Don Quijote si inflatia de 2% - Trade Talk 31 ianuarie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Pentru autorii acestui TradeTalk, sansa de a prinde vreun bilet la unul dintre concertele lui Taylor Swift din 2023 e aceeasi cu cea de-a reusi sa-l luam la intrebari live maine seara pe Jay Powell: sub-zero. Dar daca ni s-ar oferi sansa asta, ce anume l-am intreba?

Sa zicem ca, printr-un miracol, am avea dreptul la doua intrebari... ca oricare dintre jurnalistii invitati. Prima interogatie, de incalzire, ar fi: de ce n-a preferat Fed-ul sa ridice brusc, hotarat si chiar ad-hoc dobanzile in (prima)vara anului trecut?

  • De taiat, le-a taiat intr-o asemenea maniera in martie 2020, la inceputul pandemiei. Prioritatea absoluta era atunci salvarea economiei americane de-o catastrofa. A fost precum retragerea britanicilor de la Dunkirk, ne-a zis Powell un an mai tarziu.
  • Dar daca abordarea Fed-ului a ramas perfect simetrica, iar prioritatea absoluta devenise anul trecut exorcizarea inflatiei, cum de nu s-a aplicat aceeasi reteta din 2020... doar ca in sens opus? E fix ceea ce James Bullard, presedintele subsidiarei din St. Louis, sustine abia acum: daca tot ne gandim sa ducem dobanzile la 5%, de ce n-am ajunge acolo imediat?

A doua intrebare ar fi: de ce mentine Fed-ul un target oficial de inflatie de 2%? Reformulam: de ce acelasi prag de 2% intr-o lume care se schimba pe zi ce trece? 2% nu-i un numar magic... dar e numarul nostru si tinem la el, tocmai ce ne-a atentionat vice-presedintele Fed-ului, Lael Brainard. Cu alte cuvinte, nu se poate nicicum negocia. Dar de ce?

  • Cifra mentionata nu-i produsul vreunei analize stiintifice. Fed-ul a adoptat-o formal abia in 2012, dar neo-zeelandezii au fost primii care s-au ghidat in litera si spirit dupa ea, in urma cu mai bine de 30 de ani.
  • Putem admite, de dragul exercitiului, ca 2% a fost rezultatul unei intuitii perfecte pe la inceputul anilor '90. Dar cand, la turnura mileniului, China a amplificat un trend epic de globalizare, targetul de inflatie a ramas neschimbat. Tot 2% a ramas in deceniul trecut, cand dezinflatia n-a fost efectul vreunui dezastru economic, ci al concurentei formidabile de preturi despre care Amazon poate scrie oricand mai multe carti.
  • In 2022, Fed-ul a recunoscut in sfarsit ca lumea s-a schimbat profund, lasand locul unei inflatii venite pe filiere asupra carora banca centrala n-are un control grozav. In decembrie, Jay Powell ne-a vorbit despre schimbarea structurala a pietei muncii, un fenomen care-i si el prin excelenta inflationist. Dar Fed-ul inca tine mortis la a duce inflatia catre un target imaginat cu 30 de ani in urma.

Maine seara, in absenta unei surprize colosale, Fed-ul va majora cu numai 25 bps, la 4.75%. Detaliile vor sta in discurs, caci Fed-ul functioneaza mental precum cineva short pe actiuni si titluri de stat americane, acumuland pierderi zdravene din toamna incoace.

  • De cealalta parte, bursa e acum un inotator zgribulit intr-o mare inghetata care desluseste finalmente linia tarmului. Adica pauza pe care o semnalizeaza timid Fed-ul. 25 bps o data, de doua ori, ce mai conteaza, important e ca se vede tarmul.
  • China, petrolul, economia… toate astea-s riscuri stiute pentru 2023, dar pe Wall Street e teribil de greu sa atarni etichete de pret de gatul unor lebede negre. Mai ales intr-un moment in care, usor ametit de temperatura glaciala a apei, ti se pare ca vezi tot mai multe lebede albe.

N-avem idee cum isi va alege cuvintele Jay Powell maine seara, dar subiectul va ramane elefantul din camera. Fed-ul a petrecut un intreg deceniu incercand sa urce fortat inflatia la 2%... va cheltui inca un deceniu pentru a cauta cu lumanarea aceeasi cifra, de data asta de sus in jos?

MEGA TOP TRENDING[edit | ]

Amanet: 👍 #1 in Bucuresti si al doilea cel mai mare jucator in Romania, CreditAmanet a indicat venituri mai mari cu 30% pentru anul trecut (si profit cu 20% mai mare). In 2022, compania a devenit SA si a investit semnificativ in digitalizare. 2023 va aduce o aplicatie mobila, doua platforme online de tranzactionare, un chat AI... si o crestere estimata de 25% a cifrei de afaceri.

