Cine intarzie sa-si revina pe Wall Street? - Trade Talk 23 mai 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Alibaba valoreaza acum de 10x mai putin decat Amazon. Iar Boeing s-a injumatatit fata de martie 2019, cand graficele au inregistrat ultimul maxim istoric.

Apropo de Boeing, in aceiasi cinci ani, pachetul salarial al CEO-ului a crescut mai mult decat dublu. 

1. Alibaba

Autorii acestui TradeTalk au pus Alibaba pe radar la final de februarie. Incredibil de populara printre investitorii retail si tranzactionabila inca la New York, compania putea fi un proxy al unei reveniri surprinzatoare a bursei chineze. Caci pe noi asta ne intriga de fapt: pesimismul generalizat, gros sa-l tai cu cutitul, care impresura nu doar piata chineza de capital, ci intreaga economie guvernata de Beijing.

Intre timp, bursa locala si-a revenit binisor. Cele mai mari fonduri speculative din lume cumpara de vreo patru saptamani incoace, dupa ce banii investitorilor straini au fugit din China pentru sase luni la rand. Evocam in februarie posibilitatea nationalizarii de facto a sectorului imobiliar, tocmai s-a intamplat.

MSCI China Index e cotat la 10x profiturile nete asteptate in urmatorul an, sub media ultimilor cinci ani si la nici jumatate din multiplul calculat pentru indicele S&P 500. Acum e momentul de investit pe bursa chineza, cand e ieftina si nimeni nu vrea sa cumpere, a scris Ray Dalio la inceput de aprilie.

Si Alibaba isi revine, doar ca incet-incet si cu intreruperi care-ti taie rasuflarea. Actiunile reusesc sa fie plus 7% in acest an pe bursa americana, insa raman cu-aproape 20% mai ieftine fata de cea mai ridicata cotatie a ultimelor 12 luni. Michael Burry si David Tepper, investitori ale caror randamente fabuloase au marcat ultimii 15 ani pe Wall Street, si-au crescut detinerile in primul trimestru.

Apropo de primele trei luni din 2024, perioada a adus un profit net mai mic cu 86% (vs acelasi interval din 2023), inclusiv pe seama unor tehnicalitati contabile. In schimb, incasarile au batut asteptarile. Mai mult decat pot vorbi cifrele, simtim un vibe diferit la Alibaba.

AI e parte a solutiei si-aici, peste 2 milioane de clienti corporativi accesand deja serviciile de inteligenta artificiala integrate in Alibaba Cloud. Ant Group isi accelereaza expansiunea globala, inclusiv cu solutia de plati digitale Alipay+ in Europa, Orientul Mijlociu si America Latina.

Pana si LVMH vrea sa se asocieze mai explicit cu Alibaba, parteneriatul lansat in 2019 urmand sa fie extins in beneficiul ambelor parti. Francezii au aproape 30 de branduri prezente pe Tmall, platforma de shopping a chinezilor, inclusiv Tiffany si Chaumet. Anuntul vine la timp, daca ne uitam la dinamica vanzarilor de mega-lux in primul trimestru pe piata locala.

Programul rascumpararilor de actiuni proprii a fost suplimentat in februarie cu 25 mld. USD si prelungit pana in martie 2027. Asta dupa ce, in noiembrie anul trecut, compania a anuntat primul dividend dintr-o istorie lunga de 25 de ani.

In 2024 vad cum ia fiinta o noua Alibaba, puternica si curajoasa, le-a scris Jack Ma angajatilor la mijlocul lunii trecute, intr-unul din rarele gesturi publice pe care le mai face fondatorul companiei. Un lucru e limpede: avem tot mai putine motive sa-l contrazicem.

2. Boeing

Dave Calhoun, CEO-ul care pleaca peste cateva luni de la Boeing (insa, curios, votat de actionari sa ramana in board), a scris in 2010 o carte cu titlul "How Companies Win". In mandatul sau de numai patru ani, totusi, compania a pierdut peste 23 mld. USD. Pe fereastra au mai zburat si rabdarea pasagerilor, increderea liniilor aeriene si indulgenta reglementatorilor.

