Cine pleaca din Dow Jones? - Trade Talk 04 noiembrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

IBM a fost izgonita din Dow Jones in 1939. Avea sa fie reprimita patru decenii mai tarziu. Ironic, cu IBM in componenta, indicele ar fi depasit 23,500 de puncte in vara lui 1979, nivel atins abia in 2017.

Vinerea asta, Intel va parasi Dow Jones, fiind inlocuita de Nvidia. Alegerea pare logica, diferenta de clasa dintre cele doua companii fiind imposibil de negat acum. Dar peste cativa ani? 

Cu Nvidia, fara Intel

E prima schimbare in Dow Jones Industrial Average din februarie incoace, cand Amazon a fost inclusa in locul lantului de farmacii Walgreens Boots Alliance.

Actiunile Nvidia sunt +173% in acest an. In schimb, Intel a pierdut mai bine de 1/2 din capitalizare. De fapt, Intel a ajuns sa valoreze zilele trecute sub 100 mld. USD pentru prima oara in ultimii 30 de ani.

Intel fusese primita in Dow Jones in noiembrie 1999, la fel ca Microsoft. Nicicand in ultimii 25 de ani, soarta producatorului de cipuri n-a atarnat mai fragil ca acum.

Gaudi, cipul AI al celor de la Intel, nu va face nici macar 500 mil. USD in acest an. Pentru un produs similar, AMD ar putea incasa peste 5 mld. USD. Iar Nvidia, mai bine de 100 mld. USD. Veniturile totale estimate pentru 2024 sunt cu peste 20 mld. USD mai mici decat cele inregistrate cu numai trei ani in urma. Profitabilitatea a picat intr-un sant si mai adanc. La 15%, marja bruta e-acum de 4x mai redusa decat in vremurile bune. Intel vrea sa economiseasca 10 mld. USD in 2025. Constructia noilor fabrici din Germania si Polonia e amanata. 15% din angajati sunt rugati sa plece, iar dividendul e suspendat. Per total, e cea mai complexa restructurare a afacerii de la infiintarea companiei in 1968.

A ramas ceva din tot acest dezastru care nu-i reflectat deja in cotatii? Nu stim, orice-i posibil. Insa cum ar arata America fara Intel?

Warren Buffett vinde Apple

Berkshire Hathaway, de fapt, nu direct Buffett. Insa dincolo de nuanta, reducerea expunerii e semnificativa: 1/4 din total in trimestrul 3 (si 2/3 in ultimele 12 luni). La 325 mld. USD, cash-ul conglomeratului de investii e-acum mai mare ca oricand in istorie (si aproape dublu fata de inceputul anului).

Nu doar Buffett, oricine ar fi obtinut randamente excelente investind in Apple: 36% in ultimele 12 luni, 286% in ultimii 5 ani si 789% in ultimii 10 ani. Pana si Apple a investit in Apple: in ultimul deceniu, gigantul din Cupertino si-a rascumparat actiuni proprii in valoare de 655 mld. USD. Cifra asta depaseste capitalizarea a 490 de companii din S&P 500.

Cumpar America, scria Buffett intr-un faimos editorial in octombrie 2008. Greu de crezut in acea toamna, dar un an mai tarziu indicele S&P 500 era mai sus cu 15%. Alti 15 ani mai tarziu, Buffett sta mai degraba la vanzare. 

MicroStrategy tinteste Trilionul

Nu-i suficient sa fii deja compania cu cea mai mare detinere Bitcoin din lume: MicroStrategy are ambitii chiar mai spectaculoase.

Deocamdata, MicroStrategy poseda circa 252,000 BTC, evaluati la aproximativ 16 mld. USD. Insa compania vrea sa imprumute alti 42 mld. USD pentru achizitii suplimentare. Banii vor fi atrasi in urmatorii 3 ani prin majorari de capital, via emisiuni de actiuni si obligatiuni. Vrem sa devenim o veritabila banca Bitcoin, care sa valoreze 1 tln. USD, spune CEO-ul Michael Saylor. Are tot sensul din lume: MicroStrategy va dispune de-un flux urias BTC pe care-l poate recicla, functionand precum o institutie de credit sau o trezorerie. Iar daca Saylor estimeaza corect, ar insemna o crestere de peste 20x a capitalizarii bursiere.

