide pentru 2024. Pretul tinta al JPMorgan se ridica la 2,400 USD, implicand o apreciere de aproape 43% a cotatiei in urmatoarele 12 luni. Un alt nume pe lista bancii este producatorul de semiconductori Broadcom, al carui pret tinta se ridica la 2,000 USD, ceea ce ar putea aduce o crestere de 25%.

Masini electrice: Companiile chinezesti de masini electrice Zeekr si Nio au raportat livrari record in luna iunie, livrarile Zeekr, detinuta de Geely, ajungand la 87,870 de vehicule de la inceputul anului, depasind volumul inregistrat de Nio, ale carui livrari au ajuns la 87,426 in primele 6 luni ale anului. Xpeng a ramas in urma, livrand in total 52,028 de masini in prima parte a anului.

Pe bogatia parintilor: In urmatorii 20 de ani, peste 90 de trilioane USD sunt asteptati sa fie transferati catre mileniali, ceea ce ii va face probabil cea mai bogata generatie din istorie, potrivit analizelor Knight Frank. Cu toate acestea, generatia nascuta intre 1981 si 1996 este considerata nepregatita pentru gestionarea acestor active uriase. Tom Lee se asteapta ca aceasta generatie sa duca la un raliu sustinut in aceasta decada. Celebrul analist considera ca S&P 500 ar putea ajunge la 15,000 de puncte pana in 2030!

Alt meme stock? Roaring Kitty se pare ca trece de la Game Stop la Chewy, achizitionand o participatie de 6.6% din actiunile retailerului de produse pentru animale de companie. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la peste 245 mil. USD, plasandu-l pe Keith Gill pe locul 3 in randul celor mai mari actionari ai Chewy. Cotatia insa a suferit o volatilitate crescuta trecand de la o crestere de peste 9% la o scadere de 6.6% pe parcursul sedintei de ieri.

 

STIAI CA?[edit | ]

Pentru al treilea an consecutiv, Viena, capitala Austriei, este considerata the worlds most livable city, potrivit Economist Intelligence Unit.