ETF BET e de TOP - Trade Talk 10 octombrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Doar jumatate din cele mai performante fonduri de actiuni din Romania au livrat in ultimul an randamente peste cel al indicelui principal BET. ETF BET Patria-TradeVille conduce topul, cu o apreciere de 45% (calculata la final de august).

TradeTalk e azi exclusiv despre Bursa de Valori Bucuresti. Sunt (prea) multe stiri, chiar daca ultimul sezon de raportari trimestriale din 2024 demareaza abia spre finalul lunii.

Norofert si Teilor, obligatiuni noi

Doua emisiuni de obligatiuni sunt in pregatire, ambele intermediate de TradeVille. Prima vizeaza Norofert, principalul producator de inputuri organice pentru agricultura din Romania (si nu numai). A doua priveste Teilor Holding, grup care include lantul de bijuterii de lux Teilor.

La Norofert va fi oferta publica, de pana la 15 mil. RON. Dobanda anuala fixa se ridica la 10%, platibila semestrial, obligatiunile avand maturitatea de 5 ani. Rascumpararea anticipata e posibila dupa primul an de la emisiune. La Teilor, oferta in lei (maximum 15 mil. RON) va fi completata de alta in euro (maximum 5 mil. EUR), maturitatile ambelor emisiuni fiiind de 5 ani. Dobanzile anuale fixe se ridica la 9.5% pentru lei, respectiv 8.5% pentru euro. Atentie, aici va fi plasament privat. Norofert mai are listata o emisiune de obligatiuni, in valoare de 11.5 mil. RON, cu scadenta anul viitor si o dobanda anuala fixa de 8.5% (simbol NRF25). Teilor are doua emisiuni listate, in lei si euro (simboluri TEI26 si TEI26E), ambele cu dobanzi anuale sub cele ale ofertelor in pregatire.

Norofert si Teilor Holding sunt companii diferite, insa amandoua pun accent pe adaptabilitatea afacerii.

La Norofert, asta inseamna accelerarea extinderii internationale, mai intai in SUA, apoi in Brazilia. Adica pe doua piete care dau ora exacta in agricultura planetei. La Teilor, in schimb, adaptabilitatea impune pe moment pasul inapoi facut din afara granitelor catre piata locala. Scopul e protejarea profitabilitatii si consolidarea posturii de lider intr-un business al carui potential nu-i exploatat deocamdata pe de-a-ntregul. Nu-i doar lux, e si amanet, e si creditare IFN. E si aur, mai scump ca oricand in istorie.

Careu de asi: TeraPlast, Antibiotice, OMV Petrom si Purcari

Avem doar noi impresia asta, sau vestile abunda la BVB mai ceva ca intr-un sezon de raportari?

TeraPlast vrea sa cumpare 70% din Optiplast, al treilea cel mai mare producator de ambalaje flexibile din Croatia. Asta-i un business similar cu TeraBio Pack, care-i integrat deja in grupul bistritean. Anuntul vine la doar cateva luni de la finalizarea achizitiei companiei austriece Wolfgang Freiler, in valoare de peste 16 mil. EUR. Va sustine crearea celui mare institut de cercetare din regiune, spune Ioan Nani, CEO Antibiotice Iasi, despre finantarea record de 100 mil. EURO din fonduri europene anuntata in vara. Pana in 2030, compania isi propune vanzari anuale de circa 1 mld. RON, de-aproape 3x mai mari decat in 2020. Producatorii locali de medicamente reusesc sa acopere deocamdata doar 1/3 din consum. OMV Petrom a finalizat doua tranzactii prin care preia de la grupul Renovatio proiecte regenerabile de peste 1,000 MW, plus centrale eoliene si hidro aflate deja in productie, de 18 MW. Zilele trecute, grupul anuntase si intrarea pe piata gazelor naturale din Bulgaria, deocamdata cu furnizare si doar pentru consumatorii industriali. OMV Petrom va deschide pe 29 octombrie ultimul sezon de raportari trimestriale din 2024 pentru companiile din BET.

