Fed-ul semnalizeaza septembrie - Trade Talk 01 august 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Abia ce-am zarit pe-un afis electoral, cocotat deasupra unei artere nefiresc de aglomerate din Bucuresti: unul dintre candidatii la prezidentialele noastre promite dobanzi mai mici la toate creditele.

Jay Powell nu concureaza pentru functia suprema in stat. Dar aseara, Fed-ul a semnalizat ca-i pregatit sa faca la fel. Iar asta, chiar mai devreme decat urmatorul presedinte al Romaniei, oricare ar fi el. 

1. Fed-ul

TradeTalk-ul de azi putea fi 100% copy/paste dupa cel aparut pe 10 iulie, cu o zi inaintea publicarii ultimelor cifre de inflatie din SUA. Singura diferenta? Urmatorul Quarterly Report va fi pe 10 septembrie, nu pe 11 asa cum scriam atunci.

Jay Powell nu-i aproape niciodata prea direct. Aseara a fost. Fed-ul va taia dobanzile in septembrie, cu exceptia vreunui caz de forta majora. Banca centrala vrea sa para exersand aceeasi echilibristica intre cele doua mandate oficiale pe care le are, stabilitatea preturilor si o postura optima a pietei muncii. In realitate, al doilea dintre obiective inunda acum radarul. Aseara, jurnalistii l-au chestionat in exces pe Powell in privinta unor slabiciuni inca nevazute ale pietei muncii. Situatia ne-a amintit de 2021, doar ca atunci intrebarile se legau aproape exclusiv de inflatia a carei existenta Fed-ul refuza s-o admita.

Si mai interesant: pretentiile Fed-ului nu mai sunt asa mari ca altadata.

Banca centrala aplauda progresul substantial facut recent in legatura cu inflatia, chiar daca cifrele din aprilie, mai si (chiar) iunie n-au fost deloc grozave. Chiar si la 3%, rata anuala a inflatiei din iunie a fost aproape copy/paste cu cea atinsa in ianuarie. Asta inseamna ca stabilizarea ritmului scumpirilor devine mai important decat un trend dez-inflationist pronuntat si persistent. Pentru un plus de perspectiva: ultima oara cand Fed-ul a majorat dobanzile, in ciclul curent de restrictionare monetara, s-a intamplat la final de iulie anul trecut. Ne permitem un pic de rabdare de-acum inainte, a declarat Jay Powell in conferinta de presa care-a urmat anuntului. In iunie, inflatia anuala coborase la 3%, fix cifra inregistrata luna trecuta.

Trebuie sa recunoastem: aseara s-a nimerit sa fie inca o ocazie, din totalul sanselor nu tocmai numeroase, in care autorii acestui TradeTalk n-au putut reprosa absolut nimic Fed-ului.

Desigur, inflatia ar putea surprinde din nou, mai ales daca alegerile din toamna reseteaza ordinea de pana-acum a lucrurilor. Sau poate ca rata somajului e pe punctul de-a exploda mai ceva ca-n pandemia din 2020, si asta-i posibil. In plus, daca dobanzile nu-s asa relevante precum credem? Kevin Warsh, fost membru activ in board-ul Fed-ului si apropiat al celebrului investitor Stanley Druckenmiller, scrie in WSJ ca mai importanta e cantitatea lichiditatii, nu pretul ei (ceva ce, apropo, am sugerat la randul nostru intr-un TradeTalk de prin iunie anul trecut).

Insa cu datele de-acum, la un Fed care si-a extirpat curajul de-a face predictii despre viitor, decizia logica e de-a taia. Intre timp, ciulesti urechile la orice borcan sau borcane care s-ar putea face zob, picand de prea sus.

2. Bursa

Pana una-alta, e clar la ce-a ciulit urechile aseara bursa americana. La cine, mai precis. Indicele S&P 500 a transat sesiunea deasupra pragului de 5,500 de puncte, in cea mai buna zi din februarie incoace, insa pe-un rulaj aproape identic mediei ultimelor 20 de zile.

Indicele DJIA, la maximele sedintei, indica un plus de 455 de puncte. Reprezentativ pentru universul companiilor cu capitalizare (ceva mai) mica, indicele Russell 2000 a piscat nivelul celor 2,300 de puncte. Insa nici macar asa nu-i inca la un nou record. Putin peste 1% a castigat S&P 500 in iulie, de 4x mai putin decat DJIA, care-a reusit cea mai buna luna din 2024. Peste 2/3 din cele 30 de companii incluse in DJIA au inchis pe plus, la varf in topul aprecierilor fiind 3M, cu un avans de 24%. In schimb, Merck a pierdut peste 9%, iar Microsoft, aproape 7%.

Nasdaq Composite s-a despartit de-aproape 1% din valoarea de piata in iulie, dar aseara macar a batut spectaculos felul in care s-a miscat (scazut, de fapt) Bitcoin. Russell 2000 si-a adaugat 10% luna trecuta, marcand cea mai pronuntata supra-performanta calculata relativ la S&P 500 din ultimul sfert de secol. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Eveniment: Intr-un plasament privat accelerat intermediat de TradeVille, Horia Cardos, actionarul majoritar al Agroland Business System, a vandut ieri investitorilor activi la Bursa de Valori Bucuresti un numar total de 5,687,423 de actiuni ordinare AG la un pret de 1.4 RON pe actiune, operatiune destinata cresterii lichiditatii. Multumesc pentru incredere investitorilor participanti, dar si echipei TradeVille pentru profesionalismul cu care-au derulat plasamentul, a scris Horia Cardos, fondator si CEO, pe contul personal de LinkedIn. Intr-o operatiune similara facilitata tot de TradeVille la mijlocul lunii trecute, olandezii de la A.M. Advies B.V. au vandut un numar total de 9,699,601 de actiuni ordinare DN Agrar. Despre avantajele unui plasament privat accelerat am scris saptamana trecuta.

