In ce mai investesc multi-miliardarii? - Trade Talk 28 mai 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Prima regula in TradeTalk: sa nu faci recomandari de investitii. A doua regula: nu uita vreodata prima regula.

Totusi, la fiecare trei luni, autorii acestui newsletter compara ideile despre care scriem cu portofoliile actualizate ale celor mai selecte fonduri private de investitii de pe Wall Street. Aflam cu intarziere de 45 de zile ce-au cumparat si vandut legende precum Stanley Druckenmiller sau David Tepper in cel mai recent incheiat trimestru. Iar coincidentele ne fac sa mergem inainte. 

1. Ce cumpara Stanley Druckenmiller?

Druck nu mai administreaza bani pentru clienti externi de prin 2010, dar continua sa fie vazut drept unul dintre cei mai profitabili investitori din istorie:

E pur si simplu tipul pe care visezi sa-l ai pe speed dial: 115 trimestre pe plus dintr-un total de 120 si niciun an pe minus. Cu o zi inaintea crahului bursier din octombrie 1987, Druck era cumparator inversunat de actiuni americane. Si-a schimbat radical pozitia cu cateva minute inaintea prabusirii.

Multe dintre castigurile epice realizate de George Soros intre 1988 si 2000 au sosit la inspiratia lui Druckenmiller, inclusiv miliardul facut in 1992 pe seama atacului speculativ contra lirei sterline.

Prabusirea companiilor de tehnologie din 2000 l-a prins cu detineri enorme in acest sector. Nici macar asta nu l-a dat gata. In toamna aceluiasi an, Druck a avut inspiratia de-a miza pe o scadere masiva a dobanzilor titlurilor de stat, recuperand toate pierderile si trecand pe plus.

La finalul primului trimestru din 2024, Duquesne Family Office, fondul de investitii personal al lui Druckenmiller, avea un portofoliu evaluat la circa 4 mld. USD.

Cea mai importanta miscare la inceput de an: Druck a taiat aproape 3/4 din detinerea la Nvidia, dupa ce actiunile sarisera de la 150 USD la 900 USD. Primele achizitii datau din toamna lui 2022, chiar inaintea lansarii ChatGPT. Nu tin pozitii pentru 10 sau 20 de ani, nu-s Warren Buffett, desi mi-as fi dorit, a marturisit investitorul intr-un interviu recent la CNBC. Ironic, tot in primul trimestru, Buffett a taiat si el 13% dintr-o detinere uriasa la Apple.

Druck nu s-a despartit complet de AI. Microsoft ramane #2 ca marime in portofoliu, adica 12% din total, detinerea valorand jumatate de miliard USD. In plus, investitorul a cumparat Palantir Technologies, careia i-am dedicat un TradeTalk special in noiembrie. Iar vizavi de cybersecurity, subiect abordat recent in TradeTalk cu ocazia listarii FORT pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti, Druck si-a dublat expunerea pe Palo Alto Networks.

Acum in primavara, cand boabele de cacao au ajuns mai scumpe decat cuprul, autorii acestui TradeTalk au devenit subit mai curiosi in privinta metalului cu multiple utilizari industriale in noua economie.

Fix in acel moment, de la estimarea celui mai sever surplus de productie din ultimul deceniu, prognozele coteau brusc spre ipoteza unui deficit cronic.

La nivel global, numarul autorizatiilor de minare plonjase la cea mai scazuta valoare din ultimii 15 ani. Ca perspectiva: in medie, pot trece 23 de ani de la descoperirea unor noi zacaminte la extractia propriu-zisa.

Asa ca, spre final de martie, am pus instant pe radar Freeport-McMoRan. Actiunile celui mai important producator nord-american erau cu vreo 30% mai jos fata de ultimul maxim istoric vazut in urma cu 16 ani. Potrivit unor analize recente, in absenta unor campioni locali in explorare si extractie, SUA risca sa importe 2/3 din cuprul de care va avea nevoie pana in 2035.

In primul trimestru, Druckenmiller si-a triplat detinerea in Freeport-McMoRan. Cuprul e un pariu grozav pentru urmatorii 5 6 ani, zice acum investitorul.

