Cine castiga cursa pentru inteligenta artificiala? - Trade Talk 05 aprilie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Dupa un trimestru de vis pentru Nasdaq, cel mai bun din 2020, o mica companie a iesit in evidenta in ultima zi de tranzactionare. C3.ai, o companie care se axeaza pe inteligenta artificala a zburdat in sedinta de vineri, inregistrand o crestere de peste 20%. Motivul? Ticker-ul AI nu poate fi neglijat in contextul in care cursa pentru dominatia in acest nou segment a devenit acerba. Totodata, am avut parte si de fenomenul de window dressing, conform caruia, managerii de fonduri se grabesc sa cumpere actiuni in ultima zi a trimestrului pentru a arata in portofoliul lor achizitiile din ultima perioada. Dupa 3 curse din Marele Circ, un lucru ramane cat se poate de clar: Red Bull ramane lider incontestabil, iar cursa de urmarire pare mai degraba o joaca intre 3 echipe, Mercedes, Ferrari si…surpriza, Aston Martin, care se bat pentru locul…2. Astazi discutam despre companiile de tehnologie din SUA care isi doresc sa tina pasul cu Microsoft, dupa investitia acestora in OpenAI. Exemplele negative Kodak, Blackberry, si Blockbuster sunt mult prea recente in memoria gigantilor pentru a nu apasa pedala de acceleratie cand vine vorba de investitii in acest domeniul crucial pentru aceasta decada.

Anul trecut, in timp ce pretul actiunilor marilor companii de tehnologie o lua la vale intr-un bear market ale carei cauze nu le mai discutam astazi, Apple, Amazon, Alphabet, Meta, si Microsoft au investit peste 200 mld. USD in R&D, o suma mai mult decat dubla fata de 2019. Totodata, acesta cifra reprezinta aproximativ 26% din vanzarile totale ale acestor companii, cu 10% mai mult decat alocau pentru acest segment in 2015. Conform celor de la Pitchbook, 1/5 din M&A si investitii derulate de cele 5 companii incepand cu 2019 s-au axat pe AI. Acest segment a depasit cu mult bugetul pentru Web3, metaverse, tehnologiile de tip blockchain sau criptomonede.

Daca aruncam un ochi si pe posturile vacante de pe Linkedin (da, Big Tech mai si angajeaza, nu doar concediaza) putem observa ca peste 10% dintre ele necesita cunostiinte de AI. Alphabet, considerat marele perdant al debutului de cursa din cauza faptului ca i-a permis lui Microsoft sa ii fure pozitia dominanta, are in prezent peste 27% din joburile vacante intr-un domeniul legat de inteligenta artificiala. Acest lucru nu mai surpinde pe nimeni dupa gafa de la debut si disperarea lui Pichai de a miscora ecartul.

Warren Buffett spune adesea ca Apple nu trebuie sa lipseasca din portofoliul nici unui investitor, si acest lucru este valabil si cand vine vorba de Jim Cramer. Ei bine, Apple vine tare pe turnanta, iar investitiile recente pot da roade in perioada urmatoare. Este important de mentionat faptul ca gigantul din Cupertino a avut o politica agresiva de M&A in acest segement, peste 40% dintre achizitii fiind dedicate AI (o cifra dubla fata de Microsoft si Meta). Ai.Music (aplicatie de compus noi melodii) si Credit Kudos (aplicatie pentru a masura solvabilitatea solicitantilor de credite) sunt doar cateva dintre companiile pe care Apple incepe sa le includa in ecosistem. Chiar daca sumele platite nu sunt foarte mari, in general, aceste achizitii se transforma intr-un interval scurt in noi produse marca Apple.

La doar 4 luni dupa ce ChatGPT a schimbat datele problemei, Big Tech se grabeste sa vina cu noi produse si aplicatii pentru a tine pasul cu Microsoft. Spre exemplu, Alphabet mizeaza pe Bard si ademeneste alte companii de inteligenta artificiala in cloud-ul sau cu 250,000 USD putere de calcul gratuita in primul an. Nici Amazon, nu sta pe loc, datorita parteneriatelor cu Anthropic si Cohere, utilizatorii AWS au acces la peste 30 de modele lingvistice de mari dimensiuni. Nu uitam nici de META care se afla pe primul loc in clasamentul cercetarii de AI (numarul de lucrari scrise raportat la numarul de angajati si venituri). Meta are o strategie diferita, ale carei roade incep sa se vada. Libraria sa de software de inteligenta artificiala, numita PyTorch, este disponibila pentru oricine, inca din luna februarie. Cercetatorii pot utiliza liber modelul sau lingvistic de mari dimensiuni, llama. Acest demers, ii ajuta sa atraga cele mai stralucite minti din domeniu.

