From TTS with love... - Trade Talk 15 februarie 2024
Am trecut cu bine de Valentines, urmeaza Dragobetele si apoi 1 si 8 martie... perioada grea mon cher. Partea plina a paharului, conferinta Quarterly Report editia a III-a de pe 6 martie, va aduce o multitudine de companii, dar si doua doamne care au schimbat felul in care companiile comunica cu investitorii, si anume, Daniela Serban si Zuzanna Kurek. Cand vine vorba de comunicare activa si transparenta, TTS iese la rampa, si urca pe podiumul din imagine. In fiecare luna, top performer-ul de anul trecut ne ofera o statistica importanta prin buletinul de tranzactionare. Astazi discutam despre ultimele noutati ale companiei inainte de publicarea rezultatelor anuale preliminare de la finalul lunii.
TTS nu putea lipsi nici din raportul celor de la BVB, care, reprezinta alt punct forte in comunicarea cu investitorii. Astfel, transportatorul autohton, a ocupat pozitia a 3-a pe podiumul top performerilor din luna ianuarie cu o evolutie a pretului cotatiei de 8.1%. TTS a fost depasita de vechea noastra cunostinta Aquila si de Teraplast. In ultimele 6 luni, performanta este remarcabila, de peste 60%, in timp ce in ultimele 12 luni de peste 125%. Aruncam un ochi si pe buletinul de tranzactionare, unde trendul continua sa fie unul impresionant.
In luna ianuarie, actiunile TTS au urcat o pozitie in clasamentul celor mai tranzactionate actiuni listate, ajungand pe pozitia a 11-a, cu o valoare a tranzactiilor de peste 33 mil. RON. Mediana volumului zilnic de actiuni tranzactionate a fost de 45,000 de actiuni, reprezentand o crestere de 20.4% fata de luna decembrie, si de atentie 315.1% fata de anul trecut. Este important de mentionat faptul ca aceasta valoare este cu 100.8% mai mare decat pragul de lichiditate necesar pentru includerea in FTSE Russel Global SmallCap Index. Pe parcursul lunii au fost tranzactionate peste 1 milion de actiuni, media zilnica fiind cu aproximativ 40% mai mare decat cea inregistrata anul trecut.
Daca tot am pomenit de Valentines Day, si cei de la BRK au trimis o inimioara catre TTS, oferind un pret tinta de 33.19 RON pentru urmatoarele 12 luni. Raportat la pretul din ziua lui Cupidon, prognoza analistilor implica o apreciere a cotatiei de 13.27%. Pentru a pune lucrurile in perspectiva, aruncam un ochi si peste omologii din strainatate care au o capitalizare bursiera similara. Astfel, TTS are un multiplu EV/EBITDA de 3.8, sub mediana companiilor din cosul de comparatie de 5.7. Un alt multiplu des intalnit in astfel de evaluari, P/E este in cazul companiei autohtone de 5.5, comparativ cu mediana colegilor de breasla de 9.04. Astfel, in ciuda evolutiei cotatiei de anul trecut, TTS poate fi considerata inca ieftina prin aceasta metoda.
De la evaluari facem pasul rapid spre situatia macro din regiune. Conform ultimelor date publicate de departamentul pentru agricultura din SUA legate de productia si exporturile de cereale din Ucraina se estimeaza cifre cu pana la 17 ori mai mari pentru unele cereale fata de estimarile initiale. Stirea vine in contextul in care rutele de export pe Dunare precum si capacitatea de transportare din portul Constanta au inregistrat progrese semnificative. Potrivit acestor date, Ucraina ar urma sa exporte 29.2 milioane de tone de porumb (+8% yoy), 17.7 milioane de tone de grau (+3% yoy), 3.3 milioane de tone de orz (+22% yoy) si 170,000 de tone de secara, de 9.4 ori mai mult comparativ cu anul precedent. Aceasta dinamica a exporturilor ar putea veni in ajutorul companiei locale care se afla in prim planul actiunii inca de la izbucnirea conflictului de la granita tarii.
Performanta companiilor de la Bucuresti a ajutat chiar si Fondul Suveran de Investitii al Norvegiei. Cel mai mare vehicul de investitii din lume, cu active sub gestiune de 1,600 mld. USD, echivalentul PIB-ului Romaniei x 5, a avut expunere pe 7 emitenti autohtoni. Per total, norvegienii au alocat 78 mil. USD pentru cumpararea de actiuni, iar, 139.5 mil. USD catre instrumentele cu venit fix. Cu toate acestea, dupa aprecierea de anul trecut, TTS a iesit de pe radarul fondului, acestia marcand un profit. Pe langa TTS, fondul de investitii a renuntat si la pozitia detinuta in BRD. Ne luam ramas bun de la TTS, insa vom reveni la inceput de martie, dupa conferinta Quarterly Report cu o discutie despre rezultatele anuale preliminare.Performanta companiilor de la Bucuresti a ajutat chiar si Fondul Suveran de Investitii al Norvegiei. Cel mai mare vehicul de investitii din lume, cu active sub gestiune de 1,600 mld. USD, echivalentul PIB-ului Romaniei x 5, a avut expunere pe 7 emitenti autohtoni. Per total, norvegienii au alocat 78 mil. USD pentru cumpararea de actiuni, iar, 139.5 mil. USD catre instrumentele cu venit fix. Cu toate acestea, dupa aprecierea de anul trecut, TTS a iesit de pe radarul fondului, acestia marcand un profit. Pe langa TTS, fondul de investitii a renuntat si la pozitia detinuta in BRD. Ne luam ramas bun de la TTS, insa vom reveni la inceput de martie, dupa conferinta Quarterly Report cu o discutie despre rezultatele anuale preliminare.
