E-commerce la puterea 2P - Trade Talk 18 aprilie 2024
A fost una dintre cele mai antrenante prezentari la Quarterly Report #3. Apropo, pregatirile sunt deja in toi pentru editia #4... se va intampla pe 12 iunie, in Bucuresti, in aceeasi locatie senzationala de la One Tower.
Pentru 2024, liderul pietei de marketing afiliat din Romania urmareste o crestere de 55% a cifrei de afaceri (vs anul anterior), dublarea profitului net si cresterea EBITDA cu 131%. Insa povestea 2Performant e mai mult decat o simpla insiruire de cifre oricat de promitatoare ar fi ele.
1. Carte de vizita
2Performant Network, pe numele ei complet, e o companie romaneasca de tehnologie care opereaza si monetizeaza platforma de marketing colaborativ 2Performant.com. Care-s avantajele si diferentiatorii?
Platforma e dezvoltata 100% in-house. Cu ajutorul ei, magazinele partenere interactioneaza cu cele mai performante surse de publicitate si trafic online, printr-un model de cost per vanzare.
Nu-i o simpla platforma, ci un intreg ecosistem care evolueaza si creste rapid. Compania lucreaza in prezent cu peste 500 de advertiseri, inclusiv nume extrem de cunoscute precum Orange, Fashion Days, Decathlon, Dr. Max, Lensa, Carturesti si epantofi.ro.
E si cea mai mare sursa locala de trafic pentru magazinele online din Romania. Sursele de venit includ comisioanele de retea, abonamentele pentru utilizarea platformei si taxele de promovare.
Gamificarea e liantul central al intregului model de business servind excelent inca de la inceput.
Adica in urma cu peste un deceniu, cand piata de e-commerce si marketing digital era formata exclusiv din oameni foarte tineri, multi dintre ei super-interesati de adoptarea timpurie a noilor tehnologii si practici.
In 2024, gamificarea inseamna BusinessLeague.com, primul campionat de comert online din lume. Despre valoarea adaugata a competitiei, Dorin a vorbit pe larg luna trecuta la Quarterly Report.
Intr-un clip de numai 3 minute si ceva, Dorin reuseste sa explice cum functioneaza o retea de afiliere. Pentru noi, si mai simplu, 2Performant e un pariu implicit pe e-commerce.
Romania e #3 in clasamentul vanzarilor online in Europa Centrala si de Est, fiind depasita doar de Polonia si Cehia. Cifra totala la care-am ajuns anul trecut a fost de circa 10 mld. EUR... practic, facem cam 60% din toate tranzactiile e-commerce din regiunea noastra.
Din 2020 incoace, procentul celor care-au plasat cel putin o comanda online aproape ca s-a dublat. Asta inseamna in jur de 79% din romanii cu acces la internet.
Suntem #12 pe continent, dar inregistram a doua cea mai pronuntata crestere. Potentialul e cu-atat mai promitator cu cat decolam de la o baza inca foarte redusa in imaginea de ansamblu: vanzarile online reprezinta deocamdata putin peste 3% din produsul intern brut.
2. Obiective strategice
Anul trecut, 2Performant a intermediat vanzari online de 142 mil. EUR. Pentru 2024, cifra bugetata depaseste 200 mil. EUR. Doar 14% din veniturile inregistrate in primul semestru din 2023 au sosit pe filiere internationale.
Consolidarea pozitiei regionale e una dintre prioritatile acestui an. Planurile de extindere sunt reluate acum in primavara pe sase piete pe care compania le cunoaste deja bine: Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Croatia si Bulgaria. 2Performant are in vedere inclusiv achizitii in regiune.
Insa ambitiile nu se opresc pe acest continent. 2Performant pregateste intrarea pe piata din SUA, asteptata in 2025. Va fi provocarea suprema: America e locul in care transparenta, competivitatea si plata pentru performanta sunt prevalente in ADN-ul antreprenorilor si al profesionistilor digitali.
Apropo, directiile strategice si tintele financiare propuse pentru acest an vor fi discutate cu actionarii chiar la inceputul saptamanii viitoare, pe 22 aprilie, fizic la Hotel Marmorosch din Bucuresti. Votul in Adunarile Generale poate fi exprimat si online, prin aplicatia eVote.
3. De pe AeRO la Nasdaq?
2Performant e listata din decembrie 2020 pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti. Actiunile companiei sunt incluse din octombrie 2021 in indicele de referinta al acestei piete, BETAeRO.
De la debut incoace, in fiecare dintre cei trei ani, 2Performant a atins sau chiar depasit cu brio toti indicatorii financiari si operationali asumati. Anul trecut, compania a trecut pe profit, cu un an mai devreme decat si-a propus in memorandumul de listare.
2Performant indeplineste deja conditiile tehnice de-a trece pe piata principala a BVB. Insa Dorin se gandeste chiar mai departe: sa aiba un simbol bursier (si) la Nasdaq, arena rezervata nu doar celor mai inovatoare si revolutionare tehnologii de pe planeta, ci si celor mai indrazneti antreprenori.
Apropo, l-am intrebat pe Dorin cum isi imagineaza 2Performant peste cativa ani. Ne-a raspuns instant: un unicorn. Adica o companie a carei valoare depaseste 1 mi-li-ard de dolari. Un unicorn lansat si finantat initial pe AeRO, a completat Dorin. Nu ne-ar mira sa-i iasa. 2Performant e in business-ul care-a facut din Amazon un gigant de-aproape 2,000x mai mare.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
IPO: Premier Energy Group, unul dintre cei mai mari jucatori din piata energiei regenerabile si compania care-a cumparat CEZ Vanzare, anunta intentia lansarii unei oferte publice initiale si listarea ulterioara cu actiuni. Oferta s-ar putea finaliza in luna mai, grupul intentionand sa obtina aproximativ 100 mil. EUR printr-o majorare de capital cu excluderea drepturilor de preferinta.