Druck stie bine compania: in 2016, inaintea victoriei lui Donald Trump, Freeport-McMoRan devenise a treia cea mai mare detinere din portofoliu. Actiunile aveau sa se dubleze in acel an.

Nu-i doar Druckenmiller. Cuprul va tasni la 40,000 USD pe tona, in urmatorii cativa ani putand fi de 4x mai scump decat acum, crede Pierre Andurand, probabil cel mai cunoscut si performant trader pe pietele internationale de energie.

Andurand si-a transformat numele intr-o veritabila legenda dupa mai multe speculatii fabuloase pe cotatia petrolului. Acum, insa, e mai interesat de cupru, pe seama unui deficit structural aproape fara precedent in istorie.

Un lucru e limpede: omul se pricepe sa judece un dezechilibru sever intre cerere si oferta. Apropo de boabele de cacao, Andurand le-a cumparat pe piata futures la inceput de martie, chiar inainte ca pretul sa explodeze cu peste 60%.

Cuprul e petrolul noii ere si cea mai promitatoare investitie din intreaga mea cariera, afirma Jeff Curie, strategul-sef al celor de la al Carlyle Group. Chiar si dupa un avans de 21% in acest an pe bursa americana, Freeport-McMoRan e abia #242 in topul celor mai valoroase companii din lume.

2. Dar ceilalti multi-miliardari?

Alibaba vrea revansa, a fost titlul unui TradeTalk spre final de februarie. Cativa investitori de calibru erau deja convinsi sa cumpere.

David Tepper (Appaloosa Management) aproape ca si-a triplat detinerea. A opta cea mai valoroasa companie chineza devine astfel #1 in portofoliul multi-miliardarului, participatia fiind evaluata la mai bine de 800 mil. USD si cam 12% din totalul banilor investiti. Asta chiar daca Tepper si-a redus simultan expunerea pe Nvidia, Meta Platforms, Microsoft, Alphabet si Amazon.

Si Michael Burry (Scion Asset Management) si-a crescut detinerea in Alibaba, care-i acum #2 ca marime in portofoliu (dupa JD.com, alt gigant chinez de tehnologie). La pachet, ca si Tepper, Burry a cumparat Baidu. Si apropo de investitori care si-au castigat faima (si miliardele) in criza din 2008: Apple e adevarata bijuterie in AI, crede Steve Eisman, jucat de Steve Carell in "The Big Short".

Tot in primele trei luni din 2024, Michael Burry a cumparat aur prin intermediul unui ETF cu detineri fizice. Cel mai nobil dintre metale a fost si el profilat in cateva TradeTalk-uri recente.

Avem o pozitie mare de cumparare pe aur, prin intermediul ETF-urilor, dar si fizic, a dezvaluit la inceput de aprilie David Einhorn (Greenlight Capital). Motivele citate? Inflatia ramane ridicata, dobanzile sunt prea mici, iar finantele publice mult prea cheltuitoare. Insa Einhorn mai ofera o justificare: un trend secular abia pornit al transferului de aur dinspre Vest catre Est.

Druckenmiller pastreaza si el ceva expunere pe aur, via Newmont Corporation si Barrick Gold, cei mai mari producatori globali. Actiunile sunt plus 1%, respectiv minus 6% pana acum in 2024, chiar daca aurul e cotat la noi maxime istorice.

Dar Bitcoin? Mai multe editii speciale TradeTalk au adus in prim-plan noile ETF-uri lansate pe bursa americana, cu expunere pe evolutia spot a criptomonedei, cativa mineri BTC prolifici din America de Nord, precum si MicroStrategy, creatia lui Michael Saylor cu cea mai mare detinere BTC din universul corporatiilor.

Steve Cohen (Point72 Asset Management) detine deja BTC prin intermediul unuia dintre ETF-urile tranzactionabile din ianuarie. Mai precis, e vorba despre Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund, fond deschis de investitii introdus pe platformele TradeVille chiar la debut si accesibil oricand investitorilor profesionali.

