Cine tot cumpara pe burse? - Trade Talk 20 august 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Ce final de august (o sa) avem! Iar asta, dupa un inceput de luna cu totul memorabil.

La peste 18,300 de puncte deja, indicele principal al bursei noastre, BET, flirteaza cu ultimul maxim istoric vazut inaintea picajului din 5 august. In America, S&P 500 a inchis ieri bine-mersi la mai bine de 5,600 de puncte, recuperand integral golul de aer suferit luna asta. Iar investitorii retail par sa fi fost parte a solutiei in ambele locuri. 

1. Bucuresti

Cele mai mari cresteri au fost ieri la Banca Transilvania (+2.5%), One United Properties (+1.8%) si Transelectrica (+1.6%), in timp ce Transgaz a scazut cu 2%.

Tot ieri a debutat prima etapa a majorarii capitalului social la One United Properties, despre care vom discuta in detaliu cu Victor Capitanu, CEO, la Quarterly Report pe 10 septembrie.

A raportat si ROCA Industry, primul holding de materiale de constructii listat pe piata AeRO. Aici, primul semestru a adus afaceri consolidate in crestere cu-aproape 10% (vs aceeasi perioada din 2023) si un rezultat net cu plus in fata, de 4.5 mil. RON. EBITDA cumulata la nivelul intregului holding a saltat cu 75%. Cu Ionut Bindea, CEO, vom inregistra chiar vinerea asta un interviu special pentru canalul nostru de YouTube.

Din BET, raporteaza chiar azi Banca Transilvania. Urmeaza joi Purcari Wineries (care, apropo, anunta schimbari la varf in structura de conducere, pe strategie si marketing).

2. Peste Ocean

Pentru 8 zile la rand s-a apreciat indicele S&P 500. Daca reuseste si azi, ar fi cel mai longeviv sir de castiguri zilnice consecutive din ultimii 20 de ani.

Cu-aproape 8% a saltat etalonul bursei americane in perioada asta, ajungand la doar un procent de ultimul varf suprem marcat pe grafice pe 1 iulie. Inca vreo 7% in sus si indicele va pisca 6,000 de puncte. Vedem noi maxime record in urmatoarele 4 saptamani, cred analistii Goldman Sachs.

Indicele DJIA si-a consolidat si el pozitia la peste 40,000 de puncte. Reformulam: la aproape 41,000 de puncte. Ieri a fost a 5-a zi de aprecieri consecutive.

Nvidia si AMD au castigat fiecare peste 4%. Intel, in jur de 3%. Arm Holdings si Palantir Technologies, cunostinte vechi in TradeTalk, au inchis plus 2%, respectiv plus 1%.

Palo Alto Networks era plus 2% azi in predeschidere, dupa ce liderul american de cybersecurity a anuntat incasari si profit net peste asteptari pentru cel de-al doilea trimestru. Coinbase Global si Marathon Digital Holdings aratau si ele un plus similar, de vreme ce Bitcoin e cotat din nou la peste 60,000 USD.

Boeing, in schimb, intarzie sa-si revina. Odata cu initierea zborurilor de test, producatorul american a gasit fisuri in fuzelajul noului model 777X, pentru care livrarile ar trebui sa demareze chiar anul viitor. Actiunile sunt minus 31% in acest an, 1/5 din capitalizare evaporandu-se in ultimele 12 luni.

Acum in august, investitorii retail din SUA au cumparat actiuni mai impulsiv ca oricand in ultimele 12 luni. In medie, achizitiile au crescut de peste 2x, fiind concentrate pe marile nume ale sectorului de tehnologie precum Nvidia si Tesla. A functionat din plin: Nvidia e plus 30% din 7 august incoace, cand actiunile picasera sub 100 USD. 

TOP TRENDING[edit | ]

Raportari: Azi vin rezultatele trimestriale de la Lowe's, maine de la Macy's, Target, Snowflake si Zoom Video (la pachet cu stenograma ultimei sedinte a Fed-ului din 30 31 iulie), iar joi de la Baidu, Peloton Interactive, Workday si Dollar Tree. 93% din companiile incluse in indicele S&P 500 au raportat deja, 79% din ele depasind prognozele analistilor in privinta profiturilor nete. Vineri vorbeste Jay Powell in direct de la seminarul anual organizat la Jackson Hole, in Wyoming.

AI: AMD va plati aproape 5 mld. USD pentru ZT Systems, de fapt cumpara expertiza pentru a-si extinde vanzarile de cipuri destinate centrelor de date. Rivalul direct vizat, adica Nvidia, va raporta cifrele celui de-al doilea trimestru miercurea viitoare, pe 28 august.

Auto: Uniunea Europeana vrea sa taxeze cu numai 9% importurile de autovehicule produse de Tesla in China, comparativ cu o rata anticipata de-aproape 21%. Si producatorii chinezi, precum BYD, vor beneficia de tarife ceva mai scazute decat cele gandite initial. Apropo, China aduce 1/5 din veniturile totale ale Tesla, insa cota de piata pe segmentul care include masinile integral electrice si hibride a plonjat la aproape 7% in prima jumatate a acestui an (vs 9.5% cu un an in urma).

Politica: Daca invinge in alegerile din 5 noiembrie, Kamala Harris ar putea urca impozitarea companiilor americane la 28% (vs 21% in prezent). Donald Trump l-ar vrea pe Elon Musk in cabinetul sau, probabil alaturi de Jamie Dimon, in prezent CEO JPMorgan Chase. Pe platforma predictiilor Polymarket, Trump si Harris sunt acum umar la umar (50% vs 49%).

Petrol: Cotatiile Brent raman sub 80 USD pe baril, pe seama sperantelor pentru un armistitiu in Fasia Gaza si a cererii mediocre din China. Fuziunile si achizitiile in sectorul petrolier si de gaze din SUA au saltat anul trecut cu 57% (vs anul precedent), cele mai mari tranzactii fiind reusite de ExxonMobil si Chevron.

 

STIAI CA?[edit | ]

In SUA, unul dintre candidatii la alegerile locale din Cheyenne, Wyoming, vrea sa lase un soi de ChatGPT sa conduca administratia orasului.