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Mixed feelings: Dan Niles, de la Satori Fund a oferit perspectiva sa asupra grupului Magnificent 7. Fondatorul si managerul fondului de investitii a declarat in cadrul unei emisiuni de la CNBC ca in prezent prefera sa fie long Meta, Amazon, Nvidia si Microsoft... si surpriza, sa vinda in lipsa Apple, Tesla si Alphabet. Vanzarea in lipsa este o pozitie bearish care implica imprumutarea de actiuni si vanzarea lor in piata, cu obiectivul de a le rascumpara mai ieftin in viitor.
Mare tulbure: Maersk, al doilea cel mai mare transportator maritim global, considera ca, criza din Marea Rosie s-ar putea prelungi in a doua jumatate a acestui an. Opinia precauta a managementului vine in contextul unei operatiuni militare multinationale conduse de SUA in regiune. Tranzitele mai lungi in jurul Capului Bunei Sperante intarzie sosirea navelor goale care se intorc in Asia pentru a prelua importuri americane. Aceasta dinamica are un impact asupra consistentei comertului international, ceea ce poate afecta lantul de aprovizionare.
Crypto: Valoarea de piata a tuturor bitcoin-urilor aflate in circulatie, echivalenta cu capitalizarea pietei, a depasit ieri 1,000 mld. USD pentru prima data de la sfarsitul anului 2021, potrivit datelor oferite de CoinMarketCap. Pretul unui Bitcoin a saltat peste nivelul de 51,000 USD... iar, raliul din acest inceput de an prinde proportii (+21%). Marathon Digital, fosta noastra cunostinta, zburda cu 12% pe parcursul sedintei de ieri. Si, daca tot am pomenit de crypto, Coinbase urmeaza sa raporteze la inchiderea sedintei de astazi.
Upgrade: Deutsche Bank a declarat ca incepe sa vada lumina de la capatul pistei de decolare pentru Wizz Air, dupa ce a mentinut o opinie pesimista cu privire la actiunile operatorului aerian european. In urma raportului bancii germane, pretul actiunilor Wizz Air au crescut cu 2% pe parcursul sedintei bursiere de ieri de la Londra.
Downgrade: Palantir a primit un downgrade din partea HSBC de la Buy la Hold, din cauza raliului recent care a modificat substantial evaluarea de piata a companiei. HSBC a mentinut un pret tinta pentru anul in curs de 22 USD. HSBC se asteapta ca veniturile si profiturile pe actiune ale Palantir sa creasca cu o rata anuala compusa de 20.2%, respectiv, 24.2% pana in 2028. Pretul actiunii a crescut saptamana trecuta dupa publicarea ultimelor rezultate financiare cu 40%, marcand cea mai buna perioada din noiembrie 2021.
Rocada pe podium: Nvidia a reusit la inceputul sedintei bursiere de ieri sa depaseasca Alphabet in ceea ce priveste capitalizarea bursiera. Ambele companii se aflau in jurul valorii de piata de 1.82 trilioane USD. Stirea vine in contextul in care compania de chip-uri depasise capitalizarea Amazon cu o zi in urma. Rezultatele financiare sunt asteptate miercurea viitoare.
Typo: Pretul actiunii companiei de ride-sharing Lyft a crescut cu 67% dupa publicarea ultimelor rezultate financiare... Motivul? Compania a subliniat faptul ca se asteapta ca marjele se creasca in acest an cu 500 de puncte de baza. Un typo, insa, a lasat analistii cu gura cascata in timpul conferintei... Compania a adaugat un 0 in plus. Cu toate acestea, pe parcursul sedintei de ieri, pretul Lyft era +38%, marcand cea mai mare crestere intra-day si atingand cel mai mare nivel din ultimul an.
Macro: Japonia a pierdut distinctia de a treia cea mai mare economie a lumii in favoarea Germaniei. Candva a doua in acest top select, Japonia a raportat in aceasta dimineata doua trimestre consecutive de contractie, scazand cu 0.4% yoy in T4. PIB-ul din ultimul trimestru a ratat cu mult estimarile analistilor de crestere cu 1.4%.
Auto: Elon Musk aduce si vesti bune pentru actionarii Tesla. Liderul de EVs a inregistrat o crestere a cotatiei in sedinta de after-hours de ieri, dupa ce un document trimis la SEC a confirmat faptul ca miliardarul excentric a depasit 20.5% din capitalul social al companiei. Valoarea investitiei lui Musk in Tesla este mai mare decat capitalizarea bursiera cumulata a competitorilor Ford si General Motors.
STIAI CA?[edit | ]
Conform site-ului de specialitate de analiza tehnica, TradingView, cotatia TTS se afla in zona de BUY la inceputul acestui an. Printre indicatorii folositi, se numara mediile mobile si oscilatori precum RSI.