Paul Singer (Elliott Management) si Izzy Englander (Millennium Management) au cumparat si ei mai multe dintre ETF-urile care urmaresc cotatia spot BTC.

De fapt, mai bine de jumatate dintre cele mai mari 25 de fonduri speculative americane au acumulat aceleasi ETF-uri in portofolii pe parcursul primului trimestru. Si sunt nume grele ale industriei, inclusiv Citadel, Renaissance Technologies, D. E. Shaw, Two Sigma Investments si Fortress Investment Group. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Energie: Azi au intrat la tranzactionare pe piata principala actiunile Premier Energy, in IPO-ul careia NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private Pilon II din Romania, a investit circa 136 mil. RON (adica peste 5% din companie si 20% din valoarea intregii oferte publice). Tot azi a demarat IPO-ul JT Grup Oil, pe seama caruia dezvoltatorul primului terminal privat de produse petroliere lichide la Marea Neagra se va lista cu actiuni pe piata AeRO. Hidroelectrica vrea asistenta juridica pentru crearea parteneriatului tip joint-venture cu arabii de la Masdar, destinat dezvoltarii unor proiecte verzi de 2,000 MW. Centrala Romgaz de la Iernut va produce primii megawati de energie electrica pana la finalul acestui an, crede Virgil Popescu, fostul ministru al Energiei, reiterand o afirmatie similara facuta recent de actualul ministru, Sebastian Burduja.

Lapte: La DN Agrar, primul trimestru din 2024 a adus un profit net in scadere cu 5% (vs acelasi interval din 2023), la afaceri mai mici si ele cu 9%. Automatizarea operatiunilor a generat cresterea cu 18% a productiei de lapte, insa pretul acestuia s-a redus cu 25% in perioada de raportare. Ferma Straja va deveni partial operationala in cel de-al treilea trimestru din 2024, proiectul urmand sa sustina dublarea afacerii in urmatorii 4 ani, declara Jan Gijsbertus de Boer, presedintele Consiliului de Administratie.

Record: Indicele principal BET a incheiat ieri la 17,780 de puncte, al doilea maxim istoric consecutiv. In topul aprecierilor au fost Romgaz (+4.1%), Purcari Wineries (+3.3%) si Transelectrica (+2.8%). Cele mai severe scaderi au stat in dreptul Transport Trade Services (-2.8%), One United Properties (-1.3%) si BRD Groupe Societe Generale (-1.3%).

Macro: Mugur Isarescu, cel mai longeviv guvernator al unei banci centrale din lume, e pe cale sa fie confirmat pentru un nou mandat de 5 ani la sefia BNR, zic surse Bloomberg citate de presa noastra. Deficitul bugetar a depasit 3% din produsul intern brut in primele patru luni ale acestui an.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Wall Street: Bursa americana se redeschide azi, dupa ce-a fost inchisa ieri cu ocazia Memorial Day. Indicele Nasdaq Composite a incheiat saptamana trecuta la un nou maxim istoric, al 11-lea din acest an. Super Micro Computer, Carvana si MicroStrategy vor fi incluse la finalul lunii viitoare in indicele Russell 1000, dedicat companiilor cu capitalizare mare. Apropo, MicroStrategy a ajuns sa valoreze aproape cat Delta Air Lines si mai mult decat jumatate din companiile care formeaza indicele S&P 500.

Big Tech: In China, livrarile iPhone au crescut in aprilie cu 52% (vs aceeasi perioada din 2023), in special pe seama discounturilor oferite de retailerii locali. Toata lumea asteapta iOS 18 cu noile functionalitati AI la WWDC, evenimentul anual de software al celor de la Apple programat pentru 10 14 iunie. Actiunile sunt minus 1% in acest, comparativ cu un avans de 11% reusit de indicele S&P 500.

 

STIAI CA?[edit | ]

Una dintre cele mai mari biserici din SUA are un portofoliu de actiuni evaluat la circa 55 mld. USD... primele trei detineri ca marime, la final de martie, fiind Microsoft, Apple si Nvidia.