Ce randamente ofera Aristocratii Dividendelor? - Trade Talk 01 aprilie 2024
Lansat in 1970, "Pisicile Aristocrate" a strans 191 mil. USD peste tot in lume... de-aproape 50x mai mult decat a costat. A fost ultimul proiect care-a primit girul lui Walt Disney. Jumatate de secol mai tarziu, ramane una dintre cele mai cunoscute si iubite animatii produse vreodata.
In lumea dividendelor, insa, longevitatea e dintr-un alt film. IBM, de exemplu, plateste dividend trimestrial fara intrerupere din 1916 incoace.1. Companii de top
Sunt patru nume in indicele DJIA cu randamente ale dividendelor de peste 4%: Verizon Communications (6.42%), 3M (5.93%), Dow (4.93%) si Chevron (4.13%).
IBM se claseaza #5, cu un randament de 3.59%. Aici, dividendul a crescut in ultimii 28 de ani la rand.
Amgen, Coca-Cola, Cisco Systems si Johnson & Johnson figureaza si ele in acelasi top, oferind randamente ale dividendelor de peste 3%. Goldman Sachs e #10, oferind 2.72%.
Generozitatea e la ea acasa si-n indicele S&P 500... aici, in varful clasamentului, randamentele dividendelor se apropie de 10%.
Dintre numele familiare, regasim Western Union (6.82%), AT&T (6.37%) si Pfizer (6.15%).
Ca perspectiva: randamentul mediu al dividendului calculat pentru S&P 500 e 1.31%. A fost si mai jos, la aproape 1%, in debutul anilor 2000. Cel mai sus a fost la aproape 7%, pe la inceputul anilor '80. Cu cateva exceptii notabile, valoarea s-a situat sub 2% de prin 1992 incoace.
Indicele Nasdaq 100 nu-i asociat de regula dividendelor... insa randamentele de top sunt similare celor vazute in structura celorlalti doi indici americani.
Primele trei pozitii sunt ocupate de Walgreens Boots Alliance (6.68%), Kraft Heinz (4.36%) si Gilead Sciences (4.24%). Asadar, se lupta pentru atentia investitorilor un lant de peste 12,500 de farmacii in SUA, Europa si America Latina, un gigant de alimentatie si una dintre cele mai mari companii americane de biotehnologie.
PepsiCo e abia #10, cu un randament care trece marginal de 3%. Insa compania a reusit sa-si majoreze dividendul pentru 52 de ani la rand. Peste 8 mld. USD sunt rezervati actionarilor in 2024... din care 1 mld. USD via buybacks, restul vor curge ca dividende.
Sunt si doua nume din energie in topul celor mai mari zece valori: Diamondback Energy (4.09%), care discuta cu rivala Endeavor Energy Resources crearea unui conglomerat de petrol si gaze de peste 50 mld. USD, si Xcel Energy (4.08%), un furnizor de electricitate cu aproape 4 milioane de clienti in opt state americane.
In Europa, randamentele dividendelor au ramas, in medie, mai mari decat cele de pe Wall Street. In top au loc si-aici nume cunoscute precum Intesa SanPaolo (9.58%), OMV (9.56%) sau CaixaBank (9.18%). La Volkswagen, despre care-am scris pe larg luna trecuta, dividendul a crescut substantial in ultimii cativa ani... inclusiv in primavara asta. Randamentul curent? Aproape 8%.
2. ETF-uri de top
Dividendele se simt excelent intr-un portofoliu diversificat alaturi de alte dividende. ETF-urile ofera cea mai simpla si ieftina varianta de-a investi simultan in zeci de companii care prioritizeaza recompensarea investititorilor.
SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF contine business-uri americane care si-au majorat dividendele in ultimii (cel putin) 20 de ani consecutiv. Cateva nume familiare in topul detinerilor sunt 3M, IBM, AbbVie, ExxonMobil si Chevron.
SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF include 40 de companii din zona euro cu randamente mari ale dividendelor... cata vreme dividendele in sine au crescut in ultimii (cel putin) 10 ani consecutiv. Allianz, Bouygues si Deutsche Post au printre cele mai ridicate ponderi in structura ETF-ului.
Insa oricat de mult am cauta in lumea larga, e dificil sa gasim dividende mai generoase, distribuite din profituri adesea record, precum cele din Romania. ETF BET Patria-TradeVille grupeaza cele mai tranzactionate 20 de companii ale bursei noastre cu tot cu dividende. ETF Energie Patria-TradeVille face loc marilor grupuri locale de petrol, gaze si utilitati... inclusiv Romgaz, Nuclearelectrica, Electrica si Transgaz, care si-au rasplatit actionarii cu dividende in fiecare an de la listarea pe bursa.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
Record: Indicele de referinta BET a trecut vineri in premiera de 17,000 de puncte, dupa patru zile consecutive de crestere. Primul trimestru a adus un randament de 10%. BET e mai sus cu peste 40% in ultimele 12 luni iar cu tot cu dividende, avansul depaseste 50%.