Din 1999 incoace, MicroStrategy a saltat pe bursa americana mai mult decat Microsoft: 1,570% vs numai 1,467%. Si cine copiaza pe cine? Michael Saylor nu tine sa dezvolte urmatorul Teams, dar Microsoft se gandeste sa investeasca in Bitcoin. 

TOP ACTIUNI BVB

Banca Transilvania: Va fi singurul nume din indicele principal BET care raporteaza saptamana asta, cifrele trimestrului 3 urmand sa fie publicate vineri, pe 8 noiembrie. In primul semestru, cea mai mare institutie de credit din Romania a inregistrat cresteri ale profitului net de 42% la nivelul bancii, respectiv de 35% la nivelul intregului grup (vs aceeasi perioada din 2023). Actiunile TLV  sunt +34% in acest an (vs +12% in cazul BRD Groupe Societe Generale si +18% pentru ETF BET Patria-TradeVille).

ETF BET Patria-TradeVille: Fondurile de pensii private Pilon II detin deja 26% din Banca Transilvania, 17% din Romgaz, 13% din OMV Petrom si 11% din Hidroelectrica. Fondurile de pensii sunt cei mai mari investitori institutionali la Bursa de Valori Bucuresti, acoperind 16% din capitalizarea intregii piete si pana la 20% din lichiditatea lunara. Peste 94% din activele totale ale fondurilor de pensii sunt investite in Romania.

TOP ACTIUNI INTERNATIONALE

Dow Jones: A castigat vineri 289 de puncte (+0.7%), incheind ziua la 42,052 de puncte (+12% pana acum in 2024). Amazon a saltat cu 6%, pe seama unor cifre trimestriale peste asteptari. Intel a sarit cu 7%, compania anticipand cifre mai bune decat cele prognozate de analisti si pentru trimestrul curent. In schimb, Apple a scazut cu circa 1%, desi a raportat venituri record pentru trimestrul 3.

Palantir Technologies: Raporteaza in seara asta (dupa incheierea sedintei de tranzactionare). Maine vin Super Micro Computer si Ferrari. Vedetele de miercuri, imediat dupa alegerile din SUA, sunt Arm Holdings, Qualcomm si Novo Nordisk. 70% din companiile incluse in S&P 500 si-au publicat deja rezultatele trimestriale, indicele inregistrand al 5-lea trimestru consecutiv de crestere a profiturilor nete.

ExxonMobil: Trimestrul 3 a adus un profit net peste asteptari, productia de carburanti urcand la cea mai ridicata valoare din ultimii 40 de ani. Si Chevron a indicat profituri trimestriale mai bune decat cele prognozate, pe seama celor mai mari extractii de petrol din istorie. Cu 24 de ore inaintea alegerilor din SUA, actiunile ExxonMobil si Chevron sunt +15%, respectiv +3% in acest an, sub performanta S&P 500.

Dominion Energy: Vrea sa dezvolte reactoare nucleare mici si modulare (SMR) si pentru alte companii de tehnologie, dupa acordul semnat cu Amazon luna trecuta. Tot pentru SMR-uri, Google a batut recent palma cu Kairos Power, iar Amazon via AWS investeste intr-un proiect separat de energie nucleara, impreuna cu texanii de la Talen Energy. Exista in prezent doar 3 SMR-uri functionale in lume, insa niciunul in SUA. Actiunile Dominion Energy sunt +26% in acest an, usor peste avansul S&P 500. 

STIAI CA?[edit | ]

Apple s-a listat in decembrie 1980. De la IPO incoace, actiunile s-au apreciat cu peste 185,000%.