Banci: La BRD Groupe Societe Generale, primul semestru a adus un profit net in scadere cu-aproape 10% (vs aceeasi perioada din 2023), desi veniturile nete din dobanzi au saltat cu peste 7%. Portofoliul nostru de credite a crescut cu 14% in termeni anuali, atat pe seama companiilor, cat si a retail-ului, precizeaza Maria Rousseva, CEO. Banca Transilvania va anunta rezultatele primului semestru pe 20 august.

Gaze: Ne mentinem estimarea de-a extrage primele molecule de gaz din Marea Neagra in 2027, afirma Christina Verchere, CEO OMV Petrom. Partea noastra din Neptun Deep va fi finantata din surse proprii, intrucat beneficiem de o pozitie de net cash, completeaza Alina Popa, CFO. Cei de la ZF au publicat la mijlocul lunii trecute primele imagini cu amplasamentul exact al mega-proiectului care va presupune in premiera operatiuni de dezvoltare la mare adancime.

Energie: Electrica se asociaza cu EsyaSoft Holding din Abu Dhabi intr-o companie joint-venture, care va activa in aria tehnologiilor legate de energie verde. Recent listata pe segmentul principal al bursei noastre, Premier Energy cumpara un nou parc eolian in Romania, de 80 MW, situat in judetul Constanta si detinut de spaniolii de la Iberdrola (care se retrag astfel de pe piata locala). Pretul energiei electrice spot a crescut substantial in iulie, pentru a treia luna la rand.

Evaluare: Bursa de la Bucuresti ramane printre cele mai subevaluate din lume, raportul intre capitalizarea companiilor incluse in indicele principal BET si profiturile nete ale acestora din ultimele 12 luni fiind de-aproape 10x, de 3x mai redus decat in cazul indicelui american S&P 500. Indicele BET e plus 21% pana acum in 2024. Activele totale ale ETF BET Patria-TradeVille, fond deschis de investitii care urmareste performanta celor mai tranzactionate 20 de companii listate pe segmentul principal al BVB cu tot cu dividende, au depasit recent pragul de 400 mil. RON, de 4x mai mari decat anul trecut pe vremea asta.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Wall Street: Nvidia a sarit ieri cu 13%, dupa ce doi dintre cei mai importanti clienti ai vedetei AI, Microsoft si AMD, au oferit asigurari ca-si vor mentine ritmul in care dezvolta centre de date. Vom cheltui chiar mai mult anul viitor pentru infrastructura Nvidia, a afirmat marti seara Satya Nadella, CEO Microsoft. Apropo, din S&P 500, Vistra (care tocmai a primit OK-ul de-a mentine in functiune centrala nucleara Comanche Peak din Texas, de 2,400 MW, pentru inca 20 de ani) si Match Group au reusit sa urce chiar mai spectaculos decat Nvidia, cu-aproape 15%, respectiv 13%. La celalalt capat al spectrului a fost Humana, care-a plonjat cu 11%. In seara asta raporteaza Apple si Amazon, ambele dupa inchiderea sedintei de tranzactionare.

AI: La Meta Platforms, incasarile din publicitate au crescut cu 22% in cel de-al doilea trimestru (vs aceeasi perioada din 2023), de 2x mai mult decat la Alphabet, dar cheltuielile de capital pentru intregul an curent, directionate in particular catre AI, sunt vazute chiar mai sus decat pana acum. Arm Holdings era minus 9% azi in pre-deschidere, dupa ce aseara britanicii au raportat venituri totale peste asteptari pentru cel de-al doilea trimestru, dar si prognoze neschimbate pentru restul acestui an. La Qualcomm, peste asteptari au fost atat incasarile realizate in cel de-al doilea trimestru, cat si estimarile pentru trimestrul curent. Microsoft spune ca OpenAI e-acum un concurent direct in AI si motoare de cautare, desi gigantul inventat de Bill Gates a investit de-a lungul timpului 13 mld. USD in compania lui Sam Altman. Apropo, OpenAI a anuntat joia trecuta un prototip al propriului motor de cautare, denumit SearchGPT.

Britanice: La Barclays, profitul net a scazut cu 4% in cel de-al doilea trimestru (vs intervalul identic din 2023), dar cifra s-a situat peste anticiparile analistilor. La Shell, profitul net a batut asteptarile in aceeasi perioada de raportare, compania urmand sa-si rascumpere actiuni proprii in valoare totala de 3.5 mld. USD pe parcursul urmatoarelor trei luni. Rolls-Royce a tasnit cu peste 11% azi la prima ora pe bursa din Londra, inregistrand un nou maxim istoric pe grafice, dupa ce producatorul de motoare a anuntat perspective financiare imbunatatite pentru restul acestui an si intentia reintroducerii platii unui dividend (la patru ani de la suspendarea acestuia). Despre reinventarea companiei in mandatul noului CEO Tufan Erginbilgic am povestit in TradeTalk cu mai bine de jumatate de an in urma. Indicele principal al bursei din Londra, FTSE 100, e plus 8% pana acum in 2024, avans de-aproape 3x mai mic decat cel inregistrat de indicele BET al bursei de la Bucuresti. 

STIAI CA?[edit | ]

Daca ritmul de pana-acum se pastreaza, Fed-ul va fi mentionat de circa 380 de ori in sezonul curent de raportari din SUA si Europa... cea mai intensa frecventa inregistrata din 2001 incoace.