Purcari Wineries vrea dublarea afacerii pana-n 2027. Sunt vizate nu doar incasarile, ci toti indicatorii operationali care conteaza, inclusiv EBITDA si profitul net.

Cum anume? Pe agenda apar extinderea prin fuziuni/achizitii si posibila preluare a doua crame din Romania si a altor doua internationale. In vara, cel mai mare producator de vinuri din Europa Centrala si de Est a adus oameni noi in management (pe strategie si marketing). Pietele principale pentru crestere includ Romania, Republica Moldova, Bulgaria, dar si regiuni de export precum Regatul Unit, SUA si Asia. Vrem sa fim campioni globali in domeniul vinificatiei, anunta CEO-ul Victor Bostan. Actiunile WINE sunt plus 5% in acest an, apreciere de 3x mai modesta decat cea reusita de BET.

2024 e anul obiectivelor memorabile la BVB. Si DN Agrar urmareste sa-si dubleze afacerea, tot pana-n 2027. Acelasi target e setat si la One United Properties, insa pentru urmatorii 5 ani. 

TOP TRENDING[edit | ]

Fidelis: Doar pana maine la ora 13:00 se mai poate subscrie pentru noile titluri de stat romanesti la BVB. A cincea emisiune Fidelis din 2024 vine cu dobanzi anuale de pana la 7% in lei si 5% in euro, castigurile de capital si cupoanele nefiind impozabile. La final de august, precedenta editie Fidelis a atras in total mai bine de 3 mld. RON.

Imobiliare: One United Properties testeaza piata pentru o posibila vanzare a cladirilor de birouri One Tower si One Victoriei Plaza, tranzactiile putand aduce dezvoltatorului peste 100 mil. EUR. Impact Developer & Contractor a inceput livrarea unui numar de 732 de apartamente finalizate din noua faza de dezvoltare a cartierului Greenfield Baneasa, cu o valoare de piata care depaseste (aceeasi cifra de) 100 mil. EUR.

Energie: Nuclearelectrica are un nou CFO (Daniel Adam, de la Holde Agri Invest) si un nou director al centralei de la Cernavoda (acolo unde unitatea 1 va fi oprita din aceasta seara). In trimestrul 3, OMV Petrom a produs cu peste 5% mai putine hidrocarburi (vs perioada similara din 2023), in timp ce vanzarile de gaze au fost mai mici si ele, cu-aproape 17%. Sistemul energetic a operat la limita in vara asta, dezvaluie Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

Industrie: Chimcomplex confirma ca discuta o posibila achizitie a Azomures, cel mai important producator local de ingrasaminte pentru agricultura. Vrem sa consolidam industria chimica din Romania, dar n-am luat inca nicio decizie, precizeaza Stefan Vuza, presedinte. Pentru Chimcomplex, care detine doua platforme industriale, la Onesti si Ramnicu Valcea, primul semestru a adus o scadere de 29% a profitului net (vs aceeasi perioada din 2023), chiar daca afacerile au crescut cu-aproape 2%. Actiunile CRC sunt mai jos cu 30% in ultimele 12 luni.

Agricultura: Si Holde Agri Invest schimba CFO-ul, pozitia urmand sa fie ocupata de Bogdan Lungu, cu experienta de 24 ani in financiar si operational (inclusiv la Tiriac Holding, Mantor Group si SevenX Group). Bogdan Serghiescu, precedentul CFO, ramane director general interimar, dupa inlocuirea lui Liviu Zagan. Grupul a incheiat primul semestru cu o pierdere neta mai mare cu 40% (vs intervalul identic din 2023), chiar daca veniturile din exploatare si suprafata operata au crescut. Actiunile HAI sunt minus 41% in acest an.

STIAI CA?[edit | ]

ETF Energie Patria-TradeVille s-a apreciat cu 23% in ultimele 12 luni. In topul detinerilor sunt OMV Petrom, Hidroelectrica si Romgaz, cele trei companii insemnand circa 2/3 din structura fondului lansat in februarie anul trecut.