Cine alearga dupa Nvidia? - Trade Talk 04 martie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Stim, pe Wall Street e cam devreme sa tragem chiar si-o linie partiala dupa numai noua saptamani din 2024.

Dar ce noua saptamani! Desi unele lucruri refuza pur si simplu sa se schimbe. De exemplu, cele mai valoroase zece companii din S&P 500 cantaresc si-acum aproape 1/3 din capitalizarea indicelui. Apropo, cat de nefiresc e cu-adevarat dezechilibrul asta? 

1. Concentrare

La varf, dintre bursele dezvoltate, doar Japonia ofera diversificare ceva mai mare. In Italia, cele mai importante zece nume din FTSE MIB inseamna 73% din capitalizarea cumulata UniCredit reprezentand peste o zecime din intreg.

Cam acelasi procent de 11% e ponderea LVMH in indicele francez CAC 40. Adunate si celelalte noua business-uri de top, obtinem in jur de 60% din valoarea de piata a indicelui de referinta.

In Regatul Unit, elita primelor zece companii inseamna aproape jumatate din FTSE 100. In Japonia, insa, acelasi esantion abia daca inghite 1/5 din capitalizarea indicelui Topix.

Intorcandu-ne pe bursa tuturor posibilitatilor, primele zece companii ca valoare au monopolizat placinta de mai multe ori in istorie. In anii '50, clubul asta exclusivist din care faceau parte inclusiv AT&T, General Motors sau DuPont depasea frecvent 30% din bursa. In iulie 1995, GM reprezenta aproape 7% din intregul univers de tranzactionare de la New York. Cat inseamna Nvidia acum? Nici 5%.

In 2024, bursa americana a ajuns sa reprezinte 61% din capitalizarea planetei... asta-i cel mai ridicat procent dupa anii '60 (cand nici chinezii, nici rusii n-aveau unde sa cumpere sau sa vanda actiuni). Si apropo de sectorul care-i constant pe primele pagini, tehnologia e acum de 2x mai slab reprezentata pe Wall Street decat erau caile ferate in urma cu un secol si ceva.

2. AI

Ei, aici parca ceva-ceva se schimba. Daca n-am fi avut timp sa citim decat primele pagini, 2023 a fost (aproape) in intregime despre Nvidia. In 2024, in privirea periferica a investitorilor incep sa apara si alte nume. Multe dintre ele nu-s nici pe departe atat de cunoscute valorand inca o fractie din capitalizarea vedetei supreme.

Super Micro Computer e doar unul dintre exemple. Valora circa 50 mld. USD vineri la inchidere, de 40x mai putin decat Nvidia... desi actiunile s-au triplat in primele doua luni din 2024. Ultimul imbold de cumparare? Producatorul american de componente pentru servere va fi inclus in indicele S&P 500 incepand din 18 martie. Rulajele de tranzactionare au fost de-aproape 10 mld. USD vineri, peste cele inregistrate de Microsoft sau Amazon.

Si SoundHound AI aproape ca s-a triplat de la inceputul anului incoace. Dincolo de AI in denumire si focusul pe dezvoltarea unor asistenti vocali inteligenti, febra cumpararilor mai are un motiv: compania e pe lista investitiilor de portofoliu dezvaluite recent de Nvidia.

Dell Technologies nu era asociata traditional cu AI... asta pana joi seara, cand compania a marturisit in public ce anume a impins rezultatele financiare anuale catre noi valori record. Actiunile au sarit vineri cu pana la 38%.

La vreo 55 mld. USD, Palantir Technologies pare sa figureze deocamdata in tabara rezervelor... aici, actiunile au urcat cu numai 45% in acest an. Insa americanii lui Peter Thiel si Alex Karp fierb la bursa foarte aproape de aerul rarefiat al unor noi maxime record. Iar daca ne mutam atentia un pic mai sus, spre capitalizari in jur de 150 mld. USD, acelasi lucru e valabil pentru Arm Holdings si IBM. 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Indicele de referinta BET a inchis vineri la 16,009 puncte, milimetric sub topul istoric inregistrat pe 22 februarie... cele mai ridicate randamente fiind afisate de Electrica (+2.4%), Sphera Franchise Group (+2.2%) si Hidroelectrica (+1.9%). Peste 1/3 din lichiditatea totala a segmentului de actiuni a venit de la Banca Transilvania, OMV Petrom si Romgaz. Indicele BET e plus 4% anul acesta (si plus 30% in ultimele 12 luni).

Fidelis: Derulata intre 21 februarie si 1 martie, prima emisiune de titluri de stat romanesti la BVB in lei si euro din 2024 a atras subscrieri cumulate de 1.8 mld. RON... mai mici cu 28% fata de editia anterioara de la finalul anului trecut. In cele 15 oferte Fidelis, din iulie 2020 incoace, statul a obtinut de la investitori echivalentul a circa 5 mld. EUR.

Macro: Fitch Ratings estimeaza ca economia Romaniei va creste cu cate 3% in acest an si in 2025, semnificativ peste ritmul anticipat in zona euro. Agentia a confirmat vineri perspectiva stabila a ratingului de tara.

Wall Street: Indicele Nasdaq Composite a terminat saptamana la un nou varf absolut... saltand deasupra precedentului record atins in noiembrie 2021. Indicele S&P 500 a inchis vineri in premiera la peste 5,100 de puncte. Dell Technologies a saltat cu 31%, trecand linia de sosire la un nou record, dupa ce joi seara raportase o crestere impresionanta a comenzilor. Spirit AeroSystems a sarit cu 15%, sunt zvonuri ca Boeing vrea sa achizitioneze compania.

Retail: Macy's era plus 18% azi in pre-deschidere... dupa ce un grup de investitori si-a imbunatatit oferta de preluare, de la 21 USD la 24 USD pe actiune. Noua oferta reprezinta o prima de circa 33% fata de inchiderea de vineri. In 2015, insa, retailerul american se tranzactiona la 70 USD pe actiune.

Europene: Indicele Stoxx Europe 600 a reusit sa transeze pe plus a sasea saptamana consecutiva. Si indicele german DAX a inchis vineri la un nou record. Daimler Truck a explodat cu 18%, dupa ce nemtii au anuntat rezultate anuale record si cresterea recompenselor pentru actionari via dividende si buybacks.

Petrol: Incurajata de Rusia, OPEC+ prelungeste reducerile colective de productie insa doar pana la mijlocul acestui an. La finalul saptamanii trecute, Brent se tranzactiona la aproape 84 USD pe baril. WTI a depasit 80 USD pe baril, prima oara dupa noiembrie. 

STIAI CA?[edit | ]

Nvidia e a treia companie americana din istorie a carei capitalizare bursiera trece de 2 tln. USD. Saltul facut de la 1 tln. USD a durat numai 180 de sedinte de tranzactionare, de 3x mai putine decat in cazul Apple si Microsoft.