Exista viata si dupa Hidro - Trade Talk 05 iulie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Weekend-ul trecut pe ritmul anilor 90 si 00, festivalul Nostalgia, de la marginea capitalei a atras o multime de oameni dornici sa retraiasca alaturi de prieteni amintirile din liceu. Prin zumzetul multimii, care fredona impreuna cu Loredana sau Akcent hiturile care au facut furori, se auzea adesea si cate o mentiune despre Hidro, caci, deh, aceasta a fost top trending de ceva timp nu numai la BVB, dar si in vietile romanilor. Astazi, in aceasta editie speciala de TradeTalk, publicata chiar dupa incheierea celui mai mare IPO din istoria pietei de capital din Romania, trecem in revista cateva teme investitionale pe care le-am abordat in ultima perioada, atat in acest newsletter, dar si in Trevi I.Q., buletinul TradeVille de analize fundamentale. Lasam festivalul in oglinda retrovizoare, ne punem un hit de-a lui Vama Veche (caci asa se numea pe vremea autorilor) si o luam spre mare, gandindu-ne la ce a miscat bursele in ultima perioada.

Suprasubscrierea H2O ne aduce aminte de cozile din vremea comunismului de la magazine si totodata ne arata cam cat de mult capital a stat pe bara in ultima perioada in Romania. Acest lucru insa, nu s-a datorat faptului ca au lipsit oportunitatile de investitii pe piata locala sau pe cea internationala. Anul 2023 a inceput sub mantra inteligentei artificiale, iar, o data cu ChatGPT, datele problemei s-au schimbat radical, ducand la o crestere exponentiala a pretului actiunilor companiilor pioniere. Aceasta noua revolutie industriala, cum o numeste analistul Dan Ives, ofera numeroase entry points. Daca ne uitam la lideri, si daca suntem fani Teams sau Outlook, atunci Microsoft merita mentionat, dupa raliul de proportii din acest prim semestru. Roadele investitiei in OpenAI s-au cules repede, iar pretul actiunii a reajuns la maximul istoric inregistrat inainte de bear market. Pentru cei care au dorit sa mearga mai aproape de sursa, c3.AI a oferit un randament de basm. Mergem ceva mai departe, dar ramanem tot in SUA si ne uitam in telefon, care bineinteles ca este un iPhone, deoarece Apple isi continua marsul triumfator, revenind la capitalizarea bursiera de peste 3 trilioane USD. Nici chiar vestea de luni despre noile casti VR nu a perturbat cultul Steve Jobs (ne scuzati, Tim Cook ).

Ramanem cu ochii in telefon si intram pe Facebook, aka Meta, pentru a imbina placutul cu utilul. Ideea lui Zuckerberg de a numi 2023, Anul Eficientei, a fost una cat se poate de inspirata, dupa ce compania a inregistrat un raliu de aproximativ 160%. Dar, in acest caz, pretul actiunii este inca la un discount de peste 30% fata de maximul inregistrat in 2021. Daca mai punem la socoteala si faptul ca Meta se dueleaza cu Apple in domeniul de VR, atunci, putem spune, ca prima batalie a fost deja castigata, uitandu-ne la pretul de 7 ori mai mic al castilor de realitate virtuala oferite de Zuck. Abonamentul de Metaverse poate reprezenta un nou inceput pentru un business care inca arde bani mai repede decat reusea Bruce Willis sa isi elimine dusmanii in filmele de la 8 seara .

Daca am mentionat de abonament, nu putem uita nici de Netflix & Chill, toata discutia despre partajarea parolelor si saltul pretului actiunii. Ramanem in zona de subscription si mentionam si despre eforturile Spotify de a integra AI in industria muzicala, unde, pare ca se afla in pole-position. Dar, tot hype-ul de inteligenta artificiala pleaca de la chips, semiconductori, sau cum doriti sa ii numiti. AMD si Nvidia au tinut capul de afis, cu cresteri mai spectaculoase decat numarul de oameni pe care continua sa ii adune Loredana. Si asta, in contextul in care SUA, mai recent si UE continua razboiul cu China cu privire la accesul la tehnologie. Daca tot am pomenit de China, mergem si inspre India, fiindca aici este focusul Wall Street in acest moment. Amazon, Tesla si Apple sunt in love with Modi, si acest lucru ar putea schimba centrul de productie, oferind o noua potentiala piata de desfacere.

Daca tot suntem in plina vara, ne atrage atentia si sectorul de cruise lines, care se bucura de un boom post-pandemic. Si tot trending sunt si companiile aeriene si hoteliere. Si daca tot am mentionat de pandemie, nici companiile farma nu au ramas cu capul in nori, ci s-au pus pe treaba, un exemplu fiind Eli Lilly, care propune un nou tratament contra obezitatii. Insa, putem merge la mare si in Romania, asa ca facem un popas la BVB, unde top performerele (pe langa operatorul local), TTS, Aquila si Sphera au inregistrat cresteri demne de mentionat. Tot la BVB, aruncam un ochi si pe noul ETF de energie, BET-NG, care a supraperformat, dar si pe small caps, unde BetAero a tinut stafeta sus in acest prim semestru,  inregistrand o crestere de peste 6%.  

TOP TRENDING... [edit | ]

In editia de astazi, va prezentam mai jos in rubrica de top trending, cele mai recente analize despre companiile si sectoarele enumerate mai sus, plus alte cateva teme investitionale. Accesand link-ul din spatele fiecarei companii listate mai jos, puteti viziona cele mai recente informatii si analize fundamentale. 

Inteligenta artificiala: Microsoft, Alphabet, C3.AI

VR/AR/Metaverse: Apple, MetaPlatforms

Semiconductors: Nvidia, Intel, Micron Technology, Advanced Micro Devices

Subscriptions: Netflix, Spotify, Disney

Focus on India: Amazon, Tesla

Trending la BVB: Top Winners BET/AeRO, ONE / TTS / Aquila

Local / international green energy: Simtel, NIO, Lucid

Raport sectorial Cruise lines

Industria farma in era post Covid: Eli Lilly and Novo Nordisk

Oil & Gas dupa un an record vs ecologistii  

Evolutie indici globali: Russell 2000 U.S. Small Cap, Nasdaq100 vs indicele Dow Jones

 

STIAI CA?[edit | ]

Cele mai mari cresteri bursiere de pe glob in prima jumatate de an au avut loc in Zimbabwe, unde piata locala a crescut cu 800%. Dar, pentru a pune lucrurile in perspectiva, preturile de consum cresc la o rata anuala de peste 100%.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.