Energie: Transelectrica a inaugurat cea mai complexa linie electrica de inalta tensiune construita in ultimii 30 de ani... adica 117 kilometri de infrastructura energetica noua si partial reabilitata, intre Portile de Fier si Resita. Finantat din surse proprii, proiectul a costat 150 mil. RON. Vom finaliza si alte investitii in urmatorii ani, pentru consolidarea securitatii energetice in zona de vest a tarii, spune Stefanita Munteanu, Presedinte Directorat. Plus, Nuclearelectrica incheie noi contracte de vanzare a energiei electrice pe termen lung, pana la final de 2025.
Aerian: Air Claim, companie care faciliteaza obtinerea de compensatii pentru pasagerii cu zboruri anulate sau intarziate, si-a dublat profitul net in 2023, la peste 3 mil. RON... la venituri care aproape s-au triplat. Pe seama revenirii transporturilor aeriene, veniturile Air Claim au continuat sa creasca exponential, precizeaza compania. Listata pe AeRO din iulie 2021, Air Claim va distribui dividende in cuantum total de 1.54 mil. RON din profitul obtinut in 2023, randamentul brut calculat de ZF fiind de-aproape 6%.
Dobanzi: BNR anticipeaza ca inflatia va continua sa scada in urmatoarele luni, dar nu asa rapid precum credea in februarie. O taiere a dobanzii in luna mai nu-i o certitudine, zice Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al bancii centrale. Dobanda cheie ramane deocamdata la 7%, ultima crestere fiind inregistrata in ianuarie anul trecut in timp ce rata anuala a inflatiei a coborat luna trecuta la 6.6%.
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Wall Street: Indicele S&P 500 s-a depreciat ieri pentru a 4-a zi consecutiv. United Airlines a sarit cu 17%, cea mai buna performanta din indice, dupa ce transportatorul aerian a raportat rezultate peste asteptari pentru primele trei luni. Nvidia e cu peste 10% mai jos fata de maximele record atinse in martie... iar AMD si Intel, cu peste 20% mai jos. Investitorii coteaza o probabilitate de numai 16% ca Fed-ul sa taie dobanzile in iunie (vs 55% in urma cu doar o luna).
Cipuri: Olandezii de la ASML Holding au obtinut in primul trimestru venituri totale mai mici cu-aproape 22% (vs perioada similara din 2023)... anticipand ca cifra pentru intregul an curent nu va diferi semnificativ de cea a anului anterior. In schimb, taiwanezii de la TSMC au batut cu brio prognozele atat in privinta incasarilor, cat si a profitului net inregistrate in primele trei luni.
Imobiliare: In America, numarul caselor noi in constructie a plonjat in martie cu-aproape 15% (vs luna precedenta). Sectorul imobiliar din indicele S&P 500, care include nume precum DR Horton si PulteGroup, e minus 10% in acest an. In Germania, numarul autorizatiilor de construire s-a prabusit in februarie cu peste 18% (vs aceeasi perioada din 2023)... confirmand cea mai severa criza a sectorului din ultimele cateva decenii.
Metale: Administratia Biden vrea sa tripleze taxele pe importurile de aluminiu si otel din China. Cotatiile aluminiului sunt abia la maximul ultimului an... si de 4x mai mici decat pretul boabelor de cacao. Alcoa, cea mai mare producator de aluminiu din SUA, e plus 5% la NYSE pana acum in 2024... in linia performantei indicelui S&P 500. Nucor si Steel Dynamics, lideri in industria locala a otelului, sunt plus 11%, respectiv plus 18%.
Auto: Capitalizarea Tesla a scazut sub pragul de 500 mld. USD, prima oara in ultimul an... actiunile sunt minus 37% pana acum in 2024. In Uniunea Europeana, numarul noilor inmatriculari a picat in martie cu peste 5% (vs perioada identica din 2023), cel mai sever declin din ultimele 16 luni.
Bitcoin: S-a scufundat ieri sub 60,000 USD... ieftinindu-se cu 18% fata de ultimul maxim record atins la aproape 74,000 USD pe 14 martie. Riot Platforms va ramane in industria asta pe termen lung, spune Jason Les, CEO-ul unuia dintre cei mai importanti mineri BTC nord-americani. A mai ramas o singura zi pana la evenimentul care, in mod automat la fiecare 4 ani, injumatateste numarul noilor BTC minati.
Dobanzi: Progresul in lupta contra inflatiei s-a oprit dar nu ne gandim sa crestem dobanzile, a semnalizat marti Jay Powell la un eveniment despre tendinte economice in Washington DC. Banca Centrala Europeana va taia curand, daca nu se intampla ceva exceptional, zice Christine Lagarde. Banca Angliei ar putea reduce dobanzile inaintea Fed-ului, adauga Andrew Bailey, guvernatorul institutiei. Despre noul contrast de politici monetare si implicatiile pe pietele de capital am scris la inceputul acestei saptamani.
STIAI CA?[edit | ]
Pentru 2024, 2Performant Network se asteapta la o crestere de 52% a valorii vanzarilor intermediate pe propria platforma (vs anul precedent).