Imobiliare: 1 milion de romani sunt investitori indirecti in One United Properties... odata cu intrarea fondului de pensii private Vital in actionariatul dezvoltatorului. Vital devine al treilea fond Pilon II cu plasamente la ONE, alaturi de BCR Pensii si Metropolitan Pensii. Pentru 2024, ONE estimeaza venituri consolidate de 1.7 mld. RON, mai mari cu 15% fata de cele din anul precedent, si un profit net in urcare cu 17%. Anticipam ca sectorul imobiliar va avea o crestere puternica, in special in Bucuresti, spune Andrei Diaconescu, co-CEO. ONE vrea sa-si dubleze afacerile pana in 2030, urmarind un avans de 4x pana in 2035.
Lapte: DN Agrar, cea mai mare ferma integrata din Romania, a obtinut in 2023 un profit net mai ridicat cu 63% decat in anul precedent... marja profitului net urcand si ea, de la 9% la 15%. Cantitatea de lapte livrata s-a majorat cu 14%, la circa 55 de milioane de litri. Vom continua optimizarile in 2024, an in care anticipam o crestere a profitului net, declara Jan Gijsbertus de Boer, presedinte CA. Grupul urmareste dublarea afacerilor pana in 2027.
Software: 2B Intelligent Soft (BENTO) si-a bugetat pentru 2024 o cifra de afaceri mai mare cu 60% fata de anul anterior si o crestere de 17% a profitului net. Indicatorii bugetati sunt superiori celor prezentati in memorandumul listarii pe piata AeRO din martie 2022. Ne concentram asupra eficientizarii operatiunilor, pe masura ce dezvoltam produse proprii, spune Radu Scarlat, presedinte CA.
Organic: Norofert a anuntat, pentru 2023, venituri totale in scadere cu 42% fata de anul precedent... rezultatul net fiind o pierdere de 3.7 mil. RON (dupa un profit de 10.5 mil. in 2022). Producatorul de ingrasaminte organice tinteste pentru acest an o crestere de 23% a incasarilor si un profit net de 2.5 mil. RON. Compania va incepe in aprilie constructia unei linii de productie a inputurilor intr-una dintre cele mai importante zone agricole din SUA.
Energie: Ieri a fost prima zi din 2024 cu preturi negative la electricitate pe piata spot... producatorii platind practic furnizorii, timp de 4 ore, sa le preia energia. Anul trecut, Romania s-a numarat printre putinii exportatori europeni de energie electrica (alaturi de Franta, Slovacia, Slovenia si Elvetia).
Agricultura: Romania a reusit exporturi record la cereale in 2023... insa doar la cantitate. Din cauza preturilor mici, am incasat cu 4% mai putin pentru 25% mai mult. Exceptand porumbul si orezul, exporturile noastre la toate celelalte cereale au crescut cantitativ, in unele cazuri aproape dublandu-se.
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Wall Street: Indicele S&P 500 a sarit cu 10% in primul trimestru... cel mai bun start de an din 2019 incoace. Nvidia si Disney au saltat cu 82%, respectiv 35%. In schimb Apple, Boeing si Tesla au picat cu 11%, 26%, respectiv 29%. Nike si Intel au pierdut si ele mai bine de 10%. Hilton Worldwide, Colgate-Palmolive si Diamondback Energy au atins joi noi maxime istorice. Martie a fost a 5-a luna consecutiva pe plus (si) pentru indicii DJIA si Nasdaq Composite. Bursa americana a fost inchisa vineri cu ocazia Good Friday, se redeschide azi.
Dobanzi: Nu ne grabim sa le taiem, a reiterat Jay Powell vineri la un eveniment in San Francisco. Publicate in aceeasi zi, cifrele preferate de Fed in privinta inflatiei din februarie par sa justifice rabdarea bancii centrale. Investitorii coteaza o sansa de 65% ca Fed-ul sa taie dobanda de referinta din SUA odata cu anuntul de politica monetara din 12 iunie. Powell vorbeste din nou miercurea asta, la un forum in Stanford, California (19:10 ora Romaniei).
Otel: Nu-i nicio companie in SUA capabila sa produca un otel mai bun decat noi in Japonia, crede Tadashi Imai, presedintele Nippon Steel... care-i pregatita sa plateasca 14 mld. USD pentru rivalii americani de la United States Steel. Administratia Biden ezita sa aprobe preluarea. Nucor si Steel Dynamics, alti doi producatori mari din SUA, sunt plus 14%, respectiv plus 26% in acest an pe bursa americana.
Europene: Indicele Stoxx Europe 600 a castigat 7% in primul trimestru, urcand la noi varfuri record pe parcursul lunii martie. Indicele se tranzactioneaza la circa 14x profiturile nete estimate pentru urmatoarele 12 luni, in linia mediei istorice. Desi e a opta cea mai mare banca din lume, administrand active de peste 1.3 tln. USD, Deutsche Bank valoreaza mai putin decat... Dogecoin.
Petrol: Brent si WTI au incheiat vineri la 87, respectiv 83 USD pe baril, reusind sa se aprecieze pentru a treia luna consecutiv. Peste 1/5 din capacitatea globala de rafinanare risca sa dispara pana la finalul acestui deceniu, potrivit unui studiu Wood Mackenzie... de vina sunt scaderea marjelor de profit si cerintele de mediu tot mai stricte.
STIAI CA?[edit | ]
Indicele S&P 500 abia ce-a incheiat al doilea trimestru consecutiv cu un avans de peste 10%. S-a mai intamplat de numai sapte ori din 1945 incoace.