Dow Jones si martisorul Amazon - Trade Talk 01 martie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

E o saptamana de foc pe BVB, cu zeci de raportari, asa ca am hotarat sa luam o mica pauza si sa dam o fuga pana pe Wall Street! Sa nu credeti ca am plecat din tara pentru a nu oferi un martisor colegelor... insa, o stire de la inceputul acestei saptamani ne-a pus pe ganduri: Amazon se alatura celebrului indice american Dow Jones. Astazi discutam despre importanta acestei mutari, cine ar putea beneficia si ce ne spune istoria recenta despre astfel de includeri.

Pentru a pune lucrurile in perspectiva, a 4-a cea mai mare companie din SUA din punct de vedere al capitalizarii bursiere s-a alaturat celebrului indice de 30 de companii incepand de luni. Pentru a face loc companiei fondate de Jeff Bezos, care btw a tinut sa lichideze o sumedenie de actiuni (echivalentul a 8.5 mld. USD) cu doar cateva saptamani inainte, a fost nevoie ca Walmart sa anunte un stock split, si Walgreens Boots Alliance sa fie exclusa. Dar, haideti sa vedem cateva diferente intre Dow Jones si S&P 500.

Indicele cel mai vechi, cuprinde doar 30 de componente, si este sub management-ul celebrei publicatii Wall Street Journal. Charles Dow, hence the name, a inceput sa calculeze media zilnica a 12 actiuni industriale majore in mai 1896, ca o completare a Dow Jones Transportation Average, pe care l-a introdus in 1884. Pe parcursul anilor au mai fost adaugate 8 companii in 1916 si inca 10 in 1928, ducand totalul la 30, unde ramane si astazi. In viziunea domnului Dow, media preturilor actiunilor urma sa serveasca drept reper al pietei americane, un rol pe care continua sa il joace. Este important de mentionat faptul ca, principala diferenta fata de perioada incipienta a indicelui este faptul ca Dow Jones nu se mai limiteaza doar la companiile industriale.

Concurenta pentru Dow Jones nu s-a lasat asteptata, in 1923, in incercarea de a reflecta tendintele pietei, Standard Statistics Company a dezvoltat primul sau indice bursier. Acest precursor al S&P 500 urmarea 233 de companii si era calculat saptamanal. Trei ani mai tarziu, a fost reformulat ca un indice compozit al companiilor, urmarind 90 de actiuni si fiind calculat zilnic. De-a lungul timpului, numarul a crescut exponential, iar frecventa de calcul a crescut pana cand, in martie 1957, a debutat S&P 500 in formatul pe care il cunoastem si astazi. In ceea ce priveste constructia indicilor, ambii urmaresc companiile americane cu capitalizare mare. O deosebire importanta vine din faptul ca, S&P 500 urmareste de asemenea, companii de top din industrii trendy cu capitalizare mare. Pentru a pune lucrurile in perspectiva, toate componentele din Dow Jones sunt incluse si in S&P 500, unde au o pondere medie intre 25% si 30% din valoarea de piata.  

Pentru fiecare indice, decizia finala cu privire la companiile care urmeaza sa fie adaugate este luata de un comitet. In timp ce selectia companiilor pentru Dow Jones nu este guvernata de un set strict de reguli, comitetul se concentreaza pe reputatia emitentului, pe istoricul sau de crestere, interesul pentru investitori si reprezentarea sectoriala a pietei in general. Spre exemplu, in ultimele 2 decade au fost adaugate o serie de companii din sectorul de tehnologie pentru a tine ritmul cu tendintele economice. Pentru S&P 500, procesul de selectie este guvernat de criterii cantitative, printre care viabilitatea financiara, capitalul social, lichiditatea si sectorul din care face parte, care determina daca o companie este eligibila pentru includere.

Am terminat cu lectia de istorie, si revenim cu picioarele pe pamant, si rasfoim putin statisticile. Conform celor de la Barrons, din 1999 si pana in 2019, 17 companii au intrat in venerabilul indice si evident alte 17 au fost excluse... inca suntem buni la mate . Performanta media la un an dupa includerea in Dow Jones a fost de 8%, in timp ce randamentul pentru cele excluse a fost de 0.6%. Ultimele 5 modificari pana in 2018 au consemnat urmatoarea statistica: cele incluse +3%, pe cand cele excluse +43%. Si atunci, de ce ar tanji companiile sa fie incluse in Dow Jones? Explicatia consta in faptul ca, atunci cand o companie este inclusa, acesta este un semnal puternic ca acea companie a ajuns in cel mai inalt esalon al elitei corporative americane. In schimb, o eliminare, la fel ca si un cartonas rosu in fotbal, este considerata o pata neagra asupra statutului unei companii.  

