Constanterdam - Trade Talk 30 august 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

V-am promis ca in aceasta saptamana ramanem la Bucuresti, asa ca nu va luati dupa poza de mai sus Portul din Rotterdam, cel mai mare al Europei in materie de transport si operare de marfuri, isi vede pozitia amenintata in urmatoarea decada, pe masura ce, Constanta devine focusul continentului. Olandezii, cunoscuti pentru lalele, portocala mecanica, dar si pentru seria de victorii impresionante ale lui Max Verstappen (ultima chiar in fieful sau) se uita mirati la cresterea impresionanta a interesului pentru Constanta. Si, daca tot am pomenit de Constanta si olandezi, ne aducem aminte cu placere si de victoria nationalei in fata Olandei in urma cu ceva timp, chiar pe fostul stadion al Farului, in era Piturca.

Astazi, dupa cum va puteti da seama deja, discutam despre ultimele rezultate financiare obtinute de TTS, cel mai mare transportator de marfuri pe Dunare, companie care are activitate in 3 segmente principale: expeditie internationala de marfuri, transport fluvial si operare portuara. Inainte de a vedea ultimele date semestriale, revenim in Portul Constanta, pentru cateva statistici interesante. Conform Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, anul trecut, traficul total de marfuri a inregistrat o crestere de 12% fata de 2021, ajungand la borna de 77.5 mil. tone. Pe parcursul anului, aproximativ 4,500 de nave maritime si 11,000 de nave fluviale au sosit in Constanta, in crestere fata de 4,000, respectiv 10,600 in 2021. Aceste cifre au reprezentat un record pentru portul nostru, care in clasamentul porturilor europene se situa in 2021 pe locul 12. Din totalul traficului, aproximativ 80% a fost pe cale maritima, si restul fluvial.

TTS a avut un an de poveste la BVB, fiind top performer, cu o crestere a cotatiei de peste 70%, de peste 5 ori mai mare fata de indicele BET din care face parte. Totodata, compania se afla si in topul performantei ultimului an, actiunile fiind in crestere cu aproximativ 109%. Ramanand in zona de performanta bursiera, este interesant de mentionat faptul ca actiunile TTS au inregistrat in acest semestru cea mai buna dinamica de la listare (+39.2%), depasind indicele BET in aceeasi perioada cu peste 32%. Un factor extrem de important pentru companiile romanesti, si anume lichiditatea, da semne de revenire, dupa ce, TTS a semnat acorduri de market maker si cu Raiffeisen International Bank pe langa cel cu BRK Financial Group. Astfel, TTS a inregistrat in iunie cea mai mare valoare lunara a tranzactiilor de la split-ul 2:1 din mai 2022.

Au trecut 20 de luni de cand un startup tehnologic notabil a fost listat in SUA. Start-up-ul Instacart, de livrare de alimente, si compania de automatizare a datelor si marketingului Klaviyo tocmai au depus cereri pentru IPO, spargand in sfarsit gheata pe aceasta piata.

Raportul de aseara arata inca o data ca in acest an, TTS ramane pe val, inregistrand cresteri pe toata linia in raport cu anul trecut. Rezultatele vin pe fondul cresterii volumului de marfuri agricole transportate si operate, compania beneficiind din plin de situatia geopolitica. Iar, acest lucru este dezbatut pe larg atat in presa locala cat si in cea internationala, Constanta devenind un punct de interes maxim. La nivel individual, compania a raportat o cifra de afaceri de 440 mil. RON si un profit net de 74.1 mil. RON, reprezentand cresteri de 61.4%, respectiv, 138.8% fata de primul semestru din 2022. Rasfoind printre rezultate, cel mai interesant aspect este legat de dinamica dintre transport si operare portuara. Astfel, pentru prima data in istoria TTS, operarea portuara a depasit semnificativ activitatea de transport fluvial prin prisma volumelor de marfuri.

Volumul de marfuri transportate da semne de revenire dupa scaderile inregistrate in 2022, cauzate de perturbarile logistice ca urmare a razboiului din Ucraina, si inregistreaza al doilea trimestru consecutiv de crestere. Astfel, raportat la trimestrul precedent se observa o crestere cu 3.9% a volumului dupa imbunatatirea in prealabil cu 4.6% fata de trimestrul anterior. Per total, pentru intreg semestrul, compania a raportat o usoara scadere de 1.9% fata de S1 2022, dar aceasta a fost compensata integral de activitatea de operare portuara care a crescut cu peste 28% fata de anul trecut. Pastrand proportiile, si facand o paralela cu un film vizionat recent, am putea spune ca TTS a reusit in acest semestru o performanta similara cu cea a lui Tom Hanks din Greyhound, capitanul care a izbutit sa protejeze convoiul de vase care aducea soldati si petrol pentru aliati in cel de-al Doilea Razboi Mondial. 