Big Tech nu putea lipsi dintr-un domeniu atat de hot precum inteligenta artificiala. Pentru multi, noua versiune ChatGPT este un nou moment iPhone 2007. In prezent, cursa este dominata de Microsoft prin participatia de aproximativ 38% in OpenAI, insa nu putem sa ignoram demersurile celorlalte companii. Iar, daca, va mai aduceti aminte de inceputul acestui TradeTalk, haideti sa speram, de dragul competitiei, ca si cateva companii mai mici precum C3.AI pot intra in lupta pentru podium. Si acest lucru s-a mai intamplat si in Formula 1, cand George Russell la bolidul unui Williams urca pe podium in probabil cea mai anosta cursa din ultimele decenii, de la Spa din 2021.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Oil: Exxon Mobil se asteapta la o contractie a profitului operational pentru primul trimestru din 2023 comparativ cu suma obtinuta in T4. Fata de suma record obtinuta trimestrul trecut (8.2 mld, USD), compania se asteapta la o scadere de aproximativ 1 - 1.8 mld. USD din cauza scaderii preturilor petrolului si gazului. In sedinta de ieri, pretul actiunii a inregistrat o scadere de 0.9% dupa raliul de luni, datorat deciziei OPEC+.

Auto: General Motors a depasit Ford in clasamentul celor mai multe EV vandute in primul trimestru din SUA. General Motors a vandut peste 20,000 de masini electrice fata de doar putin peste 10,000 pentru Ford, care ocupa anul trecut locul 2 in clasament dupa Tesla. Ambele companii tintesc sa depaseasca in viitor numerele obtinute de Tesla in segmentul de EV, dar pentru moment diferenta este colosala, conform datelor celor de la Motor Intelligence, care estimeaza ca liderul de EV a vandut peste 160,000 de EV in ultimul trimestru. Ford a cazut pana pe locul 5 in acest clasament trimestrial, fiind depasita de Hyundai si Volkswagen din cauza problemelor de la fabricile din SUA si a celor 5 saptamani pierdute din cauza unor probleme cu bateriile pentru F-150 Lighting pickup.

All time low: Pretul actiunilor companiei de turism TUI a atins un nou minim in sedinta de marti. Compania bazata in Havovra, Germania a emis 328.0 mil. de actiuni noi, la o rata de subscriere de 8 actiuni noi pentru fiecare 3 actiuni existente. Noile actiuni au fost oferite la un pret de 5.55 EUR, ceea ce reprezinta un discount de aproximativ 40% fata de pretul inregistrat in martie. Pretul acestor noi drepturi a scazut cu peste 70% conform unui calcul realizat de cei de la Bloomberg. Compania planuieste sa isi acopere din datoria pe care o are catre statul german dupa ce a fost salvata de la faliment in timpul pandemiei.

Milestone: Averea lui Bernard Arnault, seful LVMH a depasit pentru prima data 200 mld. USD. Acesta se alatura lui Elon Musk si Jeff Bezos intr-un top select al persoanelor care au depasit aceasta borna. Averea francezului, primul european din acest top, s-a marit cu 39 mld. USD in acest an pe fondul cererii puternice pentru produsele de lux. Spre exemplu, pretul actiunii LVMH este la un nivel record dupa anuntul de luna trecuta despre un buyback in valoare de 1.6 mld. USD. Asteptam cu sufletul la gura si rezultatele celor de la LVMH la sfarsitul acestei luni.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

2023 targets: Transport Trade Services (TTS), cel mai mare transportator integrat de marfuri pe Dunare, isi propune venituri de 970 mil. RON in 2023, in crestere cu 3.8% fata de rezultatele preliminare din 2022. Compania se asteapta ca profitul sa se majoreze cu 2.2% in acest an pana la suma de 182.8 mil. RON. Compania a navigat cu bine 2022, pretul actiunii apreciindu-se cu 32.6% in ultimul an, si cu 12% de la inceputul lui 2023. Compania se va focusa in acest an pe o politica agresiva de M&A si pe investitii in zona de logistica (4 barje de 1740 tone si modernizarea Portului Giurigiu). Compania a anuntat si achizitia operatorului portuar Decirom pentru suma de 21.8 mil. EUR. In 2021, Decirom a inregistrat o cifra de afaceri de 5.4 mil. EUR si un profit de 407,000 EUR.

Agriculture: Compania Agricover Holding, care se pregateste de un IPO la BVB, a anuntat prin CEO-ul Liviu Dobre ca divizia de creditate a grupului a ajuns in 2022 la valoarea de 2.84 mld. RON, avand o cota de piata de 6.9%. Agricover Credit ramane un jucator important in finantarea agriculturii romanesti, iar, cota de piata a crescut cu 1.2% fata de 2021. Compania considera ca, creditarea nonbancara pentru agricultura are un potential mare de crestere datorita necesitatii investitiilor in solutii de digitalizarea pentru cresterea productivitatii si eficientizarii lucrarilor din cadrul fermelor.

STIAI CA?[edit | ]

Expedia, site-ul dedicat calatoriilor va implementa ChatGPT in platforma companiei. Astfel, vom putea avea o conversatie cu un robot care ne va recomanda unde sa ne petrecem urmatoarea vacanta, si ne va asista in a gasi cele mai bune oferte pentru biletele de avion si cazare.