Revenind in prezent, excluderea Walgreens nu poate fi considerata o surpriza, avand in vedere scaderea brusca a pretului actiunilor sale in ultimii ani. Compania s-a alaturat indicelui in 2018, in ceea ce a reprezentat una dintre cele mai proaste perioade ale oricarei companii din indice. In momentul in care au fost incluse, actiunile Walgreens se tranzactionau la 60 USD... in prezent se zbat la nivelul de aproximativ 21 USD. Includerea Amazon, reprezinta prima modificare din 2020, cand Salesforce, Amgen si Honeywell s-au alaturat inlocuind Exxon Mobil, Pfizer si Raytheon Tehnlogies, aka RTX. Cei de la Barrons au speculat in ultima perioada ca atat Amazon cat si Alphabet ar putea face pasul spre Dow Jones in curand, in contextul in care ambele au apelat la stock-splits recent. Urmatorii pe lista ar putea fi Berkshire Hathaway, Meta Platforms si... surpriza, Nvidia. Ramane de vazut cum va evolua cotatia Amazon in 2024, dupa un parcurs de exceptie in 2023, in care pretul a crescut cu 80%. Ne uitam si pe site-ul de specialitate Alpha Spread, de unde putem observa ca in prezent, in scenariul de baza, pretul este supraevaluat cu 33% fata de valoarea intrinseca a companiei. Stia Bezos ceva?  

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Record: Indicele compozit Nasdaq a inregistrat ieri prima inchidere record, in conditiile in care cifrele privind inflatia din SUA au declansat un mini raliu pe bursa. Indicele, care cuprinde majoritatea companiilor de tehnologie celebre, fiind unul dintre cele mai urmarite repere din lume, a terminat sedinta cu un avans de 144.18 puncte la nivelul de 16,091.92. Astfel, a fost depasit pragul inregistrat pe 19 noiembrie 2021.

Chips: In urma cu 5 ani, Advanced Micro Devices se afla pe locul 222 in topul celor mai mari companii din S&P 500 din punct de vedere al capitalizarii bursiere. Dupa inchiderea de ieri, AMD a taiat un 2, fiind pe pozitia 22. Totodata, compania a depasit o borna importanta, depasind valoarea de piata de 300 mld. USD, dupa un avans de 9% pe parcursul sedintei de joi.

Earnings: Actiunile Dell au crescut cu 19% in after-hours dupa ce, compania a prezentat ultimele rezultate trimestriale care au eclipsat asteptarile Wall Street. Compania celebra pentru computerele personale a anuntat si o crestere a dividendului acordat cu 20%, pana la valoarea de 1.78 USD/actiune. Serverele AI au stat la baza acestei dinamici favorabile, Dell inregistrand un profit de 1.16 mld. USD in T4 comparativ cu doar 606 mil. USD in urma cu un an.

Tough start: Aproximativ jumatate dintre companiile europene au ratat asteptarile privind veniturile si profiturile in acest sezon de raportari, in ciuda unor downgrade-uri. Pana la 29 februarie, dintre cele 313 companii de pe batranul continent, doar 50.25% au reusit sa inregistreze rezultate peste asteptari. Acesta a fost cel mai mic procentaj inregistrat din primul trimestrul al anului 2020, cand pandemia era in plina amploare.

Finance: Microsoft a anuntat ca va lansa un chatbot Copilot care poate indeplini sarcini cheie pentru persoanele care lucreza in domeniul financiar. Compania nu a anuntat inca un pret pentru acest serviciu. Mai multi furnizori de software, inclusiv Hubspot si Salesforce au lucrat pentru a supraincarca produsele existente cu inteligenta artificiala generativa.

2023, anul... TTS a inregistrat o cifra de afaceri individuala preliminara de 904.5 mil. RON, in crestere cu 37.9% fata de 2022, si un profit net de 151.4 mil. RON, in apreciere cu 86.4% fata de cel din anul anterior. Fluxurile de produse agricole provenite din Ucraina au reprezentat principalul motor al cresterii TTS in anul 2023. 

STIAI CA?[edit | ]

Pentru a te numara printre cei mai bogati 1% din China, iti trebuie o avere personala de doar 1 milion de dolari. In Statele Unite, pragul este de 5,8 mil. USD, iar n Monaco, trebuie sa ai de peste doua ori aceasta suma.