Calhoun a amplificat la Boeing cultura reducerii drastice a costurilor, ceva insamantat inca din momentul fuziunii cu McDonnell Douglas in 1997. In noiembrie 2022, si-a asumat public meritul unei reveniri epice a companiei. De fapt, revenirea avea sa intarzie.

Boeing a fost excesiv de preocupata nu doar de taierea costurilor, ci si de fericirea actionarilor. Intre 2013 si 2018, compania a folosit mai bine de 41 mld. USD pentru rascumpararea propriilor actiuni. Cheltuielile de capital au plonjat la mai putin de 2% din cifra de afaceri, de 3x mai putin decat in 1992 si la jumatate din angajamentul Airbus.

In 2024, pare sa fie ziua si incidentul: pe 8 mai in Turcia, pe 9 mai in Senegal, pe 10 mai in Japonia. Ce-i drept, statistica nu-i prielnica din start, pur si simplu sunt prea multe zburatoare produse de americanii mutati in Virginia.

Avionul celor de la Singapore Airlines prins alaltaieri in turbulente de-o severitate incredibila era facut tot de Boeing. Idem cel care-i apartine lui Donald Trump, implicat saptamana trecuta intr-o coliziune curioasa pe un aeroport din Florida.

Boeing are probleme si cand vrea sa zboare in spatiul cosmic. Nu stim cand va incerca din nou. Pana acum, proiectul Starliner a costat 1.5 mld. USD, mai bine de 1/3 din valoarea fixa a contractului pe care compania il are cu agentia americana. In urma cu un singur deceniu, Boeing era preferata NASA in fata celor de SpaceX.

Boeing inca tine la obiectivul de-a genera anual 10 mld. USD in flux pozitiv de numerar pana in 2026. Deocamdata, realitatea bate filmul: compania a ars aproape 4 mld. USD in primele trei luni ale acestui an. Va avea de rambursat imprumuturi de peste 4 mld. USD anul viitor. Actiunile sunt minus 29% pana acum in 2024. Dar ne putem oare imagina o lume in care absolut toate avioanele sunt fabricate de Airbus? 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

QUARTERLY REPORT: Si Nuclearelectrica vine la editia #4 a evenimentului trimestrial produs de Ziare.com cu sprijinul esential al TradeVille. Au confirmat deocamdata participarea in jur de 15 companii listate la BVB, inclusiv (aproape) jumatate din componenta indicelui principal BET. Avem si de data asta cativa invitati cu totul speciali. Ne vedem pe 12 iunie, in aceeasi locatie superba deasupra Bucurestiului, la etajul 17 in One Tower. Biletele se vand deja la pret promotional pana pe 5 iunie.

Cybersecurity: Dincolo de crestere organica, avem in vedere fuziuni cu alte companii care activeaza in zona de servicii sau solutii de securitate cibernetica, zice Vladimir Ghita, CEO FORT, companie din acest domeniu abia listata pe piata AeRO. FORT lucreaza inclusiv la dezvoltarea unor sisteme proprii care vor utiliza AI. Despre FORT si cybersecurity global am scris pe larg vinerea trecuta.

Solar: Simtel Team, liderul national in domeniul energiei regenerabile, si-a triplat profitul net in primul trimestru (vs aceeasi perioada din 2023), desi cifra de afaceri a scazut cu 31%. Dimensiunea medie a proiectelor aflate in lucru in acest moment e de peste 4x mai mare decat cea a solutiilor implementate in 2023, dezvaluie compania in raportul trimestrial. Listata din iulie 2021 pe AeRO, Simtel Team se pregateste de transferul pe piata principala, actiunile fiind plus 77% in ultimele 12 luni. Restart Energy, business cu capital mixt romano-american si obligatiuni verzi listate la BVB, a finalizat doua proiecte fotovoltaice in valoare totala de peste 300,000 EUR pentru Com Divers, companie specializata in transporturi interne si internationale de marfuri.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

