In ce investeste Nvidia? - Trade Talk 26 februarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Cu fix 70 de ani in urma, NYSE lansa prima campanie majora de publicitate. "Own Your Share of American Business" a fost apelul trimis publicului, din 1954 pana-n 1968. Indicele S&P 500 avea sa se tripleze in perioada asta... insa mai important de-atat, americanii s-au indragostit iremediabil de Wall Street.

In 2024, oricine poate fi investitor la bursa... chiar si-o companie care valoreaza deja 2 tln. USD. 

1. Prima regula: fii mobil(e)

Cea mai mare investitie de portofoliu facuta de Nvidia e deocamdata in Arm Holdings. Detinerea valoreaza 147 mil. USD. Puteau fi miliarde, totusi

Nvidia a vrut sa-i cumpere cu totul pe britanici. Intentia a fost anuntata in 2020. Americanii au pus pe masa atunci 40 mld. USD, in actiuni si cash. Cum propriile actiuni aveau sa se aprecieze, nota de plata a sarit la circa 80 mld. USD spre final de 2021.

Vanzatorul era SoftBank. Conglomeratul nipon cumparase Arm in 2016, pentru 32 mld. USD.

Tranzactia dintre Nvidia si SoftBank a fost blocata rapid in SUA. Nvidia a aruncat prosopul in februarie 2022.

Cand o usa se-nchide... iei bilet pentru New York. Arm Holdings s-a listat in septembrie anul trecut, preferand Nasdaq bursei din Londra. La debut, britanicii aveau o capitalizare de aproximativ 60 mld. USD... mai putin decat ar fi oferit Nvidia cu doi ani in urma.

La primul pas pe bursa, a fost considerata o actiune scumpa. In tranzactiile de inceput, Arm era cotata la 110x profitul net inregistrat in cel mai recent an fiscal, adica la un multiplu similar celui afisat de Nvidia.

La momentul listarii, Arm estima o piata totala adresabila de circa 250 mld. USD (pana-n 2025), inclusiv cipuri utilizate in centrele de date si autovehicule. Dar jumatate din incasarile obtinute via licentiere veneau inca de la produse lansate intre 1990 si 2012.

AI sclipea deja pe radarul unei lumi intregi... insa conceptul era asimilat mai degraba unor servere distante de proportii industriale. Abia acum incepem sa ne imaginam AI pe telefonul nostru mobil. Din perspectiva unui arhitect de cipuri, Arm controleaza peste 90% din aceasta piata.

Daca n-o poti lua cu totul ia-o fractionar. Nu doar Nvidia a fost investitor-ancora in IPO-ul britanicilor. Actiuni in valoare totala de 735 mil. USD au fost achizitionate (si) de Apple, Alphabet, Samsung Electronics, AMD, Intel si TSMC. Numele astea reprezinta si cei mai importanti clienti pe care Arm i-a castigat de-a lungul timpului.

2. A doua regula: diversifica

Cum arata restul fisei de portofoliu la Nvidia? Sunt nume ceva mai putin familiare... si nu vin toate din tehnologie.

Recursion Pharmaceuticals inseamna o detinere de 76 mil. USD. Compania de biotehnologie din Salt Lake City aplica modele avansate AI pentru descoperirea unor tratamente inovatoare. Alti parteneri sunt nemtii de la Bayer si elvetienii de la Roche Holding.

Nvidia are alte cateva milioane investite in SoundHound AI (dezvoltator de asistenti vocali inteligenti), Nano-X Imaging (imagistica medicala) si TuSimple Holdings (tehnologie pentru masini autonome). Primele doua nume sunt listate la Nasdaq... al treilea tocmai ce s-a delistat de pe aceeasi arena.

Cine nu-i pe lista insa ar avea motive sa fie? Din biotehnologie, CRISPR Therapeutics ne vine instant in minte. AI ar face minuni in editarea genetica... iar elvetienii valoreaza cu totul numai 7 mld. USD, de 100x mai putin decat Eli Lilly. Mai aproape de teritoriul Nvidia, ar fi Palantir Technologies. Cererea pentru aplicatiile noastre comerciale e-atat de mare, incat pur si simplu suntem coplesiti, s-a lamentat cu zambetul pe buze CEO-ul Alex Karp la inceputul acestei luni. 

TOP TRENDING[edit | ]

QUARTERLY REPORT: Mai sunt (nici) 10 zile... pana la editia #3 a evenimentului trimestrial cu companii de top si cei mai activi investitori la BVB. Pe 6 martie vom fi live la One Tower, in Bucuresti. Ultimele pregatiri sunt in toi, asteptam o multime de intrebari (si) de la participantii in sala.

BVB: Aquila Part Prod e #1 in topul aprecierilor din indicele de referinta BET in acest an... actiunile companiei de distributie si logistica au avansat deja cu 19%. Pe podium mai sunt TeraPlast (plus 16%) si Transport Trade Services (plus 8%). Purcari Wineries si Sphera Franchise Group sunt urmatoarele in clasament, cu aprecieri de circa 7%.

Raportari: Saptamana demareaza cu Banca Transilvania, care-si publica rezultatele chiar azi. Din indicele BET, urmeaza Hidroelectrica si One United Properties (maine), Transelectrica, Conpet, Romgaz si Digi Communications (miercuri), precum si Electrica, Fondul Proprietatea, Purcari Wineries, Nuclearelectrica, Transgaz, Sphera Franchise Group, Aquila Part Prod, MedLife si Transport Trade Services (joi).

Wall Street: Indicii S&P 500 si DJIA au inchis vineri la noi valori istorice. Warner Bros. Discovery a plonjat cu 10%, pe seama unor rezultate trimestriale deceptionante... in schimb, Block a saltat cu 16%, aici cifrele au batut cu brio asteptarile. Amazon e de azi in DJIA, inlocuind Walgreens Boots Alliance.

Buffett: Berkshire Hathaway a incheiat anul trecut cu peste 167 mld. USD in cash... mai multi bani ca oricand in istorie. Profitul operational al conglomeratului a saltat substantial in ultimul trimestru, cu 28% fata de aceeasi perioada din 2022.

Auto: Rascumpararile de actiuni proprii ar trebui dublate, propune Wang Chuanfu, CEO-ul si presedintele BYD. Producatorul chinez a fabricat 1.6 milioane de masini electrice in 2023... devansand Tesla pentru al doilea an consecutiv.

Financiar: Bancile europene vor distribui actionarilor peste 120 mld. EUR in acest an via dividende si buybacks... pe seama profiturilor obtinute in 2023. Cifra-i cu 54% mai mare fata de anul precedent (si mai ridicata ca oricand dupa 2007). Deutsche Bank, UniCredit si Banco Santander sunt cateva dintre numele care propun distributii in crestere semnificativa. 

STIAI CA?[edit | ]

In 2023, Apple a cumparat peste 30 de startup-uri AI... mai multe decat orice alt gigant de tehnologie.