Ce se scumpeste cel mai mult? - Trade Talk 14 iunie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Am mai trecut de-un hop: cifrele de inflatie din America. In mai, scumpirile au incetinit aici pentru a 11-a luna consecutiv. Probabilitatea ca Fed-ul sa mentina dobanda cheie la 5.25% in aceasta seara e cotata la aproape 100% .

Inflatia scade, preturile cresc: la noi in Romania, rata anuala a inflatiei a coborat sub 11% luna trecuta... doar ca alimentele s-au scumpit cu aproape 19%, serviciile cu 11%, iar marfurile nealimentare cu 5%. 

1. Scumpiri in economie[edit | ]

In America, inflatia anuala s-a asezat la 4%. E cea mai modesta valoare dupa martie 2021... cand, apropo, Fed-ul nu anticipa nicio crestere a dobanzilor pentru inca aproape doi ani.

Excluzand din calcul energia si alimentele, componente traditional volatile in cosul preturilor de consum, inflatia anuala a fost 5.3%. Cifra a confirmat asteptarile economistilor, dar ramane de peste 2x mai mare decat obiectivul oficial al Fed-ului. Desi greu de crezut, preturile biletelor de avion au plonjat cu peste 13%. Ouale, vedeta inflatiei chiar si la inceput de 2023, s-au ieftinit cel mai dramatic in ultimii 70 si ceva de ani. Per total, insa, alimentele sunt mai scumpe cu aproape 7% fata de anul trecut pe vremea asta.

Am scapat de inflatia asupra careia Fed-ul n-are control am ramas cu cea pe care banca centrala o poate rezolva daca vrea. La inceput de vara, totusi, a contempla devine mai prudent (si infinit mai comod) decat a actiona.

2. Scumpiri la bursa

Lupta contra inflatiei da unele rezultate, dar ceva continua sa se scumpeasca la pas: indicele Nasdaq Composite. Fata de inceputul anului, fotografia sectorului de tehnologie listat pe Wall Street valoreaza cu 30% mai mult.

Apple si Microsoft sunt mai sus cu 41%, respectiv 38% in acest an. Apropo de Apple, WWDC23 a trecut cam pe sub radar... desi primele review-uri pentru MacBook Air cu ecran de 15' si Vision Pro nu-s deloc rele. Nu-i doar Apple care se tranzactioneaza la un nou maxim record. Oracle e-n aceeasi liga, dupa ce compania a indicat luni rezultate trimestriale peste cele anticipate de analisti. Broadcom respira si ea aerul rarefiat al inaltimilor, pare-se ca producatorul american de semiconductoare va primi OK in Europa pentru achizitia companiei de cloud VMware. Ironic, tocmai Nasdaq paseste cu stangul zilele astea... compania, nu piata. Operatorul bursier vrea sa inghita fintech-ul Adenza... doar ca la mai bine de 10 mld. USD, nota de plata nu-i digerata asa usor.

Sunt recorduri si recorduri. In ceva mai putin de jumatate de an, Nvidia a explodat cu 181%, de departe cea mai tare performanta din indicele S&P 500. Minunatia lui Jensen Huang se tranzactioneaza la un multiplu de 22x vs vanzarile asteptate in urmatoarele 12 luni (comparativ cu 11 la Microsoft si 7 la Apple). 

TOP TRENDING[edit | ]

Energie: OMV Petrom (SNP) a descoperit petrol si gaze naturale care-ar putea valora 10 mld. RON in Oltenia si pe langa Targoviste. Sunt cele mai spectaculoase rezerve gasite de companie in ultimele decenii, echivalentul a 30 de milioane de barili.

Petrol: Potrivit Reuters, autoritatile SUA spera sa cumpere circa 12 milioane de barili in acest an... pentru rezerva strategica. Ca perspectiva: autoritatile au vandut 180 de milioane de barili anul trecut, cea mai mare cantitate din istorie. Ultima oara cand am verificat, mai erau vreo 372 de milioane de barili in rezerva, cel mai modest nivel din 1983 incoace.

AI: AMD va putea livra chiar din acest an noul cip AI, MI300X, de care se intereseaza deja Amazon... in sfarsit ceva concurenta pentru Nvidia, care controleaza peste 80% din aceasta piata. La inchidere ieri, AMD valora 194 mld. USD, de peste 5x mai putin decat Nvidia.

Dividende: Shell va creste cu 15% valoarea dividendului, la pachet cu buybacks de cel putin 5 mld. USD in a doua jumatate a acestui an... pe seama reorientarii spre combustibili fosili. Fata de maximul record atins in 2019, productia de petrol a companiei a scazut cu aproape 20%.

Buybacks: Potrivit FT, Commerzbank se gandeste la a doua transa de rascumparari de actiuni proprii din acest an (spoiler alert: va fi mai mare decat prima) anuntul putand sosi imediat dupa publicarea rezultatelor pentru cel de-al doilea trimestru. Banca germana, care in februarie a reintrodus plata dividendului, a promis sa returneze actionarilor pana la 5 mld. EUR in urmatorii cativa ani.

 

STIAI CA?[edit | ]

Subsidiara Fed-ului din New York estimeaza la peste 70% sansa unei recesiuni a economiei americane in urmatoarele 12 luni. E cea mai mare probabilitate calculata in ultimele (cel putin) patru decenii mai mare chiar decat in timpul primului embargo petrolier instaurat de OPEC in toamna lui 1973.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.