WOWvidia: La Nvidia, incasarile totale au saltat cu 262% in primul trimestru (vs perioada similara din 2023) si cu 427% in divizia centrelor de date, peste asteptari. Actiunile vor fi splitate pentru a fi mai accesibile micilor investitori, iar dividendul e majorat cu 150%. Noile cipuri AI denumite Blackwell sunt deja livrabile chiar din trimestrul curent, pe lista primilor clienti fiind Amazon, Alphabet, Meta Platforms si Microsoft (impreuna, cele patru companii inseamna circa 40% din veniturile Nvidia). Atat de mare-i cererea, incat CEO-ul Jensen Huang ofera asigurari ca alocarea cipurilor va fi echitabila. Capitalizarea Nvidia a saltat cu 182 mld. USD in sesiunea extinsa de aseara, cam cat valoreaza cu totul Texas Instruments.

AI: Apple e adevarata bijiterie in aria inteligentei artificiale, crede Steve Eisman, unul dintre cei mai profitabili investitori in criza financiara din 2008. Sunt oportunitati de aur in AI, zice Cliff Hou, vice-presedintele TSMC, taiwanezii anticipand vanzari in crestere cu pana la 30% in acest trimestru (vs intervalul identic din 2023). OpenAI (in care Microsoft are o participatie minoritara) a batut palma cu News Corp. pentru licentierea de continut destinat ChatGPT, intelegerea costand 250 mil. USD. Uniunea Europeana si-a dat ieri OK-ul asupra primului pachet de reglementare AI din lume, marile companii de tehnologie incepand deja sa faca lobby pentru imblanzirea termenilor.

Farma: Pfizer urmareste reduceri aditionale de costuri pana la final de 2027, de circa 1.5 mld. USD, in completarea celor estimate initiale la 4 mld. USD si anuntate anul trecut. Actiunile gigantului american in plina restructurare sunt minus 24% in ultimele 12 luni, capitalizarea injumatatindu-se comparativ cu decembrie 2021.

$wift: Departamentul de Justitie din SUA vrea sa dea in judecata Live Nation Entertainment, care detine Ticketmaster, citand incalcarea legilor antitrust. Ticketmaster controleaza mai bine de 80% din piata evenimentelor la nivel local. Listate la NYSE, actiunile erau minus 6% azi in pre-deschidere.

Motoare: Rolls-Royce reitereaza tinta unei cresteri de pana la 25% a profitului operational in 2024 (vs anul precedent). Am avut un inceput puternic de an, declara CEO-ul Tufan Erginbilgic, care-i conduce pe britanici de la 1 ianuarie 2023 incoace. Despre reinventarea producatorului de motoare pentru Airbus si Boeing am povestit in decembrie.

Auto: In Europa, vanzarile celor de la Tesla au scazut in aprilie la cea mai modesta valoare din ultimele 15 luni, adica nici 14,000 de autovehicule. Asta chiar daca totalul noilor inmatriculari pe continent a crescut cu 14% (vs aceeasi perioada din 2023). In Regatul Unit, vanzarile Tesla au plonjat cu 25% in aprilie (si cu 14% in primele patru luni din acest an).

Macro: Vanzarile caselor din SUA au picat surprinzator in aprilie, pentru a doua luna consecutiv, pe seama preturilor record si a dobanzilor inca foarte ridicate. Majoritatea americanilor cred ca economia e-n recesiune, 72% zic ca inflatia continua sa creasca, iar 58% din cei chestionati intr-un sondaj publicat ieri in The Guardian dau vina pe Joe Biden. Stenograma sedintei Fed-ului din 30 aprilie 1 mai n-a adus nimic nou, banca centrala e pregatita sa astepte si sa se abtina.

 

STIAI CA?[edit | ]

Fix azi, dar in 1995, Sun Microsystems lansa Java... care-avea sa devina unul dintre cele mai populare limbaje de programare din lume. In 2009, compania a fost inghitita de Oracle pentru circa 7 mld. USD.