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Crypto win: Grayscale Bitcoin Trust, care are o valoare de piata de 17.4 mld. USD, a inregistrat ieri dupa amiaza cea mai mare crestere din iulie 2021, in contextul in care o hotarare judecatoreasca din SUA a deschis calea pentru ca acest vehicul sa se transforme intr-un ETF. Actiunile celui mai mare portofoliu de Bitcoin din lume au crescut cu 17%, reducandu-si astfel discountul fata de valoarea detinerilor la aproximativ 18%, comparativ cu un deficit de aproape 50% in luna decembrie. Grayscale, are in prezent o structura inchisa, ceea ce il face predispus la abateri mari de la valoarea neta a activelor (NAV). Modificarea structurii intr-un ETF ar permite crearea si rascumparea de actiuni pentru a tine pasul cu NAV. Cresterea a fost sustinuta de un volum de tranzactionare ridicat, care a ajuns la 19 mil. de actiuni potrivit celor de la Bloomberg. Si Coinbase, s-a bucurat de un nou interes in zona crypto, pretul actiunii inregistrand un salt de aproape 15% pe parcursul sedintei bursiere de ieri.

iNvidia S&P-ului: Pretul actiunii Nvidia a crescut cu 4.2% in sedinta de ieri de pe Wall Street, incheind astfel la un nou maxim record. Cresterea a venit in contextul in care, producatorul de cipuri a anuntat un parteneriat cu Google care va extinde distrubutia tehnologiei sale de inteligenta artificiala. De la inceputul anului si pana in prezent, cotatia s-a majorat cu 234%, ceea ce o face de departe liderul incontestabil din S&P 500, fiind urmata la mare distanta de Meta lui Zuckerberg, care a inregistrat o crestere a pretului actiuni de 148% in 2023.

End of month rally: Toti indicii americani au incheiat sedinta de ieri in crestere dupa publicarea unor date economice ceva mai slabe decat asteptarile analistilor, sustinand astfel ipoteza conform careia FED ar putea mentine dobanzile la un nivel stabil. Indicele Nasdaq s-a apreciat cu 1.74%, fiind ajutat de performanta Tesla (+7%), Google (+3%) si Apple (+2%). S&P 500 a inregistrat o crestere de 1.45%, in timp ce Dow Jones de 0.85%. Datele privind locurile de munca vacante (care au aratat o scadere la cel mai mai mic nivel de la inceputul anului 2021) au redus sansele unei noi cresteri a dobanzii de referinta in viitorul apropiat. Potrivit CME FedWatch, probabilitatea ca Banca Centrala sa mentina ratele neschimbate in luna noiembrie se situeaza la 53% fata de aproximativ 38% pe parcursul sedintei de luni. Alte vesti ceva mai proaste cu privire la indicatorul de incredere a consumatorilor au sustinut acest raliu de final de luna. 

Ce-i mai greu a trecut?: Producatorul chinez de EVs Nio, a raportat o pierdere de 835.1 mil. USD in al doilea trimestru, suma fiind de peste doua ori mai mare decat cea inregistrata in urma cu un an, din cauza faptului ca livrarile de vehicule de lux au scazut pe fondul tranzitiei catre noile modele si a unei incetiniri economice mai ample. Marja bruta a fost de 6.2%, in scadere fata de 16.7% in 2022, dar cu putin peste cifra obtinuta in primul trimestru din acest an (5.1%). Compania se asteapta pentru urmatorul trimestru sa livreze intre 55-57,000 EVs, o cifra in crestere semnificativa fata de cele 31,000 de vehicule livrate in T3 2022. Nio prognozeaza venituri trimestriale intre 2.61-2.69 mld. USD, comparativ cu doar 1.83 mld. USD in acelasi trimestru din 2022.

XV: Apple a anuntat ca va organiza un eveniment de presa la sediul sau din Cupertino, California pe data de 12 septembrie, in cadrul caruia, cel mai probabil va prezenta noul model de iPhone. Este de asteptat ca iPhone 15 sa utilizeze un port de incarcare USB-C, dupa ce, UE a adoptat in octombrie o lege care impune ca toate telefoanele mobile, tablete si camere foto vandute sa utilizeze aceasta metoda de incarcare prin cablu, termenul limita fiind 28 decembrie 2024. Pe langa iPhone, Apple ar putea prezenta si noi modele de Apple Watch, inclusiv o versiune actualizata a modelului premium, Ultra.

Plasament privat : Chromosome Dynamics a anuntat piata cu privire la derularea celei de-a doua etape a majorarii de capital social. Aproximativ 138,000 de actiuni noi emise, ramase nesubscrise in cadrul primei etape, vor fi oferite printr-un plasament privat desfasurat intre 29 august -11 septembrie anul curent. Pretul in aceasta etapa este de 18.31 RON/actiune, ceea ce reprezinta raportat la pretul de inchidere de ieri de la BVB un discount de 14.4%.

 

STIAI CA?[edit | ]

TTS a incheiat contracte de peste 31 mil. EUR cu Liberty Galati in aceasta luna, avand ca obiect servicii de transport fluvial pentru materii prime minerale. Perioada contractuala se intinde pe 3 ani, iar suma ia in calcul ipoteza ca intreaga cantitate contractata de beneficiari va fi realizata efectiv.