Energie: ExxonMobil a realizat anul trecut un profit net de 59 mld. USD, fara precedent in istoria sectorului occidental de energie... asta inseamna 6.7 mil. USD in fiecare ora. Dincolo de energie, doar Apple si Microsoft au mai reusit asa ceva. Precedentul record, de 45 mld. USD, fusese atins in 2008 (cand petrolul a fost cu 30% mai scump decat in 2022). Shell si OMV (inclusiv OMV Petrom (SNP)) vor raporta joia asta, iar BP si TotalEnergies saptamana viitoare... impreuna, primii 5 giganti din lume sunt asteptati sa indice un profit net anual de circa 200 mld. USD (cu cel mai redus grad de indatorare din ultimii 15 ani).

Banci: Stia ce stia Andrea Orcel zilele trecute, cand se entuziasma la Davos... UniCredit a promis azi ca va returna actionarilor 5.25 mld. EUR in 2023, via dividende si buybacks, cu 40% mai mult decat in 2022. In trimestrul 4 al anului trecut, a doua cea mai mare banca din Italia a obtinut un profit net record de 2.46 mld. EUR, de peste 2x mai mare decat cifra medie estimata de analisti. Pentru tot anul 2022, profitul net a fost de 5.2 mld. EUR, cel mai mare din ultimul deceniu.

Aerian: Ryanair a obtinut un profit post-taxare record in trimestrul 4 al anului trecut, de 211 mil. EUR... de 2x mai mare decat precedentul record atins in perioada similara din 2017. Incarcarea a fost si ea fara precedent, de 38 milioane de pasageri. Pentru sarbatorile pascale si vara acestui an, compania indica rezervari exceptional de mari (si record la mijloc de ianuarie) chiar fara aplicarea unor discounturi… asta am aflat saptamana trecuta si de la Wizz Air si EasyJet.

Big Tech: La 24% si-a urcat Apple cota de piata in China, gigantul din Cupertino devenind liderul vanzarilor de telefoane mobile trimestrul trecut... si #2 in topul anual al vanzarilor pe o piata dominata candva de Huawei, Vivo, Oppo si Xiaomi. Apropo: Apple, Amazon si Alphabet raporteaza joi seara (dupa inchiderea sedintei de tranzactionare).

Big Mac: La McDonald's, incasarile si profitul net trimestrial au batut asteptarile analistilor... cu trafic in crestere in propriile restaurante americane pentru al 2-lea trimestru consecutiv. Nu-i altfel odata ce treci Atlanticul… vanzarile internationale au crescut cu 13%, cifrele aratand cel mai bine in Regatul Unit, Germania si Franta.

Auto: Cu 10.5 milioane de autovehicule livrate in 2022, Toyota a ramas #1 in topul vanzarilor globale. Totusi, pe segmentul integral electric in SUA dominat de Tesla, compania nipona n-a prins nici macar top 10. Aici, 6% din masinile vandute sunt deja EVs (cu peste 10% in Europa si circa 20% in China). CEO-ul si presedintele Akio Toyoda tocmai ce si-a anuntat retragerea din cele doua functii super-executive, fix cand compania cauta sa-si accelereze tranzitia la electric.

Scalare: Or fi deja tot mai multe companii care anunta concedieri... dar Boeing vrea sa angajeze 10,000 de oameni anul asta. Prioritatea e cresterea rapida a productiei, cu livrari tot mai grabite: in 2023, Boeing face tot posibilul sa trimita clientilor pana la 450 de aeronave 737 MAX (vs 374 anul trecut) si pana la 80 din familia 787 Dreamliner. Si Airbus vrea oameni noi, cam 14,000 anul asta.

Economie: Surprinzator, economiile din zona euro au crescut in trimestrul 4... ce-i drept, cu numai 0.1% (vs trimestrul precedent). In intregul an 2022, cresterea a fost de 3.5%, mai mare decat cea inregistrata in SUA si China. FMI crede ca, dintre economiile G7, doar Regatul Unit va pica in recesiune anul asta. Alta surpriza pentru analisti a venit azi din China... aici, activitatea nu doar in industrie, ci si-n servicii a crescut in ianuarie.

STIAI CA?[edit | ]

In ianuarie 2007, dobanda cheie din SUA era 5.25%, la o inflatie anuala de 2.5%. Apropo, datele din acel moment aratau scaderea inflatiei, stabilizarea pietei imobiliare si chiar o crestere economica peste asteptari. In prezent, Fed-ul a urcat la 4.5% (si 4.75%, foarte probabil, de maine seara)... la o inflatie anuala de 6.5%.