Dar scaderile cand vin? - Trade Talk 05 iulie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Si dac-am ghici raspunsul, nu l-am putea dezvalui in public. Nemaivorbind ca motivele sunt chiar mai importante decat momentul precis al corectiei.

Am trecut deja de mijlocul anului, iar lista suspectilor de serviciu devine tot mai numeroasa. Investigam azi patru dintre ei.

Biden

N-am fost deloc surprinsi de prestatia lui Joe Biden in dezbaterea TV de joia trecuta. La inceput de iunie, WSJ a rulat un lung inventar al alunecarilor in public, ca sa-i citam pe autorii materialului.

Explicatiile (ca si concluziile) oferite post-eveniment sunt chiar mai delirante decat prestatia in sine. N-am fost istet cand am decis sa calatoresc in jurul globului luna trecuta, asa se face c-am adormit pe scena, a declarat marti Biden. Intalnirea G7 din Italia si a 80-a aniversare a debarcarii in Normandia au fost doua dintre destinatiile invocate. Problema-i ca si acolo Biden a aratat fix la fel. Morala? Fara chestii formale si solicitante dupa ora 20. Biden a petrecut sase zile la Camp David pregatindu-se pentru dezbatere. Potrivit unor surse citate de The New York Times, repetitiile n-au inceput mai devreme de ora 11, in niciuna dintre zile, iar dupa-amiezile erau rezervate siestei.

Aparent, democratii sunt in panica, abia acum. La fel si unii dintre cei mai generosi sustinatori financiari.

Biden trebuie sa se retraga, le-a scris Reed Hastings, co-fondatorul Netflix si autorul unor donatii de peste 20 mil. USD in ultimii cativa ani, celor de la NYT. As vota cu Trump, chiar daca n-o sa-i dau bani, a transmis joia trecuta Peter Thiel, co-fondator PayPal si Palantir Technologies. In spatele cortinei, democratii iau in calcul orice posibilitate, inclusiv abandonul actualului presedinte. Numele de rezerva sunt deocamdata Kamala Harris (vice-presedintele SUA), Gavin Newsom (guvernatorul statului California) si Gretchen Whitmer (guvernatorul statului Michigan), probabil in ordinea asta. Insa niciunul dintre ei nu sta semnificativ mai bine decat Biden in sondaje. Unde-i Michelle Obama cand chiar ai nevoie de ea?

Cel mai recent precedent dateaza din 1968, cand Lyndon B. Johnson s-a retras abrupt din cursa. Vice-presedintele Hubert Humphrey a preluat stafeta, insa ce-a urmat a fost un haos total (si tragic). Despre atmosfera incendiara vazuta la Conventia democratilor din acel an s-au facut filme nominalizate la Oscar. Robert F. Kennedy fusese asasinat in Los Angeles cu nici trei luni inainte. Humphrey a obtinut pana la urma nominalizarea, insa Richard Nixon a castigat alegerile. 

Trump

Adica impozite (din nou) mai mici, plus supra-taxarea cu 60% a importurilor din China (si cu 10% a celor din restul lumii). Inflatia ar exploda, banuiesc analistii Goldman Sachs. La fel cred 16 laureati ai premiului Nobel pentru economie. Doar cei mai bogati dintre americani ar avea de castigat, socoteste Paul Krugman, si el castigator al premiului Nobel.

Teoretic, asiguratorii din sistemul de sanatate (precum UnitedHealth Group sau Humana), companiile de energie (ca Occidental Petroleum) si bancile ar beneficia pe seama unor reglementari diluate. Bitcoin e cel mai direct si puternic pariu pro-Trump, au scris recent analistii AllianceBernstein. Ar putea salta cu 13,000%, pana la 8,000,000 USD, crede Michael Saylor, co-fondatorul MicroStrategy, compania cu cea mai mare detinere BTC din lume.

