Fidelis bate recordurile - Trade Talk 12 februarie 2025
Vinerea asta, de Ziua Indragostitilor, o sa vin acasa cu titluri de stat Fidelis, a spus azi unul dintre prezentatorii emisiunii Neatza cu Razvan si Dani".
E clar, popularitatea ofertelor Fidelis rivalizeaza deja interesul astronomic vazut in vara lui 2023 cu ocazia IPO-ului Hidroelectrica. Insa aceeasi efervescenta se vede si in America si zona euro.
Mai sunt (aproape) 2 zile
In prima oferta Fidelis din 2025, lansata pe 7 februarie cu dobanzi chiar si duble fata de cele promovate de banci, subscrierile continua pana vinerea asta (14 februarie) la ora 13:00. Simbolurile noilor titluri sunt:
R2602A: lei, scadenta 1 an, dobanda anuala 6.95%
R2602B: lei, scadenta 1 an, dobanda anuala 7.95% (exclusiv pentru donatorii de sange)
R2802A: lei, scadenta 3 ani, dobanda 7.65%
R2702AE: euro, scadenta 2 ani, dobanda 4%
R3202AE: euro, scadenta 7 ani, dobanda 6.25%
Subscrierile minime sunt 5,000 RON pentru titlurile in lei (si numai 500 RON pe transa rezervata donatorilor de sange), respectiv 1,000 EUR pentru titlurile in euro. AICI gasiti toate informatiile necesare subscrierii.
Recorduri locale (si globale)
In primele doua zile din Fidelisul curent, 7 si 10 februarie, subscrierile cumulate s-au ridicat la 1 mld. RON, adica mai bine de 1/4 din suma totala atrasa la editia recordurilor absolute din octombrie.
In 2025, spre deosebire de emisiunile precedente, ofertele Fidelis vor avea o frecventa lunara (comparativ cu o data la fiecare 2-3 luni, ca pana acum). Si perioada de subscriere se reduce, la numai 6 zile, fata de 10-14 zile in trecut.
In paralel se desfasoara si oferta Tezaur, prin care titlurile de stat pot fi achizitionate de la Trezorerie sau Posta Romana. Fidelis are cateva avantaje semnificative: subscrierile online sunt simple si rapide, iar ulterior listarii pe piata principala a BVB, titlurile pot fi vandute oricand fara pierderea dobanzii. La dobanzi in lei de-aproape 8%, titlurile de stat concureaza cu aprecierea din 2024 a indicelui principal al bursei noastre, BET. Alt avantaj Fidelis: nici dobanzile, nici castigurile de capital rezultate din eventuala crestere a pretului de tranzactionare al titlurilor nu sunt impozabile. In plus, lichiditatea e semnificativa: 2024 a marcat primul an in care tranzactiile cu obligatiuni le-au depasit pe cele cu actiuni. Ofertele Fidelis sunt o excelenta varianta de-a incepe investitiile la bursa. Au un rol important si in diversificarea unui portofoliu in plina constructie, alaturi de actiuni, ETF-uri si obligatiuni corporative. In 2024, reinvestind automat dividende la randul lor neimpozabile, ETF BET Patria-TradeVille a oferit un randament de 14%. Fondul urmareste evolutia celor mai tranzactionate 20 de companii listate pe segmentul principal al BVB, precum OMV Petrom si Hidroelectrica.
Tot in 2024, actiunile celor mai performante companii din indicele BET, anume Antibiotice, Sphera Franchise Group si MedLife, au crescut cu 84%, 57%, respectiv 46%.
Din 2025 n-au trecut nici macar doua luni, insa 5 companii din indicele BET inregistreaza deja aprecieri de cel putin 10%: Transelectrica (+17%), Transgaz (+14%), Electrica (+12%), Fondul Proprietatea (+10%) si Romgaz (+10%).
Vorbeam de efervescenta globala: in ianuarie, emisiunile de titluri de stat din zona euro au atras o cerere fara precedent, fiind suprasubscrise de 11x. Iar cand viata iti da Nvidia, pana si americanii sunt mega-interesati de propriile titluri de stat: activele totale ale fondurilor monetare din SUA se apropie rapid de 7 tln. USD, de 3x mai mari decat in urma cu 15 ani. Cu un asterisc: in prima saptamana din februarie, populatia a cumparat si actiuni, si nu oricum, ci in cuantum record de 12 mld. USD (70% din bani mergand spre cele mai mediatizate 7 companii de tehnologie).
STIATI CA?
Din iulie 2020 incoace, prin cele 20 de oferte Fidelis derulate la BVB, Ministerul Finantelor a strans aproape 41 mld. RON (peste 8 mld. EUR). Aproximativ 40% din suma totala a sosit in 2024.