Insa nu-i totul asa clar precum pare la prima vedere. De la inaugurarea lui Biden, in ianuarie 2021, sectorul american de energie a saltat cu 124%. In perioada comparabila a presedintiei lui Trump, aceleasi companii au picat cu 65%. Profiturile au urmat aceeasi dinamica similara: in primii trei ani ai lui Biden, rezultatele nete obtinute de Exxon Mobil, Chevron, BP, Shell si TotalEnergies au totalizat 410 mld. USD, practic duble celor inregistrate pe timpul lui Trump. Ce anume s-a prabusit la bursa in mandatul administratiei Biden? Energia verde, culmea. 

Fed-ul

Nu suntem deocamdata pregatiti sa taiem dobanzile, a repetat Jay Powell zilele trecute. Bursa americana nu se teme sa astepte, caci adevarata frica e asociata unui nou ciclu de majorari agresive.

Inflatia a coborat in mai la 3.3%, cifra pentru iunie urmand sa vina joia viitoare. Ne-am apropiat de targetul oficial, totusi scumpirile au fost chiar mai modeste in primele doua luni din 2024 si, de asemenea, in iunie, iulie si octombrie anul trecut. De mai multe ori in anii 70, in circumstante comparabile cu cele de-acum, inflatia a reaccelerat in loc sa scada. Si totusi, in discursul public al Fed-ului, centrul de greutate nu mai pare plasat pe inflatie, ci pe umerii pietei muncii. Desi spectaculos, castigurile de joburi raportate recent ar putea masca slabiciuni, afirma Powell. Daca somajul ar incepe sa creasca brusc, ce fir narativ ar adopta piata: un Fed mai generos sau recesiunea indelung asteptata?

In America, traiectoria e deocamdata spre dobanzi mai mici. Insa niciunul dintre candidatii stiuti la prezidentiale nu vorbeste deschis despre austeritate sau macar corectie fiscala. Orice planuri si-ar face Fed-ul in vara asta, socotelile risca sa fie rasturnate dramatic in noiembrie. 

Yenul japonez

Japonia e-n cu totul alt film decat restul planetei: aici, banca centrala abia ce-a inceput sa creasca dobanzile. Ar putea fi nevoita sa se grabeasca. Nu doar c-a ramas cu doi ani si ceva in urma Fed-ului si a Bancii Centrale Europene, insa yenul e la cele mai slabe cotatii contra dolarului american din decembrie 1986 incoace.

Anul trecut pe vremea asta, cursul USD/JPY era la 140. Afiseaza 160 acum, iar traderii vad 170 in curand. Pesimismul e mai ascutit ca oricand, nu doar in randurile speculatorilor, ci si printre fondurile traditionale de investitii. In doar cateva zile la final de aprilie, Japonia a cheltuit aproape 10 tln. JPY pentru a-si sustine moneda, fara niciun efect considerabil. Atat de serioasa e chestiunea valutara, incat autoritatile de la Tokyo fac schimbari importante la varf in ierarhia celor care se ocupa de stabilitatea yenului. Amenintarile privind noi interventii FX directe vin aproape zilnic. Criza valutara e bucuria bursei locale, dominata inca de exportatori: indicele principal Topix tocmai ce-a trecut de ultimul maxim record atins cu 35 de ani lungi in urma, adica in 1989.

De ce-ar conta o crestere puternica a dobanzilor in Japonia? Intrucat riscul repatrierilor de capital a fost citat adesea ca unul dintre motivele care-ar putea taia picioarele burselor internationale (si ale pietelor globale in general). Japonia-i de departe cel mai mare creditor din lume, avand investitii in obligatiuni externe estimate la peste 4 tln. USD (circa 1/2 din total fiind in titluri americane si cam 1/3 in cele europene). 

Concluzia

Toti factorii mentionati ar putea incurca bursa americana. Insa cat de serioase ar fi scaderile?

Alegerile din 2016 si 2020 au fost printre cele mai controversate din istorie, totusi bursa a crescut in ambele ocazii. In 2024, Fed-ul e ultra-sensibil la riscul unor dislocari majore in sistemul financiar, am vazut asta odata cu criza bancilor regionale din primavara anului trecut. Si cat de motivat ar fi publicul nipon sa-si aduca banii acasa, cu exceptia cazului in care dobanzile locale tasnesc in stratosfera? Fireste, realitatea ne-ar putea aplica alte crosee improbabile, dar nu imposibile. China invadeaza Taiwanul inainte sau imediat dupa alegerile din SUA. In cazul unei victorii, Trump se declara dictator pe viata, nu doar pentru primele 24 de ore. Un meteorit urias loveste Pamantul: daca dinozaurii au disparut in felul asta cu vreo 65 de milioane de ani in urma, probabil ca nici bursa n-ar rezista prea bine. Sau, si mai rau, Dua Lipa isi pierde vocea, la Glastonbury zilele trecute parca n-a mai sunat cum o stiam.

Pana la toamna, e inca vara. Iar viata se-ntampla in timp ce punem sub lupa topul scenariilor apocaliptice. Chiar si IPO-uri despre care sigur vom afla mai multe in perioada urmatoare, inclusiv din TradeTalk: Tempus AI, de exemplu, americanii listati luna trecuta la Nasdaq care-aduc AI in medicina (si-n care Google si SoftBank sunt deja investitori-ancora). 

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Indicele BET-TR, care urmareste cele mai tranzactionate 20 de companii listate pe piata principala cu tot cu dividende, a spart ieri in premiera pragul de 40,000 de puncte. BET-TR, accesibil investitorilor prin intermediul ETF BET Patria-TradeVille, e plus 27% pana acum in 2024. Indicele principal BET a inchis si el la un nou maxim istoric, fiind mai sus cu 20% in acest an. Tot ieri, cea mai performanta actiune din BET a fost Transelectrica (+6%), in schimb Fondul Proprietatea a pierdut peste 4%.

Fidelis: A treia emisiune de titluri de stat romanesti in lei si euro din 2024, cu dobanzi cuprinse intre 4% si 7%, prin care Ministerul Finantelor a atras peste 2 mld. RON, a fost listata ieri la BVB. Prin cele 17 oferte Fidelis derulate din august 2020 incoace, statul roman a reusit sa obtina aproape 32 mld. RON, adica peste 6 mld. EUR. Urmatoarele emisiuni vor fi in august, octombrie si decembrie, numarul anual al acestora urcand astfel la sase.

Dobanzi: BNR a taiat azi dobanda de referinta, cu 25 bps, la 6.75%, marcand prima relaxare monetara din ultimii 3 ani. Rata anuala a inflatiei a coborat in mai la 5.1%, cea mai modesta valoare din iulie 2021 incoace (dar si cea mai ridicata la nivelul Uniunii Europene). In regiune, Polonia, Ungaria si Cehia au redus deja costul banilor de mai multe ori pe parcursul ultimului an.

Actiuni: Bursa americana se redeschide azi, dupa ce ieri a fost inchisa cu ocazia Independence Day. Bursele internationale de actiuni sunt la noi maxime istorice (via indicele MSCI World). Pana si bursa franceza creste de trei zile incoace (via indicele CAC 40). Investitorii ar trebui sa cumpere companii listate la Paris inaintea celui de-al doilea tur de scrutin din acest weekend, inclusiv nume precum BNP Paribas, Saint-Gobain si Veolia Environnement, scriu analistii Morgan Stanley.

Energie: Cotatiile petrolului ar putea incheia azi a 4-a saptamana pe plus, Brent urcand la aproape 90 USD pe baril dupa un avans de 9% in ultima luna. Oklo, proiectul de energie nucleara creat de Sam Altman care-a debutat in mai la NYSE, e cotata acum sub pretul de inchidere a primei zile de tranzactionare.

Bitcoin: Se tranzactioneaza la circa 55,000 USD in dupa-amiaza asta, dupa patru sesiuni consecutive pe minus care-au impins criptomoneda la cele mai scazute cotatii dupa februarie. De vina ar putea fi vanzari fortate de pana la 9 mld. USD, legate de-o platforma nipona care s-a prabusit in urma cu 10 ani. Marathon Digital Holdings si Riot Platforms, doi dintre cei mai importanti mineri BTC nord-americani, sunt minus 11%, respectiv minus 38% in acest an la Nasdaq. 

STIAI CA?[edit | ]

In America, 32% din democrati cred ca Joe Biden ar trebui sa se retraga dupa dezbaterea TV de joia trecuta, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos.